Adatok
1123581321
0 bejegyzést írt és 8 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Andris, amióta kamaszodik, inkább azt szereti, ha nem maradok ott a cserkész találkozókon. Megértem persze, és nem is zavar, csak néha ott kell lennem, amikor hiányzik egy vezető vagy amikor én tartom a foglalkozást.
Csináltam már kvízt Magyarországról, Európáról, tartottam előadást az élelmiszer…..
1123581321
2017.02.08 17:40:32
@annalog: A Svájc-Ausztria-Szlovákia "délkör" kettészeli Európát, ettől délre jó a kaja (Olaszország, Balkán, Franciaország pl.), ettől északra csapnivaló, (Lengyelország, Németország, Anglia stb.). Azt még értem, hogy történelmileg ez így alakult, mivel az éghajlat nem tette lehetővé a középkorban a fűszerezést, hiszen nem értek be a fűszernövények, azt viszont már kevésbé, hogy miért nem lehet leszokni a káposzta-krumpli kombóról azóta se. A németeket "Krautoknak" hívták a háborúban, ami káposztát jelent. Miért nem lehet mondjuk tejfölt vagy túrót használni, esetleg import fűszereket, ahogy Jamie Oliver? Miért nem lehet otthon főzni? Egy német, ha jót akar enni, beugrik egy pizzázóba, ahol kap egy német pizzát, ami köszönőviszonyban sincs a nápolyi pizzával, egyszerűen borzasztó. Vagy egy ungarische gulasch-t :) Persze, hogy szeretik az olasz, nepáli, kínai, spanyol és indiai konyhát, mert azok "konyhák", az angol meg nem. Kivéve a bifszteket.

Újabb foglalkozásom van: a konyhás néni mellett markotányosnő is vagyok :-) Persze nem igaziból, csak a cserkészeknél.
Andris és Misi a novemberi ottalvós sátorozásuk után most, februárban voltak újra táborban. Misinek ez már nem újdonság, mert az explorereknél rendszeresen sátraznak a hidegben is,…..

Már régóta meg akartam írni két dolgot, amiről megváltozott a véleményem. Semmi nagyon fontos - csak a konyháról van szó :-)
Amikor elkezdtem főzni - mondjuk inkább először sütni - még a múlt században, a tojás ára nagyon magas volt. Igaz, akkor minden hozzávaló nagyon drága lett hirtelen, de…..

Kosztolányi szerint Magyarország a legédesebb szájú ország a földkeregségen. Minderre a Cukrász alakját megmintázó novellában derít fényt, ahol állítását azzal támasztja alá, hogy „Budapesten a háború előtt 114 cukrászda volt, most 300 s mindegyik megél".
De milyenek is voltak a sütemények száz…..
1123581321
2016.05.21 16:08:41

Beans or peas - azaz bab vagy borsó? - kérdezem, majd értem félre a választ sokszor, minden pénteken szeptember eleje óta. Bár a legtöbb gyerek már megtanulta, hogy tőlem nagyon szép kiejtéssel kell kérni, de így is van, aki suttog.
Ugyanis konyhásnéni vagyok egy gimiben. Hogy ez…..

- Jónapot! - mondta nekem egy 25 éves lány.
Már meg kéne tanulnom, hogy ilyenkor ne kapjak teátrálisan a fejemhez, ne forgassam a szemem és főképp ne hüledezzek.
Hanem inkább azt mondjam kedvesen: - Szia! Tegezz csak nyugodtan...
1123581321
2015.12.05 20:42:06

Valamikor 20 éves korom előtt olvastam el először a Gyűrűk Urát. Akkor kezdték kiadni a drágább könyveket jóval vacakabb minőségben - emlékszem egy szinte olvashatatlan Rejtő összesre - de legalább meg tudtam venni. A nyomtatás nem volt olyan rossz minőségű, de a függelék -…..
Belépve többet láthatsz. Itt beléphetsz
nem akarlak megbántani, de ez a két recept elég gyönge konkurencia a paprikás krumplinak :))
Szegény apám sokat utazott Angliába tárgyalásokra, sokszor hónapokig kint volt és mindig azt írta anyámnak: "Elképesztő, hogy ezek az angolok hogy tudnak ilyen remek alapanyagokból ilyen csapnivaló ételeket főzni". Nagyanyámtól - az ő anyjától - mindig paprikás csirkét kért nokedlivel és tejföllel, mikor hazatért. Egyszer próbáld ki a paprikás csirkét a cserkészeknek :) Jót kuncogtam a sok tinned, tin, can és puree hozzávalón, olyan, mintha űrhajósok főznének a Mars felé félúton.
Ez persze nem von le semmit a paprikás krumplid zsenialitásából :))