Regisztráció Blogot indítok
Adatok
201512

0 bejegyzést írt és 18 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
       Százötven nyugati értelmiségi publikált egy nyílt levelet a Harper's Magazine-ban. Köztük Margaret Atwood, Noam Chomsky, Francis Fukuyama, Steven Pinker, Gloria Steinem, J.K. Rowling, Fareed Zakaria. Salman Rushdie és a CEU leköszönő elnöke Michael Ignatieff.     "Our cultural…..
201512 2021.02.10 13:54:48
Kíváncsi volnék a szakvéleményekre. Ausztrália, Victoria Állam törvénye 2020-ból:
www.legislation.vic.gov.au/bills/change-or-suppression-conversion-practices-prohibition-bill-2020

Ebből: "a practice or conduct directed towards a person, whether with or without the person's consent on the basis of the person's sexual orientation or gender identity; and for the purpose of changing or suppressing the sexual orientation or gender identity of the person; or inducing the person to change or suppress their sexual orientation or gender identity."
A törvény világossá teszi, hogy “a change or suppression practice” includes “carrying out a religious practice, including but not limited to, a prayer based practice, a deliverance practice or an exorcism.”
Magyarán: ha valaki azt szeretné, ha nemi orientációja megváltozna, akkor saját beleegyezése sem menti föl azt, aki ezért imádkozna.
A kultúrharc másik frontja. Sok mindent legitimál ez sokaknál.
201512 2021.02.10 15:31:06
I@jotunder:
"including but not limited to": ez azért nem kicsit kinyitja a lehetőségeket...
"with or without consent": tőrölmetszett illiberalizmus
kuruzslás: az exorcizmus nem kuruzslás, az más fogalom. természetesen a nemi irányultságnak nincs köze a megszállottsághoz teológiailag eleve helytelen törvényileg idekötni, emögött bizony sanda szándékok sejlenek föl
      „Nem értek egyet sok lépésével, de még mindig azt érzem, hogy morális fölényben van az ellenfeleihez képest” – fogalmazott a politikai filozófus, hozzátéve, hogy ebben a poszt-kommunista valóságban a kormányfőnek még mindig van erkölcsi értelemben vett hitele, jobban megjeleníti a nemzet…..
201512 2020.02.22 09:55:15
@fortin2: "A politológia mostanra a zsurnalizmus és pézkereset egyik ága lett, főként mifelénk"
Nem lett az. Ellenkezőleg, egyes területeken fölzárkózott a nemzetközi színvonalhoz (nem mindenhol persze, például éppen a matematizáltabb, játékelméleti modellezés terén nem, de azért ilyen dolgozatokat is láttam már).

