Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Dabber

0 bejegyzést írt és 167 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Igazságot, jogot vagy elégtételt szolgáltasson a bíróság? Épp az árt legtöbbet az igazság szolgáltatásának, amikor a közvélemény a rendelkezésére álló, korlátozott információk alapján akarja megmondani a bíróságoknak, hogy kit kell elítélni és mennyire. Döntsük el, hogy emberáldozatot akarunk vagy…..
Sokan mondják: Milyen alapon kritizálunk bármely ítéletet, amikor nem voltunk ott, sok vallomást visszavontak, stb. A kritika alapja mindig az a pont, hogy a bíróság hozott anyagból dolgozik ezt az anyagot pedig a rendőrségtől, ügyésztől, ügyvédektől, szakértőktől kapja. Márpedig az átlag magyar…..
Dabber 2016.02.17 11:36:34
"Így pedig egyetlen ítélet helyességében, a tisztességes eljárás meglétében sem tudunk bízni."

Mégis, az ügyek hány százaléka hibás? Miből vonod le ezt a következtetés? Konkrét adatokat légy szíves, ne csak általánosságokat!
A bizalmatlanságot inkább az írásod, és a hasonló írások táplálják.

"Ha egy szakértőt megkérdezünk valami lehetséges-e, akkor ami csak 1:10000000 eséllyel lehetséges, azt is lehetségesnek kell, hogy mondja."

Dehogy. Ilyen valószínűségre az kell mondja, hogy szinte lehetetlen, gyakorlatilag kizárt. És meg kell jelölnie a valószínűség mértékét.

"Mert mondjuk a 20 éves használatra tervezett építmény 200 év alatt 5% eséllyel, 2000 év alatt 50% eséllyel, 20000 év alatt 99.999% eséllyel leomlana."

Ebből az alaptézisedből levont minden következtetés csúsztatás. 20 évre engedélyezett (és nem tervezett) létesítmény 20 év után akkor működhet, és annyi ideig kap újra engedély, amennyire biztonságos. A biztonsági előírásoknak ugyanúgy (ha közben szigordtak, akkor annak is ) meg kell újra felelnie, mint a kezdeti engedélyezésnél. Ezért értelmetlen az idővel növekvő valószínűséget belekeverned. 20 év után olyan biztonságúnak kell lennie a létesítménynek, hogy a "valószínűségeid" újrakezdődjenek...

"Ha jól teszem fel a kérdést ugyanez az állítás minden épületre igaz"

Nem jól teszed fel a kérdést. Minden ember halálra van ítélve születése pillanatában. A várható életteartam mondjuk 70 év. Ha 50 éves korodban kapsz egy infarktust, akkor az vis maior. Ha 50 éves korodban leszúrnak, akkor az bűncselekény.
Itt is ez a kérdés. A talajtörés nem vis maior, hanem emberi hiba következménye. Ezért volt halálraítélve az építmény, és nem azért, mert 2000 év alatt minden elpusztul.

"Ugyanakkor a hasonló ismeretlen probléma lehetősége bárhol fennáll, ezért ennek a lehetőségével számolni az elvárható gondosság része lehet. (A bíróság mérlegelése szerint)"

Ismeretlen problémára hogy készülnél már fel? Ülsz és félsz, vagy inkább bezárod a gyárat??? Nonszensz állítás.
A lehetséges veszélyekre kell felkészülni (amire az emberi tudás kiterjed), és a valószínűségének felelően kell védekezni ellene. Ez az elvárható gondosság mércéje a jog szerint.

"A halálos balesetek megelőzése kapcsán a gátszakadást megelőzni nem volt lehetőség, hiszen az előre nem volt látható. Ugyanakkor a tározót olyan módon üzemeltetni, hogy sem a talajtörés, sem más gátszakadás ne okozzon tömegkatasztrófát valószínűleg lehetséges lett volna."

Ezzel önellentmondásba keveredtél. Ha nem látható előre egy veszély, akkor erre nem is lehet felkészülni, és ezt nyilván számon se lehet kérni senkitől.

