Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Bence Aradi

25 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
S most te figyelj, alföldi diák, aki testre erős vagy, S nem kínoz sem kórság, s nem bánt szörnyü betegség, S egyet kell csak lépned, s kint vagy a tágterü rónán, Melyet nagy, csodaszép búrájával beborítgatMindig az égszínkék ég, melynek a más neve égbolt, És akinek szeme hozzászokva a nagyszerü…..
irodalmi dimenziók Én utálom..., 2020.06.05 18:30:41
Próbálkozzunk meg ezúttal egy idegenből fordított, rövid szöveg elemzésével (analizálásával), értelmezésével és minősítésével. Egy szöveg elemzésének és értelmezésekor ugyanis megvannak az egyetemesen célravezető elvei és módszerei, függetlenül attól, hogy melyik nyelven is írták eredetileg. Annak…..
Decimus Iunius Iuvenalis első szatírája,(arról, hogy miért ír szatírákat) s annak aktualizált átirata Elöljáróban: A jelen írásban két vers van egymásba ágyazva. A szürke és fekete sorokból áll össze az egyik, a piros és fekete sorokból a másik. A római neveket helyenként a ritmus megkívánta…..
Eredeti nevén stoofvlees. Avagy carbonnade. Belga és holland testvéreink is előszeretettel főznek szeszben, akárcsak mink. Ám amíg a marhát mi vörösborral öntjük nyakon, északon testes barna sörrel kísérik a hideg tetemet útjára, melynek a végén élettel teli étellé válik. Ha ez nem csoda, akkor…..
Bence Aradi 2020.01.24 17:35:13
A kezdetek Az Idegenlégió zászlaja és jelképe, a hétlángú gránát (forrás: Wikipedia)   A Francia Idegenlégiót 1831-ben hozták létre azzal a céllal, hogy megkerüljék azt a törvényt, amely tiltotta az idegen nemzetiségűek felvételét a francia hadsereg soraiba. A légió…..
Több ízben hajtottunk fejet az úgynevezett Nagy Magyar Anya előtt. Szőrmentén érintettük Nemecsek Ernő anyukáját, a kis szőke asszonyt. Utaltunk Édes Szülémre (by Móra), kicsit mélyebben belementünk Toldi Lőrincnébe. Viviszekciónk másik tárgya volt József Attila mamája, P. Borbála, alias…..
„Történelmünk tele van hősökkel, hazafiakkal, vértanúkkal, kik, mint ő, nemzetünknek áldozták életüket. Vannak köztük nagyobbak, kiknek élete és halála mélyebb és maradandóbb hatást gyakorolt az ország sorsárára: vannak olyanok, kik hatalmasabb eszközökkel rendelkezve, előkelőbb, fényesebb színpadra…..
Szakdolgozatot kellene írnom, de közben a Pestisrácok blogon megjelenik két írás a T.U.D.O.M.Á.N.Y.-ról, és sajnos nem tudtam nem írni róla, mert elvégre is minek tanuljak tudósnak négy különböző egyetemen, ha közben a tudománybarbárok kirántják alólam a szőnyeget és tolják a kulturális forradalmat,…..
Bence Aradi 2018.08.17 21:09:59
@maxval balcán bircaman: Csak a természettudományok tudományok. Ez magától értetődik.
Mikor ébredünk már rá, hogy sokkal több hasznát vennék a latin nyelv és irodalom ismeretének, mint a számítógépes tudományoknak? Írja a Magyar Idők szerzője, Orbán János Dénes, gondolom, eredetileg latinul, és itt is van előttem a feje, ahogy a nyelvét a szája szélén kidugva kanyarítja bele a…..
irodalmi dimenziók Paulina..., 2018.07.24 00:05:27
Hogy megtakarítsunk némi időt, és mihamarabb belekezdhessek az elemzésbe, ideiktatok egy rövid életrajz-részletet. Az interneten találtam, egy olyan oldalon, amit nagyon gyakran látogat a szerencsétlen diák, akinek másnapra kiselőadást kell tartania a kései Kosztolányiból. A Meztelenül (1928) az…..
irodalmi dimenziók Rend..., 2018.06.26 14:49:13
Mostanában, hogy egymás után buknak le a nevesebbnél nevesebb pszichológusok, egy kissé mintha megrendülni  látszana az eme tudományágban vetett bizalom. Hozzáteszem, a józanabb gondolkodású emberek mindig is  enyhe gyanakvással tekintettek erre a diszciplinára. Már maga az, hogy psyché, lélek,…..
Dante szerint mi, férfiemberek harmincöt évesen érünk el az emberélet útjának felére, nel mezzo del cammin di nostra vita, ahonnét, tagadjuk vagy sem, már csak lefelé vezet az út. Hogy a harmincötödik év után mekkora táv van még hátra, az persze egyénenként kérdéses.Akadnak bicskanyitogatóan…..
