Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ggábor

0 bejegyzést írt és 197 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
    A deputatio már ötödfél órára megérkezett a cultusministeriumba. Maga a titkos kamarás úr  fogadta őket, aki phlegmatikus ember hírében állt, de most izgatottan szítta az ángol burnótját. A legfontosabb financziális projectum volt a Kötelező Olvasmány, amiből százezer kópiát  rendeltek és egy…..
       A NER által diszkréten támogatott Betlen-féle Metazin, a már serestelenített, rezsimslómoista Neokohn és  a FIDESZ alapszervként funkcionáló Mandinerke szemlézte Lawrence M. Krauss amerikai elméleti fizikus Quilletteben megjelent cikkét, melynek címe: Miért elfogadott a természettudományos…..
Ggábor 2021.01.03 02:07:15
@ärdulönsamidag: Szerencsére/sajnos elmúlt. Villamosmérnökök évtizedek óta nem tanulják. Jó, ezzel szemben a divergencia meg a rotáció mikéntjéről van annak fogalma, aki madártávlatból látta a Maxwell egyenleteket. Vagy intuitíve el tud képzelni egy mágnest.
Emiatt viszont egy CFD szoftvert el tudnak kezelgetni, oldja meg a diff egyenletet a hülye gép.
Ggábor 2021.01.03 15:08:58
@ärdulönsamidag: Nem, nem ilyen rossz a heyzet. A "transzportfolyamatok" tárgy (hőtan, áramlástan) rég kimúlt. Elmvill az van. Pont azt írtam, hogy mivel a "rot" meg "div" a Maxwell egyenletekből ismerős, ha szembejön egy CFD szoftver (computational fluid dynamics) akkor értik, mi a megoldandó feladat, a diff egyenletet meg oldja meg a gép, arra való. :)
        Ez lenne az.         Nem hiszem, hogy Leonard Cohen rajongana érte, de ki kellett próbálnom. MP4 formátumban van fent, MP3-ban túl nagy volt a fájl. Tessék fülhallgatón fullra nyomva hallgatni, sajnos én vezényeltem a szimfonikus zenekart, miközben a gombocskákat nyomogattam, szóval nem…..
Ggábor 2020.12.28 00:44:08
@Idomeneusz: A nagyfeszültségű mexakítókról tudhat valamit. Legalábbis a mély, dörmögő hagját hallgatva mindig az az érzésem, hogy bele-bele kortyol a kénhexafluoridba. Az a brutális moláris tömeg, amitől mély a hang, az még szikrát oltani is jó.
        Tíz nappal ezelőtt a brit Parlamentben Boris Johnson miniszterelnök igen emelt hangon " az abszurditás csúcsának nevezte" a második lockdown bevezetését. Három órával ezelőtt Boris Johnson miniszterelnök bejelentette a második lockdown-t.        Már tegnap kiszivárogtatták, hogy lezárják…..
Ggábor 2020.11.02 20:28:48
@Dr. Gy. Dr. Fűegér: Azelőtt én is skizofrén voltam, de aztán meggyógyítottak, és most már mind a ketten jól vagyunk ....
Ggábor 2020.11.03 10:01:41
@deckard_r: igen. Amit írtunk, az egy közismert vicc volt :)
Ggábor 2020.11.03 13:31:44
Nyelvészeink szerint szláv jövevényszavaink száma 550-re tehető. Jelentős szám ez, ha meggondoljuk, hogy legfeljebb ezer ősi finnugor eredetű szavunk van, sokan még ennél is kevesebbre, 7-800-ra becsülik a számukat. A szlávokkal való kapcsolataink már a vándorlások korában megkezdődtek, de csak a…..
Ggábor 2020.08.24 08:50:03
@kárárámaispj: A kenguru jópofa példa. És rögtön mutatja a hangtani törvények sodródását, a kangaró mire ideért, kenguru lett.

De az saját vagy átvett szavak villámgyorsan kikopnak és lecserélődnek. Pár év alatt lett a "barő"-ból "kúl", a kibernetikusból számítástehnikus azán most már IT szakember, az előzőeket már senki nem használja. A manöken modell lett, az embléma logó.

