Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Drago Brutic1

0 bejegyzést írt és 408 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Adatok a Kádár-korszak alkoholizmusához   Az alábbi írás diákjaim kérésére született. Nem teljes, mindenre kiterjedő elemzés, hanem néhány tény és összefüggés rövid felvillantása. 1950-ben a magyar lakosság (különösen a vidéken élő agrárnépesség) elsősorban bort fogyasztott. A bort sokan maguk…..
Drago Brutic1 2022.02.12 11:54:52
@Bandibacsi34: Kit értesz északi népek alatt? Baltikum, Skandinávia, Észak-Kelet Európa?
Finnországban pld egészen látható az alkoholizmus jelenléte (pld Tallin-Helsinki italkomp), a dánoknál most készült film a témáról (még egykört mindenkinek), de az alkoholfogyasztási statisztikában mégsem állnak az élmezőnyben. Talán, mert a skandináv társadalom ingerküszöbe sokal alacsonyabb a mienkhez képest, és problematizálják az alkoholizmust. A Kádár korszakban az alkoholfogyasztás nem volt problematizálva társadalmi szinten, sőt, piedesztálon volt, mint közösségszervező erő (katonaanekdoták, munkahelyi ivászat). Egyetértek a cikkel.
Lilla utazik A grúz Las Vegas 2022.01.08 16:39:45
Ismerősök közül sokan kétkedve fogadták a legutóbbi utazásunk helyszínét. Tavaly ősszel ugyanis az egyik úti célunk Georgia vagy ahogy nálunk szokás hívni Grúzia lett. Természetesen most is vittünk magunkkal kisfiunkat. Az, hogy ez mennyire volt jó ötlet, a továbbikban kiderül. Grúzia…..
Azt a kérdést fel sem kell tenni, hogy az olasz vagy a magyar főváros éttermei képviselnek-e magasabb minőséget, annyira egyértelmű a válasz. És most véletlenül sem a legmagasabb minőségű római éttermekre kell gondolni, hanem általánosságban, egy teljesen átlagos sarki étteremre, ahova gyakran…..
1932-33 az ukrán történelem egyik legsötétebb időszaka. A Szovjetunió tagállamaként Ukrajna alá volt rendelve Sztálin rendelkezéseinek. A kommunista diktátor elrendelte a gazdaságok kolhozosítását és a gabonatermés kötelező beszolgáltatását. Tízezrével küldték az ukrán vidékre a szovjet hatalom…..
Jó benyomást tenni a házigazdára sosem árt, különösen nem egy másik országban, pláne, ha ott nem feltétlenül mindennapos dolog, hogy ismerősök, kollégák meghívnak az otthonukba. Dánia éppen ilyen hely, szóval nem árthat öt tipp arra, hogyan használhatjuk ki a legjobban, ha meghívást kapunk (most,…..
Itt az ideje egy újabb tematikus Napi érdekesnek! Csak Magyarország, 45 év érdekesebbnél érdekesebb fotókon az MTI Archívumából. 1947. október 5. Fiatal fiú fekszik lekötözve egy kanapén, egy emberrablást imitáló rendőrségi bemutatón. Magyar Fotó: Kovács Géza..
Szipiszuper minikvíz! 10 képkocka, 10 híres-hírhedt magyar film! De te felismered őket? Szoktál magyar filmet nézni tévében vagy moziban akár? Ha igen, akkor ez a játék jó eséllyel menni fog, de ha nem akkor is van esély néhányra. Jó szórakozást, az a lényeg!    ..
Lehet szeretni, lehet gyűlölni, de Steven Spielberg adottságait letagadni színtiszta ostobaság. Igaz: az ember kiadott a kezei közül néhány csöpögős és egypár önparódiába hajló filmszemetet, George Lucas haverjával karöltve bedarálta a hetvenes évek szerzői filmes Új Hollywood-hullámát, és utat…..
Ha azt gondoltad hogy mindent láttál már az NDK-ból az NSZK-ba vagy Nyugat-Berlinbe távozni szándékozó keletnémet leleményekről, akkor ezt nézd meg! Sikeres és sikertelen szökések a Fal építésétől a lebontásáig, Megaválogatás, 38 - nagyobbrészt a Stasi által készített - fotóval! 1985 körül. 'Der…..
  Karácsony előtt, kora délután autóval mentem valahova, kanyarodtam, előttem egy futárautó, amelyek mindig sietnek, pláne ünnep előtt. A sofőr ennek ellenére dicséretesen türelmesen várt, hogy a zebrán átvergődjön a családi karaván: szatyrokkal felszerelt anya, aki maga után ráncigálta aprócska,…..
Megint eltelt egy év, és újra eljött a visszatekintés pillanata. Mindenki érzi, hogy ez az esztendő más volt az élet számos aspektusában, de ennek ellenére ugyanúgy aktívak voltunk Facebookon is. Számos gondolatébresztő és ritkán látott fénykép került ki az idővonalra a 12 hónap alatt. A…..
Kerékpárral nagyon csúnyát lehet esni (tapasztalatból mondjuk), ha pedig két kerékpáros ütközik, az még rondább. Márpedig ez történt Zitával, aki így aztán kénytelen volt megtapasztalni, milyen is a holland egészségügy. Következzenek hát az ő élményei! Neked is van külföldi vagy magyar kórházi…..
Magának az intézetnek a története egészen az 1800-as évek végéig, pontosabban 1881-ig nyúlik vissza. Ugyanis ekkor a Szenpétervári Természettudományi Társaság kezdeményezésére megszervezték Oroszország első tengerbiológiai kutatóközpontját a Fehér-tengeri Szolovetszkij-szigeteken. A század végén…..
