Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Möplipam

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Minden eddiginél több ruhát vásárolunk globális szinten: a népszerű fast-fashion láncok rohamos tempóban cserélik minőséginek nem nevezhető, de legalább elérhető árú kollekciójukat. Ezek a ruhák, illetve ezek nagy mennyiségű előállítása azonban elképesztő módon terheli a környezetünket. Ezen a héten…..
Möplipam 2019.07.26 23:53:14
@rozsomák: Bár igazán megfontolandó, amit írtál egy különbség most azért talán mégis van. Most nem a mennyország fog eljönni, hanem talán a poklot sikerül elkerülni, ha teszünk valamit.
A várandós nőnek jobb kerülni egyes élelmiszereket, hogy a babának ne okozzon kárt, mert a fejlődésben lévő magzat még nem tudja kiszűrni a káros anyagokat, a placenta pedig nem véd meg mindentől. Kerülendő például a higannyal szennyezett tengeri állatok húsa (bővebben erről a témáról), a rendszeres…..
Bár nem teljesen tartozik a blog profiljába az élelmiszerekkel kapcsolatos tévhitek boncolgatása, van, ami mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Újabban egyre többet hallani, hogy a tehéntej ártalmas: allergiát okoz, autizmushoz, cukorbetegséghez vezet fogyasztása - és még…..
Möplipam 2015.11.29 13:23:35
Ugyan nem mai a cikk, de most sikerült rátalálnom. Mint táplálkozás tudományos "szakember" (ha már egyesek így használják ezt a szót), csak annyit fűznék a témához és a sok-sok nagyon értelmes kommenthez, hogy:

A kalcium laktóz és tejsavbaktérimuk jelenlétében szívódik fel a leghatásosabban. Ideális kalcium forrás tehát minden savanyított tejtermék.

Szerencsére mi nem vagyunk állatok, és a hús megsütését követően agyunk fejlődni tudott, gondolkozni kezdtünk, eredményeket értünk el például az állattenyésztés területén. Így ma már szembeforduló hüvelykujjunk segítségével meg tudjuk fejni a tehenet és a kecskét, és arra is rájöttünk, hogy a tej ehető. Ehhez a szervezetünk adaptálódott, és no lám, még egy tulajdonság, ami megkülönböztet minket egy cserebogártól. Még jó, hogy az emberek tisztában vannak azzal, hogy nem állatok vagyunk.

Egy kis statisztika. Igen ázsiában, afrikában valóban nagyobb számban fordul elő a laktáz enzim hiánya, de hát ez teljesen logikus, mivel ezeknek a népeknek nem a tehén tenyésztés volt a fő profiljuk, ellentétben a közép-európai társaiknak. A szervezet tanul, adaptálódik, nem ragadtunk meg egy több ezer éves stádiumban. A másdik pedig az, hogy nem rég óta vannak megbízható és jó orvosi tesztek az allergiák és intoleranciák kimutatására, ezek ma már széleskörben elérhetőek. Persze, hogy több a laktóz intoleranciában szenvedő PAPÍRON, ha egyszer 100 éve még nem is tesztelték az embereket, nem hogy erről adatbázist vezettek volna.

Aki bizonyítottan allergiás, érzékeny, az ne fogyassza, de azért attól még, hogy ha az ember megeszik három gombóc töltött káposztát egy kis oldalassal, meg egy pohár tejföllel, és utána puffad, görcsöl, hasmenése van, ne azt a szerencsétlen tejfölt hibáztassa már!