Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Árpád15

0 bejegyzést írt és 20 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Minapi indexes interjújában Balog Zoltán miniszter azzal magyarázta meg Bayer Zsolt Ferenc pápáról szóló rosszindulatú megjegyzéseit, hogy nincs ezen mit csodálkozni, Bayer evangélikus, hallották volna, mit mondott annak idején Luther Márton a pápáról! Ezzel a miniszternek sikerült jóval felülmúlnia…..
Árpád15 2016.10.22 22:48:44
@Tranquillius: Luther egyébként először nem volt zsidóellenes írt egy tanulmányt ezzel a címmel: Jézus, aki zsidónak született és azt mondta, hogy miután az evangélium világosságra jutott itt az ideje, hogy semmi akadálya annak, hogy a zsidók keresztyénné legyenek. Egy rabbi azonban őt szólította meg, hogy vegye fel a zsidó hitet, miután felismerésre jutott a középkori egyházzal kapcsolatban. Miután törekvése nem járt eredménnyel élete végén 1542-ben megírta förmedvényét a zsidókról és hazugságaikról címmel, amire még Hitler is hivatkozott. Luther nézetei annyiban jók, amennyiben a Szentíráson alapulnak, mivel a protestáns hit egyedüli zsinórmértéke ez. Nem fogadható el itt a miseáldozat meg a többi járulékos elem sem, ami nincs benn a Bibliában.
Árpád15 2016.10.26 22:29:41
@Tranquillius: Enyhén szólva a pápa meg hármas fallal vette körül magát az első, ha zsinatot akarnak összehívni azt mondja a pápa a zsinat felett áll, ha a világi hatalommal akarják sarokba szorítani azt mondja az egyházi hatalom a világi fölött áll és ha a Szentírással akarják azt mondja a szentírás egyedüli hiteles magyarázója a pápa. Ezt is Luther írta és azt gondolom ebben tökéletesen igaza van, mert a római hit nem a Biblián alapszik az biztos, mert hol van a Bibliában Mária-tisztelet, hol van szentek kultusza, hol van latin nyelvű miseáldozat stb. Bár római katolikus részről azaz érv, hogy a protestánsok százfelé szakadtak, de mi számunkra nem a látható szerv a hierarchia a lényeg, hanem a Jézusban való hit, márpedig ebben a kérdésben elég egységes a protestantizmus, mert a négy solat mindegyik elfogadja, aki pedig nem az nem protestáns. Az önkényes értelmező a pápa, aki még a Tízparancsolatot is meghamisította bár a felosztását az evangélikus is követi, mert a képtilalomról szóló parancsot törölték a kilencediket meg ketté osztották. Aljas gazemberek, akik magukat keresztényeknek nevezhetném és nézd meg mit művelt pl. a spanyol inkvizíció a zsidókkal, hogy ne csak Luther zsidókhoz való viszonyát elemezd. Meg kell, hogy mondjam ebben a kérdésben Luther mélyen katolikus maradt és hol van ma pl. a zsidókról való tanítás, de ebben egységes Luther is, meg a "nagy" Ferenc pápa is.
Árpád15 2016.11.10 21:15:17
@Tranquillius: Mondja hol látott evangélikus templomban Luther szobrot, amit nem zárok ki, de én csak templomon kívülit tudok, de ha ez így van akkor azt mélységesen elítélem, mert én Luthert vagy Kálvint is embernek tartom és nem Istennek. Egyébként egy templom lehet szép kép nélkül mondjuk gondolok itt pl. a zsinagógákra is. Egyébként meg Luthert és Kálvint sem részesítik semmiféle tiszteletben, sőt ma már az evangélikus történetírás rámutat hibáira és nem vállalható örökségére is, de ő is inkább a Szentírásra akart mutatni és ezt akkor tartjuk be legjobban, ha minél jobban a Szentírásból idézünk és nem az utánuk következőktől.
Az USA evangélikusai és a katolikusai közelednek egymáshoz: közel 500 évvel azután, hogy Luther Márton közzétette 95 pontját, az Egyesült Államok legnagyobb lutheránus egyháza elfogadott egy nyilatkozatot, mely kijelenti, hogy nincsenek többé egyházaink különválását indokló nézeteltérések a Római…..
Naszóval, ott tartottunk, hogy Ned Stark, az Év Faterja versenyben hendikeppel indul északi nemesember egy fejjel megrövidült Joffrey, a Pöcsfej király keze által, legalábbis közvetve, miközben egyik lánya éppen gyilkosa arájaként tetszeleg a királyi udvarban, a másik a városi…..
Mialatt Ferenc pápa a női szerpapságon gondolkodik, a lett evangélikus egyházban egy zsinati döntés értelmében többé nem szentelnek nőket lelkésszé. Cikkünkben evangélikus és katolikus teológusok járják körül: milyen hagyományai vannak a nők szolgálatának a katolikus és az evangélikus egyházi…..