Évszázadokig futott együtt a gólya meg az eszterág, ma már csak gólya van. Nyilván volt eredeti magyar szó a gombára, de ma már nem tudjuk. Ezer évig nőtt az árok szélén a szurokfű, ma a pizzán már csak origánó, vagy oregánó van, mert olasz a szakács. Hamarosan teljesen elvész a szurokfű, maradnak a latin szavak, majoranna, origáno, és nem azért, mert Árpádék nem tudták a gyomok nevét.
Ggábor 2020.08.24 10:22:36
@trtrtr: Figyu, tök jókat írsz, tartalmilag stimmel, csak időrendileg szerintem nem.
A germán meg a szláv is indogermán (indoeurópai). Most el lehet szöszölni, hogy a "barát" mint szerzetes a német Bruderből, a latin fráterből vagy a szláv brát-ból jött, mert ugyanazt a szót tekergetjük.

Lásd még szláv szakács, szekerce, latin szekció, szekatúra stb.

Ami az indoeurópai szókincsből a szlávból jött át, azt a hangalak, meg a tartalom (szemantika!) megerősíti. Szerintem is, meg sok tucat nyelvész szerint is. És később a német, latin hatás csak megerősítette ezeket.

Üdv G
Ggábor 2020.09.06 19:39:56
@kárárámaispj: Megnéztem, a veszprémvölgyi apácák nem latinul nyomták a misét, hanem görögül nyomták a lithurgiát.
veszpreminfo.hu/record/veszpremvolgyi-gorog-apacakolostor

A "szent" szó, az a szlávból jött, ha a latin/olasz az eredeti, akkor "szant" lenne.
Mintahogy az Andreas név bejött a latinból "András", és a szlávból "Endre" formában. (Apám még a két András nevű királyunkat Endre néven tanulta).

A hangtani törvények szigorú törvények, a véletlennek nem hagynak teret.
       Szegény Hodász atya, akit  Erdő bíboros úgy állított pártutasításra a szőnyeg szélére, hogy a békepapság is megnyalta volna mind a tíz ujját,  úgy egy éve azt fejtegette, hogy a melegeket ki lehet nevelni a melegségből. Hodász atya mentségére legyen mondva, őszintén hitte ezt a marhaságot,…..
... és akkor a magyarok bementek a kaszinóba és mindent feltettek a feketére. És a vörös jött be. Ilyenkor egy gentleman kisétál az épületből, leül egy padra a sétányon, rágyújt egy cigarettára, jó mélyeket szippant, tekintete a messzeségbe réved, előveszi revolverét, aztán vagy főbelövi magát vagy…..
Ggábor 2020.06.05 20:02:08
@AJeges: Erre a történelem megadta a választ. Bulgária megkapta Dobrudzsát, Lengyelország megkapta Nyugat Poroszországot (Stettin, Breslau, Thorn, egy Magyarországnál nagyobb sáv végig), és Kelet Poroszország nagyobb felét, cserébe leadta Novohrudakot meg Rohatinyt meg Mohiljovot, 20 millió őket utáló ukránnal meg fehérorosszal, akik rohadtul nem hiányoznak nekik, Csehszlovákia megkapta a Szudéta vidéket meg Teschent, a németektől kipucolva, Kassát meg Rozsnyót a magyaroktól kipucolva, mi meg ugyanezt kaptuk, Nagy Magyarországot, nemzetiségek nélkül. Csak ennyivel járhattunk volna jobban.
Ja, az előző felsorolásban az utolsó tétel sztornó, azt Molotov megigérte de aztán valamiért mégsem kaptuk meg.
Ggábor 2020.06.05 20:10:56
@midnightcoder2: "lengyelek kurvára nem tettek semmilyen lóra, simán elfoglalták őket. "
Igaz.
Kicsit precízebben, az oroszok azt foglalták el 39-ben, amit a lengyelek elfoglaltak az oroszoktól 19-20-ban.
Azután a háború után a lengyelek nem kapták vissza amit elfoglaltak az oroszoktól 19-20-ban, de cserébe kaptak az oroszoktól egy Magyarországnyi területet, németek nélkül.
100 év magány: pszichológiailag rettenetesen fárasztó, hogy a történelmünkről képtelenek vagyunk nem pátoszos-érfelvágós tónusban beszélni. "Súlyosbítva azt, ami amúgy is": megterheljük olcsó belpolitikával, karótnyelt emlékezetpolitikai fejtegetésekkel, ami rendre sérelempolitikába torkollik.…..
Ggábor 2020.06.05 19:41:31
Én úgy gondolom, helyes az az álláspont, hogy MINDENT VISSZA!
Lenne egy szép nagy országunk, vagy 350000 km2!
Lenne sok lakosunk, rögtön lenne 7 millió románunk, 4.5 millió szlovákunk, 4 millió horvátunk, stb.
Eredmény: szép, boldog ország.
A Fidesz örök időkre menne a levesbe, minden választást az Egyesült Nemzetiségi Párt nyerne meg, 16 milliós hátországgal.
A Szentkoronát el lehetne vinni oda, ahol évszázadokig koronáztak magyar királyokat, Pozsony_Bratislava_Preßburgba.
Államfő lenne Rudolf Schuster, aki tökéletesen beszél magyarul, németül, szlovákul, és egy jó fej.
Közhivatalt csak az vállalhatna, tanár csak az lehet, aki az ország hivatalos nyelvei közül: (ABC sorrendben: horvát, magyar, német, román, szlovák) legalább KETTŐT tökéletesen, anyanyelvi szinten beszél. Bizonyos állásokban, pl. vasút, 5 nyelv kötelező.
Érettségit az tehet, és egyetemre az mehet, aki legalább két nyelven ezekből tökéletesen beszél, de ebből egyik sem lehet a német, amely csak tiszteleti kisebbség.

