Regisztráció Blogot indítok
Adatok
egy ködlovag

48 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A „szórtan” elhelyezkedő sírok közül elsőnek a térképen 10-es számmal jelzett, Baráth Ferenc sírjával foglalkozom. Két okból is.  Egyik, hogy a szellemi életben tevékenykedők kiemelt helyen szerepelnek az én gondolatvilágomban. Másodsorban az orvosok mellett a tanárok és a lelkészek azok, akiket…..
  A térképen 5-ös számmal jelölt sír. Az itt pihenő tudós-orvos a város, és  hazánk egyik kiválósága. Elsősorban orvos, de a tudomány, és a jövő generációért is sokat tevő kerületi, majd később megyei tisztviselő. A Magay–Téchy–Vargha család összefonódásából olyan kiválóságok születtek, mint…..
  Egy pillanatra sétáljunk át a katolikus temetőbe. A református öregtemetőben már találkoztunk városunk egyik legismertebb orvosával. Kollégája a katolikus temetőben van eltemetve, közvetlen a kereszt mellett. Ennek a rövid kiruccanásnak fő oka az, hogyha szigorúan a református öregtemetőre…..
Kunszentmiklós hírvivői közül nem egy veszett el a feledés homályában.  Lehet, hogy nem is annyira szentmiklósi jelenségről van szó? Lehet. Hirtelen csak néhány hazánkfia, akinek nevét sem utca, sem közterület, sem intézmény nem őrzi: Szőnyi Virágh Mihály, Baráth Ferenc, Virágh Pál, Téchy József,…..
A Kunszentmiklósi Református Eklézsia élén a XIX. században több olyan lelkész szolgált, aki később országos hírnévre tett szert. Böszörményi Varga Sámuel, Fördős Lajos, Szász Károly, Könyves Tóth Kálmán, Baksay Sándor. Mellettük volt segédlelkész Földvári Antal. Szász Károly és Baksay Sándor később…..
Czímeres levelet III. Ferdinándtól 1655. jan. 10. M. Benedek nyert. (Veszprémm. lt.). Kihirdette 1656. jan. 10. Veszprémmegye. – A családból Zsigmond s János kunszentmiklósi lakosok 1838. jun. 18. Veszprémmegyétől kapnak nemességükről bizonyítványt. (Kempelen Béla: Magyar nemes családok. DVD IV.)..
Kazinczy Ferenc (Érsemlyén, 1759. okt. 27. – Széphalom, 1831. aug. 22.): író, a korabeli magyar irodalom és a nyelvújítás vezéralakja, az MTA r. tagja (1830). Birtokos nemes...
Radics Béla (Budapest, 1946. február 6. – Budapest, 1982. október 18.) rockzenész, gitáros, énekes, a magyar rockzene legendás és nagy hatású alakja. Kiváló gitáros, remek előadó, karizmatikus egyéniség volt. A zenén kívül sok minden más is érdekelte, nyitott volt, sokat olvasott és szívesen…..
Porladó kövek Kriza János 2016.03.01 19:52:20
Kriza János (Nagyajta, 1811. június 28. – Kolozsvár, 1875. március 26.) néprajzkutató, költő, műfordító, unitárius püspök, a Magyar Tudományos Akadémia tagja...
Dohnányi Ernő (Pozsony, 1877. július 27. – New York, 1960. február 9.) zeneszerző, karmester, zongoraművész, pedagógus...
Németújvári gróf Batthyány Lajos Ferenc József[1] (Pozsony, 1807. február 10. – Pest, 1849. október 6.) államférfi, Magyarország első alkotmányos miniszterelnöke...
Porladó kövek Finály Henrik 2016.02.28 19:48:03
Kendi Finály Henrik (Óbuda, 1825. január 16. – Kolozsvár, 1898. február 13.) magyar klasszika-filológus tanár. A Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja és az Erdélyi Múzeum-Egyesület titkára. Ő írta a métert ismertető első magyar nyelvű könyvet...
Herepei János, magyarherepei, művelődéstörténész, muzeológus.Született: 1891. október 11. Kolozsvár, meghalt: 1970. október 30. Szeged Régi erdélyi református nemesi családból származott. Családi hagyomány szerint Bod Péter leszármazotta, valamint ősei között szerepel – többek között – Herepei Ádám…..
