Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ggábor

0 bejegyzést írt és 195 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
    A deputatio már ötödfél órára megérkezett a cultusministeriumba. Maga a titkos kamarás úr  fogadta őket, aki phlegmatikus ember hírében állt, de most izgatottan szítta az ángol burnótját. A legfontosabb financziális projectum volt a Kötelező Olvasmány, amiből százezer kópiát  rendeltek és egy…..
       A NER által diszkréten támogatott Betlen-féle Metazin, a már serestelenített, rezsimslómoista Neokohn és  a FIDESZ alapszervként funkcionáló Mandinerke szemlézte Lawrence M. Krauss amerikai elméleti fizikus Quilletteben megjelent cikkét, melynek címe: Miért elfogadott a természettudományos…..
Ggábor 2021.01.03 02:07:15
@ärdulönsamidag: Szerencsére/sajnos elmúlt. Villamosmérnökök évtizedek óta nem tanulják. Jó, ezzel szemben a divergencia meg a rotáció mikéntjéről van annak fogalma, aki madártávlatból látta a Maxwell egyenleteket. Vagy intuitíve el tud képzelni egy mágnest.
Emiatt viszont egy CFD szoftvert el tudnak kezelgetni, oldja meg a diff egyenletet a hülye gép.
Ggábor 2021.01.03 15:08:58
@ärdulönsamidag: Nem, nem ilyen rossz a heyzet. A "transzportfolyamatok" tárgy (hőtan, áramlástan) rég kimúlt. Elmvill az van. Pont azt írtam, hogy mivel a "rot" meg "div" a Maxwell egyenletekből ismerős, ha szembejön egy CFD szoftver (computational fluid dynamics) akkor értik, mi a megoldandó feladat, a diff egyenletet meg oldja meg a gép, arra való. :)
        Ez lenne az.         Nem hiszem, hogy Leonard Cohen rajongana érte, de ki kellett próbálnom. MP4 formátumban van fent, MP3-ban túl nagy volt a fájl. Tessék fülhallgatón fullra nyomva hallgatni, sajnos én vezényeltem a szimfonikus zenekart, miközben a gombocskákat nyomogattam, szóval nem…..
Ggábor 2020.12.28 00:44:08
@Idomeneusz: A nagyfeszültségű mexakítókról tudhat valamit. Legalábbis a mély, dörmögő hagját hallgatva mindig az az érzésem, hogy bele-bele kortyol a kénhexafluoridba. Az a brutális moláris tömeg, amitől mély a hang, az még szikrát oltani is jó.
        Tíz nappal ezelőtt a brit Parlamentben Boris Johnson miniszterelnök igen emelt hangon " az abszurditás csúcsának nevezte" a második lockdown bevezetését. Három órával ezelőtt Boris Johnson miniszterelnök bejelentette a második lockdown-t.        Már tegnap kiszivárogtatták, hogy lezárják…..
Ggábor 2020.11.02 20:28:48
@Dr. Gy. Dr. Fűegér: Azelőtt én is skizofrén voltam, de aztán meggyógyítottak, és most már mind a ketten jól vagyunk ....
Ggábor 2020.11.03 10:01:41
@deckard_r: igen. Amit írtunk, az egy közismert vicc volt :)
Ggábor 2020.11.03 13:31:44
Nyelvészeink szerint szláv jövevényszavaink száma 550-re tehető. Jelentős szám ez, ha meggondoljuk, hogy legfeljebb ezer ősi finnugor eredetű szavunk van, sokan még ennél is kevesebbre, 7-800-ra becsülik a számukat. A szlávokkal való kapcsolataink már a vándorlások korában megkezdődtek, de csak a…..
Ggábor 2020.08.24 08:50:03
@kárárámaispj: A kenguru jópofa példa. És rögtön mutatja a hangtani törvények sodródását, a kangaró mire ideért, kenguru lett.

De az saját vagy átvett szavak villámgyorsan kikopnak és lecserélődnek. Pár év alatt lett a "barő"-ból "kúl", a kibernetikusból számítástehnikus azán most már IT szakember, az előzőeket már senki nem használja. A manöken modell lett, az embléma logó.

