Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ThufirHawat

0 bejegyzést írt és 978 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A vasárnapi párbajdöntésdráma főszereplője nem a kieső Szabó Ádám volt, hanem mentora, Tóth Gabi. Amint a kamera rásvenkelt, mindenképpen csinálnia kellett valamit, mi meg köszöntük szépen, és animgifekbe öntöttük a prodáksönt, jól.  Minden akkor kezdődött, amikor…..
Gyerekkoromban a családdal inkább a gárdonyi részre jártunk, érdekes ezt az agárdi parkolót most hagyományos funkciójának megfelelően is látni. Eddig mindig csak futni voltam itt. A közeli parkolóban, ahol a rajt és a 28 kilométeres kör lefutása után a cél is szokott lenni,…..
ThufirHawat 2013.09.02 15:28:31
@rrroka: A sok parasztot pedig, aki leszereli a nyomókart, egy leszerelt nyomókarral verném agyon.
ThufirHawat 2013.09.02 15:40:56
@angelday: Nem, de így elkerülhető, hogy a portája előtt mindenféle kéretlen népek oltsák szomjukat.

Mondjuk pont egy hete Tatán, az Öreg-tó erdős résznél lévő közkútnál egy párocska 2x150L-nyi vizet pakolt be a közkútról a dobozos kocsiba. Biztos nagyon szomjasak voltak...
Futóblog Kényszerpihenő 2013.08.29 17:15:04
Augusztus elejét rögtön egy akkora zuhanással indítottam a bicikliről, aminek a folyományaképp a Balaseti Intézetben kötöttem ki. A diagnózis: kulcscsonttörés. Először műtétet javasoltak, de később enyhült a terápia konzervatív kezelésre, ami három héten keresztül…..
Habár bepakoltam a futócipőt a csomagtartóba, amikor Erdélybe indultunk, a túlságba vitt kulináris örömök (kiemelten az alkoholfogyasztás) miatt valószínűleg fel sem húztam volna a lábamra, ha nincs Dani. Dani nem messze tőlünk nyaralt a családjával, és azzal a határozott…..
ThufirHawat 2013.08.26 08:45:21
"Mindannyian készen állunk egy kicsit többre – kicsit gyorsabban, kicsit magasabban, kicsit erősebben. És amikor visszatekintünk arra a sok kis dologra, mit megcsináltunk, akkor látjuk meg az igazán nagy dolgokat." JUST DO IT Idén 25 éves a "Just Do It" szlogen, örvendezzünk neki…..
Futóblog "Életem célja…" 2013.08.07 13:30:34
A fenti amerikai fickó fórumbejegyzését most lefordítom magyarra: Életem célja volt futni egy maratonit 3 óra 30 percen belül. A képen én vagyok 9 méterrel a befutó előtt. 9 méterrel odébb dehidratáltan, motyogva beszélve és görcsökbe rándulva estem össze – az időm…..
A tárggyal ellentétben nem állítanám, hogy el sikerült érnem a kíváló sportoló kategóriát az elmúlt három hétben futással kapcsolatban. A helyzet az, hogy a lányom három hete, 2013. július 16-án este 19 óra 47 perckor született meg. (Ez a teljesítmény nem rám vonatkozott,…..
Nem tudom eldönteni, mi a nagyobb tragédia: az, hogy a futball Orbán Viktor személyes mániákus, eszelős dilije és erre egy valag állami pénzt költ a kormány (amelyben ráadásul senki nincs, aki ellent merne mondani neki ez ügyben)? Vagy az, hogy pillanatnyilag egy kalap szart nem ér a…..
Heti három edzés, elszánt vagyok, mint egy politikus, ha a saját béremeléséről van szó. A héten jó meleg volt, dehát július-augusztus váltásánál ennek így is kell lennie, egyetlen probléma, hogy nem valami tavacska partján futogatok, hogy utána a hűs habokba márthassam izzadt…..
Nemrég könnyes búcsút vettem a Nike+ Android apptól, mint távmérő eszköztől. A poszt kommentjei között ThufirHawat töményen megfogalmazta a saját megoldását a táv/tempó/pulzusmérés tematikában: "garmin 910xt. Marha jó." Megkértük, hogy ezt fejtse ki. :)…..
ThufirHawat 2013.07.31 14:45:49
@Izmi Tom: A Deca-s bringa szenzorral én is szemezek egy ideje. Tényleg nem drága, csak annyira semmi szüksége nincs rá egy hozzám hasonló koca bringásnak, hogy még ennyit is sajnálok érte. Bár ha az Oregonnal is össze lehetne hozni... Na, ezt meg is nézem este! :)
Futóblog Futni születtünk? 2013.07.26 16:11:15
Lehet, hogy már többen találkoztatok Christopher McDougall "Futni születtünk" c. könyvével – innen rendelhető meg. Bevallom, amikor megjelent, különösebben nem keltette fel az érdeklődésemet. Egy könyvesboltban valamelyik nap megláttam, megvettem. A Running World magazin…..
ThufirHawat 2013.07.29 08:40:45
@spiderbond:
1.: Nekem pont az öregedéssel kapcsolatos gondolatai tetszettek. Meglehetősen rémítő, hogy egy idő után eljön az a pont, ahonnan már csak lefelé van. Nekem az egész könyvben az tetszett a legjobban, ahogy ezt kezeli.

