Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Skerlecz Petra

78 bejegyzést írt és 11 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Sziasztok! Már sokszor beszéltünk arról, hogy mennyire fontos a szülői jó példa megléte a táplálkozásban is, emellett az sem elhanyagolható, hogy amikor csak lehetőségünk és időnk adódik célszerű egy kicsit „tanítani” is a kicsiket és az egész családot az egészséges táplálkozási szokásokra. Néhány…..
Sziasztok! A korábbiakban számos bejegyzésben olvashattatok arról, hogy milyen praktikákat használhatunk azokban az esetekben, amikor a gyerekek nem eszik meg az új ételeket, zöldségeket, gyümölcsöket, válogatóssá válnak és az új ízek kipróbálása valódi küzdelmet jelent. Szót ejtettünk arról, hogy…..
Sziasztok! Ma egy nagyobb multiban keresgéltem néhány dolog után, amikor észrevettem, hogy mintha évről évre, több és több előre elkészített, különböző ízekben kapható kalács sorakozna a polcokon. Én az év más szakaszában ritkán kívánom meg ezt a finomságot, de így…..
Sziasztok! Nyakunkon a Húsvét, elérkezett a színes tojások ideje is. Arra gondoltam, hogy a sok mesterséges színezék mellett érdemes lenne kipróbálni néhány egyszerű, természetes a konyhában fellelhető dolgot a tojások színezése céljából. Ahogy az interneten keresgéltem…..
Sziasztok! Mint korábban már írtam nagyon szeretem az olasz konyhát, a sok-sok tésztát, paradicsomos ételeket, az olajbogyót és fűszereket. Az egyik nap pont egy ilyen tésztaétel volt nálunk ebédre, a szószból azonban még maradt egy kevés és a hűtőben árválkodott. A…..
Sziasztok! A Húsvét remek lehetőség arra, hogy kreatív ötletekkel új ízeket, nyersanyagokat és ételeket vezessünk be gyermekünk táplálkozásába. A friss saláták, sárgarépák önmagukban nem tartogatnak túlságosan nagy élveztet a kicsiknek, néhány egyszerű ötlettel azonban számukra is érdekessé…..
Sziasztok! A zabpehely néhány éve újra nagy sikernek örvend a fogyasztók között, megtalálhatjuk a boltok polcain, bőséges választékban, árban és minőségben. Sikerének titka számos előnyös tulajdonságának és rendkívül egyszerű felhasználásának köszönhető, valamint véleményem szerint annak is, hogy…..
Sziasztok! Én imádom a krumplis pogácsát, abból is a kedvencem a kicsit csúnyábbik fajta, lapos, tetején szaggatott változat. A napokban egy pékség előtt sétáltam és megéreztem a csodálatos illatát, sajnos, amikor bementem, hogy vegyek néhány darabot a látvány már nem volt olyan bizalomgerjesztő, a…..
Sziasztok! Amerikában a közelmúltban adták ki a 2015-2020-as periódusra vonatkozó, az egészséges étkezési alapelveket tartalmazó Dietary Guidelines nyolcadik verzióját. Az új kiadásban szereplő információk közül már jó néhányat ismerünk, számos új ismeretet is közölnek az írók, melyeket érdemes…..
  Sziasztok! Lassan közeledik a Húsvét ideje, a boltok polcain már javában sorakoznak a csokoládéból készült nyulak, tojások és társaik. Gyermekkoromban ebben az időszakban rengeteg csokoládét kaptam, néhányat szinte azonnal felfaltam, de voltak bőven olyanok is, amik még…..
Skerlecz Petra 2016.03.08 09:28:31
@pannonfunk: A hatályos szabályozás a következő:
3. § (1) Tilos olyan élelmiszert forgalomba hozni – ide nem értve a nem magyarországi forgalomba hozatal céljából történő készentartást –, amelyben a végső fogyasztó számára átadott vagy értékesített élelmiszer összes zsírtartalmának 100 grammjában a transz-zsírsavak mennyisége meghaladja a 2 grammot.
(2) Az (1) bekezdésben foglaltaktól eltérően a feldolgozott, több összetevőből álló élelmiszerek esetében ha
a) az élelmiszer összes zsírtartalma kevesebb mint 20%, az élelmiszer összes zsírtartalmának 100 grammjában a transz-zsírsavak mennyisége nem haladhatja meg a 4 grammot, vagy
b) az élelmiszer összes zsírtartalma kevesebb mint 3%, az élelmiszer összes zsírtartalmának 100 grammjában a transz-zsírsavak mennyisége nem haladhatja meg a 10 grammot.

A szabályozás tehát nem azt jelenti, hogy egyáltalán nincs bennük, csak megszabták azt, hogy mennyi lehet az adott termékben. Természetesen nyugodtan gondolhatunk arra, hogy 100 grammban például 2 gramm az szinte semmi, ettől függetlenül én igyekszem még ezt a mennyiséget is elkerülni.
Sziasztok! Imádom a kuglófot, a teljesen natúr ízvilágtól kezdve a csokoládéson át a mazsolásig, de kedvencem mindig is a túrós változat volt. Finomlisztből más sokszor elkészítettem ezt a finomságot, most viszont sok-sok túró lapult a hűtőben és szerettem volna egy kicsit…..