Évszázadokig futott együtt a gólya meg az eszterág, ma már csak gólya van. Nyilván volt eredeti magyar szó a gombára, de ma már nem tudjuk. Ezer évig nőtt az árok szélén a szurokfű, ma a pizzán már csak origánó, vagy oregánó van, mert olasz a szakács. Hamarosan teljesen elvész a szurokfű, maradnak a latin szavak, majoranna, origáno, és nem azért, mert Árpádék nem tudták a gyomok nevét.
Ggábor 2020.08.24 10:22:36
@trtrtr: Figyu, tök jókat írsz, tartalmilag stimmel, csak időrendileg szerintem nem.
A germán meg a szláv is indogermán (indoeurópai). Most el lehet szöszölni, hogy a "barát" mint szerzetes a német Bruderből, a latin fráterből vagy a szláv brát-ból jött, mert ugyanazt a szót tekergetjük.

Lásd még szláv szakács, szekerce, latin szekció, szekatúra stb.

Ami az indoeurópai szókincsből a szlávból jött át, azt a hangalak, meg a tartalom (szemantika!) megerősíti. Szerintem is, meg sok tucat nyelvész szerint is. És később a német, latin hatás csak megerősítette ezeket.

Üdv G
Ggábor 2020.09.06 19:39:56
@kárárámaispj: Megnéztem, a veszprémvölgyi apácák nem latinul nyomták a misét, hanem görögül nyomták a lithurgiát.
veszpreminfo.hu/record/veszpremvolgyi-gorog-apacakolostor

A "szent" szó, az a szlávból jött, ha a latin/olasz az eredeti, akkor "szant" lenne.
Mintahogy az Andreas név bejött a latinból "András", és a szlávból "Endre" formában. (Apám még a két András nevű királyunkat Endre néven tanulta).

A hangtani törvények szigorú törvények, a véletlennek nem hagynak teret.
       Szegény Hodász atya, akit  Erdő bíboros úgy állított pártutasításra a szőnyeg szélére, hogy a békepapság is megnyalta volna mind a tíz ujját,  úgy egy éve azt fejtegette, hogy a melegeket ki lehet nevelni a melegségből. Hodász atya mentségére legyen mondva, őszintén hitte ezt a marhaságot,…..
100 év magány: pszichológiailag rettenetesen fárasztó, hogy a történelmünkről képtelenek vagyunk nem pátoszos-érfelvágós tónusban beszélni. "Súlyosbítva azt, ami amúgy is": megterheljük olcsó belpolitikával, karótnyelt emlékezetpolitikai fejtegetésekkel, ami rendre sérelempolitikába torkollik.…..
Ggábor 2020.06.05 19:41:31
Én úgy gondolom, helyes az az álláspont, hogy MINDENT VISSZA!
Lenne egy szép nagy országunk, vagy 350000 km2!
Lenne sok lakosunk, rögtön lenne 7 millió románunk, 4.5 millió szlovákunk, 4 millió horvátunk, stb.
Eredmény: szép, boldog ország.
A Fidesz örök időkre menne a levesbe, minden választást az Egyesült Nemzetiségi Párt nyerne meg, 16 milliós hátországgal.
A Szentkoronát el lehetne vinni oda, ahol évszázadokig koronáztak magyar királyokat, Pozsony_Bratislava_Preßburgba.
Államfő lenne Rudolf Schuster, aki tökéletesen beszél magyarul, németül, szlovákul, és egy jó fej.
Közhivatalt csak az vállalhatna, tanár csak az lehet, aki az ország hivatalos nyelvei közül: (ABC sorrendben: horvát, magyar, német, román, szlovák) legalább KETTŐT tökéletesen, anyanyelvi szinten beszél. Bizonyos állásokban, pl. vasút, 5 nyelv kötelező.
Érettségit az tehet, és egyetemre az mehet, aki legalább két nyelven ezekből tökéletesen beszél, de ebből egyik sem lehet a német, amely csak tiszteleti kisebbség.

Természetesen, saját jogukon vagy családuk jogán egyesek bebocsáttatást nyerhetnek a megalakítandó Felsőházba: Nicolae Patrubeanu, a magyarok világszövetségének elnöke, ifj. Iosif Tordeanu, a kisgazda apa iránti tiszteletből. Zavrinecz és Novák urak a szlovák, Deutsch úr a magyar kisebbség képviseletében.

Bizonyos funkciókban lehetne nemzetiségi rotáció, így pl. a parlament elnöke minden ötödik évben olyan személy lehetne, akinek az egyik anyanyelve magyar.

