Regisztráció Blogot indítok
Adatok
B3L4

0 bejegyzést írt és 37 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor…..
Amikor elindult a Patreon-kampányunk (aminek sikerétől még mindig szédülünk), tettünk vállalásokat mindenféle stretch goalokra, és a 600 dolláros így szólt: Indítunk egy új weboldalt, amin hetente lesznek hosszabb retrocikkek (ezekről néha podcast is készül, de általában inkább nem). Na, ezt a…..
B3L4 2017.06.10 04:01:37
IDDQD Checkpoint 3x09: Amiga 2017.05.21 22:53:56
Először is egy szolgálati közlemény: tovább szeretnénk pimpelni a podcastet, ezért kilőttünk egy Patreon-oldalt, vagyis mostantól pár fityinggel lehet támogatni a Checkpointot, hogy még pöpecebb lehessen. Csomó új tervünk van, és a pénzt visszaforgatnánk a podcastbe illetve a támogatóknak. Itt írtam…..
B3L4 2017.05.24 22:32:19
Kicsit USA / EU Commodore hatterhez:

Anno Jack mikor megcsinalta a PET-et (ami mokas, hogy elobb talaltak ki a PET nevet es aztan kerestek hozza szavakat, hogy minek legyen a rovidites ami Personal Electric Transactor lett) akkor o itt az USA-ban egy csomo konkurenciaba futott. IBM mindenhol ott volt, HP, Apple is akkor bontogatta a szarnyat. Szoval nagy volt a verseny. Nem lett rossz gep a PET foleg, hogy az elso olyan gep volt amit nem otthon kellett szo szerint ossze forasztgatni, es meg aztan keresni hozza tap egyseget, hanem minden egyben volt. Na most mikor ezzel vilaghodito korutra indult, kitalalta Jack, hogy o biza vagy 30-50%-al tobbert adja el ezt majd EU-ban. Bejott. Egyszeruen olyan profitot termelt a Commodore EU-ban, hogy nem is nagyon eroltettek az USA piacot. Egyszer elmentek egy foszerhez, aki itt NY-ban a Wall street-en volt boltja es feltunoen sok PET-et vett a cegtol. Meg akartak tudni miert olyan sikeres. Nos emberunk bontatlanul kuldte tovabb NJ-ba, hogy EU-ba exportalja.... akkora volt a haszonkulcs. Ezek utan valoszinuleg mindig is jobban rafekudtek az EU-s piacra es ezert lett hanyagolva az USA. Pl. Apple-nek meg csak boltja sem volt EU-ban mikor a Commodore mar tarolt.

Ami tortent az USA-ban de nem tortent pl. MO-n. GENLOCK kartyak. TOASTER egy akkora kiraly kartya, hogy rengeteg studio vett ezert amigat. $5-600,000-es gepeket ki lehetett valtani egy sima A3000 + Toaster comboval. USA-ban sok ember vett amiga-t, de itt volt minden mas is. Mai napig a vezetest hibaztatja mindenki az Amiga bukasaert (meg hat a Commodore-t ezzel egyutt). Minden regi engineer rohadtul duhos a mai napig. Beszelgettem Bil Herd-el es o ugyan "csak" a c128-at csinalta, de ha tehetne egy kanal vizbe megfojtana azokat akik tonkre tettek a ceget. C128 erdekes kerdes volt , hisz Amiga elott csak egy picivel jott ki, de pont az volt, hogy az Amiga nem keszult el karacsonyra mig nekik mar sorozat gyartas kesz 8 bitesuk volt igy kerult eladasra a C128. Nem lett nagy jatekos. A C16 eredetileg C264 (kisebb is volt joval) spectrum gyilkosnak terveztek es $49-volt az ara, csak valami idiota atrakta C64 (breadbin) dobozba es atarazta.

Amigaknal a CD32 volt a vilagon az elso 32 bites konzol. Senkinek nem volt meg olyan.

Amigakat hasznaltak a lazer disc arcade-okban. Video jatekok futottak rajta: pl. Mad Dog McCree.

Mai Amigas tarsadalom: havi szinten vannak party-k, tobbnyire EU-ban a demoparty.net-en lehet oket latni. Revision-ra tobb ezren jarnak pl. aprilisban husvet kornyeken van a nemeteknel.

