Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kalocsay Gergely

17 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Akárcsak tavaly, idén sem hagytuk ki az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztivált, a világ egyik legnagyobb animációs fesztiválját. A francia kisvárosban ismét ott nyüzsgött a nemzetközi animáció színe-java. Programkavalkád és embertömeg Idén júniusban több mint 12.000 akkreditált vendég…..
Május elején rendezték meg a 26. Stuttgarti Animációs Fesztivált, ahol egyedüli magyar sajtóként volt jelen a Dot & Line. A Stuttgarti Animációs Fesztivál egyike az Oscar kvalifikációs német filmfesztiváloknak, ahol nem csak a filmek voltak a középpontban, hiszen a Game Zone programsorozat a…..
Mint a legtöbb filmes, Dargay Attila is rövidfilmekkel kezdte munkásságát, mielőtt még egész estés alkotásokba vágta volna a fejszéjét (ceruzáját). A Filmarchívum jóvoltából január 4-ig megtekinthetők Dargay korai művei, melyekről özvegye és alkotótársa, Henrik Irén mesélt nekünk. Gusztáv és a…..
Jövőre 26. alkalommal rendezik meg az egyik legjelentősebb európai animációs filmfesztivál Stuttgartban. December elsejéig lehet nevezni friss animációs filmekkel. Az 1982-ben alapított fesztivál azzal emelkedik ki a világ egyéb animációs eseményei közül, hogy a mozgóképen túl igyekszik bemutatni a…..
Dot & Line Hazatérve Annecy-ból 2018.06.20 11:50:49
Az egy hétig tartó Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztivál és a MIFA filmvásár után a magyar csapat hazatért Franciaországból, a résztvevőket benyomásaikról kérdeztük. Évről évre újabb rekordokat dönt a francia-svájci határon fekvő kisvárosban megrendezett animációs filmfesztivál. A MIFA…..
Pár lelkes hazai stúdió már tavaly is tiszteletét tette Annecy-ban, a MIFA Nemzetközi Animációs Filmvásáron, idén azonban példás összefogással költözött ki a magyar stand pár napra Franciaországba. Az évről évre megrendezésre kerülő MIFA filmvásáron szinte az egész világ képviselteti magát, így mi…..
Az EU az elkövetkezendő öt évben húzóágazattá kívánja tenni az animációs filmipart, íme az akcióterv. Shaun, a bárány, Életem Cukkiniként, A tenger dala, Loving Vincent – csak pár cím az elmúlt években világraszóló karriert befutott európai animációs filmek közül. A döntéshozók végre felismerték,…..
A Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál animációs fődíja 2010 óta viseli a legendás rajzfilmrendező, a Miskolchoz ezer szállal kötődő Dargay Attila nevét. Eddig a nemzetközi zsűri által legjobbnak ítélt animációs film kaphatta meg az elismerést, idén azonban a szervezők változtattak a…..
Kezdjük lassan összeszedni magunkat az Annecy-ban ért animációs sokkból, úgyhogy itt egy kis ízelítő az egészestés versenyfilmek közül. Zombillenium Az Arthur de Pins kultikus képregényén alapuló film egy kifordított Disneylandről szól. Bányarobbanásban szörnyet halt – vagyis inkább élőhalott…..
Ma lenne 90 éves az egyik legnépszerűbb magyar animációs rendező, Dargay Attila. Ez alkalomból a vele készült interjúkból szemezgettünk. "Mivel mindig szerettem rajzolni – egyébként is ez volt a legolcsóbb játék –, sokat rajzolgattam. Papír meg színes ceruza minden családban volt és én azokat…..
Annecy-ban végeláthatatlanok a programok, minimum meg kellene triplázni magam, hogy mindenre elmehessek, ami érdekel. Egy kiállítást viszont nem akartam kihagyni. Idén 30 éves ugyanis az itthon is nagy sikerrel sugárzott Egyszer volt, hol nem volt... az Élet című sorozat, melynek kulisszatitkait…..
Egy pici, de annál vidámabb standon mutatja meg magát a világ animációs filmiparának négy magyar cég. Az Ionart, az Umatik, a Derengő és a KGB Stúdió közös kiállítóhelyén csak kapkodtam a fejem, annyi izgalmas koncepció tárult elém. A cégek idén először fogtak össze és jelennek meg közösen a MIFA…..
A világ egyik legfontosabb nemzetközi animációs filmfesztiválját egy francia kisvárosban, Annecy-ban rendezik meg évről évre. Idén először – egyedüli magyar akkreditált sajtóként – a Dot & Line is képviselteti magát a rendezvényen.  Közel négyszáz órányi filmet láthatunk az egy hetes fesztivál…..
Negyven évvel ezelőtt, 1977 áprilisában mutatták be az Uránia Nemzeti Filmszínházban Dargay Attila Lúdas Matyi című animációs filmjét, a születésnap alkalmából pedig április 1-én, egy vetítés erejéig visszaköltözik a film bemutatója helyszínére. Ennek apropóján összeszedtünk pár érdekességet a…..
Éppen ma ünnepli 35. születésnapját a Vuk című rajzfilm, amely a legcsodálatosabb ajándékot kapta rajongóitól: a lankadatlan szeretetet. Igaz ugyan, hogy a Magyar Televízió már 1981 tavaszán levetítette négy epizódban, de egy hirtelen ötlettől vezérelve a Pannónia…..
A Magyar Média Mecenatúra tavaly ítélte támogatásra érdemesnek Dóka Péter és Máli Csaba tizenhárom részes rajzfilmsorozatának első két epizódját. A Szupermalac és Űrpatkány alkotóival beszélgettünk filmtervükről. Már a rövid szinopszist olvasva is eléggé őrült ötletnek tűnik a sorozat koncepciója,…..
Pontosan 34 évvel ezelőtt, 1981. december 10-én mutatták be moziban a Vukot. Ebből az alkalomból összeszedtünk 34 érdekességet a filmről.       1. Dargay korábban nem ismerte igazán Fekete István műveit, barátja, Nepp József ajánlotta neki a kisregényt, mert úgy gondolta,…..