A Dreher cég története egy kis falusi serfőzdétől indul, ahol Franz Anton Dreher apjától tanulta meg a sörfőzés fortélyait. Ő teremtette meg később a családi vállalkozás alapjait, s szerezte meg a Dreherek első sörgyárát. Ez lett a kiindulópontja az utódai által létrehozott…..
Bezerédj István, az első önként adózó nemesBezerédj István jelentős alakja volt a reformkornak. Számos fontos esemény, tett kapcsolódik nevéhez, köztük csak egyik az, hogy főnemesként önkéntes adófizetést vállalt. Kiemelkedő személyisége megérdemli azt, hogy megemlékezzünk róla, sorra vegyük…..
Mi a titka az Áprily-versek varázsának? Hiszen aligha van versolvasó ember, akit el ne bűvölne ez a költészet, ez a formatökély, amellyel egy tiszta lelkű, szerényen, sőt szemérmesen nagy műveltségű, egyértelmű világossággal gondolkodó és érző művészember kifejezi magát.…..
A tudományok elsõ magyar összegzõje: Apáczai Csere János"Apátzai Tsere János. Kolosvári professor, a filosofiában és a Szent Írás magyarázásában doktor. Származott a Barcaságon Apáca nevû faluból: aki a kolosvári oskolában elsõben, azután a gyulafejérvári, abban az idõben…..
Porladó kövek "Pista" 2015.12.31 20:34:15
A család utolsó álma, átsírt éjszakák után, kerül, amibe kerül, a katonafiúról, aki így, épségben, állig felfegyverkezve indult el, és akitől csak tábori levelezőlapok s talán egy hivatalos értesítés maradt. Elesett, inkább eltűnt…Ha egyéb pontosan tudható volna, ha egyéb is fontos volna, nem állna…..
Porladó kövek Jósika Miklós 2015.12.31 19:30:18
  A magyar regény hosszasan készülődött, hogy elfoglalja vezető helyét az irodalmi olvasmányok között. A XVIII. század folyamán Dugonics András Etelkája már könyvsiker az akkori gyér olvasóközönség körében, de sokáig még kuriózum, ritka különlegesség a hazai…..
Porladó kövek Brassai Sámuel 2015.12.31 15:40:09
AZ UTOLSÓ ERDÉLYI POLIHISZTORAhogy gr. Széchenyi István „a legnagyobb magyar", Deák Ferenc „a haza bölcse", gr. hídvégiMikó Imre az „Erdély Széchenyije" címet, úgy érdemelte ki és nyerte el Brassai Sámuel „azutolsó erdélyi polihisztor" elismerő és megtisztelő címét v.…..
Porladó kövek Kós Károly 2015.12.31 12:15:30
A budapesti Állatkert India ősi emlékeit idéző, szecessziós ízlésű bejárati kupoláját a két elefánttal, századunk egyik legszebb magyar történelmi regényét, „Az országépítő”-t, drámairodalmunk egyik legkimagaslóbb kompozícióját, a „Budai Nagy Antal”-t ugyanaz a…..
Porladó kövek Dsida Jenő 2015.12.31 10:42:35
Dsida Jenő (Szatmárnémeti, 1907. május 17. – Kolozsvár, 1938. június 7.) erdélyi magyar költő. 1907-ben született, Binder Jenő Emilként Szatmárnémetiben, apja Dsida Aladár az osztrák-magyar közös hadsereg mérnökkari tisztje volt. Anyja Csengeri Tóth Margit, aki Beregszászon…..
Iskoláit szülőfalujában kezdte, 1662-től Nagybányán, 1666-tól pedig Nagyenyeden folytatta ahol praeceptori, contrascribai és seniori tisztet is viselt. 1677-ben lektornak ment Fogarasra; innen három év múlva ismereteinek gyarapítása és egy új Biblia nyomásának felügyelete végett…..
Porladó kövek A főbejárat 2015.12.30 22:33:57
  Nagy Péter, Bartók György és Szász Domokos református püspökök síremléke a temető bejáratánál..