Regisztráció Blogot indítok
Adatok
comblog

0 bejegyzést írt és 92 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  "Az Orbán-kormány nem húzza ki az elkövetkező négy évet. Rájuk fog omlani az a válság, amit Orbán Viktor maga idézett elő." - jövendölte Facebook-bejelentkezésében Jakab Péter a választás éjszakáján, majd arról beszélt, hogy az ellenzéknek kell átvennie az ország vezetését, amint a népharag…..
comblog 2022.04.07 09:23:17
@Ménár Atya:
"A mostani választás sztem nem a fidesz sikerét, hanem az ellenzék alkalmatlanságát tükrözi.
Ismét bele álltak az o1g a vidéki hülyék stb-ba, és nem alternatívákat ajánlottak.
Hát ez viszont nem kell az embereknek."

"Gyurcsányt lepattintani, és nem orbánozni, meg vidékieket hülyézni, ha bármit is szeretnének a választóktól.
Az o1g nem program, a börtönbe a fidesszel szintén nem, a lámpavasra minden fideszessel meg végképp nem."

Ej de jól látod ezt. Ez a nagyvárosi lenéző/pökhendi stílus keveseknek jött be vidéken (mondom ezt nagyvárosiként).
Mégis mire gondol az aki ilyen stílusban adja elő magát, ezzel fogja meggyőzni a választókat, hogy rá szavazzanak? Majd aki vidéken él az önkritikát gyakorol és azt mondja, tényleg milyen hülye is vagyok te kellesz nekem mert te tudod mi kell nekem (erről a megmondják az embereknek mi a jó nekik stílusról globálisan le kellene szokni). Az önkritika gyakorlás mintha minden oldalon eléggé nehezen menne...

A másik meg a cél szentesíti az eszközt, akár az ország tönkretétele sem elég nagy ár, hogy leváltsuk a hatalmon lévőket. Ez akár figyelmeztetés is lehetne az EP-ben Magyarország ellen kampányolóknak is. Lehet azt sem fogják díjazni a választók....
Pl. aki olyanokat mond, hogy "A kormány eltiporta a független médiát" az azért elég vékony jégen táncol.
Az, hogy kormánypárti médiába (és ebbe a "közszolgálati" média is beletartozik sajnos) nem hívnak meg ellenzéki politikust/csak negatív ellenzéki megszólalást mutatnak be még nehezen bizonyítható mint eltiprás.
Vendégszerzőnk, dr. Rigó Mihály újabb alapos cikke ezúttal az M0 körgyűrű problémáját, illetve különböző tervezők megoldási javaslatait járja körül. Előrebocsátjuk, hogy egyesületünk nem ért mindenben egyet az itt bemutatottakkal, például mi alapvetően nem közúti megoldásban gondolkozunk: szerintünk…..
Szép hely az, ha csak ezredannyi pénzem lenne, mint Lölőnek, mennék is körülnézni, még okosodnék is belőle, többet, mint egy mézeshetes-magángépes, Maldív-szigeteki kiruccanásból. De én már csak olyan földhözragadt, meg csóró ember vagyok, hogy ha már utazhatnék, inkább megspendíroznám, hogy a…..
comblog 2021.08.02 14:10:38
Azt hogy a Szputnyik az egyik leghatásosabb oltás jelenleg minden létező teszt igazolta, még semmi sem cáfolta és nem mellékesen teszi ezt mindenféle mellékhatás nélkül ellentétben azt Astrával ami kevésbé hatásos és ugye a potenciális mellékhatások miatt sok helyen fel is függesztették a használatát.
A Sinopharm is hatásos, de mivel időseknél kevésbé (bár ezt gondolom biztosra anno még nem lehetett tudni), lehet nekik nem azt kellett volna adni (utólag persze könnyű okosnak lenni).

Az, hogy az EU bürokratái mit és milyen politikai vagy lobbi érdekből fogadnak el az őket minősíti. Ez az EU már rég nem az az EU mint ahova csatlakoztunk vagy amire fel lehet nézni. Az EU vezetése ma hatalomvágytól (ha nem tudatmódosító szerektől) megrészegült a valóságtól elszakadt politikus homokozója lett. Ha nem lennének a gazdasági előnyök (az, hogy a termelési láncokban könnyen részt lehet venni, rég nem a kapott pénzekről van már szó) az EU már rég szétesett volna.

Csak véletlenszerűen kiválasztottam néhány országot az ourworldindata-n, hogy ott mivel ott csak EU jóváhagyott oltóanyagot használtak hogyan alakul a negyedik hullám (még annál is rosszabb mint gondoltam). Ha valami ez biztosan igazolja, hogy jó stratégia volt felpörgetni az oltás azzal ami akkor elérhető volt (ne felejtsük el mennyire rossz volt a kiindulási alap tavasszal).

Az, hogy nem mindig mindenhova lehet utazni nem új dolog, ha valaki elég idős emlékezhet, hogy volt olyan időszak, hogy az utazáshoz bizony jóval több kellett mint néhány teszt mindenféle pandémia mentes időben. Akkor is a legfőbb akadály néhány agymosott politikus volt, most sincs ez másképp.

Érdemes nézelődni, mennyire "rossz" itt a helyzet a többi országhoz képest a negyedik hullám kezdetén ahol nemcsak az agymosott EU politikusok által jóváhagyott szerekkel oltottak:

ourworldindata.org/explorers/coronavirus-data-explorer?zoomToSelection=true&time=2020-09-15..latest&pickerSort=desc&pickerMetric=new_cases_per_million&Metric=Confirmed+cases&Interval=7-day+rolling+average&Relative+to+Population=true&Align+outbreaks=false&country=AUT~HUN~DEU~ITA~FRA
comblog 2021.08.02 14:46:35
@A Momentum kiütötte orbánt:
A funkcionális analfabetizmus sajnos nálunk elég magas szinten van, mint most is sikerült bizonyítanod. Nem azt írtam, hogy a Szputnyik a leghatásossabb, hanem, hogy az egyik leghatásosabb. (Az, hogy mi a leghatásosabb szempont és időpont kérdése, de nem is különösebben érdekes, minden ami egy hatásossági szint felett van ide tartozik).

Azaz a Szputnyik kb. ott van ahol a Pfizer vagy a Moderna.

