Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Dominika Szarka

0 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Filmklub Az állampolgár 2019.04.13 11:15:11
Az állampolgárság sokkal többet jelent a hivatalos elismerésnél, papíroknál: emberi viszonyokat, összetartozást és közösséget, de ugyanígy benne van a menekülés, a harc a hivatalokkal és a küzdelem az előítéletekkel. Ahhoz, hogy mindez érzékelhető legyen, szembesülnünk kell saját hazánk…..
Filmklub Káin gyermekei 2019.05.08 18:01:02
Három kamasz, akik büntetésüket töltik a fiatalkorúak börtönében Magyarországon, a nyolcvanas években. Három gyilkosság, amiért megbüntették őket. Majd eltelik harminc év, és az egykori kamaszok újra a kamera előtt ülnek, visszatekintve egykori önmagukra. Ki lehet-e törni, vagy az ifjúkor bűnei…..
Dominika Szarka 2019.05.09 15:21:18
Amikor először láttam Bebukottak című filmet , arra gondoltam ,hogy megnézném mi történt ezekkel a gyerekekkel a szabadulásuk után. Ez a film pedig megadta a választ, miszerint ezek a gyerekek nem tudtak kitörni abból a helyzetből ahova beleszülettek.
Mind a három fiatalnál megfigyelhető volt az a folyamat ,hogy miért kerülhettek oda ahova kerültek. Hátrányos helyzetből jöttek, a családi kapcsolataik rosszak voltak, nem volt kihez kötődniük. Ezzel elmondható ,hogy már az is meghatározta a helyzetüket ahova születtek. Persze vannak olyan pozitív példák melyek az ellenkezőjét mutatja, de talán abban egyetérthetünk ,hogy a filmben látottak inkább a jellemzőek ezekben a helyzetekben.
A társadalom esélyt sem ad ezeknek a fiataloknak , arra ,hogy kapjanak egy új esélyt. Én azon a véleményen vagyok ,hogy 14-15 évesen egy gyerek nincs tisztában azzal hogyha megöl valakit akkor azt már nem lehet helyrehozni. A Bebukottakban az egyik gyerek elmeséli ,hogy ő nem akart megölni senkit, "csak" helyben szerette volna hagyni a barátját, vagy amikor Gábor mesél arról, hogy nevelőjét molesztálás miatt támadta meg.
Ezzel szorosan összefügg az is ,hogy a Káin gyermekeiben látott Gáborral felvett jelenet mennyire őszinte? A Bebukottakban Gábor a gyilkosság elmesélésekor nem mutat érzelmet, csak elmeséli mi történt , közben még cigarettázik is. Azonban 30 évvel később egy megtört embert látunk ,aki mai napig egy hatalmas terhet cipel, melyet mi sose fogunk megérteni ahogy ő is megfogalmazta.
Nekem ez a jelenet őszintének tűnt és én elhiszem ,hogy megbánta amit tett, ahogyan a másik két esetben is. Úgy gondolom ,egy hiba alapján senkit nem lenne szabad egész életére megbélyegezni.
A másik fontos felvetés ,hogy mindhárom fiú valamilyen mentséget keresett a tettére , ezeket az indokokat mai napig használjak. Ha belegondolunk mi is mindig kifogásokat keresünk , még olyan apró dolgokra is , hogy lusták voltunk megcsinálni a házimunkát, akkor egy ilyen esetben mekkora trauma lehet az ember elméjének, tudatalattijának egy emberi élet elvétele, ezért egyfajta védekező mechanizmus által a tudatalattijuk kifogásokat, kibúvókat kreál a gyilkosság köré , melyek annyira "jól" sikerülnek ,hogy képes elhitetni az egyénnel ,hogy valóban ezek miatt tette a gyilkosságot.
A film teljesen jól bemutatja a mai Magyarországon élő hátrányos helyzetű emberek életkörülményeit a realitás talaján. Ezáltal felveti a kérdést ,hogy mi az amin változtatni lehetne, mind társadalmi szinten mint pedig szociális,gazdasági szinten.
Filmklub 2019.03.21 18:11:12
Miként viselkedünk egy olyan helyzetben, ahol az elvárások veszik át az uralmat az erkölcsi érzék felett? Vajon elnyomhatja-e a személyiségünket  egy felvállalt társadalmi szerep? Philip Zimbardo nagy vitákat kiváltott stanfordi börtönkísérlete megpróbált választ adni ezekre a kérdésekre - olyan…..
