Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Gyömbér Béla

0 bejegyzést írt és 59 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mondjuk az "olimpiás" népszavazási kezdeményezésből okulva. Úgy tűnik számomra, hogy a médiában megjelent hírekkel szemben - miszerint a Jobbik csapott le a magas labdára - a FIDESZ "tökéletes" munkát végezve fojtotta el a korrupció súlyos problémáját egyébként nyilvánvalóan kezelni képtelen, és…..
Gyömbér Béla 2017.09.28 08:09:24
@bekerült: az állításoddal szemben a DK - bár megtehette volna - nem szavazott a törvényről, nem nyomott nem-et, sőt, még csak nem is tartózkodott. A törvényt 170 "igen" szavazattal fogadták el, "nem," vagy "tartózkodás" egyáltalán nem volt. A DK honlapján egyetlen közleményt sem találtam, amely kifejezetten ellenezte volna a törvény elfogadását, utólag meg mindenki azt magyaráz bele a politikai semmittevésébe, amit akar. Ismereteim szerint az egyetlen párt, amely felhívta a figyelmet arra, hogy ez mekkora hülyeség, az a FIDESZ volt.
Aligha lehet őszintébb marketingszöveget létrehozni, mint a FestiPay weboldala, ahol kerek perec leírják, hogy a fesztiválok számára a készpénzmentes fizetési szolgáltatások többek között azért olyan fantasztikusak, mert többet költ így a fogyasztó, mint egyébként...
Gyömbér Béla 2017.08.12 12:29:04
@Tisztességes Természettudomány: mindenből következik valami, ha elég nagy sokaságra vonatkozik, ez a Big Data lényege.

Azért releváns, mert egy olyan rendszer, ahol minden tranzakciós információval egyetlen cég rendelkezik, hihetetlen mennyiségű információt képes Big Data elemzéssel feldolgozni és erre reflektálva például árazást kialakítani a következő, vagy akár egy másik fesztiválra.

Mivel a látogatókra vonatkozó információkkal is rendelkeznek, hiszen az okmányokat lemásolják, így pontosan ismerik a fogyasztók összetételét is, ami a tranzakciós adatokkal összekapcsolva képes lehet a bevételeket ténylegesen is maximalizálni.

A véleményem szerint tehát nemcsak a "pszichés játék" okozza a fogyasztói oldalon a kiadásnövekedést a kártyapénz kapcsán, hanem az a Big Data elemzés is, ami egy ilyen rendszer mögé építhető.
Az elmúlt napok egyik legkülönösebb híre volt, miszerint egy Srí Lanka-i vállalkozás, az R Group International (R-Group) új légitársaságot kíván üzemeltetni magyarországi központtal. A sajtó visszafogott lelkesedéssel, kételkedve fogadta Mr. Rohan Nanayakkara bejelentését arról, hogy akár heteken…..
Gyömbér Béla 2017.07.31 18:17:53
@Kovacs Nocraft Jozsefne: a heraldika archaikus névváltozata.

hu.wikibooks.org/wiki/Heraldikai_lexikon/heraldika

Nekem így ragadt meg, vélhetően valamilyen szépirodalmi olvasmányom folytán.
Gyömbér Béla 2017.07.31 20:52:33
@Kovacs Nocraft Jozsefne: tudom, hogy tudod, azért linkeltem, mert a leírásban szerepel az általam használt verzió is. A magam részéről egyáltalán nem bánnám, ha pl. a kormánytagokat RonanAir ATR-72-vel reptetnék, a Magyar Honvédségnek meg nem politikusreptető, hanem "rendes" katonai szállító repülőgépeket vennének. De egyébként nem is értem, hogy a kormány miért nem vesz/tart fenn magának egy-két gépet. Főleg, ha ilyen aktív a külpolitikai játszótéren.
Január elsejével kezdődő, tízéves honvédelmi és haderőfejlesztési programot jelentett be ma Simicskó István miniszter az idei második HTK-dzsemborin. A javarészt már ismert személyügyi, társadalmi lépéseken túl a LégierőBlogger természetesen a beszerzési tervekre volt kíváncsi, de túl sokkal a…..
Meglepve olvastam a médiát és a közösség oldalakat is megjáró hírt, miszerint egy, a kemoterápiás kezelése miatt legyengült immunrendszerű gyermekét a kórházba szállító apukát büntettek meg rendőrök. A szmogriadó időszaka alatt ugyanis nem használhatta volna húsz éves személygépjárművét Budapesten.…..
Elképesztő, 50 milliárd forintos keretösszegű közbeszerzés jelent meg a napokban az európai uniós közbeszerzési értesítőben. Ezzel – tanácsadás kategóriájában – vélhetően rekordközeli összeget költ majd el a kormány a 2014-2020 programozási időszakban az Európai Uniós forrásból finanszírozott…..
Gyömbér Béla 2016.12.30 12:37:33
@qwertzu: már ne haragudj, de az 50-66 milliárd forintnyi TANÁCSADÁSNAK nincs semmi köze ahhoz, hogy a NAV mit tud beszedni meg mit nem.