Az efféle sommás és alaptalan értékítéletek mögött az van, hogy a közönség (egyelőre?) nem tud eléggé különbséget tenni politikatudós, politikai szakértő/elemző, politikai tanácsadó között. Ennek vélhető oka, hogy a politika - egyetértek: Magyarországon talán különösen is - igen megosztó. De egy analógia segíthet: komoly sportokban az egymás ELLEN küzdő felek egyaránt alkalmaznak pszichológust. A pszichológia nyilván tudomány, de semmi akadálya, hogy egy pszichológus a tudását szakértőként (például a sporteseményt közvetítő stúdióban), vagy éppen tanácsadóként használja. Utóbbi esetben két pszichológus képességei is versenyeznek. Ez nem tudományos verseny, hanem tudomány-alkalmazási verseny.
              Ez a cikk az egyetemes jogtörténet egyik fontos dokumentuma, Prof. Dr. Carl Schmitt náci jogászprofesszor, akiről a mai napig konferenciák tucatjait rendezik, vezércikkben magyarázta el, hogy Adolf Hitler miért gyilkolhat teljesen jogszerűen, visszamenőlegesen is lepapírozva.     …..
201512 2020.02.08 09:54:11
@fortin2: A magyar recepció a kilencvenes években már bőven zajlott. A politikai teológia 1992-ben megjelent. A Pol.Tud. Szemlében Heller Ágnes (!) írt tanulmányt róla 1993-ban (!). Aztán sorra a többi könyve, számos konferenciával. Az egyik legerősebb hatást a diskurzuselméletre - anti-Habermasként - gyakorolta. Lásd még R. Koselleck politikai ellenfogalmak-könyvét. A konzervatizmusra kifejtett hatás ezután következett csak. "Sikere" részben annak tudható be, hogy a magyar demokrácia föltűnően anti-konszenzusos, agonisztikus volt, ehhez megértéséhez Schmitt gondolkodási kerete fogódzónak bizonyult a magyar poliitkatudományban.
Ezen kívül Schmitt igen jelentős hatást gyakorolt a baloldalra is, Chantal Mouffe nevét szokás emlegetni, meg Zizeket, akik szintén a kilencvenes évektől publikálnak. Emögött pedig a baloldali hagyomány szintén masszív agonisztikus politikaképe van. Ha az osztályharc már nem komilfó, gondolják Zizekék, meg nem is esélyes, akkor talán próbálkozzunk a forradalom másféle filozófiájával.
Schmitt bizony mindkét oldalon lelkes támogatókkal rendelkezik. Cave canem.
   "A kutatási tevékenységgel is felzárkóznánk a világszínvonalhoz. Mennyiségi és minőségi szempontból is el kell érni a nemzetközileg kívánatos szintet, meg kell duplázni a Q1-es és Q2-es publikációink számát. (Szabó Lajos György, a Corvinus oktatási rektorhelyettese)"         A Scimago nevű…..
201512 2019.12.10 22:40:58
@Flageolet:
1. Nem a BCE segítette ki magát, ez egyszerűen hazugság. Kényszer volt, amennyire tudom. Vagy talán az Államigazgatási Főiskola is teljesítménynövelésből került a BCE-hez?
2. Itt irreleváns. Másként: terelés.
3. A CEU anyagi lehetőségei máshonnan származtak, de megvoltak. Ráadásul nem ez volt a téma, hanem az egyetem fejlesztésének módszere. Ez is terelés.
4. Hogyne árnyalná. Ha valaki részt vesz egy kutatásban, annak az egyetem is haszonélvezője, adott esetben támogatója, pl. azzal, hogy az illető tudományos teljesítményét nem köti kvázi kötelezően saját magához. Magyarán engedi. Nem tudom, ezt hogyan nem lehet megérteni és méltányolni. Amúgy ez modellszerűen működött és még most is működik a felsőoktatás-akadémiai intézetek világában, amint ezt itt vélhetően nagyjából mindenki pontosan tudja.
Irracionális indulatokkal persze nem tudok és nem akarok vitatkozni.
201512 2019.12.10 21:48:08
@Flageolet: Ez nagyjából azért a CEU-modell is.