4.: Heti 60-70km-t futok, már csak és kizárólag minimalista cipőkben. A terep cipőmban gyakorlatilag nincs semmi csillapítás (kb. olyan, mint egy strand cipő), de ilyesmiben szerintem csak természetes talajon lehet igazán futni. Tudom, sokan használnak ilyesmit aszfalton is, így biztosan meg lehet tanulni annyira puhán futni, hogy még aszfalton sem vered szét a lábad, de szerintem ez már a ló másik oldala. Tény, hogy úgy fejlődtünk, hogy tudjunk mezítláb futni, de azért nem akármin. Szóval szerintem aszfalton, ahol maga a talaj nem csillapít, kell egy kis tompítás a cipőbe. Van már tök jó, 0mm emelésű futócipő, elviselhető csillapítással.
Reggel elszaladtam kenyérért, persze tettem bele egy csavart, bár nem úgy, mint a kisboltok előtt álldogáló urak, akikre tulajdonképpen felnézek, hiszen szilaj egy férfi az, aki már hajnali fél hatkor bír inni csavaroskiflit sörrel. Ők megvetéssel kevert értetlenkedéssel néznek a…..
ThufirHawat 2013.07.22 11:29:39
@rrroka: eBay-es volt messziföldről. Buktam. :( Szerettem, mert szép volt, de nagyon-nagyon fapados. A mai eszemmel két fontos dolog hiányzik belőle: percenként lépésszám kijelzés (segít rövideket lépni, ha minimalista futó vagy) és az átlagtempó aktuális körön (nyilván 1km-re állítva az automatikus kört), ami pedig segít állandó tempóval haladni. Nekem agyilag könnyebb mondjuk 5:00-ös ezreket futni, mint 5:00-ös 21k-t. :)

Itt van egy nagyon rövidke szösszenet a futós kütyüjeimről:
miklosrabi.com/blog/2013/05/02/futo-kutyuk/
Ebben pedig a végefelé egy kép megfurcsult Nike órámról. Azóta szétszedtem, kiszáradt, de nem javult meg.
miklosrabi.com/blog/2012/12/31/2012-2/