Ezek irreális összegek olyan feladatokhoz rendelve, amik különböző EU projektek nyomán kedvezményezett intézményeknek szóló tanácsadásról szólnak.

Amit írtál, azt erősen hunyorítva a 16 milliárdba talán bele lehet magyarázni, de csak azzal a megkötéssel, hogy az informatikai projekt szempontjából ott is csak támogató jellegű feladatokról van szó és nem a tényleges infrastruktúrafejlesztésről, eszközeszerzésről vagy akár kódolásról.

De azzal moralizálni, hogy ha nincs 50 milliárdért tanács, akkor összeomlik az adóbeszedés rendszere az nemhogy túlzás, hanem semmi köze nincs sem a poszthoz, sem a közbeszerzéshez.

@conchita wurst: lényegében a fentiekben összefoglaltam neked is, hogy mit gondolok erről.

@midnight coder: nem pont olyan, inkább olyan, mintha az alkotmányjogról szóló bejegyzéshez egy büntetőjogszabály képét raknám.

De ha jó képet kellene vágnom a megjegyzésed alapján, akkor meg azt mondom, hogy szerintem a tanácsadásból igazából nem is következik, hogy bármilyen programkód átadásra vagy meglakotásra kerülne a szolgáltatás kapcsán.

Inkább fehér galléros embereket képzelnék el, egy irodában ülve, teljesítésigazolásokat írogatva.
Vannak olyan esetek, amikor agyonhálózott világunkban egyes információk elsikkadnak, mert "helyi túlterhelés alakul ki az átvitel rendszerében", vagy egyszerűen más vonja el a figyelmet. Ilyen a miniszterelnök múlt hét szerdai nyilatkozata is, melyben kérdésre válaszolva arról…..
Gyömbér Béla 2016.08.01 18:58:56
@zord: A gondolataiddal túlnyomórészt egyet tudok érteni, annyit tennék hozzá, hogy a magyar beszerzések "transzparenciája" és "versenybarátsága" erősen rányomja a bélyegét a lízingelés megítélésére, gondolok itt akár Alfons "Én találtam ki a lízinget" Mensdorff-Pouillyra és baráti köreire. Más körülmények között szerintem inkább pénzügyi, mint nemzeti kérdés a lízing.

Hogy mit jelent az "orbáni nemzeti" jelző azt nem tudom, vélhetően semmi jót. Szerintem egyébként össze fog kötődni ez az egész "nemzeti helikopter képesség" a "nemzeti légijármű-vezető képzéssel", aminek a tervezetén még mindig dolgoznak.

Nekem a kamerákról a Kocsis Máté-féle arcfelismerős-nemzetbiztonságis kamerarendszer jutott eszembe, aminek a bizottsági ülésén elhangzott, hogy nem kell aggódni, hiszen nincs is arcképadatbázis amivel összekötnék az arcfelismerő rendszert, csak a büncselekmények elkövetőiről. Aztán egy év próbaüzem után jött az állami arcképnyilvántartás...
Úgy adódott, hogy lehetőséget kaptam arra, hogy az egyik budapesti kerületben, a szavazatszámláló bizottság tagjaként, én is részt vehessek a "kvótanépszavazás" törvényességének a biztosításában. Gondolom sokak kíváncsiak arra, hogy milyen izgalmakkal telik ez a fajta munka, ezért arra gondoltam,…..
Gyömbér Béla 2016.10.05 08:34:02
@dunántúli gyerek: Dehogyis, az érvénytelenekkel jóval több az, mint pusztán az igen szavazók.
Gyömbér Béla 2016.10.05 08:36:14
@jotekony koc: Ha a szavazók jelenlétét egy időskálán kellene ábrázolnom, akkor az idő túlnyomó részében senki, vagy egy szavazó volt a teremben. Természetesen voltak időszakok, amikor többen is megjelentek, sőt kisebb sor alakult ki.
Gyömbér Béla 2016.10.05 08:38:20
@Terézágyú: Egyszerre csak egy szavazókörben lehettem szavazatszámláló bizottsági tag.
Az európai fegyverzetellenőrzés rendszere már jóval azelőtt válságjelenségeket mutatott, hogy az a katonapolitikai fordulat elkezdődött volna, amit napjainkban megélünk. A CFE válságban, a Bécsi Dokumentum megújításra vár, az egyetlen előrelépés az OS-nél tapasztalható, ahol folyamatban van a…..
Gyömbér Béla 2016.09.06 10:27:43
@zord: értelek, de ez egy kicsit önbecsapás. Ha szükséges a katonai beruházás, akkor meg kell csinálni, de katonai beruházásként, megfelelő minőségben.