Természetesen, saját jogukon vagy családuk jogán egyesek bebocsáttatást nyerhetnek a megalakítandó Felsőházba: Nicolae Patrubeanu, a magyarok világszövetségének elnöke, ifj. Iosif Tordeanu, a kisgazda apa iránti tiszteletből. Zavrinecz és Novák urak a szlovák, Deutsch úr a magyar kisebbség képviseletében.

Bizonyos funkciókban lehetne nemzetiségi rotáció, így pl. a parlament elnöke minden ötödik évben olyan személy lehetne, akinek az egyik anyanyelve magyar.

Szép lenne az nagyon. Maďar je stále nažive, Buda je stále tam!
A második világháború kezdetét Lengyelország 1939-es német lerohanásához szokták kötni a történészek. Ekkor az Adolf Hitler vezette náci Németország hadserege (Wehrmacht) váratlanul megtámadta keleti szomszédját, hogy a "Lebensraum" szellemében bekebelezze az alsóbbrendűnek tartott lengyelek…..
Ggábor 2020.05.31 18:55:18
@soarvány: A lengyeleknek príma páncéltörő puskáik voltak, ezért is bírták 27 napig
hu.wikipedia.org/wiki/Wz._35_p%C3%A1nc%C3%A9lt%C3%B6r%C5%91_puska
Ggábor 2020.06.01 14:51:09
@Indriq: Kétségtelen, a lengyeleket agresszorként rohanták le az oroszok, és megszállták a keleti lengyel területeket. De ugyanebben az értelemben, nem katonai akcióban, illetve csak részleges katonai akcióval, de Magyarország is megszállt csehszlovák területeket, olyen fontos városokkal, mint Uzshorod és Kosice.

Ez a politikatörténeti tárgyalás. Ugyanilyen érvényes lehet egy nemzetiségi megoszlás szerinti megközelítés, ami más eredményre vezet.

Persze, lehet az egyik történetet az egyik szempontból, a másikat a másikból tárgyalni. Az viszont nem a történelem, hanem az érdek tárgyköre.
Ggábor 2020.06.03 10:36:28
@esomar: Mint tudjuk, a "mieink" csak a jogos igényeiket próbálják elérni, persze közben előfordulhatnak véletlen kilengések, ellenben ellenünk mindenféle gaztetteket követnek el.

Döbbenetes volt olvasni, ahogy az USA! és Nagy-Britannia !!! vezetői elítélték a lengyel imperializmust. Woodrow WIlson: "Megjelentek nálam Dmowski és Paderewski urak, hogy Lengyelország jövőjéről tárgyaljunk. Kiterítettek egy térképet, amelyen a Földgolyó jelentős része volt látható".