Ha tényleg érdekel, írhatok többet a 910xt-ről. Érdekel?
ThufirHawat 2013.07.26 11:05:10
@rrroka: Dobtam nektek egy mailt.
ThufirHawat 2013.07.26 11:20:48
@rrroka: két napja, úgyhogy akkor tuti valami mellément. akkor újra. hosszutavblog@gmail.com-ra. van benne pár csatolt file, lehet, hogy alapból spam-be vágja.
Free + Flyknit egy cipőben! A világpiacon 2013. augusztus elsején jelenik meg a legújabb és talán legérdekesebb Nike futócipő, ami összegyúrja a két korábbi technológiát, a Flyknit-et (ha lehet, angolul 'k' betű nélkül ejtsük, fláj-nit) és a Free-t. A Nike Free-ről már…..
Lehet, hogy naiv  vagyok, de ha veszek valamit 20ezer Ft felett, elvárnám, hogy öt évet kibírjon -- kivéve a futócipőt. (Az jó, ha egyet kibír.) 2010. január 3-án vettem a Timex Ironman pulzusmérőmet. A korábbi mérőmmel ellentétben ez nem vesztette el a jelet, sosem mért extrém…..
Futóblog Sport headset futáshoz 2013.06.24 09:50:01
Sallai András olvasótól kaptuk mailben ezt a tippet. Futáshoz is használható, Bluetooth alapú headset a Jabrától: Szépen néz ki és nem kell összekötni a futáshoz használt egységgel, tehát akit zavar a felesleges, zsebbe tartó zsinór, jó választás lehet, a termék honlapja…..
ThufirHawat 2013.06.26 13:56:44
@Pepinke: Amikor azt írtam, hogy "szerintem", akkor azt úgy értettem, hogy ez az én véleményem. A Tiéd más. Oké. Nekem ezzel nincs semmi bajom, és én kérek elnézést, hogy elmondtam a sajátom.
ThufirHawat 2013.06.26 14:47:31
@Pepinke:
Angelday fejlődni próbál (ellentétben veled, mint elmondtad), de nem megy neki. Minden hónapban kapunk tőle egy "itt fáj, ott fáj" posztot. Erre természetesen minden hónapban megkapja, hogy (1) tanuljon meg szabályosan futni, szarja le a távolságot és a tempót (2) ha ez megy, kezdjen el hosszú időket alacsony pulzuson futni, szarja le a tempót (3) és ha már tud sokat futni, csak akkor kezdjen el gyorsulni, pulzust emelni.
Mivel mindez már sokszor, sokféleképpen elhangzott, így kicsit idegesítő hallani, hogy térképre van SZÜKSÉGE. Nem. Nincs.
Ha új kütyüre vágyik (és ki nem?), akkor praktikusabb volna azokra a funkciókra koncentrálnia, amik segítik a fejlődésben. A Nike+ sajnos nem ilyen. Jó esetben csak naplózza a futásaidat (ez volnál Te, ha jól értettem a hozzászólásod), rossz esetben (ez angelday) arra sarkall, hogy többet és gyorsban fuss, ami eleinte veszélyes. Ő rá az élő példa.
Pár hete írtam első terepes próbálkozásomról, aztán a blogomon írtam beszámolót a budaörsi dolomitok elnevezésű teljesítménytúrán egymás után toltam le a 20, majd a 10 kilis távot és nagyon-nagyon élveztem. Elcsépelt szófordulat ez az "elkapott a gépszíj", pedig igaz. A…..
Tisztelt Tanácsadó !     Tavaly december végén a két ünnep között este felhívott az egyik tulajdonos azzal, hogy munkaidőben munkát keresek, holott ezt a közvetlen főnököm is tudta az egész akció a cég érdekében történt, melyet félelemből vagy egyéb más…..
A múltkor arról írtam, hogy megpróbáltam összehozni egy hónapban 100 km-t. A Futóblog szerintem azért jó hely futással kapcsolatos gondolatok közlésére, mert mindig van valaki, aki konstruktívan áll hozzá a másik fejlődéséhez. Ezúttal viito válaszát adnám nyilvánosan…..
ThufirHawat 2013.06.04 08:04:52
@pantomimes: Ez mikor lesz? És honnan indul?

