Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Arthur Arthurus

631 bejegyzést írt és 195 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
KultúrPara Ilyen az igazi élet? 2021.02.03 07:42:00
Kőkemény regény a családon belüli erőszak legnagyobb áldozatairól: a gyerekekről...
A fiatal zsidó lány, Cilka túlélte Auschwitz borzalmait, végre szabad lehetett volna, de az ő utazása ott nem ért véget. Kollaboránsnak minősítették és még hosszú évet kellett túlélnie kényszermunkásként Szibériában a Vorkután, a hírhedt Gulagon. Lehet ennél kegyetlenebb az élet? Szeretem a…..
Arthur Arthurus 2021.02.01 15:51:14
@lutria: Az auschwitzi tábor egyik vezetője az ágyasává tette, és úgy döntöttek, hogy nyilván önszántából lett az, emiatt állambiztonsági kockázatot jelent.
Mit nevezünk emlékeknek? Hol tároljuk őket? Miért felejtünk? A könyv többek között ezekre is keresi a választ, miközben megismertet érdekes orvosi esetekkel és történetekkel...
 Milyen érzés elveszíteni a hallásunkat? És milyen akkor, ha a zene a mindenünk? Egy könyv Beethovenről és Barbara Wallace-ról, akiket két dolog kötött össze: a siketség és a zene szeretete. ..
KultúrPara Váratlan fordulatok 2021.01.26 07:49:00
 Tizenkét fordulatos történet a 20. század világának nagy mesélőjétől, Jeffrey Archertől...
"...a mérhetetlenül nagy űrben és a világegyetem élete során léteztek vagy léteznek-e más intelligens civilizációk, amelyek a miénkhez hasonlóan felfedezték a csillagokat, és bizonyítékokat is hagytak az erőfeszítéseikről?" Léteznek földönkívüliek? Ez egy olyan kérdés, amivel mindenki találkozott…..
Arthur Arthurus 2021.01.24 19:07:40
@gtri: Részemről nem tudom elképzelni, hogy ne létezne élet máshol is. Számtalanszor kiderült már, hogy nem vagyunk annyira egyediek semmilyen szempontból, és persze nincs rá bizonyíték, de egyszerűen a valószínűség is az ellen szól, hogy egyedül lennénk. Viszont úgy vélem, hogy az élet akár milliárd évekkel ezelőtt is létezhetett, egy olyan bolygón, amelyen mára a természeti körülmények vagy az élet velejárója miatt kihalt lett, amit egy aszteroida vagy bármi más semmisített meg, és létezhet olyan is, ami épp most van csak kialakulóban valahol. És nem feltétlen intelligens élet, lehet csak a mikrobák, baktériumok, egysejtűek szintjén, de létezik már nagyon régóta valahol.

Szerintem nálunk sokkal fejlettebb csak nagyon-nagyon kevés lehet, egyszerűen azért, mert úgy vélem, hogy ebben az univerzumban legalábbis (amennyiben a multiverzum elmélet helyes) az élet, legalábbis az intelligens élet velejárója önmagunk kipusztítása is. Lehetnek viszont olyan fajok, amelyek egy krízis határán nagyon kemény eszközökkel és talán maréknyian, de túlélték a saját kipusztulásukat, és azóta csak tovább fejlődtek saját lényüket, intelligenciájukat és tudományukat, technológiájukat tekintve is.

Persze minderre semmi bizonyíték. De épp annyira hibás kiindulni abból a feltételezésből, hogy csak mi élünk, csak itt van élet, mint abból, hogy a kreacionizmus valós. Ugyanabból az elvakultságból fakad mindkettő. Még egyszer hozzáteszem, ez az én véleményem, nem vagyok szakember, csak egyszerűen érdekel a téma, és a szakemberek sem tévedhetetlenek persze :) Avi Loeb könyve mindenesetre nagyon izgalmasnak tűnik, mert simán lehet, hogy semmi lényeges nem volt, de lehet, hogy mégis. :)
Arthur Arthurus 2021.01.25 12:28:27
@gtri: Ismerem és tisztelem is Dawkins munkásságát, de szerintem itt az érvelési hiba ugyanúgy fennállhat mindkét oldalon. Nem azért feltételezem, hogy van élet máshol is, mert itt van, hanem azért, mert matematikailag jóval kisebb az esély rá, hogy máshol nincs, ha itt van. Az más kérdés, hogy intelligens élet-e, őszintén szólva annak a létében sem vagyok egyáltalán biztos, elnézve az itteni életet...) Szerintem Occam borotvája ebben az esetben Dawkins ellen szól, mivel hibás feltételezésen alapszik a feltételezése, miszerint azért kell hogy legyen máshol, mert itt van. Nem. Azért, mert matematikailag sokkal nagyobb az esély arra, hogy van máshol is. Más az ok-okozat, és a matematika és a valószínűség ellen érvelni nagyobb hiba, főleg, hogy más nincs a kezünkben.