Az, hogy az oroszok nem adják be a dokumentumokat vagy az EMA kötözködik sose fogjuk megtudni. Viszont vannak a nagyszámú statisztikák, ahol jelenleg nem látszik a csak EU jóváhagyott oltóanyagok előnye. Még 1 országot hozzáadtam:
ourworldindata.org/explorers/coronavirus-data-explorer?zoomToSelection=true&time=2020-09-15..latest&pickerSort=desc&pickerMetric=new_cases_per_million&Metric=Confirmed+cases&Interval=7-day+rolling+average&Relative+to+Population=true&Align+outbreaks=false&country=AUT~HUN~DEU~ITA~FRA~ISR
Pedig itt volt a lehetőség...
comblog 2021.07.30 09:35:02
Ez a járvány elég jól megmutatta a gyenge pontokat. Igen az EU is hibázott, hogy a gyors oltóanyag beszerzés helyett az ártárgyalásra helyezte a hangsúlyt ott ahol minden nap késlekedés pénzben nem mérhető emberéletekbe került és gazdasági veszteség is nagyságrendekkel többe került mint a drágább oltóanyag került volna.
Nálunk is hibázott az aki kitalálta/elfogadta, hogy a kínai oltóanyagot az idősek kapják amire nem volt teszt és jóval többet vettünk belőle jó drágán mint amire valóban szükség volt.
De ugye csak az nem hibázik aki nem csinál semmit és itt előre senki sem tudta megmondani mi a jó irány, szóval ugorhatunk.

A legnagyobb probléma nem ez, hanem, hogy EUs politikusok ebben is meglátták azt a lehetőséget, hogy tovább központosítsanak (ezzel saját hatalmukat és befolyásukat növelve) és az EU igazi alapértékekkel mint szabad mozgás meg egységes szabályok/dokumentumok nem is törődtek. Mindenki a saját elképzelései szerint nyitotta/zárta a határokat követelt meg követel még most is hol ezt, meg holt azt. Az már csak hab a tortán, hogy vitathatatlanul hatékony oltást mint a szputnyik mondvacsinált indokkal mint pl. nincs bebizonyítva, hogy az így oltottak nem adják tovább a kórt nem fogadnak el. Valójában teszik ezt még az átlagembernek is jól látható politikai/lobbi érdekből (olyan országokban mint Németo ahol a most már közel hasonló oltottsági százalék ellenére jól láthatóan rakétázott a negyedik hullám, míg nálunk még nem így van). Ja persze ott van a Pfizer/BioNTech lobbiérdek.

Azaz nem ártana már az EUs politikusok körmére nézni, hogy valójában mit képviselnek: A saját zűrös világnézetüket meg a lobbicsoportok érdekeit vagy a választóik érdekeit és az EU alapértékeit.
Most meg ugye ott ülnek egy csomó hitelpénzen, ami egy idő után át fog csapni a "hogyan költsük el jól"-ból a "hogyan szabaduljunk meg tőle" problémába tovább süllyedve az EU átláthatatlan bürokrácia mocsarába.
Bár nem nagy meglepetés, mert tudományos (és féltudományos) modellek április közepére jósolták a COVID19 okozta halálozások számának maximumát Magyarországon, de mégiscsak lesújtó, hogy világviszonylatban ennyivel rosszabbak vagyunk a harmadik hullámban mindenkinél. Még a második és harmadik…..
comblog 2021.04.16 10:22:39
Ennek a rekord számolgatásnak sok értelme nincs, mert országonként különböző lehet a módszertan és a többlethalálozás sem ad biztos támpontot mert a halálozásnál meg szinte biztosan csökkent a bázis mert idén pl. elmaradt az influenza sokkal kevesebbet közlekedtek az emberek kevesebb munkahelyi baleset volt (mert ugye mindenki tudta most nem jó kórházba kerülni) stb. stb.

Ami biztosan kimondható az az, hogy az élbolyban vagyunk. Egyáltalán nem meglepő ha megnézzük a politikusok viszonyát (az összesét, kár ráhúzni a vizes lepedőt az épp hatalmon lévőkre) az elmúlt 30 évben (de írhattam volna 50-et is) az egészségügyhöz: Hogyan lehetne még ágyszámot csökkententeni, még kevesebbel megúszni az egészségügyet stb stb. Vastagon benne van persze ebben is az emberek hozzáállása is.
A már alapból beteg egészségügyre amikor rászabadult a többletteher borítékolható volt a megugró halálozás szám (ez már az első hullámban látható volt, már ott kevés eset mellett sok volt a halálozás). A már akadozó, várólistás, infrastrukturális és humán erőforrással küzdő egészségügy nyilván csak alacsonyabb színvonalon tudta ellátni a beözönlő betegeket amelyek egészségi állapota jó eséllyel alapból rosszabb volt mint a tehetősebb ill. olyan országokban ahol maguknak az embereknek is prioritás ez és kikövetelik a megfelelő állami vagy megfizetik (mert meg tudják) a privát ellátást. Szóval csodák nincsennek.

Sajnos az sem segít, hogy még most is vannak emberek akik hajlamosak elhinni, hogy őket nem éri el a baj mert vigyáznak és majd elég lesz az oltás akkor amikor majd válogathatnak az oltásban vagy potyautasként nem is kell az oltás ha már elég sokan megkapták. Sajnos 2 (azaz kettő) százalék körüli halálozási aránnyal ez óriási kockázat. Nincs az a tuti módszer amivel úgy lehetne vigyázni, hogy megérje a kockázatot. Nincs az az oltás aminek a kockázata ne maradna el több nagyságrenddel a fertőzés következményeitől. Most ezt kellene megfelelő fókuszt kapjon. Az, hogy miért úgy alakult a halálozás úgy ahogy az egy érdekes kérdés, de ezen most még lehetne javítani. Sőt talán most a legjobban mert most már belátható időn belül mindenkinek jut valamilyen oltás.

BÁRMILYEN oltás jobb mint 2 százalékos (nálunk lehet több is) statisztikai adattá válni.

Nem most, hanem 1 hónapja láttam (totál le is döbbentem) piac mellett csupa időskorú (persze lehet már mind be volt oltva) maszk nélkül kiült csoportosan sörözni (akkor amikor mindenhol kötelező volt már a maszk). Fegyelmezett országokban nem így működik. Ázsiában oltás nélkül is vissza tudják fogni a járványt.
Az Európai Unió céljával összhangban Magyarország is vállalta, hogy 2050-re teljesen karbonsemleges lesz. Ennek feletétele, hogy a megújuló energia minél nagyobb teret nyerjen. Az elmúlt egy évben rohamosan nőtt a naperőművek által előállított áram mennyisége hazánkban is, de vajon ez mire elég? Hol…..
comblog 2021.03.01 13:44:23
@jozsef_11: A napenergia (meg a szél) ingadozó termelését (ami ugye heteken meg hónapokon is átnyúlhat) a világ összes akkuja nem fogja kiegyenlíteni (hanem extra fosszilis erőművek kellenek hozzá ami az idő nem kis részében alacsony kihasználtságban üzemel majd).

Az elektromos autó meg simán tölthető éjszaka a fogyasztási hullámvölgyben azaz az atom folyamatosan maxon járhat.