Dominika Szarka 2019.04.23 21:28:59
Ez a film tökéletes példa arra,hogy az embereket mennyire könnyen lehet befolyásolni,akár a pénzszerzési lehetőség látszólagos "könnyűségével" , vagy akár azzal ,hogy mennyire meg tudnak bízni egy-egy emberben akinek látszólag hatalma, tekintélye van az adott témával kapcsolatban. A filmben is láthattunk ,hogy a rabok mennyire megbíztak a kísérletvezetőben és hittek abban ,hogyha bármi balul ütne ki akkor majd leállítja a kísérletet. Azonban mint láthattuk ez nem történt meg és véleményem szerint részben emiatt alakulhatott ki a tragédia a végén. Másrészt a kísérletet tervezők nem számoltak azzal ,hogy azok az emberek akik látszólag távol állnak az erőszaktól mégis bizonyos körülmények között erőszakossá válhatnak. Hiszen alapvetően a rabok és a börtönőrök nem ismerték egymást , tehát itt nem arról van szó ,hogy a börtönőrök egy kívülről hozott konfliktust, nézeteltérés miatt váltak erőszakossá ,hanem egy nap után már átvették a nekik kiosztott szerepeiket, és azoknak megfelelően viselkedtek. Számukra valósággá vált a kísérleti börtön , és egy idő után elkezdtek saját szabályokat hozni a rabok fegyelmezésére.
Összességében elmondható ,hogy ez a film azért is olyan jó mert képkockák sokkolják a nézőket, és akik látják ezt a filmet talán mind elgondolkoznak azon ,hogy egy-egy szituáció olyan dolgokat is felszínre hozhat az emberekből amikről azelőtt álmodni sem mertet volna, hogy ők valaha is ilyen tenne..
Filmklub 2019.02.20 10:38:59
Lehet-e kísérletezni a társadalommal, egy csoporttal vagy egy osztállyal akkor, ha az szükségképpen befolyásolja az életüket és gondolkodásukat? Meddig mehet el a pedagógia egy jelenség bemutatásában és érzékeltetésében? Vajon mi magunk mennyire lennénk fogékonyak egy hasonló manipulációra?..
Dominika Szarka 2019.03.20 13:18:35
Ezt a filmet már sokadszorra látom, de ennek ellenére minden alkalommal más és más dolog miatt fog meg a film és gondolkoztat el. Jelen esetben a diktatúra kialakulásának okán,annak folyamatán gondolkoztam el. Ahogy a filmben is láthattuk mindig lesznek olyan emberek/társadalmi rétegek akik számára a diktatúra kecsegtetőnek tűnhet hiszen egy diktatúra által úgy érezheti az ember ,hogy végre nem kívülálló hanem ő is tartozik valahova.
A diktatúra kialakulásának folyamatát is remekül szemlélteti a film. Kezdetben a diákok demokrácia útján választhatták ki a vezetőt akit követni szeretnénk!! jelen esetben a választás kézenfekvő volt ,hogy a mindenki által kedvelt tanárra fog esni a döntés. Ezután apránként megjelentek a demokratikusnak kicsit sem nevezhető szabályok ( egyenruha , beszélni csak engedélyre lehet, a közös jelkép, köszönés) , amik szinte egytől egyik jellemzőek a történelem során kialakult diktatúrák hatalmi rendszereihez, jelképeihez.
Azonban a filmben elérkezik az a pont ,ahol a tanár képtelen az osztálytermen belül tartani a Hullámot , és az idő előrehaladtával már nem célja megfékezni azt. Ekkor úgy tűnik Wenger úrat is magával sodorja a hullám. A filmben megjelennek olyan diákok akik a "rendszer" ellen vannak és megpróbálják megfékezni azt, aminek következtében teljesen kizárják és elszigetelik őket. Olyan osztálytársak teszik ezt akik mindaddig jóban voltak, semmi bajuk nem volt egymással és hirtelen "ellenséggé" változnak a szemükben.
A filmet egy tragédia zárja és az utolsó képkockák felvetik a kérdés hogy ki volt a felelős? Wenger úr mennyiben felelős mindebben? A film nem válaszolja meg a kérdést, hanem további gondolkodásra sarkalja annak nézőjét.
Anélkül ,hogy bűnbakot keresnék ,úgy gondolom ,hogy többen is hibáztak a hét folyamán és ezeknek az összessége vezetett tragédiához. Wenger úrnak hatalmas felelőssége van a történtek kapcsán, hiszen a tanár jártas a politológiában ezáltal pontosan tudnia kellett ,hogy hol volt az a pont amikor még gátat lehetett volna szabni a Hullámnak , másodsorban az iskola vezetősége is hibázott hiszen nem állították le a "kísérletet" , harmadrészt a szülők is hibáztak hiszen miután a Hullám kikerült az iskola falai közül az ők tartoznak felelősséggel a gyermekeik iránt.

A film végén mindenki fejében felmerülhet a kérdés: Ez vajon velünk is megtörténhetne?