Lloyd George: "1939-ben a lengyelek pont azt kapták, amiért megdolgoztak".
Az állításokban volt valami. Eközben az utóbbi úr nem gondolt a föld 1/5 részét lefedő Brit Birodalomra, az előbbinek sem jutott eszébe Kalifornia, Új Mexikó, Arizona, Texas, stb. stb stb ...
Több mint öt héttel az önkormányzati választás után is kérdés még, vajon a győri polgármester adriai jachtkirándulása mennyire befolyásolta az eredményt. Azt, hogy Budapesten és néhány nagyobb városban a Fidesz érzékeny veszteséget szenvedett. A Borkai Zsolt körüli botrány egyik mellékszála, hogy…..
Ajánlom M.M. és P.G. olvasómnak  Két hét múlva kezdődik a zsidó újév, ros hásáná, amikor a világ, pontosabban az ember teremtését ünnepeljük átlépve ezzel az 5780-as esztendőbe. A zsidó hagyomány szerint Isten 5780 éve, Tisré hó elsején, pénteken, teremtette az embert.1 Öt nappal korábban, Elul…..
Ggábor 2019.09.17 23:18:33
@Kovacs Nocraft Jozsefne: Nem, a szimuláció már elindult.
Isten a világot tegnap délután 1/2 4-kor teremtette. (CET). Természetesen, az emlékeinkkel együtt. Ez mindenhatás esetén meg sem kottyan.
A cím alapján azonnal felvetődhet a kérdés: mi szükség van a II. világháborús német harckocsiknak a védelemre? Nos, a páncolosok iránti rajongás afféle hobbi lett a hadászat, hadtörténelem és haditechnika iránt rajongók számára és kialakultak a különböző harckocsi típusok saját hardcore táborai,…..
Ggábor 2019.07.21 01:34:37
@kolomparlole1114: Az ergonómiáját másolták, ha úgy tetszik, egy formatervet. Az AK-47 belső működése egészen más. De persze, kézifegyvernél a forma lényeges.
Előző posztunkban, mely Jézus külső megjelenéséről szólt, említésre került a Torinoi lepel (shroud of Turin) is, mely aztán a hozzászólások legalább felében újra előkerült. Úgy tűnik sokakat érdekel a rejtélyes ereklye, melynek valódiságát a többség ma is megkérdőjelezi. A téma népszerűsége miatt…..
Ggábor 2019.07.12 00:46:56
@Con Troll:
2.) a leplen egy emberalak vetülete látható, nem a test beburkolásakor keletkező teríték

4.) Lehet a lepel egy halotti lepel, de amikor a kép rákerült, a lepel nem volt a testen, hanem egy olyan síkra volt feszítve, ami nem lehetett közelebb a testhez mint a személy orra. Viszont tőle bármilyen távolságra lehetett, párhuzamos vetítés esetén.

6.) Csoda esetén az optika elemi törvényei felfüggeszthetők, de ez esetben a lepel és a test térben és időben tetszőleges távolságban lehettek, a lepelre a kép akár a személy élete előtt több tízezer évvel is rákerülhetett, mivel ilyenkor a fizika egyéb törvényei, és az okság is felfüggesztődnek.
Ggábor 2019.07.13 16:02:46
@Con Troll: Teljesen igazad van. És miért kellene feltámadás esetén emberalaknak megjelennie a vásznon? Miért nem báránynak, halnak, keresztnek?
Napkorongnak, a metagalaxis térképének?

A Megváltó átlényegült. Krisztus színeváltozása.

Transfiguratio Domini.
Преображение Господне.
Μεταμόρφωσις τοῦ Κυρίου καὶ Θεοῦ καὶ Σωτῆρος ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ.

Lássuk be, ezekre csak egy feltámadás szakon végzett szakember tudna válaszolni.

Az Ő testi jelenléte a feltámadáskor végetért, bármi egyéb is lehetne ezért a vásznon.
A Színeváltozáskor csak azért hozta kicsit a szokott formáját, hogy a tanítványok felismerjék. Már nem kellett testi valóban léteznie, izzadságmirigyekkel és vérkeringéssel, sőt, ez ellentmondana a feltámadás lényegének.

Én nem értek hozzá, legfeljebb az optikához kicsit, én a metagalaxis térképére szavazok, az méltó és nagyszerű csoda, nincs benne földhözragadt kisszerűség.
Ggábor 2019.07.13 20:00:42
@Kovacs Nocraft Jozsefne: Eltoltam. Igaz.
A feltámadás akkor egy még sokkal durvább "metamorphózisz" volt, ekkor már végképp nem volt szüksége emberi testre.
A "feltámadás szak" a kitűnő controll kolléga találmánya. Abban viszont téved, hogy amíg holttestként létezett, már akkor sem vonatkoztak rá az optika törvényei, hiszen teljesen emberi volt.
A feltámadás utánról szólnak azok a beszámolók, melyek arról szólnak, hogy emberek (Pál apostol szerint a tanítványokon kívül 500-an) találkoztak a feltámadott Jézussal. Ekkor nyilván emberi testet öltött megint, de ez odafönt, az úr jobbján nem praktikus.
A világ legnagyobb vallásának, a kereszténységnek legfontosabb alakja maga Jézus, noha életének első szakaszáról (gyermek-, és ifjú koráról) és például külső megjelenéséről alig - alig szolnak a fennmaradt írások. A Biblia csak egyetlen helyen utal külsejére: Ézsaiás próféta könyvében (53:2b):…..
Ggábor 2019.07.07 22:05:21
@Artificem: Irtam már @Mizantróp.nak: az egy dolog, hogy a lepel mikori, talán mindegy is. Az ábra rajta egy ember VETÜLETE, nem pedig terítéke. Mint egy fotó, előlről és hátulról. Amikor a kép rákerült, a vászon síkban volt, esetleg keretre feszítve. Ha testen lett volna, egy ember TERÍTÉKÉT látnánk, az arc és a test elejét és oldalát egyszerre. Bizánci ikonokon vannak ilyen képek.