Árpád15 2016.06.25 13:18:15
@doktor79: Örülök, hogy egyetértünk. Persze ettől én még nem térek át sem katolikusnak, sem ortodoxnak, mert ott rengeteg mindennel nem értek egyet, mert nem a Szentíráson alapul. Mi nem az egyházban hiszünk, hanem az Istenben és valljuk, hogy az egy Anyaszentegyház minden időben megmarad.
Egy hivatalos egyházi döntés értelmében, nem végezhetnek többé lelkészi szolgálatot a nők Lettországban. Nem régi hagyományról van szó: 1975 óta lehettek nők is lelkészek, de mostantól – mintegy húszéves egyházvezetői törekvés végeredményeképpen – nem. Hogy mi motiválhatta a döntéshozókat abban,…..
Árpád15 2016.06.11 15:13:18
Bár kétségtelen, hogy Jézus sok mindenben így a nőkkel kapcsolatban is felülírta a korabeli zsidó társadalmi szokásokat. Ezek közül a legnagyobb, hogy feltámadása után megjelent nőknek is. Abban az időben egy nőnek a tanúvallomása sem volt egyenértékű a férfiéval. Nyilván ez az oka annak, hogy Pál apostol, amikor Jézus feltámadása tanúiról beszél nem említ nőket. Nagyon helyesen korunkban a nőket egyetemeken, foglalkozásokban egyenrangúnak kezelik a férfiakkal.
Kérdés mindez, hogy az egyháznak is változtatnia kell-e évezredes gyakorlatán, hagyományán, hogy kompromisszumot kössön a korszellemmel. A hitelvek nem tegnap vagy a XX. században keletkeztek. A Biblia, amelyen a protestáns hit alapul közel 2000 éves, bár a kánon 200 körül vált úgy-ahogy véglegessé. Azt is tudjuk, hogy Luther is korában megbotránkoztató módon nem egyenlőképpen kezelte a Biblia könyveit. Igazán azt tekintette apostolinak, ami Krisztusról szól. János evangéliumát külön is kiemelte, mert Krisztus prédikációiról beszél, nem pedig cselekedeteiről. Jakab levelét pedig szalmalevélnek titulálta, noha kanonikusságát nem vonta kétségbe, mert csak cselekedetekre buzdít és a hitről nem beszél.
Már az újszövetségi kánon kialakulásakor kialakultak a szertartások ezt tudjuk a II.századi Tertullianus leírásaiból, sőt az Apostolok cselekedetei utalásaiból. Azt is tudjuk, hogy itt a főszerepet férfiak vitték és ők voltak egy-egy gyülekezet vezetői. A püspöki hatalom később alakult ki, bár Pál arról beszél a püspök legyen egyfeleségű férfiú, ne újonnan megtért. A történelem tanúsítja a XX. század közepéig nem volt kérdés a nők lelkésszé avatása. A feminizmus meggyőződésem szerint hamisan értelmezve ide is eljutott, bár a katolikus egyházban is volt ilyen vita, de II. János Pál pápa 1994-ben lezárta a kérdést egy megnyilatkozással, amiben véglegesnek mondta az egyház álláspontját ebben a kérdésben. Ott tudjuk Róma szólt s az ügy el van intézve elv érvényesül.
Az ortodox egyház hol most akarják összehívni, pontosabban meg is hirdették az Összortodox Zsinatot Krétára, de nem biztos, hogy összeül, mert vannak viták ebben a kérdésben felettébb egységes magyarán fel sem merül a kérdés. Nagyon sok ortodox egyház pontosan a protestánsok liberalizmusa miatt kilépett az Egyházak Világtanácsából és pontosan ez az ökumené okozza ott a legnagyobb vitát, mert ők nagyon komolyan veszik hitüket.
Mi protestánsok persze az egyházban nem hiszünk, mi az egyházat hisszük, hogy minden időben megmarad és szerintem ez a sok korunknak megfelelni akaró döntés okozza a protestantizmus válságát a világon, bár a szekularizáció minden egyházat érint.
Nyári Gábor Folytatódik a Mindszenty József hercegprímás személyéről és megítéléséről szóló vita, amelyet Paksy Zoltán Magyar Narancsnak adott interjúja indított el. Erre írtam választ, Paksy Zoltán pedig eljuttatta blogunknak reakcióját, amelyet korábban teljes terjedelmében közöltünk. Jelen…..
„Két egyháztípus van: az egyik nárcisztikus, zárt, a másik nyitott a peremvidék felé.” − állítja Ferenc pápa, a szegények pásztora. Mi protestánsok, ha nem is azonosulunk a pápaság intézményével és a katolikus tanítás néhány elemével, mégis tisztelettel és reménységgel nézünk erre a kedves,…..
Szerelő egyensúlyoz egy villanyoszlopon, valamiféle elektromos dobozt szerel le és helyez helyette másikat üzembe, miközben a hírek arról szólnak, hogy az ország elektromos rendszere túlterhelődött. Az irodában Harold és Forrás konstatálja, hogy a Szamaritánus vszg bemérhette a…..