Glenn Close, a Végzetes vonzerő sztárja, a Vidéki ballada az amerikai álomról (Hillbilly Elegy) promóciós útján elárulta, hogy visszatekintve nem tartja logikusnak Gwyneth Paltrow 1999-es Oscar-díját a Szerelmes Shakespeare után. Bár a színésznő megjegyezte, szerinte fogalma sincs, neki mennyi…..
Évek óta, búvópatakként merült fel bennem, majd halt el, hogy egy idő után újra előjöjjön a kíváncsiság: mi olvasható Bozóky Dezső, eredeti, nyomtatott formában megszerezhetetlen, Két év Keletázsiában c. művében. Ezúton is hálával tartozom a Debreceni Egyetem Könyvtárának azért, hogy a két…..
Bevallom, hogy én nem vagyok egy nagy sörfogyasztó, viszont bárhol járok a világban, akklimatizálódok az országhoz, magyarán mindig megkóstolom a helyi specialitásokat. Nem volt ez másképp Prágában sem, ahol már több alkalommal megfordultunk, köszönhetően, hogy van a családban nagy sörös. Nem mondok…..
1902. A Bukovina területén élő kilenc etnikai csoport saját viseletében. Felső sor: hegyvidéki ruszin (hucul), magyar, cigány. Középső sor: orosz-lipován, zsidó, lengyel, német. Alsó sor: román, ukrán..
Drago Brutic1 2020.10.12 11:55:52
@MostKomolyan???:
Köszönöm a választ, tényleg nem ismertem őt!
Persze, jó csaj a képen, de gondoltam, ez még kevés bekerülni a Ritkánláthatóba :)
Drago Brutic1 2020.10.12 14:20:47
@JTom:
Köszönöm! Tudtam, hogy hiányzik egy láncszem, ez pedig ezek szerint a hölgy tekintélyesen hosszú színházi pályája. Gondolom kb mintha szegény Psota Irén még ma is aktív lenne!
Jelentős kínálatból válogathatunk, ha igazán jó háborús filmekre vagyunk kíváncsiak. Az elmúlt évtizedekben ugyanis rengeteg kiemelkedő produkció készült az amerikai látványfilmektől egészen az orosz és német alkotásokig és a több évtizedes  régi klasszikusok közt is rengeteg zseniális munka akad. A…..
Mint arról korábban írtam a zsidó vallás nem csak reprodukciós céllal tekint pozitívan a szexualitásra. A Talmud, és ennek megfelelően a zsidó vallásjogi kódexek, így a Sulchán Áruch is, nemcsak előírja a férjnek, hogy köteles rendszeres intim együttlétet biztosítani felesége számára, de azt is…..
Hat év hosszú idő, nem csak egy blog, de egy ember életében is, márpedig Orsi kevés híján ennyi ideje írta meg történetét. (Itt frissíthetitek fel az emlékeitek.) Akkor a története arról szólt, hogy elvégzett egy egyetemet Amerikában, majd hozott egy döntést… lássuk, mi történt vele azóta! (A…..
Drago Brutic1 2020.07.15 09:50:48
@odamondó:
Nekem is ez szemet szúrt. Sok kínai ismerősöm,barátom él Budapesten, de még senki sem panaszkodott megjegyzésekre villamoson. Egy nagyvárosban, ahol évi többmillió ázsiai turista jár????Ha van is egy-egy eset, egyáltalán nem általános. Ellenben usa-kínai vendégeim (szintén vegyes házasság) a Black Lives Matter kapcsán panaszkodtak, hogy némely államban kifejezetten erős az ázsiai ellenesség. Egyébként is csa a legrosszabbakat mondják a jelenlegi amerikai helyzetről.
A túlzások és általánosítások erősen rontották a poszt élvezti értékét.
Amikor az antirasszizmus átesik a ló túlsó oldalára – ahogy Antoine Sénanque neurológus-író látja a Huffington Postban. Persze az ő állításaival is lehet vitatkozni. „Emlékeztetem Hollywood revizionista történészeit, hogy az Elfújta a szélnek köszönhetően kapott először Oscar-díjat fekete színész…..
Éry Balázs Cigánybűnözés 2020.06.08 14:08:30
Fura dolog az előítélet; ha valahol cigányozni kezdenek, nekem rögtön az érsebészet jut az eszembe.  Ahogy a szám elé kaptam a kezem, mindenem csuromvér lett. A többiek sóbálvánnyá merevedve figyelték a horrorfilm-jelenetet. Imént még az asztalnál ültem az adyligeti határőrlaktanya…..
Drago Brutic1 2020.06.09 14:42:45
@Sir Galahad: Csapongó és borzalmas nehéz követni a történetet az indokolatlanul sok, ironikusnak szánt, de egy idő után már fárasztó zárójeles megjegyzések miatt. Ez a mániám, hogy aki nem tud jól írni, az fogalmazzon szárazon, még az is olvashatóbb, mint az erőlködős humorizálás. Valójában nincs semmi gond azzal, ha egy zenész nem született Rejtő Jenőnek.
  Ha tetszett a video vagy a cikk és még szeretnél hasonlókat látni, akkor támogasd munkásságomat egy feliratkozással!     Eredeti szöveg (kisebb módosításokkal):   Mélyen tisztelt lányok és srácok, üdvözöllek titeket!   Bizonyára ti is láttatok már nem is egy olyan filmet, ami felkavaró…..