Kimaradt az AROK party detto C64/Amiga retro party MO-n.

Face-n ha rakerestek Amiga Bill-re, o vezeti a WAUG (Westchester Amiga User Group, ennek vagyok en is a tagja) 1986 ota! Igaz ma mar csak maroknyian vagyunk, de meg mindig minden honapban van gyules. Guru Meditation neven vezet musort tobbnyire Anthony-val, van youtube csatornank is. Sok erdekes emberrel keszul interju a mai napig. Na pl. O mai napig stream-el youtubon A1200-es jatekokrol, ugy, hogy egy A1200-esen futnak, a video megy egy Toaster-be az A4000-esen es ott van osszevagva, aztan ez megy egy macbookba ami a youtubra lovi fel.

En is hasznalom a frissen beszerzett A1200-esemet rendszeresen. Tavaly sikerult egy Petro fajta bontatlan A1200-est begyujten, van benne 2X4GB FC card + 1x4GB FC Card a PCMICA-ban + egy ACA 1233 turbo card amin figyul 128MB ram, igy minden popec. En classic amiga hivo vagyok, 3.1-nel megall az elet, es csak regi jatekokkal nyuzom. Persze van fsuae, meg winuae is, de azert az amikor este ember leul Super Cars II-vel, Alien Breed-el, Lotus-sal vagy Dyna Blaster-el jatszani, es bekapcsolja az Amigat, kezbe kapja a quickshoot 2-es joy-t na azt nem tudja uberelni a winuae.

Ami ma van: OS 4.1, AROS, Morhpos, nemelyikkel lehet hetkoznapi dolgokat csinalni, mp3, video stb. En a classicnal maradok, modern cuccra ott a mac meg pc. Pl. ott van az amiga X5000 ami eleg veszett egy joszag, ami annal veszettebb az mar csak a $1800-as kezdo ara.... szoval nem olcso ma sem amigazni.

Eleg nagy haboru van ma a Cloanto es a Hyperion kozott mert Cloanto lenyulta a lejaro AMIGA nevet itt az USA-ban, es nem akarjak engedni a Hyperion-nak az Amiga OS hasznaltat ezert. Ebbol iszonyat pereskedes lesz. (es sajnos meg mindig semmi hasznosat nem latnak ebbol az amigasok...)

Kb. Ennyit tudnak hozza tenni a nagyszeru podcast-hoz.

UI:anno a pecsaban arulta a Balogh Zsolti a masolt amiga lemezeket, ebbol notte ki magat az 576 kbyte kesobb. Minden szombaton kint volt, jo jatekokat arult, nem voltak hibasak a lemezek, csak hat ugye penzert crack-elt jatekot arulni :) ez mar mas kerdes es ma mar lenyegtelen.
Péter töltötte fel a lenti képet a Retro számítógép és játék klub Facebook-csoportba, az ő engedélyével közlöm itt is. Érdemes rákattintani és nagyban megcsodálni, mert a Commodore-korszakról sokat elmond. A szocializmus végnapjaiban, amikor még nem tudtunk rendesen angolul, és sokak otthonában…..
B3L4 2016.10.15 14:11:07
A kép Stephen King regényéből készült, Christine című filmből származik. Ha létezik olyan ember, akinek az életben nem szabadna jogosítványt adni, akkor az én vagyok. Imádok nézelődni, egy frissen festett kerítés, vagy az őszbe hajló hársfa is képes elvonni a figyelmemet. Minden apróság érdekel,…..
Például arra, amit a Genesis Project nevű, több náció képviselőjét tömörítő democsapat összehozott. A Nothing but PETSCII nevű Commodore 64-es demo a svédországi Lundban július elején rendezett Gubbdata 2016 versenyen elvitte az első díjat, pedig ha végigpörgetjük nem nagy eresztés - mármint akkor,…..
B3L4 2016.07.13 20:45:37
@Stöki: Poke 53270,x itt tudod 1 pixellel arrebb tenni a kepernyot, figyelni kell, hogy csak az also 4 bitet allitsd, az 5.ik mar a mlticololort kapcsolja be. Ez amugy minden viszintes scroll alapja.
Szimpla pelda ra basicben:

10 for i = 0 to 7
20 poke 53270, i
30 for t = 0 to 40: next t
40 next i
50 goto 10

30-as csak lassitasnak van bent, hogy latszodjon mi tortenik, a 40-es ertek emelesevel lassul az effekt.