Sziasztok! Azt már mindannyian tudjuk, hogy az anyatejjel való táplálás nagyon fontos a baba számára. Az édesanyának már a kicsi születését követően elmondják, hogy mik azok az ételek, élelmiszerek, amiket ebben az időszakban célszerű elkerülni, az olyan táplálékok közül, ami segítheti a az anyukát…..
Sziasztok! Ahogy ígértem néhány receptötletet szeretnék mutatni, amiket a kicsikkel együtt is nyugodtan elkészíthettek és az ízük is remek, ha eddig nem próbáltátok ki őket, a közeledő hétvége jó alkalom lehet rá.  Az első recept az indiai naan kenyér, ez a lepénykenyér nagyon finom, puha, isteni…..
Sziasztok! Emlékszem mikor kicsi voltam, alig vártam a szombatokat és vasárnapokat, ilyenkor általában a mamánál töltöttük az időt, ott aludtunk és együtt készültünk a vasárnapi ebédre. Már egészen fiatalon komoly feladatokat bízott rám, én vertem fel a tojáshabot, kevertem…..
Sziasztok!  Imádok péksüteményeket sütni, ma az egyik kedvenc receptemet szeretném Veletek megosztani, ez pedig a mákos fonottka. Azért szeretem annyira, mert sósan és édesen is nagyon finom, rosttartalma nagy, puha és sokáig eltartható. Az egyik kedvenc reggelim lusta hétvégi…..
Sziasztok! A mai bejegyzés egy kicsit rendhagyó lesz, de úgy gondoltam, hogy ez a téma is megérdemli, hogy beszéljük róla. A kisbabák, kisgyermekek és persze a felnőttek számára is az érintés és a gyengédség nagyon fontos, a kicsik ettől biztonságban érzik magukat és segíti testi-lelki fejlődésüket…..
Sziasztok! A chia mag egészségre gyakorolt pozitív hatásairól számos bejegyzésben írtam már, remek esszenciális zsírsavforrás, segíti a sejtmembránok felépítését és immunrendszerünk működését. Ezenkívül gazdag rostokban és ásványi anyagokban, segíthet a testtömeg…..
Sziasztok! Tavasszal az erdőn, mezőn sétálgatva rengeteg gyönyörű növénnyel találkozunk, ezek közül számosat gyógyteaként alkalmazunk, másoknak csak látványában gyönyörködünk, de vajon valamelyiket közölük táplálkozásunkba is beépíthetjük? Ennek a kérdésnek jártam utána mai bejegyzésemben. (A…..
Sziasztok! A mai napom egy jelentős része utazással telt, a Pécsről hazafelé tartó út nagyjából tömegközlekedéssel 4 óra, így bőven volt időm megfigyelni és óhatatlanul belehallgatni mások beszélgetésibe. Feltűnt, hogy milyen sokan panaszkodnak éhségre, arra, hogy nem volt…..
Sziasztok! A minap az egyik ismerősömmel diskuráltam, azt próbáltuk felidézni, hogy kinek, mit mondtak gyerekkorában a szülei, nagyszülei az étkezéssel és ételekkel kapcsolatban és vajon ezeknek van-e ránk valamilyen hatása manapság. (Természetesen tudjuk, hogy minden helyzetben a legjobbat…..
 Sziasztok! Ma néhány olyan receptötlettel készültem Nektek, amelyek segítségével egyszerre készíthettek ízletes és tápláló fogásokat a gyermeketeknek (8 hónapos kortól) és magatoknak egyaránt. A recepteket természetesen bárki más is elkészítheti, az alapanyagokat és az…..
Sziasztok! A reform élelmiszerek, az egészségtudatos életmód és a különböző étrendi trendek megjelenésével egyre nagyobb fogyasztói igény mutatkozott arra, hogy a gyártók egészséges rágcsálnivalókat és nasikat dobjanak piacra. Számos szülő ma már gyermeke esetében is…..
Skerlecz Petra 2016.02.24 17:09:57
@Peetee: Köszi, hogy ezt leírtad, tök jó, hogy megnézted és az sincs megpakolva minden vacakkal.
Skerlecz Petra 2016.02.24 17:12:01
@KCicó: A Nestlé termékét azért válogattam be, hogy egy kicsi összehasonlítási alapot adjon és persze azért az is elég durva, hogy nagyjából alakbarát müzliszeletként reklámozzák :/
Sziasztok! A mai bejegyzésben a táplálkozással szoros összefüggésben lévő ízérzékelésről és a természetes ízek fontosságáról olvashattok, az ízfokozókat tartalmazó élelmiszerek fogyasztásának mellőzése különösen fontos lehet gyermekkorban az egészséges táplálkozási szokások kialakításához.  Mi az…..
Skerlecz Petra 2016.02.22 12:53:05
@Terézágyú: Kinek/kiknek a szavait szerette volna olvasni?
Sziasztok! Az ételkészítés során olykor rengeteg maradék halmozódhat fel, gondoljunk csak a megpucolt zöldségek és gyümölcsök héjára, az étkezésekből megmaradt főtt rizsre, kölesre és egyéb gabonára, a száraz kenyerekre, sajtmaradékokra és sütemény morzsákra. A…..
Sziasztok! Tegnap túrázni voltunk a Mecsekben és örömmel tapasztaltuk, hogy idén is bőséges medvehagyma termésre kell számítana. Néhány területen a hatóságok a növény védelme érdekében megtiltották annak leszedését, számos területen azonban napi két kilót bárki nyugodtan hazavihet. Mi sem tettünk…..