Árpád15 2015.12.13 16:22:03
@AaannnaaA: Ebben tökéletesen igaza van. Johnt először kifutó fiúként csúfolta, amikor még
Finch nem bízott benne annyira, de azért valljuk be szemtől-szembe tartott tőle, mert amikor elrabolta Finchet és John a nyomára akadt meg tudhatta, hogy elég tehetséges Reese is a nyomkövetésben és ő is elismerte alábecsültem őt, ahogy Finchnek mondta. Ezen kívűl Johnhoz inkább Shaw állt közelebb, mert ő akart minden áron segíteni neki, mikor el is kellett kábítani őt, nehogy Samaritánus felfedezze őt vakmerősége miatt.
Nekem Forrás főként akkor okozott meglepetést, amikor 4. évadban megjelent Finch tanári, akkor éppen professzori fedőállásban volt szobájában és minden emberi élet fontosságáról szónokolt és szinte kötelezte, hogy mentse meg az akcióban lévő Reese-t és Shaw-t. Ez a minimum, amit tehet. Ez nagyon emberi volt és az is, amikor könnyezett az autóban Reese mellett. Ami nem tetszik az a kínzáshoz való hozzáállása igaz most már ezt a jó ügy érdekében teszi és már nem lő le senkit legfeljebb lábon és ha nincs más választás. Reese viszont nem szereti a merev erőszakot, ezért is engedi át ezt a terepet, ha erőteljesebb fellépésre van szükség Forrásnak! Azt is megértem a szőke gyilokkal mindenképp végezni akart, mert Shaw sorsáért őt tartja a fő felelősnek!
Árpád15 2015.12.13 17:45:24
@Flankerr: Pont ezt mondtam, ahogy Forrás megjegyezte öten, ja ha hozzávesszük Medvét hatan vannak a világ ellen! A csoporton belül Fusco nyomozó inkább Reese-hez kötődik, aki itt szintén nyomozói fedésben dolgozik. Finch korábbi emberét Shaw ölte meg megbízásból láthatjuk egyik részben a korábbi évek felidézéséből. Ha azt veszem emberölésben Finch kivételével mindenki sáros! Fusco korrupt rendőr, de megjavul és segít a rossz fiúk ellen! Shaw mentette meg Reese-zel együtt Finch életét, mikor a feldühödött Forrás megakarta ölni, mert nem találta meg a Gépet és vállon lőtte! Finch nagyon ragaszkodik Johnhoz és én ezt a két figurát tartom abszolút szerethetőnek még akkor is, ha John CIA múltjában, mint azt Cara Stanton történetén keresztül láthatjuk van szégyellni való, de John komoly ember és én, ezért jobban kedvelem őt, mint Forrást, aki sokszor gúnyolódik saját korábbi életén illetve egy-kétszer mutat csak megbánást. Fusco pedig furcsa egy kétkulacsos alak, néha úgy érzem kétbalkezes is Carter nyomozó vagy John segítsége nélkül a végére aztán egész jól belejön és emberi alakká válik.
Árpád15 2015.12.14 05:20:38
@AaannnaaA: Annyit még a feltétel nélkül szereti Finchet Forrás módjával kezelném inkább csodálja a Gép megtervezéséért, mert nem jelentéktelen alak, de a többi emberrel nem szeret foglalkozni, csak a Gép utasítására teszi ezt, mert Finch megtörte a Gépet, hogy az emberekkel folalkozzon, ahogy magát Forrást is meg akarja törni, ami azért a 4. évad elejére többé-kevésbé sikerül is. Ennek tudható be a 4. évad eleji pálfordulása, bár néha a gyilkos természete még fel-felbukkan. Én ezért tartom fokozatosnak átalakulását. Emlékezzünk az 1. évadban még megöli megbízóját, miután rájön, hogy egy Gép figyeli elrabolja Finchet egy megtévesztés árán és holttesteken át, a 2. évad végén még mániákusan keresi a Gépet, és Finchre is veszélyes és bekattan, a 3. évadban már javul és nem teljesen gátlástalan bár elmondja segíthet Finchnek, de az emberek nem igazán érdeklik, a 4. évadra válik emberivé, noha gyilkos hajlamai itt-ott még felbukkanak és néha ahogy Shaw fogalmaz a vidám pszichopata is eltűnik, de régi énje már csak nyomokban van Shaw eltűnése megrendíti és reménykedik, hogy életben van. Örül az utolsó részben is, hogy Johnt megmentette a Gép, de azért ő a bálvány szolgája marad. Persze nem volt könnyű gyerekkora ezt ismerhettük meg a 2. évad 2. részében és ez visszatükröződik a felnőtt korban.
Az Északi Fény létének napvilágra kerülése, majd annak kormányzati letagadása nem jelenti azt, hogy a média leszállt a témáról – TV, újság stb, még a csapból is ez folyik. John és Shaw kajáldában ülnek, a nyilvános TV készüléket ők sem kerülhetik ki, így a…..