Szoval ha nagyon komolyan nezzuk akkor a demo csak alap char-set-et hasznal, de pixeles scrollt, nem karakterest. Szep munka!
Régi gémereknek ismerős lehet a Hewson Consultants neve: a brit Andrew Hewson által alapított kiadó a nyolcvanas évek egyik legfontosabb cége volt, nagyon jó érzékkel találta meg és karolta fel azokat a fejlesztőket, akik a C64 és később az Amiga határait feszegető játékokat készítettek. A Hewson…..
Üdv minden régijáték-rajongónak, eltelt két hét, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogy fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést…..
Emlékeztek a ZX Spectrum Vegára, ami egy ZX Spectrum-játékokkal teletömött, közösségi projektfinanszírozással ősszel megjelent retrokonzol, és amiből nemsokára kézikonzolos verzió is készül? Valami hasonló lesz (vagy lehet) Commodore 64-ből is, mint azt ez a nemrég az Indiegogóra felkerült,…..
B3L4 2016.04.17 15:25:33
Ez egy erdekes kiserlet, es miota tudunk rola megy a vita. A problema az az, hogy mi akik napi szinten c64/128-at hasznalunk szeretnenk rakotni a 1541-et, a quickshot 2 joystickot vagy printert. Nem lehet, nincs benne ilyen tamogatas. SD card-os hasznalat okes, es nagyon nagyon remeljuk, hogy true 1541 emu lesz benne es nem csak egy EIC busz kapcsolat. A problema az az, hogy EIC-en keresztul hasznalva egy d64 image-t nem tudsz rengeteg programot hasznalni. Azokkal van a gond amellyek a 1541 memoriajat hasznaljak ilyen/olyan celokra pl. fastloader. Azok egyszeruen csak elmennek nul-ba es a gep csak var var var var es var var var nos amig van szufla a konnektorban nem fog semmi sem tortenni.

Masik fele: ott van a Chameleon ami egy FPGA. Ugyanez pepitaban. VGA output true 1541 emu es mukodik C64 nelkul is siman. Ezek nem masok mint sima replikak. Ennyi erovel az ember leul egy pc ele es a vice nyomkodja pontosan ugyan annyira eredeti a dolog. Esetleg vesz egy USB<->DB9 csatlakozott es a usb-be bedugja a Quickhsot-ot es nyomja 1000 L. Semmi ujdonsag nem lesz belole igy. Ezek utan ez az egesz project atmegy egy olyan dologba, hogy valaki fog egy barna dobozt es bele rak egy raspbery pi-t ($5-ert) amire rarakja a vice-t es eladja $170-ert.....

Ami igazan a nagy problema az az, hogy eddig 3x kerestem meg oket, mert erdekli a c64-es klubot, hogy vajon: NTSC/PAL converziot fog-e csinalni. Ez egy nagyon fontos dolog, mert ha ma egy ntsc tv-re radugunk egy pal-os gepet akkor a szokasos fekete/ feher dologban gyonyorkodhetunk addig amig nem szerzunk hozza atalakitot. Ez vissza fele is igy van. Ez egy egyszeru kapcsolokent kene benne lennie alapbol mint pl. A1200-nel a ket mouse gombos indulasnal valaszthato pal/ntsc mod. Jo lenne ha true 1541 emu lenne benne, jo lenne ha vegig gondolnak es ratennek a serial csatlakozot, a db9-os portokat, sot sokan meg a kazettas portot is szeretnek latni. Cartridge mar van. Az ntsc/pal masik fontos resze, hogy a felbontas ugye mas mennyisegu raster sorral van es ez idozitesnel rengeteg jatek/demo-nal jobbik esetben csak hianyzo reszeket, tul gyors sebesseget eredmenyez, regebbi prg-knel meg csak lefagy. Amig nem lett egyertelmu $02A6-os regiszter pal/ntsc-hez kotheto mivolta addig senki nem tudta, hogy hogyan lehetne ugy megirni valamit, hogy mind a 2 valtozaton rendesen fusson.

Nos diohejban ezekrol lenne szo, de facebook oldalon feltett kerdeseimet sokan like-oltak hiszen ezek fontos reszletek, es a project-ben resztvevok egy egyszeru delete-vel honorolaltak. Masodik kiserlet ugyanezt eredmenyezte, szimplan toroltek.

