Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Mdavid

55 bejegyzést írt és 119 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Bő egy hét múlva itt vannak az önkormányzati választások, az elemzések szerint szinte mindenhol a Fidesz jelöltjéé lehet a polgármesteri szék. Játékunkban 13+1 olyan települést, illetve kerületet választottunk ki, ahol izgalmas lehet a befutó. Az egyszerűség…..
Mdavid 2010.09.24 15:57:12
A kerületi önkormányzati képviselők többsége évente egyetlen alkalommal, 1800 karakterben (szóközzel, persze :) ) jelenhet meg az önkormányzat lapjában, de ezt a beszámolót legalább szó szerint közlik. Lehet, hogy a blog olvasóinak egy része nem kíséri figyelemmel az…..
Több mint három hétbe telt ugyan, de választ kaptam az FKF Zrt-től, méghozzá a következőt: Tisztelt Merker Dávid úr! A XIII. kerület, Kárpát utca – Ipoly utca kereszteződésénél észlelt és Ön által a Társaságunkhoz bejelentett burkolatsüllyedéssel kapcsolatban az…..
A Szabad Emberek Magyarországért hétfőn az alábbi levelet juttatta el a sajtónak és Bajnai Gordon miniszterelnöknek, a sajóbábonyi eseményekkel kapcsolatban.  A levélhez még annyit tennék hozzá, hogy én személy szerint nem értem, hogy a rendőrség milyen cigányvajdával…..
Mdavid 2009.11.19 00:03:47
Az nekem sem világos, hogy miféle vajdákkal tárgyalnak. Jól-rosszul, de működnek legitim kisebbségi önkormányzatok, egyszerűen érthetetlen. Pláne ezt a cikket elolvasva:

www.nol.hu/archivum/archiv-422959

"(...) közhiedelemmel ellentétben - a "cigányvajdát", vagy "cigánybírót" a XV. századi "László vajda" óta egészen a Kádár kor végéig sohasem a cigányok választották, hanem a kisebb-nagyobb hatalmasságok, helyben például a falu, a csendőrség, a rendőrség vezetői jelölték ki. Szerepe pedig az volt, hogy bizonyos előnyökért és kedvezményekért - pénzért, kisebb bűncselekmények eltussolásáért, társadalmi pozícióért - informálja a hivatalos szerveket a roma közösségekben történt eseményekről, bűncselekményekről, vitákról, összetűzésekről, és "rendet tartson". Szóval a vajda még csak nem is a cigányoknak volt felelős, hanem megbízóinak, a cigányokért.

Érthető tehát, hogy a "cigányvajda" tekintélyét nem saját, személyes érdemei alapozták meg, hanem a tőle való félelem. A rendőrséggel, egy-egy település vezetésével a háta mögött a vajda szinte élet-halál ura lehetett az övéi között. Akit ő bűncselekménnyel vádolt, az előbb-utóbb börtönbe jutott, akit összeférhetetlennek tartott, az bajba került.

Jellemző, hogy a cigány nyelv nem is használja a "vajda" szót, az illetőt általában a sokkal kifejezőbb és pontosabb "mujalo" (szájas, szájaló) és "phurito" (besúgó) néven nevezték. Ezt Rostás-Farkas György, a Cigány Tudományos és Művészeti Társaság képviselője minden bizonnyal tudja is. A fentieken kívül a Kádár-rendszerben - magyarul - "tanácstagnak" és "önkéntes rendőrnek" is hívták őket; e kifejezések értelméről a fiatalabbak fölvilágosítást kaphatnak szüleiktől.