"Annak, hogy az üzemben az adott rend szerinti működés alatt olyan baleset történjen ahol ez a különbség számít viszont kicsit több, mint 99.99%."

Végre egy konkrét szám. Jelöld meg a forrását, különben nem hiteles!

"Az egész eljárás során azzal a kérdéssel nem foglalkoztak, hogy a világon máshol egy gátszakadás esetén jó eséllyel nem ölt volna a vörösiszap, itt viszont mégis ölt."

Már hogyne foglalkoztak volna ezzel a kérdéssel. Azt állapították meg, hogy nem volt olyan szabályszegés (jogi, szamai, stb), amely közrehatott volna a katasztrófa, és/vagy annak eredménye (halál) között.

"A hét szempont közül egyetlen egyet sikerült tisztázni az ítéletben, a maradék 6 körüli felelősség kimaradt."

sok ezer km hosszú gát van ma az országban. Ha átszakad, hasonló pusztítást végezhet. Nincs második gátrendszer, lakosokat nem látják el úszógumival, nincs szirénarendszer. Csak az a különbség, hogy ott remélhetőleg nem törik a talaj, mert megfelelően tervezték meg. Van olyan gát, ami évtizedek óta áll, és folyamatos karbantartással ugyanolyan (vagy még biztonságosabb), mint az építése idején, és remélhetőleg 100 év múlva is az lesz.

"Ez a törvény előtti egyenlőség kérdését, a bírósági eljárások során a törvénytelen befolyás kérdését vetik fel, amik kapcsán az ellenőrzés legfontosabb eszköze a transzparencia. "

És nincs transzparencia?
Ha van, (mert ugye van), akkor érzed, hogy ez a mondat félresikerült. "Kétségeink vannak az igazságszolgáltatással kapcsolatban, ezért fontos lenne a transzparencia." De transzparencia van. Akkor a kétséged másból fakad, vagy nem kéne, hogy legyen. Szóval fogalmazd kicsit pontosabbra a mondanivalód.

"Egy ítélet kapcsán ne derüljön ki, hogy a szakkérdések jelentős része megválaszolatlan marad és csak az egyik fél érdekeinek megfelelő kérdéseket tisztázták. "

Mi ez a marhaság? Az ügyészség bármilyen szakértőt (akár téged is) igénybe vehet, és a saját érdeke (érvrendszere) szerint képviseli a vádat, ebben senki sem akadályozza. A védelem ugyanezt teszi. A bíróság meg dönt.
A Kúria elnöke szerint nem ez a helyzet. Ő is indokolt, én is szeretnék indokolni. Az állításaival alapvetően 3 ponton tudok vitatkozni, és úgy érzem mindhárom kérdésben igazabb és erősebb érveket tudok felsorolni, mint amiket a közleményében leírt. Darák úr egyik legfontosabb állítása, afféle…..
Dabber 2016.02.15 22:12:52
@Válasszunk:

Az üzemi baleset nem a normális üzem része. Nem lehet előre látni, nem szükségszerű folyamat, hanem nemkívánatos esemény.

A kísérlet pedig itt jogilag értelmezhetetlen. Ilyet ügyész biztos nem mondott. Nem is értem h itt milyen bűncselekményröl beszélsz, aminek a kísérletet büntetne a BTK.
Dabber 2016.02.15 23:06:25
@Válasszunk:

BTK melyik bűncselekményének kísérlete jön szóba szerinted?
Írd már le, had kacagjak!