Asatasok megkezdottek a temaban es a kovetkezot talalta Danieal Mitzlaff:
ez a ceg jelenleg egy emberes show-nak tuno dolog es olyba tunik, hogy leleptek az emberek...

beta.companieshouse.gov.uk/company/09745704/filing-history

erdemes bele nezni! 1 ember aktiv 3 vissza vonult.

Azt hiszem ha azt mondom minden lelkes FPGA imadonak, hogy nagyon nagyon nagyon ovatosan kezelje ezt az ugyet akkor nem fogok rosszat tenni. FPGA emu van : chameleon a neve $250, c64-hez koze nincs, bar be lehet dugni a cartridge portba, de itt be is fejezodott a dolog. $250-ert laptopot vesz az ember windows 10-el es azon vidaman el lehet vice-zni.

En tamogatnam $650-el ezt a projectet HA az embereknek valaszolnanak, ha lenne fizikailag bemutatott termek, vagy legalabbis konkret dolgok. De nincs csak hallgatas.

Nagyon remelem tevedek, de erosen buzlik itt valami....
B3L4 2016.04.17 20:56:55
@Dr.out: Hala az egnek egyetlen C64 nem esett ennek a barbarsagnak aldozatul. Allitolag sajat maguk tervezte haz stb stb blablabla.

Kicsit szemoldok emelo, hogy a ceg megvizsgalasakor kiderult, hogy a 3 jo munkasember $1-el fejenkent alapitotta. Nos ebbol a tokeeros cegbol 2 kiszallt az elmult 10 napban.....

Chameleon ott van ha valaki FPGA-zni szeret, en akkor mar inkabb nagy monitoron vice-zek tok ugyanaz, ha meg retro hangulat akkor elo valamelyik gep es hajra.
IDDQD Mark Cale, te irigy pöcs 2016.03.09 21:55:17
Már bocsánat, de tényleg az. Nemrég írtam arról, hogy milyen ellentmondásosan nyilatkozott a magyaroktól ellopott(?) Last Ninja ügyében, most meg letiltott egy tök szimpatikus kezdeményezést, a Last Ninja Musicologyt (amiről szintén írtunk). A FastLoaders zenekarként ismert lelkes skandináv fiatalok…..
Beteg voltam majdnem két hétig, ami a blogon is meglátszott (posztot írni se nagyon volt erőm a takonytól), illetve a legfrissebb podcastadásunkban elhangzó távoli köhögésekre is ez a magyarázat. De nem akartam elhalasztani a felvételt, már csak a téma miatt sem.....
B3L4 2016.03.01 01:11:02
@Kampec: en siman fogtam a foci atlaszomat es abbol tajekozodtam. Megneztem a varos nevet megkerestem es mar tudtam is mi merre lesz. Ekkor volt rendszer csaladi vita, hogy az angol magyar szotar + vilagterkepet miert hagyom mindig szet... Magyaraztam, hogy pirates de lehetett is az osokre hatni. Elite .. siman leteszem ma is autopilota nelkul a gepet az urallomasra. Sot kb 5x gyorsabb kezzel csinalni.
B3L4 2016.03.01 01:32:18
Beeges: Haverom apja sakkozott. Nem keveset, olyan par orat naponta, meg egesz hetvegeket. Egy kis autos tv-n nyomta mert vegulis a babuk voltak a lenyeg. A sakk tabla olyan szinten egett bele a kepcsobe, hogy ha bekapcsoltad a tv-t lattad a sakk tablat... ekkor meg nem is ment a gep. Kicsit qwa idegesito volt mondjuk commando kozben bamulni... A babuk nem mert azok ugye mozogtak de a tabla az gyonyoruen viritott. Szoval siman beleeg ha nem mozog. Atlag koloknel mint en vagy te vagy barmelyik kommentezo ez a veszely nem allt fent soha, mert mindig mozgot a kepernyo (shoot'em up vagy scroll vagy barmi).