A napenergia is segíthet bizonyos esetekben (pl. a légkondizás extra igényét elsősorban ebből kellene fedezni), de alapvetően az indirekt támogatások miatt tud jó üzlet lenni. Ha nem tolják bele az adófizetők pénzét mindjárt kevesebb elvi és gyakorlati támogatója lenne.
Az idei év 46. hetében (legalább) 5 éves csúcson (3642) volt a heti halálozás Magyarországon a KSH adatai szerint. Összevetettem a KSH adatokban a 42. héttől az előző négy év azonos heti átlagához viszonyított többlethalálozást az Operatív Törzs által jelentett COVID halálozással. Nagyon nagy az…..
comblog 2020.12.16 15:28:21
Azért érdemes egy kicsit mélyebben megnézni, hogy jutottunk el oda ahol most vagyunk.
Eddig __minden__ hatalmon lévő az EÜ-ben csak a terhet látta, hogyan lehet ágyszámot csökkenteni, minél jobban optimalizálni még kevesebb emberi és anyagi erőforrással letudni (eredetileg megoldanit írtam, de rájöttem az nem a legjobb szó erre).
Normál körülmények között is heteket esetleg hónapokat kellett várni műtétre vagy akár vizsgálatokra.
Ez nem most kezdődött, hanem évtizedek óta így van. Aki tudta megfizette a privátot, ha volt, ha nem akkor így-úgy próbált előrébb kerülni a listán (nesze neked paraszolvencia).
Na innen indult a mi kis EÜ-nk a világjárványnak.

Mivel tavasszal szerencsénkre (vagyis gazdasági elmaradásunk okán, mert ez egyben azt is jelenti kevesebbet utazunk) hozzánk kicsit később jutott el a dolog. Akkor amikor az Olasz orvos nem félt bemutatni az ottani állapotokat és mivel senki sem tudta mi ez, mindenki komolyan vette (már-már pánik szinten). Neki egy személyben többet köszönhetünk (nemcsak mi, a többi ország is) mint bármilyen szakértői gyülekezetnek.
Sajnos ez vissza is ütött, mert a sikeres első kör után én is személyesen találkoztam olyan emberekkel akik csak azt hiszik el amit maguk is láttak és mivel jól álltunk megugrott a kételkedők (meg a konteók) száma is.

Aztán jött a nyár és vannak emberek akik nem tudnak a külföldre vagy en bloc a nagyobb utazásokról lemondani. Borítékolható volt, hogy ez előbb vagy utóbb visszaüt majd, de ugye ezt könnyen nem lehet leállítani, pedig aug. második felében már azonnal meg kellett volna tenni (szeptemberre már rég nem a külföldi, hanem önmagában az utazás lett a fő terjesztő). De ugye pont a napokban volt hír (ékes példája annak amit az imént írtam) amikor az amerikai-magyar párocska nőtagja boci síró szemekkel meg videókkal előadja, hogy a United-ról lepakolták őket mert a 1.5éves gyerek nem volt hajlandó a maszkra (na ki volt a nagyobb ökör, aki ilyen szabályt hoz, vagy aki pandémia közepén családi utazásba kezd; lehet tippfogadásokat tenni).

A célzott tömeges tesztelés is lassan futott fel, pedig az egy jó módszer, hogy rávegye azokat akik elkapták, hogy ne sunnyogják el, hanem tényleg otthon maradjanak, mert sajnos ebben is gyengék vagyunk. Ha mindenki egy kicsit tenne ezért a mások érdekében is mindjárt egy kicsit (vagy nem is annyira kicsit) jobban állnánk. Persze értem én, hogy sokak nem engedhetik meg maguknak, hogy otthon maradjanak egy kis tünettel meg a munkaadó sem elég támogató (anyagilag semmiképp), de ez egy markáns oka a bajnak (a terjedésnek).

Vészesen rosszul persze talán még most sem állunk, de a mai dróntörvényes javaslatból is jól látszik, hogy hol vannak a prioritások: Vigyük le 250g-ról a regisztrációs limitet (EU ajánlás; minden ami az EU-ból jön az csak rossz lehet kiv. a pénz) és lengessünk be egy giga bírságot, csak hogy senkinek eszébe ne jusson oknyomozást folytatni arról, hogy pl. EUs pénzek hova folytak/folynak el. Pedig lehet az EÜ-ben jobb helye lett volna. Persze ezek után mindenki elfogadja, hogy az EÜ-be egy kicsit több pénzt kell tolni, de ennél vsz. sokkal több kell.
Persze lehet tolni az építőipart mert az minden az oktatás kudarcát fel tud szívni meg akik elbuktak (mert rosszkor voltak rossz helyen), de mégiscsak jobb lenne, ha az EÜ-ben vagy más iparágakban is jók tudnánk lenni. Megint csak a saját, hosszabb távú érdekünkben.
Elképesztő dilettantizmussal navigálta bele magát a kormány a zsákutcába járványkezelés címszóval. Azt mondhatnánk, baromi vicces, és már csak egy szivart kérünk, csak hát sajnos emberek fognak meghalni és tönkre menni a balfaszság miatt.  November második hetében egyik napról a másikra lépett…..
comblog 2020.12.09 11:33:51
@DarthVader:
"A lezárás egy dolog. A maszkviselés a másik. De mindez lófaszt nem ér az ember mérhetetlen idiotizmusa miatt."

Sajnos annyira igazad van a példákkal együtt.
Miért mindig másoktól várják el az emberek azt amiért legjobban ők maguk tudnak tenni. (Szándékosan nem tettem kérdőjelet, csak költői volt.)
Persze több évtized múlt nem múlik el nyomtalanul ahol ezt sulykolták/hitték el az emberekkel (sőt ma is ezt hitetik el a politikusok akik ebből a meséből élnek).

Tehet itt a kormány, az orvosok bárki bármit ha az emberek hozzáállása nem változik.
Mivel ez pedig nem változik jó lenne az a kötelező (vagy kvázi köteleező) tömeges tesztelés. Akit kiválasztanak mert kockázatos, hogy elkapja ha nem vállalja a tesztelést maradjon otthon. A szlovákok elkezdték, példaértékű volt.
Vajon ázsiában miért tudták ezt megoldani. Nem volt egyénieskedés.

