Regisztráció Blogot indítok
Adatok
hkatinka68

134 bejegyzést írt és 47 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Gimnazista koromban a világból ki lehetett kergetni a kertészkedéssel. Volt egy telkünk - se ház, se víz- csak egy darab föld a régi balatoni út mentén, ahol mindenfélét ültettek a szüleim a sárgarépától a feketegyökérig. Óriási karókra futtatták fel a babot (mindenki azon röhögött, hogy…..
  Mindjárt január 6-a, avagy Vízkereszt. Ezen a napon kell leszedni a karácsonyfát és ekkor kezdődik a farsang, amely hamvazó szerdáig, azaz idén február 17-ig tart. A keresztények Vízkeresztkor a három királyok: Gáspár, Menyhért és Boldizsár látogatását ünneplik a kis Jézusnál, illetve erre a…..
Évek óta nem írtam semmit a karácsonyról, mert a kaszinótojásos poszthoz  nem sok újdonságot tudtam hozzátenni. Ugyanazt ettük, ugyanazt a zenét hallgattuk, ugyanazokat a díszeket tettük a karácsonyfára. Ugyanúgy hazamentem decemberben az otthoniak ajándékával, hoztam a miénket, a szaloncukrot, a…..
  A karantén egyik egértelműen pozitív hozadéka, hogy sokat vagyunk együtt. A nagyobb gyerekek itthon tanulnak, úgyhogy igyekszünk mindig együtt enni és este is gyakran csinálunk közös programot. Ez mostanában gyakran színház, mert nagyon rákaptunk az online közvetítésekre. Nagyon-nagyon régen nem…..
Nem vagyok rajongó típus. Nagyon tudok lelkesedni jó könyvekért, zenéért, ételért - sokfélét szeretek, de hamar megunom vagy elunom őket. Egy kivétel van, akinek igyekszem minél több koncertjét megnézni és nap mint nap képes vagyok meghallgatni a számait: Bérczesi Robi. (aki nem ismeri: a magyar…..
  „Nyers húst adtak ebédre!”- jött haza méltatlankodva a lányom az iskolából. Akkoriban költöztünk Belgiumba és még élt benne a magyar iskolai menza emléke a csokoládészószos piskótával és a tejbegrízzel. Ebbe akkor még a krémlevesek sem nagyon fértek bele, a darált nyers marhahús sült krumplival…..
Nagyon változatos a boltok beengedési rendje Brüsszelben. Vannak, akik ésszerűen és komolyan csinálják: ha 25-en mehetnek be, akkor összesen 25 kocsi van - aki kijön, annak a kocsiját fertőtlenítik és viheti a következő. Van, ahol kint van az összes kocsi és pénzt is kell bele dugni. Ez már azért is…..
Nem írtam eddig még a karanténról a maszkkészítést leszámítva. Nem véletlenül: a múlt időre vártam. A nagyon megijedős csoportba tartozom, akik már januárban elkezdték kongatni a vészharangokat. Ebből kifolyólag, mire ideért a járvány, mindenünk volt, csak azt nem mértem fel, hogy ez a maximum,…..
  Nem tudom, ki hogy van vele, én mindig nagyon szerettem régi családi történeteket hallgatni sosem ismert dédszülőkről, ükapákról, szépanyákról. Ha ehhez még fényképek is párosultak, az meg külön öröm volt. Az sem zavart különösebben, ha csak annyit mondtak "valami rokon", mert már senki nem…..
Pár hónapja a "maszk szabásminta" keresésre még  a "cica-kutya farsangi álarc" vonalat adta volna ki a Google... Most aztán számolatlan mennyiségben dobja ki a koronavírus elleni maszkokat, Van itt minden : harmonika szerű, grenoble-i papagájcsőr, magyar DIY- csak győzzünk válogatni. A karantén…..
  Spárgaszezon van.Tele van vele az összes bolt, fehér, zöld sőt még vad is, csak győzzünk válogatni. Igaz, dupla annyit kell érte fizetni majdnem, mint tavaly - gondolom, hiány van spárgaszedő vendégmunkásokból itt is. Nem egyszerű munka, ahogy az eperszedés sem az, nemhiába vállalkoznak rá olyan…..
  Sok-sok május elsejét megértem életemben - felvonulást a Papa nyakában, majálist a Bikás-dombon, biciklizést Brüsszelben, de úgy magamtól, igazából csak egyszer vonultam. Érettségiztünk abban az évben és az volt a divat, hogy az utolsó évesek résztvehettek vagy inkább részt kellett venniük) a…..
Elismerem, hogy az alcím hatásvadászra sikerült, de minden szava igaz. Megmagyarázom és a végén ti is elmentek a hétvégén Franciaországba, úgy, ahogyan mi tettük, mert a francia életérzés még ilyenkor is elérhető. Hetek óta tart a járvány Európában, amely egyelőre még csak a szabad életünket vette…..