Szuleimnek volt 2 kazettas magnojuk... folytassam? :P Gyorsmasolo is volt es mikor anyamtol el tudtam kunyizni akkor cimbi fejalasat 2-3 proba utan be tudtam loni es ment a masolas ezerrel. En azt csinaltam, hogy (iszonyu mennyi idot oltunk bele anno), hogy megjeloltem a kozepet, aztan egyik kazetta load, fej vissza allit aztan save. Miutan volt vagy 30 kazettam egyforma fejalassal egy ido utan a lakotelepen mindenki azt hasznalta :P. Lehetett kapni kimondottan program celra kazettat volt 15 perces meg volt 5 perces is. Az 5 percest turbo tape-ra hasznaltam. Hala az egnek utana floppy-ra valtottunk. 89-ben meg lett sajat c64-esem (nyari munkabol) igy miutan ket 1541 / II-esunk volt mindenki hozzam jart masolni. Ez jo volt mert ugye magamnak is mentettem a jo dolgokat.

Ujsagokrol: csak azert, mert mai napig olvasom oket. Izgalmasabbak mint a pc world eskuszom.

880 Gamer - Angol (van hozza floppy melleklet is) [Amiga]
Amigaville - Angol [Amiga]
K and A Plus - Angol [Amiga]
REV'n'GE #49-ik lapnal tart: Angol [Amiga/C64 es koraberi szuletesuek, de nem Malvin]

AMIGA MANIA ! #10 -nel tart MAGYAR:
www.amigaspirit.hu Hihetetlenul igenyesen megcsinalt PDF file-krol van szo, jo irasok vannak benne, mindenkinek ajanlom.

es egy brutalis:
Amiga Future (nemet / angol) PRINTELT ujsag immarom #119.-ik szamnal tart. Ez viszont fizetos, hisz a nyomdai koltsegek kicsit masok mint a letolott pdf file-ok esete.

Az elso harom elegge ifju par szamnal tart.

Van meg egy nagyon kedves emberke akivel szoktam neha levelezni:
personalpages.tds.net/~rcarlsen/
Ray Carlsen. O keremszepen hivatasos Commodore Szakszervizes! Mai napig aktiv, ha valami kutyu nem ugy pruttyog ahogy kene, sokszor a leirasbol nyogi, hogy "merjel ra erre meg erre a pontra es ha 28-at kapsz akkor csereld ki a U34-es kondit...." szoval hihetetlen a krapek. Nyugdijas kicsit mindenki felti, hisz o egyike azoknak akik szilveszterkor hajnali 3-kor is ir neked ha van valami nyugod. (konkretan csak udovozoltem uj ev alkalmabol, es eszebe jutott a bugo hangu c128 amit epp javitottam es megoldotta a problemat...)
Míg Zürichben, vagy New Yorkban egy átlag dolgozónak körülbelül három napot kellene dolgozni ahhoz, hogy megvehessen magának egy iPhone 6-ot, addig máshol akár 13 hetet is végig kellene érte dolgozni. De vajon melyik városban kell a legtöbbet gürcölni ahhoz, hogy a miénk lehessen a…..
B3L4 2016.02.02 14:19:31
@meatclone: Egy illegalisan elo nem fizet adot, sem a kotelezo betegbiztositast. A szamitasokhoz valoszinuleg nem ezeket az embereket vettek alapnak hanem az allampolgarokat. Amit te sugalsz az olyasmi, hogy mondjuk Londonban az atlag orosz maffia tag napi $500-at keres. Koze nincs a valosaghoz.

@Lex D'Arquebus : jelen pillanatban a boost arulja a sima alap iphone 6-ot 16 gb-vel $450-ert + tax = $500. Ez jo indulattal mondjuk 1 heti fizetese egy atlagos embernek ha. De semmi keppen sem 3 nap vagy 24 ora.
  Sok okos és jogos meglátás került napvilágra a közelmúltban a női princípiumról, de a férfiéről hallgatunk. Javaslom, hogy törjük meg most ezt a csendet.   A férfi azért születik a világra, hogy szétdobálhassa a zoknijait. Arra, hogy valaki összeszedje utána az erőteljes szaganyaggal bíró…..
IDDQD Légy átkozott, GOG.com 2015.12.12 21:36:54
Felmentem megnézni, milyen a winter sale, azzal a határozott szándékkal, hogy egy fillért nem költök. Kb. tíz perccel később: De hát 136 dollárt megspórolok! A hülyének is megéri! És csupa olyan játék, amit a közeljövőben ki akarok próbálni vagy újrajátszani, és eddig…..