Érdemes megnézni a grafikont (lehet módosítani az országokat, milyen adatot nézel bal felső sarokban):
ourworldindata.org/coronavirus-data-explorer?zoomToSelection=true&time=2020-09-15..latest&country=AUT~HUN~SVK&region=World&casesMetric=true&interval=smoothed&perCapita=true&smoothing=7&pickerMetric=new_cases_per_million&pickerSort=desc

Jó a nicked is, Darth Vader is levette a maszkját hogy a családtagját még utoljára közvetlenül meg tudja nézni. Nekünk nem kellene így tenni...
"Nem kellene úgy tennünk, mintha az elektromos autó mentené meg a világot." Nem én mondtam, hanem a Toyota Németország vezére, a belga származású Alain Uyttenhoven, az Automobilwoche című szaklapnak adott interjújában. Azt is mondta ugyanakkor, hogy a belső égésű motoroknak hamarabb lehet…..
Ment a huzavona Nem kell a maszk. Mégis kell a maszk. Csak arra jó, hogy mi magunk ne fertőzzünk. Hatékonyan csökkenti a megfertőződés veszélyét. Csak a legprofibb maszkok segítenek. Bármilyen maszk is hatékony lehet. Mindannyian tanúi voltunk a maszköt övező, egymásnak ellentmondó…..
comblog 2020.04.22 15:04:11
Az, hogy a WHO meg mindenki aki irányító szerepben van benne volt ebben a nem kell annyi teszt meg nem kell maszk mismásolásban jól mutatja, hogy el akarták kerülni a hisztérikus vásárlást.
Mert ugye rengeteg embernek van relatíve nagyon sok pénze, de annál kevesebb esze. Ők azok akiknek nem okozott volna különösebb gondot olyan gigantikus felvásárlást rendezni ami megakadályozta volna, hogy azokhoz is eljussanak ezek az eszközök (vagy bármi) akiknek ténylegesen szükségük van rá, mert az ugye kezdettől fogva világos volt, hogy hiány van belőlük.
Az ebben az időszakban klasszikus példa az élesztő. Semmi stratégiai jelentősége nincs a túlélésben, különösebben jól sem áll el, mégis voltak akik kilószámra vásárolták hetekig.

Ehhez képest akik életükben nem hordtak még maszkot képesek lettek volna raklapszámra venni, úgy hogy fogalmuk nem volt, hogy annak viselése nyűg (felújításhoz ill. abból visszamaradt FFP3-nál jobb félálarcot használok, komoly légzési ellenállása van, minden alkalommal alig várom, hogy levegyem) és akkor ér valamit, ha a használata is megfelelő. A telefon, szatyor vagy táska ill az arcunk, orrunk szemünk felváltva matatása tökéletesen nullázza bármilyen védőeszköz viselésének minden előnyét. Nem mellékesen eleve ápolt arcszőrzet ildomos hozzá, nem lehet benne enni, inni orrot fújni stb.

Ezen felül vannak még azok akiknek több pénzük van és valamivel több eszük és meglátták ebben az üzletet. Talán még többen emlékeznek az arcátlan módon gigantikus felárral árult kétes minőségű és eredetű maszkokra.

Azaz bárki akinek 10-esnél nagyobb IQ-ja van azért elég jól átlátta, hogy amíg nincs oltás, gyógyszer a maszk nagyon is jó dolog, okosan használva. Érdemes megnézni az ázsiai utcákon készült képeket. Mindenkin maszk van, kivétel nélkül és ők ebben a témában már több tapasztalatot gyűjtöttek.
Az, hogy itt még mindig nem tört ki a tömeges járvány azon a szerencsén felül, hogy elég késő jutott a vírus ide annak is köszönhető, hogy az operatív törzs nagyon jól taktikázott. Miközben a háttérben tonnaszámra szerezték be a felszerelést, ha az intézkedés azt kívánta mismásoltak. Mint kb. mindenki más.
Lehet az idő előtti iskolabezárások ill. kijárási korlátozás is része volt ennek a stratégiának. Inkább előbb amikor ez nem okoz pánikot mert inkább túlzónak tűnik, mint később amikor eleve pánik van.
Persze lehet hibáztak is, pl. a kórházi ágyaknál vsz. túlzásba estek, de inkább az, mint ami az olaszoknál történt.
comblog 2020.04.22 17:16:02
@Larrikin:
Szlovákiát (az aktuális bezzegország) nem számítva nem hiszem, hogy népesség arányában olyan rosszul állnánk (OK, lengyelek ill. csehek is valamivel jobban állnak, de nem drasztikusan). A nyugati országok (a korábbi bezzegországok) meg elég jól megszívták.
A felett sem lehet teljesen átsiklani, hogy nálunk jó pár idősotthon valamiért (amit azért érdemes lenne kideríteni a tanulságok végett) benyalta ezt a vírust és az megtolta a halálozások számát mostanában.
Az egész koronavírus-járvány gyakorlatilag rávilágított arra, hogy ez az ország bár működik, azért ez nem annak köszönhető, hogy minden szép és jó, hanem leginkább annak, hogy fantasztikus és elhivatott emberek dolgoznak a nem-vezető pozíciókban. Nekik köszönhetjük, hogy most nem állunk annál is…..
A londoni The Sunday Times örömteli hétvégét okozott az Egyesült Királyság (és a világ) számára, amikor egyik cikkében bejelentette, (mégpedig szombaton, azaz április 11-én) hogy az Oxfordi Egyetem laboratóriumának kutatócsoportja, Dr. Sarah Gilbert vakcinológus-professzor vezetésével elkészítette a…..
comblog 2020.04.14 14:38:43
Most a legnagyobb probléma az, hogy a nyugati embereket/országokat meg minket is felkészületlenül ért a járvány.
Nincs elég maszk, kórházi felszerelés elég ágy, az emberek nem tudják mit célszerű tenni stb.
Viszont miután feltöltik a készleteket, jobban rákészül az egészségügy sok értelme nem lesz fenntartani a jelenlegi állapotokat mert többet árt mint használ, hiába nem lesz még oltás.
Azaz az emberek többsége jó eséllyel hamarabb vissza fog tudni térni a korábbihoz hasonló életéhez mint az oltás megérkezik.
A turizmus, rendezvényipar stb. nem, de a legtöbb helyen vissza lehet térni a munkához, persze megfelelő védőfelszerelésben. Bizonyos dolgok meg sosem lesznek olyanok mint volt.
Hiába lesz oltás, a járványok gyakorisága az urbanizációval arányban nő, és ami jó lesz erre, lehet nem lesz jó másra ami szükségszerűen jön.
Viszont teljesen más az amikor szükség esetén mindenki elő tudja kapni a maszkot stb. a ládafiából, tudja és elfogadja hogyan kell távolságot tartani idős rokonaitól ismerőseitől, ha olyan a munkája tud otthonról dolgozni mert megvan hozzá a technikája és az infrastruktúra stb.

