Adatok
Vegán Pitypang
58 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.
Lassan három éve a Hunyadi téri piacra járok bevásárolni, s alig telt el olyan szombat reggel, hogy ne találkoztam volna a máig fitt, 76 éves Basa Balázsnéval. Vagy ahogy mindenki ismeri Panni nénivel.
Panni néni az, aki reggel 6-kor már kipakolva, mosolyogva és mai napig rendíthetetlen életkedvel…..
Egy ütős, de egyszerű és ismert desszertet akartam készíteni egy vegán workshopra. Ekkor ötlött be a rafaelló, ugyanis ezer éve el akartam készíteni. Mivel tengernyi zavaros receptet találni a neten, íme egy receptúra, mely visszaadja a rafaelló klasszik ízét minden hiányérzet nélkül. Elárulom…..
Én alföldiként abszolút paprikapárti vagyok. Nálunk - olyan hogy ne legyen otthon paprika valamilyen formában - elképzelhetetlen. Persze ez nem azt jelenti, hogy mindenhez azt eszek, de egy biztos: paprika nélkül nem élet az élet...
Tavasz savanyú meglepetése a rebarbara, mely hivatalosan zöldség, de fanyar ízével nagyon jól illeszthető süteményekbe. Tudom egyrészt már hirtelen belecsöppentünk a nyárba plusz jelenleg még nem mindenhol beszerezhető, de csapjatok le rá, amint meglátjátok s próbáljátok ki akár ebben az egyszerű…..
Egyszerűen elkápráztat a laskagomba. Mind az esztétikája, mind pedig az íze. Tudom, hogy a világ a feje tetejére állt a shiitake-től, de én simán a laskagombától is a fejem tetejére állok. Mellesleg ha már ettetek sült laskagombát, akkor tudjátok miről beszélek. Ha pedig nem és meg szeretnétek…..
Hála ázsiai hatásoknak, most már nálunk is fellelhetünk pak choi-t a kereskedőknél s termelőknél egyaránt. Sőt mi több online kertészeti útmutatót is lehet találni, ha magunk akarnánk ültetni.
Node itt és most enni, pontosabban ételt készíteni fogunk, méghozzá bébi pak choi-t. Magyar nevén bordás…..
Ez a gesztenyesült lehet az egyik fő fogás az ünnepi asztalon. Egyszerűen bearanyozza a vacsora hangulatát és isteni gesztenye illat surran be a lakás többi szegletébe.
Egészen különleges ízvilággal bír a magvakkal egyben sütött gesztenye. Ne hagyjátok ki, amíg lehet a téli szezonban friss…..
Amikor az adventi készülődésben egy kis időt szeretnétek nyerni, jó választás lehet a babburger. Habár a babbal az áztatás miatt előre kell gondolkodni, sok macera nincs vele. Tartalmas, téli étel és egyhamar nem éhezik meg az ember egy kiadós babszendvics vagy burger elfogyasztása…..
Ez az ősz nálam a birsalma újrafelfedezéséről szólt. Ittam mennyei birsalmaszörpöt, ettem lekvárt, sütöttem puszedlire hajazó sütit és most itt ez a leves.
Miután minden évben azzal szembesültem, hogy a szüleim kertjében terméstől roskadozó birsalmafa rendületlenül ontja magából az ősz e különleges…..
Mit kell tenni egy ilyen birsalmás sütiért? Zsákmányolni kell egy kisebb darab birsalmát, azt megfőzni, a többi alapanyaggal összekavarni, ostyalapra "lapátolni" s kisütni. A birsalma süteményben sülve picit veszít domináns ízéből, s tökéletesen harmonizál melegítő fűszerekkel: fahéj, szegfűszeg. Ha…..
A frissen sült kenyérnek nincsen párja. Amikor az embernek nincs ideje élesztős/kovászos kenyeret dagasztani vagy csak gyors, egyszerű, friss és meleg alternatívára vágyik, akkor tökéletes megoldás a lapkakenyér. Víz és liszt. Jelen esetben krumpli és liszt.
Lehet tortillának, pászkának, csapatinak…..
Le sem tagadhatnánk hazánkban a török hatásokat, melyek nemcsak több 100 évvel ezelőtt, de most is meghatározzák vagy/és erősen befolyásolják, hogy mit eszünk a hétköznapokban. E vegán kebab meglétének amúgy csak örülni lehet. Könnyen elkészíthető, ízes de nem túl fűszeres. Olajban kisütve a tészta…..