Ha meg nem szükséges, a polgári használatot meg semmi nem indokolja a Mercedesen kívül, akkor meg ne erre költsék az adófizetők pénzét.

Liszt Ferencre egyébként (kis túlzással) Kecskemétről kényelmesebb eljutni, mint Bp. budai oldaláról. Nagyobbal szerintem még Szegedről is, ha fejlesztene végre valamit a MÁV azon a viszonylaton.
Egy eléggé meghökkentő számítógépes "játékra" bukkantam az elmúlt napokban. A "The Housewife", vagyis a többé-kevésbé Balogh-kompatibilis "asszonysors" fogalmával körülírható játékmenet lényege, hogy a játékosnak az "asszonyok" mindennapi teendőivel kell kielégítenie a ház "urát", vagyis az…..
Gyömbér Béla 2016.08.28 18:50:50
@powerage: a kérdés az hogy szerinted mi a problémagóc: a játék vagy amiről szól? Egyébként mit jelentene neked, ha egymillióan tolnák? BTW hány embernek kellene egy időben játszani vele, hogy téged érdekeljen a téma?
Gyömbér Béla 2016.08.29 08:28:44
@powerage: miért és miben lennék hivatásos? Ki háborodott fel és min? Tudnál idézni valamit abból amit írtam és szerinted arra utal, hogy fel vagyok háborodva? Egyébként meg ez egy, a nevét vállaló senki személyes blogoldala, ha ez megváltozna, akkor tudni fogsz róla....
Összevont rendezvényen örülhettünk Szolnokon a januárban létrehozott 2.KRE új amerikai eszközeinek és a SOCEUR-ral kötött együttműködési megállapodásnak, illetve a 86. SZHB két "új" könnyűhelikopterének. Míg a különlegesek esetében egy megkezdett út folytatásáról, egy hosszú ideje kitüntetett…..
Gyömbér Béla 2016.08.17 10:13:33
@Kelepisti: köszi a választ. Amikor 2015-ben először írtam arról, hogy százmilliós tételben akarják a 94-ben átadott, de isten tudja mikor gyártott Jak-52-eseket tovább foltozgatni, akkor úgy gondoltam, hogy ennél bármi jobb lehet, és ezt most is így gondolom.

Persze gondolom sokaknak hiányozni fog a műrepülhetőség magasabb szintje, de ennek a váltásnak is el kellett jönnie szerintem. Az árba én erősen furcsállom, hogy fért bele egyáltalán a 242-es (még ha pár tíz millióval több is lett az eredmény), de örülök neki.

A Currusról nem is tudtam, hogy repülőgépgyártói ambícióik (is) vannak, így az öröm dupla, legalább rendes, repülőgépnek látszó tárgyat kapnak a pilóták.
Gyömbér Béla 2016.08.24 16:30:18
Gyömbér Béla 2016.08.28 07:59:24
@zord: Köszönöm a választ, bár nem igazán értem. 2016. január 19-én megírtam a beszerzés részleteit (nyilván az általad is említett ajánlattételi felhívás alapján), ha megnézed a kommentemet, 2016. január 20-án a már terjedő szóbeszéd szerinti konkrét gyártót és típust is.

gyomberbela.blog.hu/2016/01/19/a_honvedelmi_miniszterium_negy_repulogep_beszerzeset_kezdte_meg