Egy időben nagy politikusi szólamok voltak az egészségügyben lévő kihasználatlan kapacitásokról. Most majd ez is változni fog. Ha vannak kihasználatlan kapacitások az jó dolog. A németek ezt jól csinálták, náluk volt elég tartalék. Nálunk szinte semmi, ezért volt ez a nagy hirtelen leállás.
Jobban fel kell és lehet is erre készülni és akkor nem kell majd annyira várni a vakcinát, ami remélhetőleg inkább előbb mint utóbb jön. Addig is vsz. a járványra felkészültség arányában lazítani fognak, mert a totális leállás többet árt mint használ.
comblog 2020.04.15 10:09:38
@springbok:
A 2 ezer lélegeztető az a kezdetben meglévő szám volt, azóta már jópárat vettek ill. csúcsban 8 ezerrel számolnak. Mivel akit már éppen levettek ill. még éppen nem tettek rá szintén kórházi kezelésre szorul a tényleges ágyigény simán lehet ennek a háromszorosa is ami azért már nincs messze a 36 ezres számtól.
Ha úgy nézzük, hogy jelenleg jóval 5% felett van a halálozási arány akik feltehetően rövidebb-hosszabb ideig voltak lélegeztetőn ill. vannak akik meg is gyógyultak nem teljesen irreális a nagyságrendileg 10% körüli gépigény.
Ha ezt elfogadjuk, akkor nagyságrendileg a járvány csúcsánál 80e aktív beteggel számolnak. Ez vsz. egy pesszimista szám, de ha belgiummal hasonlítjuk magunkat (lakosságban kb. hasonlítható, zsúfoltságban már kevésbé), ott most jelenleg ennek a harmadánál tartanak.
Ami miatt ez vsz. egy nagyon pesszimista forgatókönyv (ill. nem túl reális is mert ennyi ágyhoz nincs megfelelő képzettségű személy sem) az a nagyobb városok és kisebb települések közti izoláció. Lényegében nem túl valószínű, hogy a járvány csúcsa egyszerre következzen be mindenütt (elég csak a fertőzöttségi térképre nézni).

Azaz ebben a számokban van egy adag túlkompenzáció is (nem ok nélkül) ill. fejetlen rohanás is.
Valahol ugyanez történt az iskolák bezárásánál is. Totál felkészületlenül egyik pillanatról a másikra, holott lehetett volna szakaszosan, nagyvárosok középfokú intézményeitől haladva a kistelepülések általános iskolái felé (azaz a sokat utazó gyerekektől a helyben maradóak felé haladva). Közben meg lehetett volna az addigi tapasztalatokat a következő lépésekben használni.
Ami viszont árnyalhatja egy kicsit ezt a képet, hogy nem nagyon ismert mennyi idő kell, hogy a kiürített kórházak fogadni tudják a betegeket. Lehet e-miatt van a kapkodás, mert ezekbe az intézményekbe embereket, felszereléseket kell mozgatni ill. lehet kisebb átalakítások is kellenek.
Budapesten kívül lakók autói adják a belső személygépkocsi-forgalom közel felét. Rendszeresen hallhatjuk – politikusoktól, közlekedéstervezőktől és átlag állampolgároktól is –, hogy ennek a forgalomnak és egyúttal a város belső részei parkolási gondjainak a csökkentéséhez jelentősen hozzájárulhat,…..
comblog 2020.03.31 10:06:56
@Gazsi bácsi lótetű:
"Hévek tájékán a királyi rokon Dávid elkezdett valamit mozgolódni"

Igen, kb. kiderítette, hogy minden évtizedben (!) 1 azaz egy HÉV vagy metró vonal problémáját tudják megoldani. Azaz ha minden jól megy akkor egy fél évszázad múlva talán kicsit jobb lesz.

Egyébként a levegő munkacsoportnak is sokat segítene, ha megértenék az autósok nem hobbiból utaznak autóval, hanem szükségből, mert nem találtak jobb megoldást rá, hogy eljussanak a munkahelyükre. Azaz nem sarcolni kellene őket, ami nem old meg semmit, hanem tényleges megoldásokkal előrukkolni.

Esetleg érdemes lenne még körülnézni a skandináv országokban egy kicsit, nem csak 1 szintes rosszul elhelyezett parkolók léteznek (persze mi sem olcsóbb mint minimális tereprendezés után lebetonozni mindent és maximalizálni a bevételt). Persze ez is csak akkor működhet, ha lesz rendes elővárosi közlekedés.
Nem mellékesen nem kell mindent a város közepébe tervezni, lehetne pl. az irodaházakra kicsit kintebb engedélyt adni stb.
Ha plázastop van akkor lehetne irodaház stop is mondjuk kb. a nagykörúttól befelé meg onnan kifelé még néhány km-re.
Minden irodát, minden kórházat, minden plázát stb. a város széle felé kell tenni.
A meglévőket adóztatni kellene, minél több ember/nm/nap (hogy a távmunkát is elősegítsék) annál több adó, hogy motiváltabbak legyenek a kintebb költözésben ill. járuljanak hozzá az általuk okozott közlekedési káoszhoz. Jelenleg az irodák abban motiváltak, hogy központi helyen legyenek, mert úgy nagyobb a merítés a potenciális munkavállalóból, de ezzel a fő közlekedési probléma források lettek. Nem a munkavállalókat kell büntetni, hogy dolgozni akarnak, hanem azokat akik rákényszerítik őket, hogy ott dolgozzanak, ahova eljutni nehéz ill. csak nagy káosz árán lehet.
comblog 2020.03.31 11:08:37
@Levegő Munkacsoport:
Egy halom javaslat ami nem hoz létre érdemi eredményt.

Mivel semmi értelme, hogy belvárosi irodákba özönljenek az emberek többségében számítógépes munkahelyekre dolgozni azt kellene elérni, hogy ezek a munkahelyek (meg minden más ilyen jellegű dolog) a város széléhez közelebb kerüljenek (ill. részben ezekhez egyáltalán ne kelljen utazni).

Azaz vízfejűséget kellene megszüntetni.

Persze ez nem azt jelenti, hogy nincs szükség több parkolóra, több és jobb (átszállásmentes/minimalizáló) elővárosi közlekedésre, csak mivel azok lassan és drágán oldhatók meg a problémát egy másik irányba kellene elmozdítani. Amit csak lehet kifelé kellene tolni a városok belső részeiből a város szélére vagy egyenesen azon túlra.
Miközben sorra zárják be az iskolákat Európában teljesen, vagy részlegesen a koronavírus miatt, a magyar kormány jelenleg nem tartja ezt indokoltnak. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint muszáj lenne a közoktatási intézményeket bezárni…..
comblog 2020.03.13 15:10:12
@Ekrü: @midnight coder:
"Az egyetlen esélyünk ha a meleg megállítja a vírust.'