A nyár végi, ősz eleji befőzések állandó szereplője nálam az ajvár. Nem telik el úgy év hogy ne főznék. Egri főiskolai éveimben (jó sok évvel ezelőtt) Kriszta barátnőm hozott magával szlovákiai kisfalujából, így került a látókörömbe s közös lakmározásokat tartottunk édesanyja ajvárfőztjéből.…..
Célunk M-el az volt, hogy versenybiciklinken 27l-ig pakolható táskákkal, 7 nap alatt szinte bármilyen időjárási viszonyok között a lehetőségünkhöz és erőnlétünkhöz mérten bejárjuk az Őrség egy kis szegletét, Szlovénia északi részét és onnan hazajöjjünk Nagykanizsán, a Kis-Balatonon át Keszthelyre…..
Ez az az időszak, amikor a természetben szép szerivel lehet vadszedret szedni. Ha szerencsések vagyunk áfonyára is lehet bukkanni az erdőben. Irány hát a természet!
Akinek most nem adatik meg, hogy vadon nőtt szedret vagy áfonyát szedjen, semmiképp se csüggedjen. A piacokon bizonyos fizettség…..
Elég a mángoldra ránézni, és elolvad az ember. A mángold színes, vagy fehér száraival és nagy leveleivel méltóságteljesen magasodik a zöld levélfélék fölé. A szárszín nem határozza meg az ízét, de játszani persze bőven lehet vele. Egészen az októberi fagy beköszöntéig terem, nyáron csak a tikkasztó…..
A feketeribizli egy évben egyszer terem, aminek csúcspontja most elérkezett. Kár lenne kihagyni. Íze semmihez sem fogható, főleg keksz formájában nagyon jól tud érvényesülni.
Ezen zabkeksz elkészítése pedig éppoly egyszerű mint a babérok learatása. Összekavar, amorf kekszeket tepsire helyez, kisüt,…..
Aki vegánként hosszabb (pár nap) biciklitúrára indul és több napig nem banánt akar enni, az talán kemény fába vágta a fejszéjét. És nemcsak a gourmet falatok elérhetetlensége miatt. Mind a bicikliutak, mind az országutak minősége is hagy maguk után "némi" kívánnivalót. Versenybiciklivel különösen át…..
Nyári, gyors, alacsony szénhidráttartalmú és finom. Röviden eme négy fő jelzővel tudnám illetni.
Kevés, mindössze 10 perces ízletes és variálható vacsora/ebéd válhat belőle. A cukkíni szépen karamellizálódik ropogós kérget képezve a tócsni külsején. Belül pedig megtartja puha, omlós…..
Node hol maradhat el a maradék 3%? Bizony a köles nem búza, a tofu nem túró és az agavé szirup se tojás. Tovább a 97%-os ízélményhez pedig az alábbi útmutató segítségével könnyen hozzájutni... ..
Omlós vékony pitetészta, hajszálvékony almaszeletkékkel és csak csínján fahéjas karamellel...Ha valakinek kedveskedni szeretnétek, vagy csak ha valami olyan könnyű desszertet akartok sütni, amitől elolvad az ember szíve, akkor ez tökéletes választás...
Sárgabaracklekváros, golyóbis, lyukas, lyuknélküli, amerikai, "túrós"...Ha ez mind a tányéromra kerülne, őszintén szólva elég nehezen tudnék választani.
Fánk"kutatásom",- és kísérletem során azonban egy olyan fánktípusra bukkantam, amit feltétlen meg kell ismernetek nektek is.
Kívül karamellás…..
Fontosnak tartom, hogy a megtermett zöldségek lehető legtöbb ehető részét el tudjuk fogyasztani. Így jutottam arra a gondolatra, hogy mért ne ehetnénk meg a karalábé levelét is...
A karalábélevél különleges ízvilággal bír és könnyű vele dolgozni. Egy szép karalábé megvásárlásakor két legyet ütünk…..
Számomra ebben a levesben olyan ízek találkoznak, melyeknek nincsen párja. Egyszerűen megkoronázza a napomat.
Az alapanyagok ráadásul ízelítőt adnak abból a földi jóból, ami télen elérhető számunkra és további kísérletezésre, felfedezésre bíztatnak. Persze csak ha hagyjuk magunkat...
Belépve többet láthatsz. Itt beléphetsz