Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Elementarius

4 bejegyzést írt és 11 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Míg a tetoválás történetét igen messziről kellene kezdeni (már a Biblia is tiltja: ne végezzetek magatokon tetoválást/magatokat meg ne bélyegezzétek/tűzdelt írást ne csináljatok magatokra, 3Móz. 19, 28), a tetoválás eltávolításának története  nem vezet ilyen messzi múltba. Saját törvényével némileg…..
Elementarius 2016.05.27 16:57:58
@endike: na igen, ahogy néhány sorral alább megjegyeztem: vsz. vallási célzatú tetoválásról van szó - és ilyenként tiltott a tetoválás.
Ha tudnám milyen volt Lesbia… Természetesen mindenkinek határozott elképzelése van Lesbiával kapcsolatban. Catullus titkos szerelme, akiről már elmondtak mindent, azt is, hogy talán nem is létezett, és a fiatal költő csak magába a szerelembe volt szerelmes. Azt hiszem nem az a lényeg, hogy Lesbia…..
Elementarius 2016.05.25 07:54:40
Pilátus, ez  a minden sunyi, „ott rúg, ahol tud” hivatalnok prototípusa – mint köztudott – Jézus  keresztjére három nyelven íratta fel kicsinyes bosszúját: héberül, latinul és görögül (Jn.19,19-22). A bosszú előzékenységével legfelül héberül. Minket most a causa poenae, vagyis az ítélet oka…..
Elementarius 2016.03.23 12:39:17
@mittudomain: a képre gondolsz? Szerintem csak nem fért ki a teljes mondat. A görög ÚSz-ben természetesen rendben van a szöveg.
Elementarius 2016.03.23 13:09:55
@mittudomain: jé tényleg OI van a deszkán. Mindegy. Úgyis csak illusztráció. Még az is lehet, hogy szándékos a hiba: egy római bakától, aki felpingálta (talán) a szöveget, mi többet várhatnánk? :)

De vsz. mégis arról lehet szó, hogy a filmesek - mint sokszor - ezúttal is elbarmolták a dolgot.
Elementarius 2016.05.09 19:19:43
@Terézágyú: már mért lenne vicc?
A minap egy híres és egykor rendkívül népszerű könyvbe lapoztam bele, melyet a doctor verbosusnak  (beszédes doktor) nevezett szerzetes, Aegidius Romanus (1243-1316)  írt. A könyvet Aegidius Szép Fülöpnek, egykori tanítványának ajánlotta, afféle fejedelmeknek szánt füveskönyvként. Mi most az első…..
A boszorkányokat többek között fajtalansággal (ördögökkel hálnak), vagy – mint bábaasszonyokat – csecsemők megölésével, démonoknak való felajánlásával vádolták. No meg persze azzal, hogy képesek embereket állattá változtatni, például szamárrá, hogy a dolognak azért némi irodalmi előzménye is legyen.…..
Elementarius 2016.02.19 17:06:32
@solozzo: az index-szerkesztőnek kell szólni :)
Azzal nagyjából minden középkori teológus egyetértett, hogy a szex (és most kizárólag a házasságon belül gyakorolt szexről beszélünk) némely esetben – bocsánatos vagy éppen halálos – bűnnek tekintendő. Vita igazából csak arról folyt, hogy milyen esetekben számít bűnnek. Penyafort-i Raymundus szerint…..
Elementarius 2016.01.16 13:28:33
Elementarius 2016.01.16 16:02:49
@Portentum: A memrát javítottam.

Igen, az irrefragibilis -en sokat töprengtem, többek között a "cáfolhatatlan" is felötlött, mint lehetőség, aztán maradt mégis az "ellenállhatatlan".

És köszönöm a visszajelzést.
Elementarius 2016.01.19 09:51:27
@protézisesh:

"Az egésznek az alapja viszont a HATALOM gyakorlása" - gondolom ismered a megkísértés történetét az Újszövetségben. Az éppen az egyház mindenkori kísértéseire figyelmeztet: a néphűlyítés ( ugorj le a templom tetejéről), a pénz (követ kenyérré), és a hatalom ( neked adom, ha leborulva imádsz) kísértéseire. Az egyház időről időre mindháromba belebukik, ez tény. De egy olyan "alapokmánnyal" a kezében, mint az Úsz. mindig van remény az újragondolásra, ill a megújulásra.

"Van egy nép, amely annyira retteg, hogy nácinak, fasisztának, kirekesztőnek TŰNIK..." - talán ez a ló túlsó oldala, bár a németeknek minden okuk megvan arra, hogy "féljenek önmaguktól". Az állandó lelkiismeretfurdalás, a neurotikus bűntudat viszont valóban megbéníthat és megbetegíthet egyéneket, népeket.

A ló innenső oldala meg az, hogy mindent hárítunk, semmiért nem vagyok/vagyunk felelős/felelősek, minket csak táncba vitt a Hanzi - na, ebben meg mi, magyarok vagyunk kifejezetten jók.

A szélsőségesség soha nem lehet alternatíva. Erre akár ez a fenti sztori is jó példa: a szexuális túlkapásokra nem az a jó válasz, hogy azt is kriminalizáljuk ami jó, vagy morális szempontból közömbös.
Egy gyönyörű karácsonyi énekkel, illetve szövegével lepjük meg a Laudator olvasóit. Ez a kevésbé ismert ének, A Szűz bölcsődala vagy Dormi Jesu (aludj Jézus, bővebben az angol Wikin lehet róla olvasni) címet viseli, és magyarul most szólal(hat) meg először. A vers eredetileg…..
Nemrég egyik posztomban azt ígértem, hogy egyszer majd elmesélem, hogyan kötöttem ki a Laudatoron. Ritkán történik meg, hogy együtt mozizunk az asszonnyal, de előfordul, hogy gyerekek a nagyszülőknél, meló semmi, és ilyenkor még arra is rávehető vagyok, hogy édes kettesben romantikus filmeket…..
Elementarius 2015.12.04 14:47:19
@Ledán M. István: egy fél évre, biztosan. :)
  Kinek mi jut eszébe a szőkeségről? Az örökké elérhetetlen Anna a Juhász Gyula-versből, persze. Vagy az angyali szőkeség, a dundi kis puttók a reneszánsz-festményeken. Esetleg a femme fatale, a szőke bombázó. De mi jutott vajon a szőkeségről eszükbe a rómaiaknak? Majdnem biztos, hogy nem a…..
Elementarius 2015.11.28 13:04:05
@gigabursch: no igen, pont AZT. :)