A "vajda" tehát a kápójuk volt a cigányoknak, nem pedig valóságos, tekintélyes vezetőjük, és a "vajdarendszer" nem a romákról, hanem a rajtuk kívül álló hivatalosságról mondott - valami nagyon fontosat és szomorút."
2009. november 17-én nyílt levelet kaptam a Jobbik kerületi szervezetétől. Igazán megtisztelő, hogy ilyen nagy figyelmet fordítanak rám, etnikai jellegű zavargások kirobbantása, uszító fórumok szervezése, összeesküvéselméletek gyártása, a bűntetett…..
Az Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény egy nagyon érdekesnek tűnő kiállítást rendez az újlipótvárosi bauhaus lépcsőházakról. A kiállítást november 3-án, kedden fél hatkor nyitja meg Arató György főépítész, egészen 2010 március 19-ig lesz látható. Alább olvasható a…..
E-mailben érkezett az alábbi panasz:Kedves Merker Dávid!Nem tudom mennyire áll hatalmában ilyent elrendelni, ha semennyiben, kérem továbbítsa az illetékesnek.A Kárpát utcában az Ipoly utca kereszteződésénél (Körút felé menő sávban) egy hatalmas mélyedés van az úton. Csak úgy…..
    „Folytatódik a zsidó térhódítás: Dávid-csillagos szálloda helikopter-leszállóval a Belvárosban” - állt vasárnap a kuruc.info címlapján. A linkre kattintva az alábbi cikket találtuk, amit most teljes terjedelemben közlünk:    Folytatódik…..
Mdavid 2009.10.26 12:14:35
Az elmúlt időszakban divat lett az SZDSZ bukását magyarázni, hosszú cikkek születtek róla, hogy a hajdani rendszerváltó párt, melynek júniusig magam is tagja voltam, miért lett a legelutasítottabb párt, s hogyan csökkent az egykori milliós szavazótábor alig pár tízezer…..
Október 20-án, az interpelláció leadását követő tizenötödik napon az alábbi választ kaptam Tóth József polgármestertől az Ismerős Arcok angyalföldi fellépésével kapcsolatos kérdésemre.A választ nem fogadtam el, így arról a soron következő ülésén, 2009. november 12-én…..
A mai napon interpellációt intéztem Dr. Tóth József polgármesterhez a kerületben tervezett Ismerős Arcok koncerttel kapcsolatban. A zenekar működésről bővebben a Magyar Narancsban is lehet olvasni. INTERPELLÁCIÓ Tisztelt Polgármester úr! Budapest Főváros…..
Mdavid 2009.10.12 23:12:23
Kedves hozzászólók, köszönöm az észrevételeket. Pár témakört kiemelve egyben válaszolok.

Hazaszeretet: Számomra ott kezdődik a hazaszeretet, hogy helyesen írok, a magyar helyesírás szabályai szerint. Így tudom, hogy a magyar, a nemzeti és az egyelőre szavak jelentésével és írásával tisztában vagyok, az MTA által elfogadott helyesírási szabályokat betartva. Egyébként nem gondolom, hogy bárkinek joga van más hazaszeretetét kétségbe vonni pusztán azért, mert más világnézetben hisz.

Az Ismerős Arcok munkássága: Mint említettem, nem a zenekar számainak esztétikai elemzése a célom, pusztán azért, mert szerintem egy zenekar jó vagy rossz, nem interpelláltam volna. Ami számomra elfogadhatatlan, az a szélsőjobboldallal való közösségvállalás. Ha valaki a kuruc.info-n terjeszti a CD-it, az egyértelműen hasznot húz a szélsőséges, rasszista, uszító honlap működéséből, s így a rendelet hatálya alá esik. Ha a zenekar valóban olyan hazafias értékeket vallana, szerintem nem vállalhatna közösséget a számos magyar állampolgárt kirekesztő, megbélyegző újnyilas honlappal.

A Viva TV-ről: Több hozzászólásban előkerült a könnyűzenei csatorna, megmondom őszintén, utoljára akkor néztem, amikor a Fidesz rendezvények sztárja, Rákay "Philip" Kálmán volt az egyik legfőbb műsorvezetőjük, így a mai tevékenységükről nem tudok véleményt alkotni. Mindenesetre hazai sugárzású adóként rájuk is vonatkoznak a médiatörvény előírásai, ha kifogásuk van, kezdeményezzenek eljárást az ORTT-nél.