Nem mintha versenyezni akarnék a 2016. január 22-én megírt cikkeddel, veled, vagy bárkivel. Ettől még úgy gondolom, hogy sokakat érdekel, olyan formában is a beszerzés, amit a HM is megerősít.
Szliács, Pápa, Cerklje, Szlovákia, Magyarország, Csehország, Szlovénia és a "jó öreg" USA. Ezek a keretei az amerikai légi haderő nemzeti gárdista egységei által térségünkben végrehajtott, összehangolt, és immár határokon átívelő hadgyakorlatoknak.Panther Strike, Slovak Thunder. Perspektíva 1.:…..
A kormány 2016 márciusában döntött arról, hogy nagyszabású börtönépítési-programba kezd, amelynek legnagyobb üteme a választások évére, vagyis 2018-ra fog esni. A program okaként azt jelölték meg, hogy Magyarországnak eleget kell tennie az Emberi Jogok Európai Egyezményében foglaltaknak, és ezért…..
Gyömbér Béla 2016.08.10 22:12:31
@gigabursch: köszönöm, javítottam.
Bemutatót tartottak Kecskeméten a Légirendészeti Szolgálat leendő helikoptertípusával. 1996. augusztus. Az N9016W lajstromú MD 900-assal még a McDonell-Douglas tartott bemutatót, egyidőben az F/A-18-assal. Az üzleti kísérlethez a kiindulási alapot a rendőrség korábbi MD 500-as beszerzése…..
Gyömbér Béla 2016.04.14 21:24:27
@zord: @Kelepisti: egyetértek, a magam részéről meglepődtem, hogy felmerült ez a probléma. Számomra annyiban azért mégis érdekes a történet, hogy Németországban sincs másként, és ott is vannak jó bizniszek az "inkurrens" eszközök felújításában, nem csak Magyarországon...
Mindig is irigyeltem a tengerészeti járőrgépek megfigyelőit, akik szebbnél-szebb, érdekesebbnél-érdekesebb felvételeket készíthetnek a világ hadihajóiról a világtengereken. Csodák nincsenek, mindenkinek tudnia kell, hogy hol a helye, így egy szárazföldi ország LégierőBloggerének is, ezért mellékelem…..
Véget ért a bakonyi gyakorlótereken a Bátor Harcos gyakorlat, az első nagyobb szabású hazai rendezvény, melyet már eredetileg is az ukrajnai válság nyomán hozott szövetségesi (jelentős részben értsd: amerikai) intézkedések, az Atlanti Határozottság (OAR) keretében képzeltek…..
Gyömbér Béla 2016.03.17 16:32:52
Lazán kapcsolódik a Brave Warrior programhoz:

gyomberbela.blog.hu/2016/03/17/az_ukran_valsag_egy_szenatusi_meghallgatas_tukreben

De akit azért érdekelne jobban, úgy viszonylag friss OCPFH (Operational Cost Per Fly Hour) adatok vannak a forrásban az USAF vonatkozásában.
Mint az várható volt, Hende-féle parlamenti egyeztetés, jópofizás ide vagy oda, az ellenzék zsigerből belekötött a nemzeti légiszállító képesség fejlesztésébe. „A Zorbán luxusban akar utazni” – mondják a primitív hazaárulók. A kérdést azonban érdemes inkább szakmai…..
A honvédség akut (könnyű)helikopterigényét bő öt évvel az előző, nem éppen jó szocialista megoldási kísérlet pótlás nélküli fideszes elkaszálása után sikerülhet betölteni - persze csak áthidaló jelleggel, hiszen a kormány továbbra is adós marad a beígért "nagy"…..
Mindez még 2011-ben történt. Május 19-én ugyanis levél érkezett a Fazekas Sándor által vezetett Vidékfejlesztési Minisztériumba, amely az Új Hangya Integrációs Szövetkezet együttműködési javaslatát tartalmazta. A miniszter kiadta a levél megválaszolásának feladatát a parlamenti államtitkárnak, aki…..
Gyömbér Béla 2016.02.02 16:31:36
@JónásBrigi35: Köszi, jogos :)
A napokban jelent meg egy rövid részlet Zacher Gábor toxikológus által, az M1-nek adott interjúból az index.hu oldalán. A nyilatkozat szerint évente 30 ezren halnak meg alkohollal kapcsolatos betegség miatt és több millióra tehető az úgynevezett nagyivók száma, így vélhetően szinte minden család…..
Gyömbér Béla 2016.01.04 14:14:35
@inebhedj - szerintem: szerencsére sokféleképpen lehet dolgokról gondolkodni, szerintem meg a legkevésbé sem különböző dolgok. De mindenesetre akkor üdv a "nem lájkolok Tibi atyát" klubban.
Gyömbér Béla 2016.01.04 15:05:30
@inebhedj - szerintem: ez jó megközelítés szerintem. Az addiktológus szerint szükség lenne rá, a statisztikai adatok és az elérhető tanulmányok többsége (Google) azt támasztja alá, hogy az alkoholizmus népbetegség Magyarországon.

Mivel nem vagyok szakember ezért a kérdéseidre - én - nem tudok választ adni. Abban laikusként is biztos vagyok, hogy önmagában az olyan megközelítések, mint az EMMI ajánlás maximum a minisztérium négy fala között tűnhet életképesnek.

Eléggé éles a kontraszt a különböző szenvedélybetegségek állami/társadalmi megítélése körül, hiszen a drogok és a dohányzás területén az állam aktívabban beavatkozó.

Ismereteim szerint hasonlóan súlyos a helyzet Oroszországban, ahol például adóemeléssel kívánták csökkenteni a vodkafogyasztási kedvet, ami azonban azzal a veszéllyel fenyegetett, hogy ellenőrizetlen, káros eredetű alkohol kerül széles körben fogyasztásra. Vagyis ott legalább felismerték már a problémát, sőt a lehetséges megoldások problémáját is.