OTKA: az adott évben nyertesek száma nem azonos az adott évben futó pályázatok számával, nem is beszélve arról a lehetőségről, hogy számos kutató volt akadémiai intézetben vesz részt OTKA-projektben. A mi intézetünk tizenhárom oktatója közül négyen, közülük ketten vezetőként (egyikük bce-s, a többi volt mta-as illetőségű kutatásban). Talán árnyalhatja a képet.
        „Szerintem egész egyszerűen mindenkinek fel kell fognia, hogy jelen pillanatban képességbeli hiányok vannak Magyarországon, ezt egyértelműen ki kell jelentenünk. (Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a cardiffi zakó után)"               Tegnap a walesi közvetítést…..
201512 2019.11.20 20:11:31
Közöm volt a társtud professzori pályázati anyag reformjához. Az index cikke ezen a téren kifejezetten téves. (BTW: az a helyzet, hogy Magyarországon az újságírás minősége sem jobb. Jellemző, hogy boldogabb vidékeken komplett journalism school-ok vannak, nálunk még szakként sem létezik.) A pályázati kritériumok átláthatóbbak, egyértelműbbek, a korábbiakhoz képest az elvárások magasabbak. Egy ERC Grant elnyerésével a professzori kinevezés "tudományos" lába gyakorlatilag teljesíthető. A korábbi rendszerben a publikációs-citációs kritériumok megítélése kizárólag a szakértők és a bizottság véleményén múlott, most már konkrét elvárások jelennek meg. Ezeken kétségkívül vita volt és van, nagyon eltérő tudományterületek és hagyományok egybegyúrása baromi nehéz (például jog és szociológia). A rendszerbe épített puha korlát nem a MAB-nál van, hanem abban, hogy a miniszter a MAB véleményétől teljesen függetlenül is kinevezheti a pályázót et-nak. Ez azonban már jó ideje így van. Amennyire látom, a MAB bizottságai igyekeznek a minőség felé terelni; rajtuk nem múlik.
(Még egyszer a minőségi újságírásról: a t. újságíró talán vehette volna a fáradságot, s nem néhány mobilhívás után szerzett információkat rekapitulál, úgy, ahogy, hanem például tanulmányozhatta volna az amúgy nyilvános korábbi és a mostani pályázati kritériumrendszert. Ehhez persze dolgozni kellett volna.)
201512 2019.11.20 21:04:25
@jotunder: még aznap javasoltam. ennél többet nem tehetek.
           Körösényi András és Mándi Tibor írt egy érdekes cikket a Valaszonline-ra.  Írásukban a konzervativizmus és az Új Jobboldal világnézeti összeegyeztethetetlensége mellett érveltek. Órákon belül rájuk is ugrott egy megadja, a Kommentár ex-szkinhed verőembere Békés Márton. Ma azonban a…..
     Az Ifjúkommunista nevű kádárista lap vezető szerzője, Fricz Tamás ma domináns kultúrát követel Magyarországon, a német Leitkultur mintájára.     A domináns kultúra természetesen azt jelenti, hogy az Orbán altestébe nyelvükkel behatoló felnőttfilmszínházi karakterek, mint például a konzervatív…..
       Veres András püspök a héten többször is meglehetősen elítélően nyilatkozott a mesterséges megtermékenyítésről.      Az igazság az, hogy II. János Pál pápa, XVI. Benedek pápa és I. Ferenc pápa egyaránt elítélte a mesterséges megtermékenyítést. Itt van az elméleti rész kifejtve Ratzinger…..
201512 2017.08.26 20:29:39
A születés előtti joghoz: kétségkívül bizarrnak hangzik, de:
1. analógia a halál utáni jog (a végrendelet például jogilag kötelezi az államot, végrehajtandó, holott a végrendelkezőt már semmilyen formában nem érintheti): a jog (law) tehát ismer olyan, hogy nem létező személy joga (right);
2. a meg nem születettek joga régen kimondottan konzervatív ügy volt, ma nem kis mértékben a progresszív liberalizmus egyik kedvenc témája, természetesen gondosan ügyelve arra, hogy a már megfogant, de meg nem született személy joga ebbe ne férjen bele, de például az igen, hogy a meg nem született generációk vélelmezett joga (pl. egészséges környezet') az élőkre kötelezettséget rójon - az analógia itt is fönnáll;
3. az állatok, sőt, fajok állítólagos joga: az analógia itt abban áll, hogy legalábbis nem triviálisan személyhez köthető, de másokra valós kötelezettségekkel járó 'jog' (right) fogalmával dolgozik a jog (law).
És ez csak ízelítő a mai jog- és morálfilozófiai vitákból, amelyekben a katolikus álláspontot természetesen a legkevésbé sem csak papok képviselik.
E blog törzsközönségének a jelek szerint meggyőződése, hogy ők felvilágosultak és műveltek. A valóságban sokszor elképesztően előítéletesek és provinciálisak (tisztelet a kivételnek). Az in vitro fertilizáció ügyében a hivatalos vagy kodifikált katolikus álláspont morális, tehát nyilvánosan vitatható érvelésen nyugszik. Márpedig, ha komolyan vesszük a liberális morális meggyőződés kanti alapjait, akkor még egy püspök is rendelkezik azzal a joggal, hogy erkölcsi meggyőződését komolyan vegyék. Fura, hogy az egyenlő tisztelet elve még ebben a nagyon előkelő klubban sem triviális. (Komoly témák esetén.)
Mondjam azt, hogy ez annyira magyar...
Combat Gear Blog Az atomkor harcosa 2017.02.27 07:00:00
201512 2017.02.27 20:58:15
Régi emlékek ... A nyolcvanas évek közepe, Szombathely:
Málhazsák: a BMP-ben nem fért volna el. Sem kicsi, sem nagy. Ezért sem lett volna értelme harctéri fölszerelésként alkalmazni. A logika úgy szólt, hogy a század málhazsákjait a MAN viszi utánunk. Aki a napot túlélte, este megkapja.
VV-köpeny: gyűlöltük. A begombolásnál alulról fölfelé kellett haladni, balláb, jobbláb, egyet elrontottál (kihagytál) a több tucat gomb közül, a végén derült ki, kezdhetted elölről, normaidőn túl. Mindezt gázálarcban, merthogy azt kell elsőnek fölvenni. A kioldótű vicc volt, soha egyszer sem működött. Hintőporral tartottuk a cuccot karban, úgy nem ragadt össze.
Fölszerelés: jobboldalon a tártáska (nekem vászonból volt, szerencsére), hátul középen a gyalásó (szétszedhető nyelű), mellette a kulacs, balszélen a szimatszatyor, vállon a vv-köpeny. Mozgásnál - futásnál - a szimatszatyort folyton tartani kellett, nem volt rögzítve sehová. Ez volt a legidegesítőbb. Harchoz menésnél - lövészeten - előírás szerint rögtön jobbra vagy balra kell fordulni egyet-kettőt, nagyjából el lehet képzelni, mi az eredmény, főleg a vv-táska környékén.
Javadalmazás: az előírás egy dolog, a valóság rugalmas. Szovjetunióban lőttünk, három kézigránátom is volt. Az RPG-snek talán három rakétája volt (meg egy pisztolya), de az egyik AMD-s további hármat vitt. Általában a gépkarabélyos katonák dolga volt a többiek kiegészítő fölszerelésének a cipelése. Érdekes, hogy a mesternyúlnak tőr is dukált, de csak neki. A legrosszabb helyzetben a század rádiósa volt, az R107-essel rohangálni nem volt üdítő élmény...
          A Heti Válasz a "politikatudomány professzorai" főcímmel hirdette meg Prof.Dr.Lánczi András és Prof.Dr. Körösényi András vitáját.          Nemrég Kéri László beszélt arról, hogy őt Körösényi rúgatta ki az állásából röviddel a FIDESZ 2010-es…..
201512 2015.12.19 23:22:57
Hát ismét terítéken vagyunk ... persze nagyon helyesen.