Sajnos nem, ha ránézel a fertőzés térképére a baromi meleg dél-amerikai országokban is ott van (de írhattam volna a délebbi ázsiai országokat is).
Amíg csak lehet lassítani kell (de csak okosan érdemes). Minden kontaktot a lehető leghamarabb elkülöníteni.
comblog 2020.03.13 15:33:20
@Bolsi Buster:
Azért nézz már rá arra a térképre mielőtt ilyeneket írsz.
Hőmérséklettől függetlenül mindenütt terjed, ahol jól reagálnak rá vagy fejletlenek (kevésbé utaznak mint pl. Afrika) kevésbé, az meg, hogy milyen a halálozási arány erősen függ az egészségügy fejlettségétől is.
Jelenleg fékezni lehet, megállítani majd ha lesz oltás. Amíg nincs oltás kontakt keresés alapon lehet hatékonyan fékezni nagyobb felfordulás nélkül. Persze a zavarosban halászók lételeme a felfordulás.
    A blogbejegyzések hozzászólásai között, illetve sok más fórumon is olvasom, látom, hogy laikusok, nem ebben a szakmában dolgozó, az ingatlanközvetítőkkel csak érintőlegesen kapcsolatba kerülők, mennyire rossz véleménnyel vannak erről a szakmáról, illetve ennek a szakmának a képviselőiről.…..
comblog 2020.03.02 15:40:37
Ezeknek az önfényező cikkeknek sok értelme nincs, sőt az, hogy a szerző ilyenformán megnyilatkozott azért jelzi, hogy van azért probléma, sőt nemcsak nálunk.
Adtam ill. vettem is már ingatlanossal és nélküle is és látok pár esetet amikor lehet az ingatlanosnak hozzáadott értéke, de messze nem annyi mint amilyen arányban ott vannak a piacon és messze nem olyan értékben.

Első és legfontosabb kérdés tőlem mint eladótól miért számít fel jutalékot a teljes értékesítési árért? A piaci ár feléért bármikor el tudom adni nagyon rövid idő alatt az ingatlant (ehhez nem kell ingatlanos) azaz ez sávos kellene legyen. Minél többért adja el, annál több jutalékot kap...

Nyilván amikor bármilyen okból távol van a vevő/eladó a veni/eladni kívánt ingatlantól van értéke a felesleges körök szűrésének. De ez ugye azt jelenti, hogy önállóan tud dolgozni, sok információt feldolgozni. Sajnos tisztelet a kivételnek erre szinte teljes egészében képtelenek. A képek nem arról készülnek amiről kellene. Persze tudom jobban mutat 1 szépen bútorozott lakás, de alapvetően ingatlant veszünk, adunk. Alaprajz, tájolás, műszaki állapot, közművek, környékbeli infrastruktúra, lehetséges birtokbavételi időpont stb. Nem érdekel a bútorozás, az úgyis elvitt csillárok stb, de érdekel a lépcsők (és szintugrások) ha vannak, a nyílászárók a burkolatok a vizesblokkok állapota és a konyha. Ha van nagyobb méretű kép akkor esetleg meg tudok spórolni magamnak felesleges köröket azzal (meg az ingatlanosnak is), hogy belenagyítok. Ott esetleg egyből látom, hogy kuka az egész nagyon szép állapotú (retro csempés) fürdőszoba a kád fölé applikált kazán (ami nem kondenz és csere esetén megbukik a gázterven) stb.
Sok esetben persze részben a tulajdonos hibája is akinek sokszor fogalma sincs a műszaki tartalomról vagy szándékosan hallgat róla palimadárra várva. Ilyenkor kellene talpraesett ingatlanos aki helyettem (mint vevő) is látja ezeket. Nem mindegy, hogy gépészetileg rendben van-e lakás vagy régi a fűtési rendszer (amit cserélni teljes nagyfelújítás jelent) vagy alu vezetékek vannak (megint teljes csere), csempére csempézve vagy úgy általában ilyen-olyan burkolatok egymásra gányolva amíg csak lehet. A hőszigetelt ablak csak első generációs 2.8-as (ami lényegében kuka), vagy a modernebb 1 körüli vagy esetleg a legmodernebb háromrétegű 1 alatti.
Eleve alapból kellene legyen energetikai tanúsítvány, hogy hasonlítható legyen, nem utólag csak az adásvételhez.
Értem én, hogy ez pénzbe kerül, komoly felkészültséget igényel stb., de ettől van a dolognak hozzáadott értéke.

Ezek nélkül nem is tudom mi alapján becsül az ingatlanos. Az, hogy elkattingat néhány fotót, meg felvesz néhány tényleg totál alapadatot aztán felteszi valami ingatlanos portálra (cégesként olcsóért) egy kicsit kevés...legalábbis ahhoz a milliós összeghez ami 20M és 5% esetén már becsorog.
comblog 2020.03.03 12:12:03
@I Love Buda:
Ha az a 10-18-as obi a Canon APS-C/STM obiját jelenti ahol ugye 1.6 a gyutáv szorzó (FF ekv 16-29mm) az bizony egy ultranagylátó-nagylátó, ami a nagy látószög miatt sokkal nagyobb teret mutat mint valójában. Ez pedig azért gáz, mert a legtöbb érdeklődő hatalmasat csalódik amikor meglátja, hogy minden ami a képen hatalmas volt csupán egy luk.
Persze roppant kényelmes az ingatlanosnak, hiszen "minden belefér a képbe" és ha mégsem jön be a vevőnek akkor "tudok egy másikat" és már meg is van fogva a naiv vevő.

Egy ilyen obi a hozzá való vázzal meg nagyságrendileg kb. 100k, ami az első sikeres adásvételnél visszajön.
Az ingatlanosnak meg ugye az ingatlanhoz nem kellett sokat értenie, elég volt az egészhez néhány teret megnyújtó ultranagylátós kép. Marketing 90% fölött, a többi a maradék hozzáadott érték.

@vénkujon
Ezt tényleg nagyon szépen összegyűjtötted. A legtöbb embernek erre futja, mert erre futnia kell (bár talán már az esküvőipar is lefutóban van).
Érdekes jelenség, hogy évek óta romlanak a magyar diákok körében végzett matematikai és szövegértési tesztek. Ha ez nem lenne elég, csökken az összmagyar IQ is (ami egyébként általában jellemző az európai országokra). Hogy ennek mi köze a kivándorláshoz? Rögtön kiderül...
comblog 2020.02.27 10:28:26
Ennek tisztán statisztikai számokból kiindult köldöknézésnek sok értelme nincs amikor gigantikus különbségek vannak a rendszerváltás nagy vesztesei pl. észak és kelet Mo és a többi országrész közt. Ma ezekből a régiókból földindulásszerűen menekülnek az emberek normális megélhetés hiányában vagy helybe nagyobb városok környékére vagy külföldre (elég csak az ingatlan árakat megnézni ezekben a régiókban).
Globálisan meg aki versenyképes külföldön (mert elég fiatal, hogy alkalmazkodni tudjon, vagy mert ott is versenyképes tudása van) nagyjából bárhonnan képes elmenni és otthagyni a nyomorgást.
Ebből sejthető mekkora fókusz és figyelem jut a gyerekekre akár az iskolától (ami napi szintű emberi és anyagi erőforrás hiánnyal küzd) ill. a szülőktől.
A rendszerváltás előtti évek filozófiája, hogy mindenki tudása és képességei szerint dolgozik sikeresen kiűzte a versenyszellemet (ami egyes társadalmi csoportokban pl. cigányság, leszakadt rétegek segéd ill. mostani közmunkások stb. eleve meg sem volt) most meg visszatért az urambátyám korszak amit számos 2. VH előtti irodalmi művekben nagyon jól dokumentált eléggé hazavágta mindazt ami ahhoz kellene, hogy érdemi előrelépés legyen ebben az országban.

