Regisztráció Blogot indítok
Adatok
badaydeni

60 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Palimpsest Ez most mi? 2020.03.05 11:00:50
 - Ez most mi? – kérdezte a férfi szigorú tekintettel, miközben az eladó a pultra helyezte a csomagot. A kissé félszeg eladó a pult mögött önkéntelenül is a csomagra nézett. Olyan volt, mint mindig, fehér nejlonzacskó, jól megpakolva. Gondosan alányúlt, és rendkívül óvatosan tette le. Nem értette,…..
Minden elkezdődik valahol. Dühömben hatalmasat rúgtam a fészer oldalába, miközben kiosztottam a mai bölcsességadagot egy általam nem ismert képzeletbeli barátnak. Úgy tartottam, hogy ő mindig mellettem van, ha szükségem lenne rá. De valljuk meg, egy képzeletbeli barátot elég nehéz funkcionálisan…..
Korábban már beharangoztam, hogy lesz egy visszatérő rovat, ami górcső alá veszi a ház és az udvar bizonyos pontjait, hogy miként változtak a megvásárlástól eltelt idő alatt. Ennek keretében kicsit mesélek majd mindenről (is), ami eszembe jut, és hozok nagyon látványos képeket a kontrasztok…..
Vegyünk házat! Ezt még elmondom 2019.06.04 18:19:24
Úgy voltam vele, hogy az energiahatékonysági hitelprogram kapcsán már csak akkor írok, ha valódi lépések történtek a kivitelezés terén. Ez egyébként már majdnem megtörtént, de aztán kiderült, hogy igazából szükségtelen lépésről volt szó. A korábbi bejegyzésemben fejtegettem, hogy a projektmenedzser…..
Azt jól kitaláltam, hogy fogom a döntésről szóló bejegyzésemet, és majd frissítésként hozzáírom, hogy HURRÁ, ALÁÍRTUK A SZERZŐDÉST! Aztán úgy alakult, hogy újabb bejegyzésbe kezdtem, és most ide fogom leírni, hogy hurrá, aláírtuk a szerződést. Igen, kicsit visszafogottabban. Felkiáltójel nélkül. És…..
Vegyünk házat! Grillsarok 2019.05.22 12:40:30
Ha nyár van és jó idő, akkor megkezdődik a grillszezon is, ami az elmúlt években nagyon felkapottá vált itthon. Ezt abból lehet leginkább megállapítani, hogy nincs olyan élelmiszer- vagy barkács bolthálózat, amelyiknek ne lenne külön grillszekciója telis-tele a legolcsóbb grilleszközöktől a brutál…..
Vegyünk házat! Nincs gáz 2019.05.20 21:23:38
Persze, hogy nincs. Tavaly nyár óta. Mert akkor, amikor volt... nos, akkor sem volt. Vagyis volt, persze, csak éppen használni nem tudtuk, mert a gázkazán éppen akkor mondta fel a szolgálatot. Nem volt se melegvíz, se fűtés. Persze nyáron az utóbbira nem volt szükség, és az előbbit is ki lehet…..
Vegyünk házat! Döntés 2019.05.19 12:53:15
Szolgálati közlemény: a bank jóváhagyta a hitelkérelmet, így a jövő héten már szerződést írhatunk alá a lakossági energiahatékonysági hitelprogram keretében a ház szigetelésére és a napelemekre. Hosszú és rögös út vezetett idáig. Legutóbbi kapcsolódó bejegyzésemben ott hagytam abba a történetet,…..
Vegyünk házat! Beázás 2019.05.17 15:02:30
Eléggé bizonytalanul kezdtem ütni a billentyűket, mert megmondom őszintén, ezt a témát eddig mindig kerültem. Habár tettem célzást már arra a korábbi bejegyzések némelyikében, hogy az eddigi legnagyobb projektünk, az új előtér, azaz főként annak a teteje nem vált a szakma dicséretévé, de attól mégis…..
Vegyünk házat! Egy kis mellékes 2019.05.15 15:23:35
A lakás és a családi ház közötti legszembetűnőbb különbség a tárolásra használható helyek mennyisége. Ez az állítás persze inkább csak akkor igaz, ha az ember lakásból költözik házba, méghozzá nagyobba, és jól átgondoltan előre ki tudja alakítani mindennek a helyét. Az ideális helyzet nálunk több…..
Vegyünk házat! Döntésközelben 2019.05.10 13:03:33
Ha tegnap leültem volna a gép elé, és megírtam volna egy bejegyzést arról, ami éppen bennem kavargott, akkor nagy valószínűséggel mostanra már megbántam volna. Vagy nem. Ezt nehéz megmondani. Mindenesetre vettem egy mély levegőt, elszámoltam tízig (délután kettőtől úgy este tízig), közben…..
Vegyünk házat! Romeltakarítás 2019.05.08 17:50:36
A cím már eleve beszédes, úgyhogy nem húzom a dolgot, mint a rétes tésztát, itt bizony a romeltakarításról lesz szó. A házfelújítás során mindenképpen eljön majd az a pont, amikor az ember már úgy érzi, hogy a szakember nem tesz hozzá a végeredményhez, a jelenléte inkább csak hátráltatja a lezárást.…..