Hangyányit, engedelmükkel, pontosítanék. Természetesen egyetlen épelméjű kolléga sem gondolja, hogy a magyar nyelvű folyóiratok bármelyike egy nemzetközi 'A' kategória közelébe juthatna, úgy értem, valaha is, már csak nyelvi okokból. A hivatkozott folyóiratlista, ahogy az összes többi bizottságé is, teljesen külön kezeli ezért a nemzetközi és a hazai listát, szó sincs elegyítésről. Ez egyébként egyetlen - jóindulatú - pillantással átlátható. A két ABCD besorolás-rendszer nem ugyanarra a halmazra vonatkozik.
Továbbá értelemszerűen a doktori pályázatoknál, sőt, a phd védéseknél is a nemzetközi 'A' kategóriás folyóirat többet is ér, mint a hazai 'A', ugyanígy a többi kategóriánál. Nincs csalás vagy aránytévesztés.

Ettől függetlenül ha kívánatos, hogy legyen magyar nyelvű politikatudomány, akkor a két lista fenntartása nem irracionális.
Egyúttal jelzem, hogy az MTA Pol.tud. Bizottsága a saját listáját (amely finoman szólva pillanatnyilag nem a legjobb, ennek okait hadd ne ismertessem), teljes revízió alá vette, az alábbi elvek mentén:

"A hazai folyóiratok besorolásával kapcsolatban a következő fél év során szakértői véleményt fogalmaznak meg, [a Bizottság tagjai], amelyet eljuttatnak a titkár részére. Az új, aktuális besoroláshoz használandó bibliometriai adatok a hazai folyóiratok esetében a mindenkor elérhető legjobb indikátorokra alapozott mutatók. Ez utóbbiak köre a hazai folyóiratok értékelési célú feldolgozottságának előrehaladtával bővülhet. A jelenleg alkalmazott (elérhető információkra épülő) mérőszám a nemzetközi bibliometriai szakirodalomban validált h-típusú index, kétféle indikátorra alkalmazva. Az adatok tehát a következők:
i) az egyes folyóiratoknak az MTMT-ben található cikkszáma és idézetszáma alapján kiszámított "pszeudo-h-index" (ψh) érték (ψh= n1/3x2/3, ahol n a cikkek száma, x az egy cikkre eső átlagos idézetszám);
ii) az egyes folyóiratoknak a MATARKÁban található cikkszáma és megrendelésszáma alapján kiszámított "pszeudo-h-index" (ψh) érték (ψh= n1/3x2/3, ahol n a cikkek száma, x az egy cikkre eső átlagos megrendelésszám);
iii) a szakértői értékszámok.

A mutatók szakterületi eloszlása alapján validált tudománymetriai módszerrel (CSS: „characteristic scores and scales) A- B-C-D (1-2-3-4) kategorizáció készül, az egyes folyóiratok pedig ezen rangszámaik egyenlő súlyozásával, ezek átlagaként sorolódnak be.

A nemzetközi folyóiratok besorolásának logikája ugyanez, a fölhasználandó adatok a következők:
- a Thomson-Reuters Journal Citation Reports Impact Factor (IF) érték;
- a ScImago Journal Rank (SJR) érték;
- a ScImago h-index érték."

Nyilván lehetne még jobbat mondani, különösen a hazai folyóiratok értékelését illetően, ha valakinek jobb ötlete van, hát mondja el... Higgyék el, dolgozunk...
b.z.
(vmiért más név ugrott elő fentebb, a fene se ismeri ki magát ezen)
Az idén nyolcvanéves legendás gyógytornász, Dévény Anna negyven éve hajtogatja igazát, de tudja, az újítókat csak haláluk után ismerik el. A Forbesnak különösen sokat megmutatott abból, hogyan él, és még egy fotóra is rá tudtuk venni. Az Opera színpadán új Diótörőt…..
201512 2015.12.05 19:51:29
Minden tisztelet mellett néhány tény:
- Dévény Anna a Magyar Érdemrend középkeresztjének tulajdonosa, Budavár díszpolgára, Prima Primissima díjas, stb. stb. stb. - minden létező elismerésben részesült már élete során, nála többet magyar gyógytornász nem kapott. S most azt olvassuk, hogy csak a halála után fogják majd elismerni. Visszatetsző.
- Az OEP immár saját jogán, módszere szerint, emelt összeggel finanszírozza. Természetesen szerződés alapján mint minden más gyógytornát, alkalmasint az OEP sok éve finanszírozza tevékenységüket.
- A Dévény Alapítványt a magyar költségvetés ezen kívül évente súlyos tízmilliókkal támogatja. Ez enyhén szólva nem mondható el minden hasonlóan fontos feladatot ellátó egészségügyi, szociális, oktatási célú közhasznú alapítványról.
- Módszere minden bizonnyal nagyszerű és sok eredményt hoz, viszont az a sokszor olvasható vélelem, hogy kizárólag és egyedül ez az egyetlen járható módszer minden kórkép esetén, igen csak eltúlzott. A korai fejlesztésben - nyugaton és Magyarországon is - számos igen jól kipróbált és bevált, a Dévény-módszerrel legalábbis egyenértékű terápia áll a betegek rendelkezésére. Etikailag megkérdőjelezhető minden olyan állítás, amely ezeket a módszereket eleve haszontalannak minősíti. Sajnos Dévény Annától is olvashatók ilyen állítások.
- Érthetetlen, hogy a sajtóban szinte kizárólag el nem ismert, nem finanszírozott, szakmailag üldözött, de a bölcsek kövét birtokló személyiségként tűnik föl. A valóság - minimális utánaolvasással is kideríthetően - egészen más.