Regisztráció Blogot indítok
Adatok
T. B.

17 bejegyzést írt és 7 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A magyar emberi jogi szervezetek és LMBT-szervezetek célja egy ideje már nem a további terjeszkedés, hanem a túlélés. Ennek ellenére nemrég új transznemű szervezet bontott zászlót. Prizma közösség a nevük, és ezt üzenik: „Megmutatjuk a szivárványt az egyszínűségben!” Bemutatkozó projektjük egy…..
Mit gondolnak a magyarországi genderharcosok a biológiáról? Tényleg el akarják venni az emberek nemi identitását? Kötelező lesz-e a melegházasság, ha bevezetik az Isztambuli Egyezményt? Ezekre a kérdésekre is választ kaphatsz itt – méghozzá maguktól az érintettektől! Azok a veszélyes feminista…..
A héten elindult egy meglepően nagy mértéket öltő online kampány. Számos, szexuális zaklatást túlélt ismerősöm, köztük feministák és üggyel szimpatizáló aktivisták is csatlakoztak hozzá. Sok támogató is kifejezte a szolidaritását. Facebook tagok írták ki egymás után posztjukban: #metoo (Magyarul:…..
Szabadnem „Szerencsés fiúk” 2017.08.23 07:20:24
Egy kutatónő online kérdőív segítségével vizsgálta a férfiak ellen nők által elkövetett szexuális bántalmazás egyes formáit, amikor az elkövető (vaginális, orális vagy anális) behatolásra kényszeríti az áldozatot. A férfiakkal szemben nők által elkövetett nemi erőszak valós jelenség...
Sok szülő igyekszik elkerülni, hogy gyermekébe belenevelje a nemi sztereotípiákat. A lány jó eséllyel mégis ott köt ki, hogy babázik, a fiú meg ott, hogy kisautózik. A szülők többsége itt egyértelműen a géneket, gyermekének „esszenciális” női vagy férfi személyiségét véli felismerni. Azonban lehet,…..
T. B. 2017.07.10 17:38:10
@α Ursae Minoris: Bem és férje írtak az életükről egy könyvet. Érdemes esetleg elolvasni, mire jutottak.

An Unconventional Family
by Sandra Lipsitz Bem

www.goodreads.com/book/show/132924.An_Unconventional_Family
  Cikkünk második részében folytatjuk Cordelia Fine A nemek hazugsága (Die Geschlechterlüge) című könyvének ismertetését. Az első részhez kattints ide!   Amikor viszont a nemi sztereotípiák szerinti nevelés teljes csődöt mond: A Szobafestőnők nevű kisvállalkozás  ..
Szabadnem Metszetszemlélet 2017.05.09 08:00:00
Elégedetlenek vagyunk a rendszerrel. De milyen is pontosan a rendszer? És milyen lehetőségeink vannak ellene? Létezik-e olyan eszme, ami mögé egyszerre tud beállni – párttól és politikai oldaltól függetlenül – az összes elégedetlenkedő? Kiáltvány arról, mi a metszetszemlélet. És hogy miért nem lesz…..
T. B. 2017.05.10 07:56:00
@n.n.n.:

Nem, de ők kétségkívül abba a kategóriába tartoznak, amiről a cikk ezt írja:

"Nyilvánvaló, hogy egy ilyen széleskörű összefogáshoz azért némi toleranciára szükség van mindenki részéről. [...] Ezekkel az irányzatokkal igencsak nehéz lesz összefogni, metszetszemlélet ide vagy oda."

Javaslom másik blogbejegyzésünket is, ahol ez még részletesebben ki van fejtve:

szabadnem.blog.hu/2017/03/26/minden_ami_emberi

Idézem:

"*Megjegyezzük, hogy van egy fontos nulladik szabály a jogvédő aktivisták körében: a másik ember szabadságának tisztelete. Ennél fogva az összes olyan identitást, mely elvitatja másokét, ki szoktunk zárni a játékból. Extrém példa: ha valakiknek identitássá válik, hogy ők környezetvédők, és ezért úgy döntenek, megpróbálják kiirtani a nem környezetvédőket – hát ez esetben ők nem maradhatnak játékban. Ebből könnyen látszik, hol a határ, és hogy miért nem állunk ki pl. a náci identitású csoportok jogai mellett. De hogy a saját házunk táján is söprögessünk: ha fura feministák ki akarják irtani a férfiakat (vagy történetesen elvitatják a transzneműek jogát a transz identitáshoz, khm), mi a magunk részéről a nulladik szabály értelmében nekik sem osztunk lapot."
T. B. 2017.05.11 08:41:42
@Nem leszünk gyarmat !:

Szerintem mindkettőről szól. Egy gondolkozásmódot mutat, be amit érdemes megismerni és alkalmazni acélból, hogy (1) valaki hatékonyan maga mögé állítsa az elégedetlen tömegeket, és (2) a tömegek érdekét valósítsa meg a kormányzásban.
Hogyan alakult ki a prűd, viktoriánus társadalomból a mai, átszexualizált kultúra? Milyen szerepe volt ebben a folyamatban az orvostudománynak és a szexológiának? Miért gondolták a 19. századi konzervatív hangadók, hogy a feministák betegek? Kik voltak az első szexuális lelkesedők, akik megágyaztak…..
T. B. 2017.04.17 13:47:55
@Kishableany: Jogos! :) Legközelebb nem hagyom ki, köszönöm a hozzászólást! :)
A közbeszédben manapság rendszeresek a „gender”-t ellenző vélemények. De vajon kik azok az emberek, akikkel ezt a szót (egyébként hibásan) azonosítják? Hogyan élnek és hogyan gondolkodnak transznemű honfitársaink? Riportunkban négy transznemű nő nyilatkozik*. Mind a négyen különböző életutat jártak…..
  Válasz Csányi Gergely „Rendszerszemléletű, baloldali feministaként a transzkérdésről” című cikkére   Régi olvasója vagyok a Fent és Lent blognak, nagyra becsülöm az irányt és a munkásságot, amit képviselnek a szerzők. Éppen ezért meglepett és elszomorított Csányi Gergely írása, mivel úgy tűnik,…..
T. B. 2017.02.23 10:18:11
@Tamás Nagypál:

"Az osztályalapú elnyomás a kapitalizmusban a nyugati heteroszexuális fehér férfivel szembeállított identitáscsoportokon belül is létezik"

Ezzel az interszekcionalitás is egyetért: éppen ezért állítja, hogy az osztály *kölcsönhat* a többi dimenizó mentén érvényesülő elnyomásokkal. És hogy a két elnyomás metszetét alkotó csoportok helyzete nehezebb, mint azoké, akiket csak egy dimenzió mentén ér elnyomás.

"ez az, ami nőket nők ellen, magyarokat magyarok ellen, transzneműeket transzneműek ellen fordítja, megakadályozva, hogy identitáspolitikai alapon összefogjanak a rendszer ellen."

Igen, ez a jelenség valóban létezik. De az interszekcionalitás pont erre próbál választ adni. Renszerszemléletű megoldást kínál arra, hogy az identitáspolitika mentén egymással ellentmondásba kerülő csoportok hogyan tudnának mégis közösen föllépni a rendszer ellen. Tehát az interszekcionalitás magába foglalja az identitáspolitikát is, de több annál.
T. B. 2017.02.23 10:10:38
@Szőrösméhű Kékharisnya:

Az interszekcionális feminizmus támogatóit le-SJW-zni nem jobb érv, mint a transzellenes feminizmus támogatóit le-TERF-ezni.

Ettől még a cikk egyes pontjait lehet hasznos kritizálni, de a személyeskedést mellőzzük. A szerzők egyébként nem zárkóznak el párbeszédtől/vitától, ahogy azt a blogukon is írják:

szabadnem.blog.hu/2017/02/22/az_interszekcionalis_feminizmus_es_a_baloldal
Az előző részekben a biológiai esszencializmus kérdését vizsgáltuk meg, és bemutattuk, milyen kézzelfogható következményei (pl. törvényhozás, nemi alapú diszkrimináció stb.) lehetnek annak, ha a korszellem esszencialista. Ebben a részben azzal foglalkozunk, milyen alternatívái vannak az…..
Ebben a részben azt vizsgáljuk meg, hogy miután a biológiával végül is nem tudták alátámasztani a férfi-nő megkülönböztetést a 20. század első felében, miként próbálták meg ezt a pszichológia éppen kialakulóban lévő, új módszereivel alátámasztani...
A bejegyzés első részében az osztályi és nemzeti hovatartozásra alapuló biológiai esszencializmus túlkapásait vizsáltuk meg. Ebben a részben arról lesz szó, miképpen befolyásolta az esszencialista gondolkodás a nők jogait és a társadalmi nemek (gender) kérdéskörét a 19. század és kora 20. század…..
Számtalan szégyenletes korszak volt a tudomány története során, amikor biológián alapuló elméleteket használtak arra, hogy természetesként fogadtassanak el valamiféle társadalmi egyenlőtlenséget vagy megkülönböztetést. Ennek eredményeként pedig érvényben is lehetett ezeket tartani, hiszen ha valami…..
A fordítás eredetije Sandra Lipsitz Bem: The lenses of gender című könyvének Gender Polarization című fejezetében található. Lásd még: Homoszexualitás a 20. században – 1. rész: Freud Homoszexualitás a 20. században – 2. rész: Freud pszichoanalitikus követői A legelső tudományos érvek a…..
A fordítás eredetije Sandra Lipsitz Bem: The lenses of gender című könyvének Gender Polarization című fejezetében található. Lásd még: Homoszexualitás a 20. században – 1. rész: Freud Az 1930-as évek után a Freud nyomdokaiban járó kutatók legalább három alapvető ponton változtatták meg az eredeti…..
A fordítás eredetije Sandra Lipsitz Bem: The lenses of gender című könyvének Gender Polarization című fejezetében található.   A 20. században a homoszexualitást mint szexuális irányultságot a pszichológia és pszichiátria vizsgálta, ennek alapjait pedig (mint sok más területen is) Sigmund Freud…..
A fordítás eredetije Sandra Lipsitz Bem: The lenses of gender című könyvének Gender Polarization című fejezetében található.   A 19. század közepe- és végefelé Angliában, Európa bizonyos részein és az Egyesült Államokban is elkezdett fölbomlani a társadalmi berendezkedés. A felbomlás hajtómotorja…..
(A bejegyzés eredetileg itt jelent meg.) A fordítás a következő cikk alapján készült: Trans Feminism: There’s No Conundrum About It Szerző: Julia Serano Egy cikk szerint, mely a Ms. magazinban jelent meg és „A transzfeminizmus talánya” címet viseli, a transzfeminizmus egy igen önellentmondásos…..
 A fordítás eredetije Sandra Lipsitz Bem: The lenses of gender című könyvének Gender Polarization című fejezetében található.   A Freudot követő időszakban az Egyesült Államokban a pszichológia mind a homoszexualitást, mind a transzvesztitizmust a szexualitással kapcsolatban vizsgálta – nem pedig…..