Szép lenne az nagyon. Maďar je stále nažive, Buda je stále tam!
A második világháború kezdetét Lengyelország 1939-es német lerohanásához szokták kötni a történészek. Ekkor az Adolf Hitler vezette náci Németország hadserege (Wehrmacht) váratlanul megtámadta keleti szomszédját, hogy a "Lebensraum" szellemében bekebelezze az alsóbbrendűnek tartott lengyelek…..
Ggábor 2020.05.31 18:55:18
@soarvány: A lengyeleknek príma páncéltörő puskáik voltak, ezért is bírták 27 napig
hu.wikipedia.org/wiki/Wz._35_p%C3%A1nc%C3%A9lt%C3%B6r%C5%91_puska
Ggábor 2020.06.01 14:51:09
@Indriq: Kétségtelen, a lengyeleket agresszorként rohanták le az oroszok, és megszállták a keleti lengyel területeket. De ugyanebben az értelemben, nem katonai akcióban, illetve csak részleges katonai akcióval, de Magyarország is megszállt csehszlovák területeket, olyen fontos városokkal, mint Uzshorod és Kosice.

Ez a politikatörténeti tárgyalás. Ugyanilyen érvényes lehet egy nemzetiségi megoszlás szerinti megközelítés, ami más eredményre vezet.

Persze, lehet az egyik történetet az egyik szempontból, a másikat a másikból tárgyalni. Az viszont nem a történelem, hanem az érdek tárgyköre.
Ggábor 2020.06.03 10:36:28
@esomar: Mint tudjuk, a "mieink" csak a jogos igényeiket próbálják elérni, persze közben előfordulhatnak véletlen kilengések, ellenben ellenünk mindenféle gaztetteket követnek el.

Döbbenetes volt olvasni, ahogy az USA! és Nagy-Britannia !!! vezetői elítélték a lengyel imperializmust. Woodrow WIlson: "Megjelentek nálam Dmowski és Paderewski urak, hogy Lengyelország jövőjéről tárgyaljunk. Kiterítettek egy térképet, amelyen a Földgolyó jelentős része volt látható".

Lloyd George: "1939-ben a lengyelek pont azt kapták, amiért megdolgoztak".
Az állításokban volt valami. Eközben az utóbbi úr nem gondolt a föld 1/5 részét lefedő Brit Birodalomra, az előbbinek sem jutott eszébe Kalifornia, Új Mexikó, Arizona, Texas, stb. stb stb ...
Több mint öt héttel az önkormányzati választás után is kérdés még, vajon a győri polgármester adriai jachtkirándulása mennyire befolyásolta az eredményt. Azt, hogy Budapesten és néhány nagyobb városban a Fidesz érzékeny veszteséget szenvedett. A Borkai Zsolt körüli botrány egyik mellékszála, hogy…..
Ajánlom M.M. és P.G. olvasómnak  Két hét múlva kezdődik a zsidó újév, ros hásáná, amikor a világ, pontosabban az ember teremtését ünnepeljük átlépve ezzel az 5780-as esztendőbe. A zsidó hagyomány szerint Isten 5780 éve, Tisré hó elsején, pénteken, teremtette az embert.1 Öt nappal korábban, Elul…..
Ggábor 2019.09.17 23:18:33
@Kovacs Nocraft Jozsefne: Nem, a szimuláció már elindult.
Isten a világot tegnap délután 1/2 4-kor teremtette. (CET). Természetesen, az emlékeinkkel együtt. Ez mindenhatás esetén meg sem kottyan.
A cím alapján azonnal felvetődhet a kérdés: mi szükség van a II. világháborús német harckocsiknak a védelemre? Nos, a páncolosok iránti rajongás afféle hobbi lett a hadászat, hadtörténelem és haditechnika iránt rajongók számára és kialakultak a különböző harckocsi típusok saját hardcore táborai,…..
Ggábor 2019.07.21 01:34:37
@kolomparlole1114: Az ergonómiáját másolták, ha úgy tetszik, egy formatervet. Az AK-47 belső működése egészen más. De persze, kézifegyvernél a forma lényeges.
Előző posztunkban, mely Jézus külső megjelenéséről szólt, említésre került a Torinoi lepel (shroud of Turin) is, mely aztán a hozzászólások legalább felében újra előkerült. Úgy tűnik sokakat érdekel a rejtélyes ereklye, melynek valódiságát a többség ma is megkérdőjelezi. A téma népszerűsége miatt…..
Ggábor 2019.07.12 00:46:56
@Con Troll:
2.) a leplen egy emberalak vetülete látható, nem a test beburkolásakor keletkező teríték

4.) Lehet a lepel egy halotti lepel, de amikor a kép rákerült, a lepel nem volt a testen, hanem egy olyan síkra volt feszítve, ami nem lehetett közelebb a testhez mint a személy orra. Viszont tőle bármilyen távolságra lehetett, párhuzamos vetítés esetén.