3 éve írtam először az internetes "képlopásról" a blogban, aki szeretné elolvashatja itt. Röviden a kerettörténet: 9 éve indult az első blogom, egy gasztroblog, amit akkoriban a családon kívül nem olvasott senki. Apám főzött egy jó halászlét - ahogy azt Baján szokták, tésztával- amit szépen…..
hkatinka68 2020.02.09 20:52:02
@Legfelelősebben gondolkodó felelőtlen ember: Persze, hogy örülök. Igazán csak az háborít fel, amikor éttermek használják a képet. Nekik "illik" saját képpel hirdetni az ételeiket.
   Ha már lúd, legyen kövér... még egy kis "libámázs", azaz libamáj a tegnapi után.  A foie gras, vagyis a hízott libamáj (illetve kacsamáj, mert az is ezen a néven fut) nagy népszerűségnek örvend Belgiumban, különösen karácsonykor, de a téli időszakban máskor is szívesen fogyasztják. A gond az,…..
Belga RTL-t hallgatom az autóban. Kvíz. Kérdés : Európa egyik legnagyobb foie gras exportőre Magyarország. Hogyan kérjünk foie gras-t Budapesten? 1. lavelup 2. dubledé 3. libámázs Antoine eltalálta a helyes választ. Azért megnézném, amikor a Vásárcsarnokban próbát tesz......
  Hétfő van. Amikor Brenda Spencer-t, az első amerikai iskolai lövöldözés (San Diego, 1979) elkövetőjét megkérdezte egy riporter, hogy miért csinálja, egyszerűen ennyit mondott: Utálom a hétfőket. Az esemény megihlette Bob Geldof-ot (a Live Aid szervezőjeként és a Pink Floyd: The Wall című…..
Ha megkérdeznétek, mi a "legbelgább" zöldség, kettőt is mondanék: a kelbimbót és a cikóriát. A kelbimbót azért,mert franciául le chou de bruxelles a neve, ugyanis a XIV. században Saint-Gilles-ben, Brüsszel egyik jelenlegi kerületében kezdték először termeszteni. Igaz, ami igaz,elég sok kelbimbót…..
  Itt is tombol a nyár és ugyan ilyenkor nem szeretem begyújtani a sütőt, de most kivételt tettem. Nagyon szeretjük a spenótot minden formában, de ebben a fetás-sajtos töltelékben különösen.  Réteslapot eddig otthonról hoztam vagy arab boltban vettem, de most már a Carrefour-ban is van.   Ma…..
Én is a Wizzair szerda esti Brüsszel/Charleroi-Budapest járatának utasai között voltam, így a saját bőrömön tapasztalhattam meg, hogy mit jelent az, amikor törlik az ember repülőjáratát és semmilyen tájékoztatást és segítséget nem kap. A tényeket és a tapasztalataimat most megosztom itt, hátha tudok…..
Osso bucco-t akkor szoktam készíteni, amikor  a borjúlábszár akciós és kedvező az ára és ilyenkor nemcsak két-három darab akad belőle a pultban a közeli boltban Az osso bucco "lyukas csontot" jelent, utalva a csont közepén található velőre. Személyenként egy darabbal érdemes számolni, de férfiak és…..
    Edda Kathleen Ruston 1929. május 4-én  született Ixelles-ben. Édesanyja, Ella van Heemstra holland bárónő Brüsszelben találkozott  Joseph Victor Anthony Rustonnal, aki az egyik angol bank belga leányvállalatának volt az igazgatója. Ruston szintén nemesi származásúnak tartotta magát:…..
Első emlékeim – a klasszikus magyar palacsinta Az első emlékem a palacsintáról, ahogy anyukámmal közösen sütjük. Nem voltam nagy konyhatündér, nem szerettem különösebben a fazék körül sertepertélni, de a palacsinta, na az más tészta volt! Az én felelősségteljes feladatom volt a kimért liszt és tej…..
Húshagyó kedd, vagy franciául mardi gras, azaz "zsíros kedd" idén február 28-ára esik. Ez a nagyböjt előtti utolsó nap, amikor még húst lehet fogyasztani, innen is kapta a nevét. Néhány családi tradícióhoz ragaszkodom, ilyen a karácsonyi-húsvéti kaszinótojás meg a húshagyó keddi fánk. A klasszikus…..
Természetesen ezen a héten is folytatom a sokak által kedvelt sorozatot, amelyben a hazai aukciós oldalak kínálatát böngészem át és nézek ki nektek jó áron megvásárolható játékokat.Ezen a héten is sikerült igazi különlegességeket összegyűjtenem nektek, amelyek…..
hkatinka68 2019.02.02 21:12:09
@hellmatt: én emlékszem, a Bartók Béla úton a trafikban vettük mindig