Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Korponai Gábor

2 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
2016. február 28-án zajlott le a 88. Oscar-gála. Ennek kapcsán egy filmes sorozat formálódott lassan bennünk. Olyan filmeket vennénk sorra az Oscar-gála kapcsán vagy az elmúlt pár évből, melyekben papokkal is találkozhatunk...
Istent nem bírom máshogy elképzelni, mint nyitottan. Éppen Jézuson és az ő szavain keresztül ismerem meg Istennek ezt a létét, hogy esőt és napsütést ad jónak, rossznak, hívőnek és hitetlennek egyaránt (vö. Mt 5,45). Jézus a vallásos emberek szeme elé tükröt tart: „Nézzétek az Isten nem olyan, mint…..
A közösségi médiában a párizsi terrortámadások után egy-kettőre népszerűvé váltak a #PrayforParis, #PrièrePourParis és egyéb hasonló hashtag-ek. Lehet elemezgetni, mennyire a trend áll e jelenség mögött, mennyire valódi ima. Mindenesetre megindította szinte az egész világot…..
Korponai Gábor 2015.11.25 12:05:39
@kjapp
Az elsődleges kérdés továbbra sem az szerintem, hogy miért imádkozzunk. Hanem az, hogy mi is történik az imádságban: észrevesszük-e, észre tudjuk-e venni az Ő jelenlétét?
Az imádság szerintem nem arról szól, hogy irányítani akarunk (történelmet, életeket, stb.), ez önáltatás lenne. Valahol éppen az ellenkezője: ráhagyatkozás az Ő vezetésére. A történelmi eseményekből kiolvasni Őt sokszor nehéz, de csak az imában, a Vele való kapcsolatban lehetséges. Amikor valakit megérintenek az ilyen szörnyű események, talán addig eljut, hogy kérdezze, kérlelje Őt: Miért? Mit tegyek? Ám az imádságban valamiképpen a válaszok is ott vannak, az Ő válaszai.

@Aisha Alaenun
Istent csak „igazságosztóként” beállítani szerintem nem elégséges. Az Ő igazsága másabb mint a miénk. Hajlok arra, hogy egyetértsek @Kitalátor (másként) gondolkodó-val abban, (és @cserenkov-val), hogy az Ő igazsága a mi irgalom, bocsánat és szeretet fogalmainkkal jobban megragadható, mint az emberi igazság fogalmával.

Még csak tapogatózom, de alapvetően a hozzászólások (legalábbis ennél a posztnál) nagy részében inkább vallási kérdések, fejtegetések voltak jellemzőek, nemcsak politikaiak.

Bár igaz, ami igaz magáról az imádságról kevés szó esett eddig. Bejegyzésemnek ez lett volna inkább a mondanivalója.
Helyet kaphat-e a közéletben a szekularizáció miatt az imádság?
Nemrég olvastam, hogy az Egyesült Királyságban Just pray (
justpray.uk) kampányának egyperces hirdetését kicenzúrázták a mozik, nehogy sértse a más vallásúakat.
Ugyanis a kampány mottója ezt hirdeti: „Prayer is for everyone”
www.youtube.com/watch?v=vlUXh4mx4gI
Korponai Gábor 2015.11.26 12:33:34
Csupán két megjegyzés:
a jezsuiták hivatalos honlapja:
sjweb.info
a magyar jezsuitáké: jezsuita.hu

A posztnak pedig egyáltalán nem az volt a célja, hogy támogassa vagy dicsőítse a Charlie Hebdo egyik szerzőjének (aki nem egyenlő magával a Charlie Hebdóval) véleményét, hanem egyfelől éppen az, hogy fölhívja a figyelmet, hogy igen, sajnos van ilyen álláspont is, s mit lehet ezzel kezdeni, illetve hogy megkérdőjelezze ezt a nézőpontot.

Másrészt pedig pontosan a magyar médiában is megjelent féltörténetet egészítettem ki:
pl. hvg.hu/kultura/20151116_Rajzokkal_reagalt_a_Charlie_Hebdo_munkata

Ugyanis itt ha valaki csak Sfarr úr elsőként idézett felhívásával találkozik, a történet fejleményével nem, az önmagában mást idéz elő, mint amikor tudunk a későbbi rajzokról is, melyekkel a rajzoló maga is beismerte, hogy hibázott, amikor lehetőséget adott egy ilyen képpel botrányszerű gondolatokra másoknak.