Pedig a modern iparhoz nagyon jól képzett, alkalmazkodni és akár önmagát fejleszteni képes emberekre lenne nagy szükség. De vajon elvárható-e ez, olyanoktól akik már az alpkézségeknél bukdácsolnak amit a PISA próbál mérni? Vajon elvárható a motiváltság elhintése a gyerekeknél olyan idősödő pedagógusoktól akik maguk is motiváltsági problémákkal ill. nyomorral küzdenek?
Méri egyáltalán a relatív fejlődést vagy a hozzálást bármi egyáltalán mostanság vagy van bármi visszacsatolás az elvégzett munka hatékonyságáról vagy csak a bürokrácia útvesztőjébe süllyed minden?
Azok a szülők meg akik látják mindezt próbálják menteni a menthetőt és 6 ill. 8 osztályos gimnáziumokba tolni a csemetét.
A szakadék, ha lehet még nagyobb lesz, és a lefölözött elit látva az itteni reménytelenséget nem fog megállni az országhatárnál.
comblog 2020.02.27 10:50:11
@midnightcoder2: "Milyen irodalom tud versenyezni a youtube-bal érdekességben ?"

Az irodalmi művek esélyességét a Family Link-screen time-al próbáltam növelni (web URL szűrést még nem vetettem be), de tény, hogy mai társadalmunkban a gyerekek figyelmét sokkal nehezebb irányítani-vezetgetni mint akár 1 évtizeddel ezelőtt.
Az a gyerek aki már elég nagy ahhoz, hogy ezeket a korlátokat kijátsza talán elég nagy ahhoz is, hogy felfogja mit és miért várnak el tőle.
Persze a cuki kutyás-macskás stb. videókon meg cuki fotós like sorozaton ragadt felmenők már alapból elbuknak ezen. Valami teret az evolúciónak is kell hagyni...
"Három, a lakóhelyünkhöz közel eső általános iskolában jártunk mostanában, iskolaválasztás előtt állunk. A többi szülőtárssal együtt bevonultunk a dísztermekbe, és végighallgattuk a három igazgatói beszédet" – így kezdődik a történet, amit egy oktatással foglalkozó Facebook-csoportban osztott meg…..
comblog 2020.02.17 12:20:49
Ezek ám az igazán nagy problémák mint pl., hogy megláthatja a gyerek esetleg Nagymagyarország térképét. Mert ugye arról nem illik beszélni (már a cocializmus ideje alatt sem illett), hogy nagyhatalmak kényük kedvük szerint huzigálták a térképen a határokat, anélkül, hogy megkérdezték volna (kevés kivételtől eltekintve) az ott lakók százezreit vagy millióit, hogy ők vajon mit szeretnének és ezzel százezreket vagy milliókat döntöttek romba, hiszen nem használhatják szabadon anyanyelvüket és a hivatali ügyintézésben ill. munkában is jelentősen hátrányba kerülnek (mind a mai napig évtizedek óta; welcome to the real democracy).

Nem is az a probléma, hogy több iskolában 1-1 tanár van 1 tárgyra, ha lebetegszik (vagy a gyereke) akkor szünetel a magyar tanítás vagy az angol tanítása (mind közvetlen tapasztalat) vagy a matematika tanítása (ezt már nem értük meg iskolaváltás miatt, ez ott hónapokig szünetelt és nem egy vidéki kis iskoláról van szó...).
Aztán egyszer kiszámoltam, hogy az az angol tanár aki egyedül viszi az egész iskolát hány órát tart. Döbbenetesen nagy szám jött ki (korábban 3 tanár volt az iskolában). Azért döbbenetesen nagy, mert ellentétben más tantárgyakkal ő az alsót meg a felsőt is viszi.

De vannak a lázongók, meg a lázítók, akik nem a problémákat akarják megoldani, hanem ígérgetnek, csúsztatnak, hogy bezzeg ők mennyivel jobban csinálnák, ha ők lennének az irányítók.
Ők a politikusok ill. aspiránsok. Minden érdem az övék, minden bukás mások miatt van. Ismertetőjelük még, hogy tipikusan sikertelen bölcsészek, politológusok, szociológusok és hasonlók közül kerülnek ki. A fizikai munka derogál nekik, a modern ipart sem értik, de mindig mindent is jobban tudnak és ők a világ közepe, a világ pedig körülöttük forog (vagy ott kellene szerintük, mert ők megérdemlik, mert már annyit tettek meg tesznek a közösbe - legalábbis szavak szintjén).
Megérkezett az új NAT, ami a szó mai értelmében véve nemzeti, minden mást már leírtak róla a hozzáértők! A szokásos menetrend szerint zajlanak az események. A Facebook-on és különböző social media felületeken megy a hangulatkeltés, de érdemben, a megírt levelek, és vélemény nyilvánításokon kívül…..
nyelv-ész Dugóban ülni 2020-ban 2020.01.21 19:58:34
Vitézy, az elmúlt évtizedek tömegközlekedési és városszervezési csodafegyvere hosszasan értekezik terveiről, melyeket a közeljövőben, a frissen megalakult BFK fejeként kíván megvalósítani. Alapvetően egyet is értenék elképzeléseivel, ha nem lenne hiányos a koncepció az elővárosok és az agglomeráció…..
comblog 2020.01.23 09:39:20
@nyelv-ész:
Annyira ráéreztél erre, pont most olvastam a Vitézy interjút és a gödöllői HÉV és a metró összekötése tényleg megy a levesbe, cserébe lesz 10 éven belül csepeli-ráckevei HÉV behúzása.
Mi ebben a szomorú? 10 éves időszakra jut 1 kisebb-nagyobb beruházás ami az S-Banh irányába mutat, azaz 10 éves időszakokban van 1 fejlesztés ami egy-egy irányt megold (ami töredéke az össz ingázóknak). Ez azt jelenti, hogy bár az ingázó autósokat villámgyorsan ki tudják tiltani/akadályozni a közlekedésben, megoldást nem igazán tudnak adni még évtizedekig. Azaz akik autóval 1 óra környékén érik el úticéljukat átszállás nélkül roppant motiváltak lesznek ugyanazt 1.5 óra környékén megtenni többszörös átszállással, csúcsforgalomban heringesítve.
Egyébként a gödöllői HÉV nem egyetlen problémája a teljesen rosszul megoldott átszállás, hanem a magyarországon talán egyedülálló (és ezért balesetveszélyes) baloldali közlekedés.
Mikor volt magyarországon utoljára baloldali közlekedés (fenti esetet nem számolva)?