6.) Csoda esetén az optika elemi törvényei felfüggeszthetők, de ez esetben a lepel és a test térben és időben tetszőleges távolságban lehettek, a lepelre a kép akár a személy élete előtt több tízezer évvel is rákerülhetett, mivel ilyenkor a fizika egyéb törvényei, és az okság is felfüggesztődnek.
Ggábor 2019.07.13 16:02:46
@Con Troll: Teljesen igazad van. És miért kellene feltámadás esetén emberalaknak megjelennie a vásznon? Miért nem báránynak, halnak, keresztnek?
Napkorongnak, a metagalaxis térképének?

A Megváltó átlényegült. Krisztus színeváltozása.

Transfiguratio Domini.
Преображение Господне.
Μεταμόρφωσις τοῦ Κυρίου καὶ Θεοῦ καὶ Σωτῆρος ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ.

Lássuk be, ezekre csak egy feltámadás szakon végzett szakember tudna válaszolni.

Az Ő testi jelenléte a feltámadáskor végetért, bármi egyéb is lehetne ezért a vásznon.
A Színeváltozáskor csak azért hozta kicsit a szokott formáját, hogy a tanítványok felismerjék. Már nem kellett testi valóban léteznie, izzadságmirigyekkel és vérkeringéssel, sőt, ez ellentmondana a feltámadás lényegének.

Én nem értek hozzá, legfeljebb az optikához kicsit, én a metagalaxis térképére szavazok, az méltó és nagyszerű csoda, nincs benne földhözragadt kisszerűség.
Ggábor 2019.07.13 20:00:42
@Kovacs Nocraft Jozsefne: Eltoltam. Igaz.
A feltámadás akkor egy még sokkal durvább "metamorphózisz" volt, ekkor már végképp nem volt szüksége emberi testre.
A "feltámadás szak" a kitűnő controll kolléga találmánya. Abban viszont téved, hogy amíg holttestként létezett, már akkor sem vonatkoztak rá az optika törvényei, hiszen teljesen emberi volt.
A feltámadás utánról szólnak azok a beszámolók, melyek arról szólnak, hogy emberek (Pál apostol szerint a tanítványokon kívül 500-an) találkoztak a feltámadott Jézussal. Ekkor nyilván emberi testet öltött megint, de ez odafönt, az úr jobbján nem praktikus.
A világ legnagyobb vallásának, a kereszténységnek legfontosabb alakja maga Jézus, noha életének első szakaszáról (gyermek-, és ifjú koráról) és például külső megjelenéséről alig - alig szolnak a fennmaradt írások. A Biblia csak egyetlen helyen utal külsejére: Ézsaiás próféta könyvében (53:2b):…..
Ggábor 2019.07.07 22:05:21
@Artificem: Irtam már @Mizantróp.nak: az egy dolog, hogy a lepel mikori, talán mindegy is. Az ábra rajta egy ember VETÜLETE, nem pedig terítéke. Mint egy fotó, előlről és hátulról. Amikor a kép rákerült, a vászon síkban volt, esetleg keretre feszítve. Ha testen lett volna, egy ember TERÍTÉKÉT látnánk, az arc és a test elejét és oldalát egyszerre. Bizánci ikonokon vannak ilyen képek.

A kép egy festmény.
Ggábor 2019.07.07 23:51:34
@Artificem: Nem festékkel festették, fentebb is szó van a szálak pörzsölt jellegéről. Oxidáló sav, vag lápisz? Aztán jól kimosták?

A kép negatív. Megfestették pl.viasszal a pozitívot, azután oxidáló közegben "előhívták?" Mint a pozitív/negatív technikák a mai integrált áramkör gyártás fotolitográfiájában. Kicsit a batikolásra emlékeztet, de azután nem festünk, hanem pörzsölünk.

Akárhogy csinálták, az "elölről" és a "hátulról" kép is síkvetület, a vászon senkire nem volt rátekerve, amikor a kép keletkezett. A camera obscura a szoborról és valami marásos előhívási technika sem rossz ötlet. És ilyesmiket az ókorban is ismertek.
Egyetlen gyerek született az 1986-os atomkatasztrófa után a kitelepítési zónában, de szerencsére egészséges felnőtt vált belőle...
Ggábor 2019.06.16 14:16:27
@acycloren: "Egy gyerekről van szó egy 45 milliós országban. Egy olyan helyen lakott a család, ahol senki se maradt, mert máshol nem adtak nekik lakást. Ez van."