Most, hogy vasárnap sikeresen leküzdöttem az Eged-hegyi terepfutás hosszú távját, felbátorodtam. :)
ThufirHawat 2013.06.04 09:42:28
@viito: Köszi! Azt hittem, hosszabb... :( Ennyiért nem autózok kb. 2 órát. :(
Futóblog Új terepen 2013.05.22 11:05:59
Pont, mint a kezdetekben. Hazafelé sétálva régen látott büszkeséggel és lelkesedéssel vigyáztam az oklevelemre és arra a kis fából készült éremre, amit a szervezőktől kaptam. Sokáig váratott magára életem első terepeseménye. Féltem is tőle, halasztgattam is, de most megint…..
ThufirHawat 2013.05.24 08:27:32
Futóblog Just 30 2013.05.16 10:46:36
Tegnap lementem a Futóklubba, ittam két pohár vizet, aztán Katus Attila edzését néztem kívülről, végül úgy döntöttem, hogy nem várok senkire és elindultam egy körre. Behúztam egy-két embert, megfigyeltem, hogy aki feltűnően csúnyán kalimpálva, csámpásan fut, azt már csak…..
ThufirHawat 2013.05.17 09:01:50
@angelday: Ha jól megy, akkor inkább többet fuss, ne gyorsabban.
Persze néha el kell engedni a lovakat! :)
Futóblog Láss, ne csak nézz! 2013.05.08 22:57:19
Aki hozzám hasonlóan szemüveget visel a mindennapokban, már biztos beleütközött abba a problémába, hogy valahogy szemüvegben kellene futni. Megoldás lehet, ha a sima hétköznapi szemüvegben futunk, vagy esetleg van egy erre használt régebbi darab, amit nem sajnálunk annyira – vagy…..
Futóblog Nike Free A-Z 2013.05.03 09:38:35
Tényleg minden, amit a Nike új Free futócipőiről tudni kell egy kompakt, 6 megás PDF-ben. Nike Free A-tól a Z-ig. Az edző Bowerman számára a legfontosabb mindig is a sportoló volt. A Nike társalapítójaként a szemlélete minden terméknél megjelent. Korát megelőzve sajátos…..
ThufirHawat 2013.05.03 11:42:27
@blas83: A Nike Running divízió/osztály/mittomén szerintem rég elvesztette az alapítók motivációját és értékeit. Ott van mondjuk a Nike+ rendszer. Évekig (!!!) nem lehetett szívritmust mérni egy kimondottan kezdőknek szánt "futóótával" (Sportband). Mind a mai napig nem tudsz pillanatnyi lépésszámot kijeleztetni egy cuccukon sem pedig ugyi van klassz footpod. (A lépésszám pont a minimalista futáshoz kellene, egyébként.) Vajon mennyire lenne bonyolult dolog mondjuk az iPod/iTouch/iPhone Nike app-be berakni egy 3Hz-es metronómot? Ha már természetes futás, meg Free, meg minden...
Az egész arra van kihegyezve, hogy minél több km-t fuss, hiszen úgy kopik a cipő. Hogy hogyan (technika, pulzus), az le van sz@rva, abból nincs profit.
ThufirHawat 2013.05.06 13:00:42
@spiderbond: A fejlődés már csak ilyen. Olyan is volt, hogy azt hittük, a Föld lapos.

"hogy ismét érezd h venned kell valamit." Miért? Egyébként csak évtizedenként váltanál futócipőt? :) Szerintem ez pont egy olyan terület, ahol nyugodtan lehetne még a jelenleginél is rövidebb termék ciklusokat csinálni, hiszen jellemzően a használatuk is rövid ideig tart.
Valamelyik nap Józsival ebédeltem, és mondtam neki, azaz inkább fikáztam, hogy tök "gagyi", hogy telefonnal fut. Én ha lehet, otthon hagyom a telefont. Persze van olyan eset, hogy elviszem egy hosszabb futásomra, de talán ez is az oka, hogy még mindig "old school" Nokia típusú telefonom…..
ThufirHawat 2013.05.02 09:40:51
@CsGabor: Nálam is ugyan ez volt. A jeladó alatti szakasz szélei a ludasok.

Én már vagy 4 hónapja lecseréltem a pántot egy otthon heverő Polar Soft strap-re (passzol rá a Garmin jeladó!), azzal nincs semmi gondom, és a jel is stabilabb, nincs kiesés.

Ja, a sebek nyomai még mindig látszódnak...
ThufirHawat 2013.05.03 10:50:35
@CsGabor: eBay-en van egy csomó 20USD környékén. "polar soft strap". Vigyázz a méretre! Én 182cm/75kg vagyok és az M-XXL jelzésű illik rám kényelmesen. :)

Vagy mégoccsóbb megoldás:
www.dcrainmaker.com/2012/08/how-to-fix-heart-rate-strap-chaffing.html
Ezt nem próbáltam.