További jó kommentelést kívánok.
Tisztelt Miniszterelnök úr! 1241-ben a tatár seregek, megsértve a Magyar Királyság szuverenitását, három oldalról támadtak hazánkra. A megszállók elleni hadakat IV. Béla király a Rákos mezejére, a XIII. kerület mai területére hívta össze. A világméretű összesküvés…..
Mdavid 2009.09.10 08:41:46
@én58: Ha már zsidózik, akkor tessék szépen kimondani :) Középiskolai tanulmányaimat az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskolájában végeztem, de hogy ne sérüljön az elmélete, jobb, ha tudja, a háború előtt az épület zsidó gimnáziumként üzemelt. Biztos maradt a falakban valami..
@replikátor: Érdemes kicsit visszaolvasni, az SZDSZ-ből júniusban kiléptem. Viszont azt nem értem, ha nem sikerült felhívni a figyelmet, akkor te hogy kerülsz ide?
Mdavid 2009.09.30 09:50:00
@Komponista: Hogyne, már meg is indultak a tatár seregek lóháton elégtételt venni... Gyengébbek kedvéért, ez egy vicc. :D
„Mélyvízi életforma volt,új kultúrának tűnt pedig,de felszáradt, mint egy vodkafolt,s eltűnt, mint a rakkendrollmjuzik.“(Bereményi Géza – Cseh Tamás: Désire bottal üti a saját nyomát)Hét év tagság után a mai napon kiléptem a Szabad Demokraták…..
Mdavid 2009.07.26 20:42:29
@krisztiloca@gmail.com:
Nem elgondolkodtató, csak éppen a júliust olyan helyen töltöm, ahol nem csak internet nincs, hanem térerő sem.

Ami az etikai aggályokat illeti, az önkormányzati tisztségüket a pártjaikat elhagyók általában meg szokták tartani, így tett pl. Ungár Klára is, amikor Fodor Gáborral elhagyta a Fideszt; a parlamenti mandátumáról lemondott, fővárosi képviselői tisztségét megtartotta, hasonlóan számos, a Fidesz antiliberális fordulata miatt távozó politikushoz.

Itt ugyanis, szemben a Parlamenttel, ahol egy listás képviselő 8000000 választó szavazataiból részesül, sokkal kisebb közösséget képvisel, nem pedig pártoknak köszönheti mandátumát.
Mdavid 2009.07.26 20:44:56
@Bosko Balaban: Lehet, hogy szívesen látnának, de jelenleg nincs olyan liberális párt, amellyel azonosulni tudnék. Mivel a döntésem csak és kizárólag a saját értékrendemen alapult, természetesen a mostani pártok egyikéhez sem fogok csatlakozni.
Mdavid 2009.09.30 09:46:11
@Komponista: Atyaég, még több ilyen bérkommentelő kellene, mint komponista, máshol szinte nem is ír, csak nálam, és szóról szóra a kerületi szocialista vezetés gondolatait visszahangozza, persze a név felvállalása nélkül :)

Kedves komponista, a megélhetési politikusok jövedelmükből meg tudnak élni, a kerületi képviselők 70000 forintos fizetéséből én nehezen jönnék ki. Szerintem az olvasók vannak olyan intelligensek, hogy átlássanak a szitán...
Októberben lesz három éve, hogy tagja vagyok a XIII. kerület képviselő-testületének. Ez idő alatt sok furcsasággal szembesültem, de egy se volt annyira meglepő, mint Döry Miklós képviselő tevékenysége. Egy részről szakmájában komoly karrier áll mögötte, elismert bokszbíró,…..
Következő hét elején két olyan esemény is lesz, ahol egy élhetőbb Budapestért demonstrálnak. Szeptember 21-én, hétfőn a terézvárosi csendrendelet ellen demonstrálnak, kedden pedig a hagyományos őszi Critical Masst rendezik meg.Nem maradt más lehetőségünk, ezért TÜNTETÉST…..
Nagyszabású átépítési programot hirdetett a XIII. kerülti önkormányzat, melynek keretében a Hollán Ernő utcát kertutcává alakították. Ennek részleteiről a Városképp blog részletesen beszámolt - a tervekről és a megvalósításról egyaránt. A rövid utcaszakaszon…..
Mdavid 2009.09.16 01:16:52
@calam (vdani): Dehogy, sose lehet hamar lőni, nem árt semmilyen hivatalnak, ha érdeklődnek a tevékenységükről. Végső soron mégis a mi adónkból épül és ha jól látom, a te ablakod alatt. Szerintem az a normális, ha ilyenkor szóvá teszed.
Alább olvasható a balassagyarmati polgármester és alpolgármester levele Robert Fico szlovák miniszterelnöknek. Érdemes végigolvasni, hiszen még az utolsó bekezdés is tartogat ínyencségeket. Tisztelt Miniszterelnök Úr! 1919. januárjában az akkoriban formálódó Csehszlovák…..
Mdavid 2009.09.10 08:59:01
@én58: Kedves én58, látom két helyen is szerepel ez a hozzászólás, pedig annyira nem sikerült jól. Így hát a választ is bemásolom:

"Ha már zsidózik, akkor tessék szépen kimondani :) Középiskolai tanulmányaimat az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskolájában végeztem, de hogy ne sérüljön az elmélete, jobb, ha tudja, a háború előtt az épület zsidó gimnáziumként üzemelt. Biztos maradt a falakban valami.."
Balasagyarmat polgármestere most azt hiszi magáról, hogy jaj, de jópofán visszavágott Fico-éknak: Balassagyarmat vezetői arra kérik Robert Fico szlovák miniszterelnököt, más határátkelőhelyet válasszon, és kerülje el Balassagyarmatot, amikor csütörtökön a közeli Szécsénybe…..
  A CNN riportjában Delhusa Gjon és az utca embere mellett Böszörményi Nagy Gergely, a Nézőpont Intézet elemzője, reakciós kollégánk is megmondja a frankót a magyarországi helyzetről. Embedded video from CNN Video..
E közlemény aláíróiként üdvözöljük és fontosnak tartjuk a Meleg Méltóság Menetét. A láthatóság nem propaganda, a szexuális orientáció nem „terjeszthető”. Egy szabad társadalomban mindenkinek joga van megmutatni magát, joga van küzdeni az Alkotmányban…..
 Utóbbi bejegyzésem óta hosszú idő telt el, nyáron a képviselőtestület sem ül össze. Az egyik legnagyobb vihart kiváltó ügy a terézvárosi szesztilalom ügye volt, végre elérte a média ingerküszöbét is ez az értelmetlen rendelet. Ez azért is fontos, mert a hasonló…..
Ma, 2009. április 10-én kezdeményeztük a XIII. kerületi Képviselőtestület soron kívüli ülésének összehívását az Ipoly utca és a Pozsonyi út sarkán található ingatlan elkótyavetyélésének megakadályozására. Március 12-én a testület a szocialista képviselők…..
Mdavid 2009.04.29 08:25:56
@ezüstfenyő17: Kedves Ezüstfenyő, olyan szakértői anyagot még nem láttam, amelyik az ingatlan mostani értékesítését javasolta volna. A kerületben már több alkalommal is a nyilvánossághoz kellett fordulnunk, hogy meg tudjunk akadályozni egy készülő hibás döntést, most is ezt tettük, sajnos az előterjesztő és a többségi képviselők nem hallgattak az érveinkre, így áron alul értékesítették az ingatlant.
Ez akár hosszú távon is komoly károkat okozhat, nem csak a mostani veszteség miatt, hanem a kerület presztízsét illetően is. Azonban ezért a felelősség nem azt terheli, aki felhívja a figyelmet egy problémára, hanem azt, aki ezzel nem törődik.

Merker Dávid

u.i.: természetesen a jövőben sem kívánok a stop.hu olvasószerkesztője lenni :)
Mdavid 2009.07.11 12:30:33
@Komponista: Kedves Komponista, ha már tárgyszerűség, érdemes még az alábbi információkat is hozzátenni:

- több alkalommal kezdeményeztük, hogy más kerületekhez, az Országgyűléshez és a Fővárosi Közgyűléshez hasonlóan a XIII. kerületben is legyen bárki számára elérhető a képviselők vagyonnyilatkozata. Sajnos a liberális képviselők kezdeményezését senki sem támogatta, ezért mindössze három képviselő hozta önként nyilvánosságra vagyonnyilatkozatát
- az ÉPIT Zrt.-ben betöltött tisztségem valóban érdekes információ az ügy szempontjából, hiszen a Fővárosi Közgyűlés Gazdasági Bizottsága delegált ebbe a tisztségbe, míg a kerületi szocialista vezetők szerint "dilettáns és pofátlan" vagyok ingatlanügyekben. A következtetések levonását én is a tisztelt kommentelőkre bízom :)))
A Stop.hu cikke az Ipoly utcai ingatlanokról, kommentár nélkül. Azt az olvasókra bízom, hogy ki a "pofátlan", Hiszékeny Dezső, aki mondja, vagy képviselőtársaim és én, akikről mondják. :)Nekiesett az SZDSZ a szocialistáknak - a Fidesz feljelentést tesz? 2009. június…..
Nem, most kivételesen nem az ökopolitika áttöréséről lesz szó. A zöld forradalom most éppen a zöld színnel kampányoló Mir Hoszein Muszavi körül tömörülő iráni ellenzékiek szombat óta tartó megmozdulásait jelenti. Mint követni lehetett, a pénteken rendezett iráni…..
Mdavid 2009.06.18 00:12:34