A kép egy festmény.
Ggábor 2019.07.07 23:51:34
@Artificem: Nem festékkel festették, fentebb is szó van a szálak pörzsölt jellegéről. Oxidáló sav, vag lápisz? Aztán jól kimosták?

A kép negatív. Megfestették pl.viasszal a pozitívot, azután oxidáló közegben "előhívták?" Mint a pozitív/negatív technikák a mai integrált áramkör gyártás fotolitográfiájában. Kicsit a batikolásra emlékeztet, de azután nem festünk, hanem pörzsölünk.

Akárhogy csinálták, az "elölről" és a "hátulról" kép is síkvetület, a vászon senkire nem volt rátekerve, amikor a kép keletkezett. A camera obscura a szoborról és valami marásos előhívási technika sem rossz ötlet. És ilyesmiket az ókorban is ismertek.
Egyetlen gyerek született az 1986-os atomkatasztrófa után a kitelepítési zónában, de szerencsére egészséges felnőtt vált belőle...
Ggábor 2019.06.16 14:16:27
@acycloren: "Egy gyerekről van szó egy 45 milliós országban. Egy olyan helyen lakott a család, ahol senki se maradt, mert máshol nem adtak nekik lakást. Ez van."

Egy nap alatt kitelepítettek 20000 enbert, vagy talán 40000-t. Amilyen rosszul kezelték a kiszóródást, olyan profi volt a kitelepítés. Volt EGY család, akinek nem jutott hely - vagy talán nem egészen pontos a poszt?
Az elmúlt napok egyik legnagyobb meglepetést keltett, fővárosi vonatkozású híre az volt, hogy – mint Tarlós István főpolgármester bejelentette -,  a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa döntése alapján  el kell bontani a Nyugati téri felüljárót. A hivatalos indokolás szerint a főváros szakadatlan…..
Ggábor 2019.05.22 14:06:22
@kolomparlole1114: Amit a befelé irányról írtam, az csak egy apróság, ezt a többiek már jól körültáncolták. Az igazi csapás az észak felé a belvárosi dugót kiszippantó porszívó eldugítása lesz, szmog, tüdőbaj du. 4-től.

Esetleg, hogy mindenkinek igaza legyen, a befelé menő sávot elbontani, a kifelé menőt meghagyni ?? :) :D :)
Az elhíresült kirgizisztáni baromságán mutatta be, milyen az ugor (zöld), az iráni (szürke), a szláv (kék) és a török (piros) eredetű szavak aránya Orbán saját mondatában. Mint látható, Laakso szerint a mondat túlnyomó többsége finnugor, 1-1 szláv és iráni elemmel. A török eredetű elem száma Orbán…..
Ggábor 2018.09.11 14:36:26
@444: hát legyen a nép perzsa, mint az úr, a vásár, meg az asszony.
És? van még két tucat perzsa átvétel, az államszervezet meg a kereskedelem témájában.
Nyilván ők voltak az elsők, akikkel eleink találkoztak ilyen fejlettséggel

A zsidók nem tudom, hogy kerültek ide.
A felső réteg mindig nemzetközi genetikájú volt, mert velük egyenlő külföldi előkelőségeket vettek el, politikai célzattal.

Az Árpád ház lányágon tiszta szláv lett 2oo év alatt.
Ggábor 2018.09.12 09:34:15
Fotó: Magyar Narancs Nem kellett sokat várni, Bayer Zsolt kolléga és a kormány kedvenc lapja - a Magyar Idők - Semjén Zsolt segítségére sietett és megmagyarázta Semjén helikopteres vadászatát. Az egyik ok, hogy ott él a testvére, a másik, hogy bizony, ott ezt így szokás csinálni. Semjén bátyja…..
Ggábor 2018.03.11 22:52:02
@felső határ nincs: próbálkozz a zoltan torok reindeer kereséssel ..
tudom nem beszélni nyelevek ...