Vegyünk házat! Magaságyás 2019.05.03 13:19:33
Dobj össze magaságyást raklapból! Ha meghallod ezt a mondatot, és kedvet kapsz egy magaságyáshoz, méghozzá raklapból, akkor azért légy óvatos. Raklapból bármit meg lehet csinálni, és magaságyáshoz kifejezetten alkalmas alapanyag, a feladat azonban összetettebb, mint amilyennek elsőre…..
Vegyünk házat! Lépcsőzés 2019.04.23 19:04:16
Volt egy pontja a szakemberünkkel kialakult konfliktusnak, amit kicsit részletesebben is megmagyaráznék, sőt, megérdemel egy külön bejegyzést is. Már csak ezért is, mert ezen keresztül kicsit rá lehet világítani arra is, hogy  ha nincs rögzítve a legelején, amit a szakemberek vállaltak, akkor a…..
Vegyünk házat! Birtokvita 2019.04.16 15:14:34
Amikor megvettük a házat, naiv tulajdonosként úgy tekintettem a szomszédokra, hogy milyen izgalmas, ez is velejárója annak, ha az ember családi házba költözik. A naivitásom persze nem tartott soká, nagyjából az első ház körül töltött napunkon megjelent az egyik szomszéd, és elmondta, hogy volt…..
Vegyünk házat! Egy kis nosztalgia 2019.04.14 10:49:59
Akárhányszor is összevesztünk a szakemberünkkel, és hangot adtunk az elégedetlenségünknek, mindez inkább annak szólt, hogy nem kevés pénzt fizettünk ki valamiért, ami nem igazán úgy sikerült, ahogy az a papírra le volt rajzolva. És ezzel is inkább csak az a probléma, hogy a vállalásban nem úgy…..
Azért az szívderítő látvány, amikor az ember belép a saját házába, amibe hamarosan talán be is költözhet, és napról-napra várja valami fejlődés. A ház pofásodik, tisztul, a szagokat illatok váltják fel, és egyre jobban el lehet képzelni, melyik bútor hova megy majd. De mielőtt tényleg belesüppednénk…..
Vegyünk házat! A lejtő tetején 2019.04.09 18:27:16
Valahol nagyon vicces, hogy másfél évvel a beköltözésünk után még mindig nem értem végig a folyamat "papírra" vetésén. Megjegyzem, talán jobb ez így, a fordulópontot ugyanis az előtér korábban említett beázása jelentette, onnantól nagyjából annyira nyögvenyelősen ment a két kőművesünknek a munka,…..
Sebtiben elkezdtünk dolgozni a pályázati anyagon, mert bár mindent a projektmenedzser csinál, azért kelleni fog egy energetikai tanúsítvány (összesen három egyébként: előtte, a tervek szerint, meg a végén, amilyen lett), árajánlat a kivitelezőktől, nullás igazolások a közművektől, stb. Ezeket az…..
Vegyünk házat! Felvillanyozva 2019.04.04 10:41:53
Rég írtam bejegyzést, aminek egyszerűen olyan sokféle oka van, hogy inkább nem is taglalom. Az egyik ok viszont szorosan kapcsolódik az előző bejegyzéshez, tulajdonképpen annak folytatása, úgyhogy most jöjjön, aminek jönnie kell: miután búcsút intettünk a gáznak, és a hónunk alá csaptuk az első…..
Vegyünk házat! Ez gáz? 2018.08.02 13:15:14
Azt viszonylag gyorsan dekódoltuk, hogy ha az embernek családi háza van, akkor sosem érezheti azt, hogy kész van. És erre nem csak azok a bölcs tanácsok ébresztettek rá minket, amiket tapasztalatból fogalmaztak meg nekünk háztulajdonosok, hanem az élet tényleg mindig hozott is valamit. Korábban is…..
Jöjjön egy kis kitérő az unalmas házépítős képek forgatagában. Az korábban már kiderült a történetből, hogy az eredeti terveink szerint a házhoz formailag nem nyúltunk volna. Fejtegettem már azt is, hogy ez számos kompromisszum meghozatalát jelentette, de ez különösebben nem zavart egyikünket sem.…..
Vegyünk házat! ...és gipszkarton 2018.06.13 16:03:58
Szóval. Először is rögzítsük, hogy a gipszkartonozás históriája 2017. május 8-tól végighúzódott egészen a beköltözésig. Itt majd elmesélem, hogy kezdődött az egész, és megközelítőleg azt is körülírom, hogy milyen végkifejletre lehet számítani ennek kapcsán. Különösen fontos, hogy pozitív…..
Vegyünk házat! Beton... 2017.10.27 20:23:43
Miután az ablakkeret nagyjából elnyerte végleges formáját, egy újabb fontos műveletre került sor. Korábban már taglaltam, hogy a ház egyik érdekes sajátosságát a helyiségek eltérő szintje adta. Ez a gyakorlatban úgy nézett ki, hogy az előtérből mondjuk sötétben és egy kicsit csoszogva nekiindulva,…..
Vegyünk házat! Házféle forma 2017.10.25 11:44:20
Nagyon fontos momentumok következnek a házfelújítás folyamatában: mivel a falak és a tető már megvan, most jönnek azok a részek, amelyektől a jelenlegi, átjárható építési terület hatás átválthat egy zárt lakhellyé. Azért írom feltételes módban, mert az előző bejegyzésben taglalt kupacolás után nehéz…..