Regisztráció Blogot indítok
Adatok
mellon collie

0 bejegyzést írt és 8 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A kommunikáció meglehetősen sokféle lehet, mert ugyan azt jelentené alapvetően, hogy egy beszélő és egy hallgató közös kódot használva információkat cserél egymással, ebből fakadóan rendre és több alkalommal meg is változik, fel is cserélődik szerepük, ám nézd el, hogy ez…..
Olvasónapló(spoiler)Első rész 1-50. oldal Filozófiai bevezetővel indul, s annak mintegy illusztrációja lesz a történet. A filozófiai gondolatmenet eléggé vitatható: leegyszerűsítve talán csak annyit, hogy a tét nélküli, súlytalan életről akar Kundera mesélni, s ehhez…..
Ez a könyv olyan titokzatos, mint egy ismeretlen város temetője. Késő novemberi délután van, már közeleg az alkonyat, a temetőt bezárták, és te egyedül sétálsz a sírok között. Lenn a völgyben ott van a város, a maga életével, talán Kolozsvár, talán Brassó, az is lehet,…..
mellon collie 2011.05.28 11:25:08
Ugron Zsolna: Úrilányok ErdélybenUlpius, 2010[három fűző]   Ahhisztokhata pitsogás. Lehet, hogy a szerző arisztokrata, de a könyve cselédirodalom. (Egy jó mondata azért rémlik valahol az elején.) A kiadó ügyesen átvette a romantikus Erdély-tematika fonalát Tisza Katától…..
A spanom azt mondja, hogy tapasztalatai szerint az utóbbi években a díjak, ösztöndíjak megítélésénél, irodalmi estek szervezésekor, egy-egy tematikus folyóiratszám  szerkesztésekor a "természetesen" túlnyomórészt férfiakból álló kuratórium/szerkesztőség …..
mellon collie 2008.03.26 14:04:04
(a "gender-diskurzushoz", kissé megkésve:)

erős a gyanúm, hogy a két vh. közötti magyar könyvkiadás erősen "felülreprezentált" néhány női (nőnemű) szerzőt. Nagy példányszám, könyvnapra dedikált példányok, felhajtás a Herczeg-féle Új idők hasábjain....

"Irodalmi értékük" azóta is felfedezésre vár....

néhány "írónő" a korszakból:

Bozzay Margit, (Pállfyné) Gulácsy Irén, Kosáryné Réz Lola, Erdős Reneé, Szentmihályiné Szabó M., Szederkényi Anna,
Hatvany Lili, Berde Mária, Beczássy Judit, Bródy Lili, Bohuniczky Szefi, Szenes Piroska...

(Földes Jolán külföldi sikeréről nem is beszélve..)

Én nekiálltam elolvasni párat, de nem tudtak meggyőzni a jelenlegi irodalomtörténeti kánon (Nyugat- nemzedékek, urambocsá', többnyire férfiak!) elhibázott voltáról.

Ha a harcos gender-irodalmárok másként látják, kérem, tisztázzák a kérdést a maga "történetiségében":
Milyen "olvasói elvárásoknak" feleltek meg ezek a művek, milyen volt az ún. "úri középosztály" irodalmi ízlése, hogy Krúdy Kosztolányi, Babits prózái HELYETT a fenti szerzőket preferálták?(Vagyis: ezt tartották IRODALOM-nak.)

Mi értelme van a (manapság oly divatos) női irodalom szegregálásának? (Éjszakai állatkert, Szomjas oázis típusú "antológia-ketreceknek"?) A nyelvi/irodalmi "géniusz" bármilyen kontextusban (ffi szerzők szövegei KÖZÖTT is) megmutatkozik, nem?

(bocs, BDÁ és FZsB....)

-melloncollie-

P.S: fourjack, szólj a genderszaki Valuskának, hogy lehetne még fórumozni a könyvesblogon a kérdés körül...ha még nem lerágott csont a téma.....