Figyu. A gyakoriság statisztikai fogalom. Hasonló meg a valószínűség. Szerinted meg biztos esemény. Gondolom az is biztos esemény, hogy nyersz a lottón. Csak nem tudod, h mikor. Asszem ez a gravitációs hullámokkal vetekszik...
Dabber 2016.02.15 23:57:19
@Válasszunk:

Hol állítottan h ha történt más bűncselekmény a gatszakadas előtt, akkor azért nem lehet felelősségre vonni?
Pont az ellenkezőjét állítottam. Azt állítottam, ha történt más bűncselekmény, akkor azért felelősségre lehet vonni (pl. Feketén alkalmazta a portast) de ha ez független a gatszakadaszól (márpedig független), akkor a gatszakadasért nem vonható felelősségre. De ezt már te is beláttad. Ne adj a számba olyat, amit nem állítottam
A bíróság még csak azt sem mondhatja ki, hogy a vádlottakat egyáltalán nem terheli semmiféle felelősség, csak azt mondhatja ki, hogy azok a cselekmények amikkel az ügyészség megvádolta őket, vagy nem történtek meg, vagy nem okai a katasztrófának. Ezzel pedig alapvetően egyet is kell érteni. Ez…..
Dabber 2016.02.09 12:18:36
@Válasszunk:

"És születik egy üzleti döntés, hogy őt nem érdekli ha pár csórika meghal, ez az üzlet ára, és az ő pénze fontosabb, mint a potenciális halott élete. Még akkor is, ha tudja, hogy ez jelentős valószínűséggel bekövetkezhet (sima üzemi balesetként)."

Ezt állítottad. Ebben azt állítottad, hogy MAL menedzsment hozott egy üzleti döntést, ami egy szándékos bcs-t is tartalmaz.

Tényállítás, becsület csorbítására alkalmas. Meghatározott személy ellen szól (nem kell nevesíteni). Ha valótlan, akkor becsületsértés.

Ha csak azt állítod, hogy ezt a kérdést nem vizsgálta a bíróság (ez igaz, mert fel sem merült ez a baromság), akkor viszont nem lehet szándékos bcs.
Dabber 2016.02.09 15:02:44
@Válasszunk:

"Ellenben ez az eltérő minősítés kapcsán tényállásokra példa. Ezek felsorolása mivel nem vizsgálták melyik történt pont az eltérő értékelés alapjairól szól. "

Ember! Nincs értelme a modtaidnak. Nem egyezik az alany az állítmánnyal. Próbálom értelmezni, de nem lehet!!!
Próbálj már meg értelmes magyar mondatokat írni!
Dabber 2016.02.09 16:28:19
@Válasszunk:

"Ti azt állítjátok egyféle eset, egyféle tényállás, egyféle minősítés lehet. Én hoztam rá példát, hogy eltérő helyzet, eltérő megítélése van. "

Na most ennek megint mi értelme van? Egy eset egy tényállás, egyféle minősítés. Másik eset, ami ettől eltér, az másik tényállás, más minősítés.

De értem, hogy mire akarsz kijukadni, de megfogalmazni sem tudod. Az a bajod, h nem vizsgálták, hogy a menedzsment a pénzhajhászás miatt az emberélek sem érdekelték, pedig tudták, hogy be fog következni a katasztrófa, és emberek halnak meg.

Na figyu.
Ügyészség nem koncepciók mentén emel vádat. Az ügyész nyomoztat minden felmerülő gyanú kapcsán. Tehát ha volt arra gyanú (mert vlaki ezt mondta), hogy tudtak róla, hogy baj lesz, akkor ezt vizsgálták. Vagy kiderült, hogy nem tudtak róla, vagy nem volt ellenük bizonyíték, ezért ez a vádban nem szerepelt.
Ha nem volt arra gyanú, hogy tudtak róla, vagy tudniuk kellett volna, akkor nem vizsgálták a kérdést. Elméleti hipotéziseket nem zongorázzák végig. Azt sem vizsgálták meg, a menedzsben az utolsó céges bulin megerőszakolta-e Mariskát. Mert nem volt erre gyanú. Senki sem mondta, vagy nem merült fel, hogy Mariska nem akarta.

De az ügyben, abban nyugodt lehetsz, hogy a foglalkozási szabályszegés kérdését az ügyészség töviről hegyire átnyálazta.

Szerintem is jobb lenne kicsit többet olvasgatni jogot, mielőtt írogatsz... Vagy mutasd meg előtte egy jogásznak, meg esetleg egy olvasni tudó embernek. Előrébb tartanánk...