Ahhoz, hogy tényleg kevesebb autós lehessen nem 1-1 irányt kellene megoldani kötöttpályás közlekedéssel 10 évenként, hanem jóval többet, 4-es metró már rég újpalotáig kellene járjon és nem a bosnyák térig talán valamikor stb.
Amíg erre nincs elég pénz (és mitől lenne) lehet álmodozni meg délibábot kergetni arról, hogy újabb tömegek fognak tömegközlekedni (amit el se bírna a jelenlegi rendszer).
Az előző részben, Mark P. Millis a HartEnergy oldalán megjelent írását szemlézve, azt tárgyaltuk, hogy vajon mennyi (lítium-ion) akkumulátorra lenne szükség ahhoz, hogy például az Amerikai Egyesült Államok energiaigényét akár két napra ki tudjuk elégíteni. [A megoldás: kb. ezer évnyi Gigafactory…..
comblog 2020.01.17 10:11:27
Bár lehet, hogy vannak vitatható elemei a cikknek, sokkal inkább közelebb van a realitáshoz mint sok kommentelő által bedobott állítás.

@math0
Jó ez a monoton akkukapacitás növekedést mutató diagram, csak éppen megáll az öt évvel ezelőtti állapotnál. Nem véletlen. Azóta nagyon visszaesett ez a növekedés, szinte stagnál.
A mobil akkuk kapacitásnövekedése sem teljesen jó példa. Ténylegesen javult a térfogatra ill. tömegre vetített kapacitás is, de még inkább nőtt az akkuk mérete. Ma az akku (és a kijelző) foglalja el a mobil legnagyobb részét, ezért (is) növekedhetett az akku kapacitás.

@rabelais
Igen a németek most nagyon zöldek lettek, mert iszonyat pénzből megtolták a megújulót, azért hogy le tudják állítani az atomerőműveket. Viszont mostanában kezdik belátni, hogy amikor leállítják az atomerőműveket nem fogják tudni tartani a kitűzött célt. Az ingadozást is csak másokat használva tudták megoldani, ami ugye nem működik, ha mindenki ezt szeretné csinálni.

A villanyautóval meg az a legnagyobb probléma, hogy a Co2 kibocsátás kis részét tudja csak megoldani iszonyat pénzből (akik most nagyon marketingelik nem a kibocsátás csökkenés miatt teszik, hanem profit miatt).
1) Eleve nem lehet az összes autót cserélni rá millió praktikus okból (pl. megtehető távolság vagy a hosszú töltés miatti állásidők stb)
2) Eleve az autó a közlekedés kis részét jelenti csak (ott van a teherszállítás, hajók és a repülés)
3) Eleve a közlekedés a kibocsátás kis részéért felel csak, a legnagyobb részét az ipar ill. a fűtés adja

Azaz, ha iszonyat környezetszennyezés árán sikerül megoldani, hogy az autók többsége elektromos legyen azzal a probléma 6%-át megoldottuk (amiben a legtöbb profit volt, szóval erre könnyű jelentkezőt találni).
Mi lesz a maradék 94%-al? Ha népesség növekedés tartja a jelenlegi ütemet akkor lehet ez a 6%-ot teljesen elviszi, hogy még többen leszünk ezen a bolygón és még többen szeretnének jobban élni.

A jelenlegi akkukapacitás nagyságrendileg elmarad attól ami ahhoz kellene, hogy a megújulók ingadozását ki lehessen egyenlíteni. Jelenleg nincs is olyan technológia ami előre láthatólag ezt meg tudja oldani.
Lehet persze gázerűművekkel is kiegyenlíteni ill. nagy távolságokat vezetékkel összekötni (aminek azért masszív vesztesége is van), de a tél az mindenütt tél az északi féltekén és ilyenkor nemcsak laposabban süt a nap, hanem borongósabb is az idő (sőt szél sincs ami kifújná már a szmogot).

Azaz még nem látszik milyen technológiával lehetne a megújulók által előállított villamos energiát tárolni, de ami már ma látszik:
1) Erre a jelenlegi lítiumos akku alkalmatlan (nem skálázható arra a szintre ami kellene)
2) E nélkül a megújulók használata nem skálázható arra a szintre ami érdemi kibocsátás csökkenést eredményez
Ebben a háromrészes posztban Mark P. Millis következő írását szemlézzünk, amely a HartEnergy oldalán jelent meg. Az első részben az akkumulátorokon alapuló energiatárolás mértékéből adódó problémákat vesszük szemügyre, a másodikban az akkumulátorok előállításához szükséges alapanyagok kitermelését…..
comblog 2020.01.15 16:41:48
Azért megnyugtató látni, hogy vannak akik racionálisan is tudják nézni ezt a dolgot és nem délibábot kergetnek ezzel az akkus témával. Mindenki aki kicsit is belegondolt nem volt nehéz megérteni, hogy a jelenlegi módszer alapvetően nem skálázható.

Ahhoz valami sokkal de sokkal hatékonyabb energiatárolás kellene (az, hogy milyen formátumban tárolják az energiát még nagyon a jövő zenéje). Addig meg ha nagyra nő az ilyesfajta energiatermelés akkor egyre több pénz fog elmenni a kiegyenlítésre.

@Hunyadi...
Azt kell látnod, hogy ami kicsiben megoldható nem mindig vihető át nagyban. Gondolom amikor olyankor termelsz energiát amikor nincs szükséged rá (már az akkuid is tele vannak) akkor rátolod a tárolás problémáját a szolgáltatóra. Nyáron akarsz betolni és télen kivenni. Napos heteken betolni és borús heteken kivenni.
Amíg csak kevesen tesznek így a szolgáltatód benyeli ezt a költséget, mert tárolni valójában ő sem tud, csak kiegyenlíteni. Viszont, ha ez meglódul akkor a szolgáltatód vagy bedől ezen, hacsak irdatlan sok pénzt nem kap a közösből támogatás formájában (ami azért senkinek sem jó), vagy piaci alapon fogja tőled is átvenni. Amikor süt a nap ingyen se kell majd neki. Amikor meg már huzamosabb ideig nem süt (ami lehet akár 1 nap), akkor amikor mindenki csak kivenni akar akkor meg piszok drága lesz.
Gondold el, hogy így is megérné-e neked?
Piaci alapon a jelenlegi technikával a te megoldásod nem skálázható.