Ettől függetlenül én sem gondolnám, hogy valóban földönkívüli élet által létrehozott jármű vagy ilyesmi lett volna, és azt sem, hogy valaha is találkozunk földönkívüli lényekkel, de mint elmélet, érdekes, és el lehet vele játszani, ahogyan azzal is, mi történik a társadalommal, ha egyik napról a másikra valamilyen okból megszűnik az áram. Ez utóbbi valószínűbb (akár szándékos támadásról beszélünk az okoshálózatok ellen, akár EMP-bomba hatásáról pl.), hogy megtörténik, mint az, hogy valaha földönkívüliekkel kommunikálunk vagy egyáltalán a jelét megtaláljuk.
Szeretjük azt gondolni, hogy a múlt század derekán a fasizmusnak leáldozott, és nem is jöhet el többé. Nagyobbat nem is tévedhetnénk...
Misztikus thriller a műfaj legjobb kortárs szerzőjétől - letehetetlen, csavaros törnétet a 4MGY-trilógia megálmodójától, J.D. Barkertől...
KultúrPara Ne engedd el! 2021.01.18 07:44:00
"Az erőszak sohasem a véletlen műve, mindig van valami, amiből kihajt."..
Paul Stuartnak, az ismert szakácsnak és írónak most Franciaország második legrosszabb vendéglőjét kéne helyre pofoznia... vajon sikerül neki?..
KultúrPara A fiktív Amundsen 2021.01.08 07:04:00
Életrajzon alapuló fikciós útleírás - talán így lehetne a legjobban jellemezni ezt a könyvet, amely a nagy norvég utazót, Roald Amundsent mutatja be szokatlan módon...
Arthur Arthurus 2021.01.08 23:23:37
@gigabursch: Igen, azt én is olvastam, és nekem sem lett életem könyve, de eléggé csalódás volt a lengyel Centkiewicz házaspár kötete (illetve kötetei) is. Ytreberg könyve érdekes kísérlet, de nem érzem eléggé kiforrottnak, bár nem is fair az összehasonlítás, mert egész más volt a célja is, mint Huntfordnak. Roland Huntford könyvét viszont nagyon tudom ajánlani, jelenleg kereskedelmi forgalomban azt hiszem, nem kapható, de antikváriumokban vagy könyvtárakban (már ami nyitva van vagy kölcsönözhető legalábbis) fellelhető talán.

Érdekes még A fehér halál országában és az Egyedül a jég ellen a témában. Előbbi egy orosz expedícióról szól, ami az északi vizeken át kereste a rövid utat Amerika és Ázsia felé, aztán persze jégbe szorultak a hajóval és többszáz km-t kellett utazniuk a fagyott tengereken és szigeteken át gyalog és szánon. Az Egyedül a jég ellen pedig egy ausztrál-brit kutató-expedíció, ami akkor volt az Antakrtisz másik felén, amikor Scott és Amundsen épp a sark eléréséért küzdött. A Mawson vezette csapat több kétfős részre bomlott, végül a társa meghalt, és még 160 km választotta el élelem nélkül a semmi közepén a tábortól és a hajótól. 2013 környékén (nem vagyok biztos az évszámban) egy profi utazó és gyakorlott antarktiszi átkelő megpróbálta végigcsinálni ugyanazt az útvonalat, ugyanolyan körülmények között, annyi könnyebbséggel, hogy rádióösszeköttetésben volt egy stábbal és egy mentőcsapattal. Mawson többször is beszakadt a gleccserhasadékokba, ahonnan egyedül kellett kimásznia, ám modern utazónk a második gleccserhasadékból már képtelen volt segítség nélkül kimászni, annyira kifáradt. Persze neki megvolt az a könnyebbsége, hogy tudta, segítenek rajta, ha nem megy. Mawson pedig csak azt tudta, hogy egyedül van, és nagyon kell sietnie, nehogy a hajó otthagyja őt, elkönyvelve, hogy meghalt. (Akkor azt mondta, többé nem megy vissza az Antarktiszra, de két évvel később ismét ott volt. :))
Tizenhat tiszta, kimerevített és felnagyított kép a második világháborúból és előzményeiről - már-már groteszk részletességgel, a fájóan valóságos hitetlenkedés és az irónia eszközeivel. Ez a Napirend, a Goncourt-díjas könyv...
KultúrPara A kockavető 2021.01.03 07:18:00
Ahnhem eddigi legsötétebb thrillere - kemény, félelmetes és mesteri...
KultúrPara Ő kezdte 2020.12.31 07:21:00
Három testvér keresztülszeli Amerikát - épp mint gyerekként. Vajon a súlyos titkok közéjük állnak?..
Te milyen varázsló vagy boszorkány lennél, és hogy állsz helyt egy varázslópárbajban? Most kipróbálhatod!..
Karácsonyfa, bejgli, szaloncukor, fényfüzér, hal. Honnan erednek ezek a szokások, és mennyit változtak az elmúlt időben?..
Enyhén csípős, édes, de mégis savanykás, fűszeres, jó sült húsokhoz vagy sajtok, zöldségek mellé - mi az? Házi fűszeres sütőtökcsatni!..
Mit tesz egy ismert, pályája csúcsán lévő csillagász, amikor szeretett anyját boszorkánysággal vádolják? - Kepler harca édesanyja megmentéséért...
KultúrPara Pokoli tél 2020.12.18 07:18:00
Az emlékek visszakísérnek a 30 évvel korábbi eseményekhez… vajon megoldódik végül?..
Itt a vége. Egyedül maradunk. Nem tudjuk, mi történt. Csupán a magány maradt velünk.....
A karácsonyi készülődés közepette a legjobb dolog egy forró itallal és egy klasszikus krimivel kikapcsolódni. Ebben segít ez a válogatás...
Két fiatal második feleség, aki bekerül a legfelsőbb körökbe. Pénz, vágy, hatalom, menekülés, bosszú. Mi az, amit kapnak?..
Szeresd a családodat, gondoskodj azokról, akiket rád bíztak, soha ne add fel, és soha ne szűnj meg játszani!..
Amerika két arca: a nyüzsgő nagyváros és a Holdat idéző sivatag egyaránt megjelenik ebben a kusza útvesztőben, ahol a valóság keveredik a képzelettel...
Szürreális utazás a kettéosztott Amerikán - némi lovecrafti beütéssel...