Egy nap alatt kitelepítettek 20000 enbert, vagy talán 40000-t. Amilyen rosszul kezelték a kiszóródást, olyan profi volt a kitelepítés. Volt EGY család, akinek nem jutott hely - vagy talán nem egészen pontos a poszt?
Az elmúlt napok egyik legnagyobb meglepetést keltett, fővárosi vonatkozású híre az volt, hogy – mint Tarlós István főpolgármester bejelentette -,  a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa döntése alapján  el kell bontani a Nyugati téri felüljárót. A hivatalos indokolás szerint a főváros szakadatlan…..
Ggábor 2019.05.22 14:06:22
@kolomparlole1114: Amit a befelé irányról írtam, az csak egy apróság, ezt a többiek már jól körültáncolták. Az igazi csapás az észak felé a belvárosi dugót kiszippantó porszívó eldugítása lesz, szmog, tüdőbaj du. 4-től.

Esetleg, hogy mindenkinek igaza legyen, a befelé menő sávot elbontani, a kifelé menőt meghagyni ?? :) :D :)
Az elhíresült kirgizisztáni baromságán mutatta be, milyen az ugor (zöld), az iráni (szürke), a szláv (kék) és a török (piros) eredetű szavak aránya Orbán saját mondatában. Mint látható, Laakso szerint a mondat túlnyomó többsége finnugor, 1-1 szláv és iráni elemmel. A török eredetű elem száma Orbán…..
Ggábor 2018.09.11 14:36:26
@444: hát legyen a nép perzsa, mint az úr, a vásár, meg az asszony.
És? van még két tucat perzsa átvétel, az államszervezet meg a kereskedelem témájában.
Nyilván ők voltak az elsők, akikkel eleink találkoztak ilyen fejlettséggel

A zsidók nem tudom, hogy kerültek ide.
A felső réteg mindig nemzetközi genetikájú volt, mert velük egyenlő külföldi előkelőségeket vettek el, politikai célzattal.

Az Árpád ház lányágon tiszta szláv lett 2oo év alatt.
Ggábor 2018.09.12 09:34:15
Fotó: Magyar Narancs Nem kellett sokat várni, Bayer Zsolt kolléga és a kormány kedvenc lapja - a Magyar Idők - Semjén Zsolt segítségére sietett és megmagyarázta Semjén helikopteres vadászatát. Az egyik ok, hogy ott él a testvére, a másik, hogy bizony, ott ezt így szokás csinálni. Semjén bátyja…..
Ggábor 2018.03.11 22:52:02
@felső határ nincs: próbálkozz a zoltan torok reindeer kereséssel ..
tudom nem beszélni nyelevek ...
Tetszenek még emlékezni erre a remek humorú pálinkalovagra? Remélem igen, mert itt a blogon nagyot futott annak idején a derék Pócs János. Nos, most újfent megnyilatkozott, nem is akárhogyan. De hogy az elején kezdjem: pénteken Orbán Viktor Jászfényszarun építgette imázsát, gyárat avatott. Az avatón…..
Ggábor 2018.03.05 16:45:51
@Ggábor: egyik-másik most sem integrálható emberek közé.
Talán mert disznó.
Ggábor 2018.03.05 17:21:47
@ígyszeretlek: azért megvan ennek a diszkrét bája, hogy ORSZÁGÉPÍTŐnek azt a királyt nevezzük, aki az ország demográfiai összeroppanását úgy oldotta meg, hogy betelepített tömérdek menekültet. Nem művelt, keresztény, a magyar lakosságnál fejlettebb technológiai ismeretekkel rendelkező svábot, mint később Mária Terézia, hanem pogány nomádot.
Valószínűleg a művelt stájer meg bajor nem akart idemigrálni.
Ha jól érzem, kis hazánk éppen a demográfiai összeroppanás felé tart.
Na innentől nem tudom, mi a megoldás, de a jó jászok mintha célozgatnának egy emlékéremmel ...
Ggábor 2018.03.05 17:58:15
@Ggábor: visszavonom.
A no-go zóna nem 1848-ig, hanem 1876-ig állt fenn.