Milyen is volt?... Egészen fiatal volt. A láng volt benne. Szertelen volt és gyöngéd, táblabíró és őrnagy, huszonhat éves és Petőfi, tudott angolul és franciául, megírta művét és meghalt a hazáért. S a legfiatalabb volt, a nemzet Benjaminja, a kedves, a dédelgetett. Csendesen beszéljünk róla,…..
A Medium.com-ra egy bizonyos Paul Ford írt egy jó kis publicisztikát (igaz, nem mostanában), amiben a szerző lényegében coming outol: bevallja, hogy ő bizony udvarias. És tényleg arra a banális dologra kell itt gondolni, hogy ő másokkal szemben előzékenyen viselkedik, ahelyett hogy mondjuk bunkó…..
A Toldi (T.) és a Toldi szerelme (TSZ.) egyik megkerülhetetlen karaktere Toldi Lőrincné, Miklós anyja. Az asszony, akiről ez az összefoglaló úgy fogalmaz, hogy a magyar anya egyik legtökéletesebb típusa irodalmunkban. Az ilyesmi pedig már-már kitüntetésszámba menő dicséret. Irodalmunkban…..
irodalmi dimenziók Emléklapra... 2018.03.14 09:35:10
Az ünnep igazából azért ünnep, mert kiragad a mindennapok monotonitásából. Így aztán mindig meghökkentő. Szilveszter éjszakáján decens úriasszonyok öltözhetnek lengén és ledéren és csillogóan, és hűvös úriemberektől várjuk el szinte, hogy lehányják a főnök cipőjét. Karácsonykor egy fát cipelünk be a…..
Akinek a közelmúltban alkalma nyílt arra, hogy végiglapozza Gotthold Ephraim Lessing Laokoón, vagy a festészet és költészet határairól című izgalmas és gondolatébresztő értekezését, alátámasztja azt az egyébként is mindenki előtt világos és egyértelmű igazságot, hogy a kép és a szöveg közlésmódja…..
irodalmi dimenziók Mama... 2017.06.21 16:39:00
Nem könnyű óvodásnak lenni. Pláne általános iskolásnak. Akinek gyerekként el kell olvasnia a Kincskereső kisködmön című rémmesét, és lelkiismeretesen át is rágja magát rajta, az nagy valószínűséggel meglehetősen frusztrált felnőtté cseperedik. Ebben a regény-féleségben először is torokgyíkban…..
Forgassunk le gondolatban egy képzeletbeli filmet Tarr Béla vagy a korai Fellini modorában! Adva volna egy, az átlagosnál kissé gazdagabb, viszonylag nagy létszámú település. Egy tehetős házaspár magához vesz egy apátlan-anyátlan újszülöttet, hiszen minden jobb, mint az állami gondozás. A fiú…..
irodalmi dimenziók Hymnus... 2016.11.26 11:14:24
Vagy huszonöt évvel ezelőtt  Molnár Lajossal (később londiner lett az Erzsébet szállóban) hazafelé ballagtunk a XI. kerület legendás kocsmájából, a Mészölyből. Akkoriban a punkzenét kedvelő budai úrifiúknak nem csak a katonai bakancs volt a kötelező kelléke, hanem jó nagy adag sznobizmus is. Így…..
Petőfi Sándor több vonásában Quentin Tarantinóra hajaz. Az egyik ilyen vonás az, hogy mind Petőfi, mind Tarantino a magánéletben nehéz természetű, hisztérikus figura. Feltűnősködő, öntörvényű pojáca, aki mellett idegölő kaland tíz percnél többet elviselni. A kiállhatatlan természet sokszor a nagy…..
Egy bizonyos Vargha Ferenc szegezte nekem a kérdést néhány hónapja, hogy én vajon szeretem-e a Cseh Tamás-számokat. Mert, folytatta egy-két héttel később, ugyanis elég fragmentált beszélgetéseink szoktak lenni, ő nagyon sokat gondolkodik ezeken, és talán leülhetnénk egyszer, hogy alaposan…..
Ha horror-regényt vagy novellát kellene írnunk, esetleg horrorfilmet kellene forgatnunk, akkor nyilván alkalmaznánk néhány jól bevált fogást. Mindenekelőtt szükségünk volna egy lélektanilag jól megformált történetre, abban pedig legalább egy rejtélyes halálesetre. Homályosnak kellene lennie a…..
Ady verseiben a szerelem és a halál gyakran jár kéz a kézben. Azaz nem csak Ady esetében van ez így, hanem nagyon is sok esetben. Az evolúció zseniális gondolata szerint a túlélésre és a szaporodásra való törekvés az a két hajtóerő, ami a világ kerekét mozgatja. A túlélés a halálhoz köthető, hiszen…..
irodalmi dimenziók A kulcs,... 2016.07.03 15:26:23
Időről időre érdemes újra átfutni A kulcsot. Nem egy nagy lélegzetű alkotás, és a munka ugyancsak megéri a fáradságot. Amellett remekmű, mint ahogy remekmű Kosztolányi szinte mindegyik novellája. Sőt, megkockáztatom, hogy Kosztolányinak nem csak szinte mindegyik novellája az, hanem mindegyik, csak…..