Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Garabonciás

38 bejegyzést írt és 92 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Bulvármocsokban fetrengő, visszataszítóan kattintásvadász rovatunkban ma a csöcs metafizikai jelentőségét és a marketingben megjelenő hatalmát vizsgáljuk szigorúan tudományos alapon, úgy emberileg mint szakmailag. Szóval Sophitia Alexandra minden idők legkirályabb (jó, ezen ne…..
Garabonciás 2009.04.27 16:58:01
Azért ezzel vitatkoznék. Az általad felsorolt rajzfilmek egy részét legalábbis én inkább afféle nyárspolgár és kisemberképzőnek tartom, ami az égvilágon semmit nem ad egy gyereknek ahhoz, hogy kialakuljon benne valamiféle jobbra, nagyobbra törekvés. A gyerekeknek szükségük lenne arra, hogy ilyen formában az akcióigényüket is kielégítve megkapják azt a hős-adagot, ami aztán később finomodhat.
Gügyögés meg vicceskedés, a hétköznapiság dícsérete? Meg is lett az eredménye. Az a generáció, aki a Mazsola- meg Lolka és Bolka-féle rajzfilmeken nőtt fel, meg lehet nézni, mennyit profitált belőle. Nincs érzéke semmi magasztoshoz, semmi olyanhoz, ami valamilyen értelemben több lenne, mint az a szürkeség, ami körülvesz minket. Könnyen is korrumpálható, és megszokta, hogy ha valami balul üt ki, igazi felelősségvállalás helyett csak mismásolja, elkeni vagy szépen elvicceli a dolgot.
Tovább kellene nézni annál a bizonyos orrnál. A mítoszok sem azért születtek, mert olyan iszonyúan primitívek voltak az ókori emberek, meg csak ennyire voltak képesek. A mai kornak, ahogy minden kornak, megvannak a maga mítoszai, és meg lehet nézni, hova jutnak azok az országok, akik tudnak vele élni, és tudják, mennyit adhatnak egy gyereknek. Egy gyereknek példaképekre, hősökre van szüksége. Ezek a japán filmek, rajzfilmek, az USA szuperhőseinek világa... De rossz nekik. Bezzeg mi aztán tudjuk, mi kell a gyerekeknek. Tényleg. A Kis vakond A Minőség! Mi sem könnyebb, mint mindent lenyeletni egy olyan generációval, akinek a lelkében egy kismalac, egy minimálstílusban megrajzolt vigyorgó testvérpár, és egy lepkéket kergető, kissé ütődött, születési hibás sárkány az ideálok. Legyünk büszkék.
Rájöttem! Gimnázium 2008.12.16 12:37:00
A gimit elvégezni nem nagy szám, de azért akinek még ez sem sikerül, az ne várjon túl sokat az élettől. Igaz, ezek a mai gimnáziumok már lószart sem érnek. Csak abból lesz tisztességes ember, akit szigorú, poroszos rendre szoktatnak már a középiskolában is. Ehelyett csak…..
Vérmagyarország Jelentkezem. 2008.10.13 19:25:00
 Először is szeretnék bocsánatot kérni azoktól, akik hétről-hétre türelmesen várták, hogy írjak a blogra valamit, és ugyanígy hétről-hétre csalódniuk kellett. (Különösen d.z., Zsu, és Honie, akire most gondolok). Az az igazság, hogy folytatás továbbra sem lesz,…..
Sötét volt, hideg levegő csípte az arcát egy romos ház felső szintjén. Mindenhol téglák és por, kacatok és a végtelen reménynélküliség nyomai. Luca a szoba egyik világosabb sarkában kucorgott, éhes volt és fáradt, de nem mert elaludni. Ruhája elszakadt, cipője átázott,…..
Másik Magyarország Az új kezdet 2008.09.07 20:11:00
Még köszönd is meg   De nagy dolog - a feleséged otthagy,De nagy dolog - zűrzavaros fejed!De nagy dolog - kapualjban megloptak -Még köszönd meg, hogy életben lehetsz! Na és - ha tested rák bántja s meggyötör,Na és - ha iszákos lettél és vedelsz,Na és - elűzött…..
Vérmagyarország (Lulu) Kitérő. 2008.09.02 14:02:07
- El sem tudtam eddig képzelni, hogy élvezzem a botorkálást. De most így nekem jó. Tetszik a dolog. – mosolyog Álmos Lucára, újdonsült útitársára. Mesterének végtelenül hálás, hogy csatlakoztak végül a fehér lángba boruló alakokhoz. Álmos kilátástalannak ítélte…..
Petőfi Sándor nevét meghallva majdnem mindenki sznobul elkezd bólogatni, és kissé affektálva dicsérni őt: „Óó, igen, Petőfi! Az egyik legnagyobb magyar költőnk…” Na és nekem pont ezzel van bajom! Ugyanis ez a bajszos fiatalúr nem volt nagyszerű ember, de még csak…..
Garabonciás 2008.09.02 13:14:32
Áu. Ez fájt egy kicsit. Petőfi, mint irodalmilag értéktelen figura? Jó, persze, lehet ez a véleményed. Az érved, hogy nem közvetít mélyenszántó gondolatokat. Mond csak, ismered azt a szót, hogy líra? Tudod, hogy a líra miről szól? (Különösen a XX. század előtti költészetet tekintve.) Azért is kérdem, mert Petőfi helyett 90%-ban prózaírókat ajánlasz, ami nem egészen ugyanaz a kategória. Annyi erővel Kosztolányi is szar, mert a költészete csengő-bongó, szép, de üres - bezzeg Michel Foucault mennyivel többel járult hozzá a világról való tudásunkhoz!

Ehh, az ember nem csak gondolat, hanem szív és lélek is. A költészet pedig mindezek mellé technikai tudás is! Petőfi nem volt akkora paraszt, mint gondolják. Francia költőket is olvasott, képben volt a történelemmel, más népek irodalmával, és tehetséges volt. Arannyal azért voltak barátok szerinted, mert az öreg megsajnálta szegény "nyomi" Petőfit? Nem is beszélve Heinéről...
Egyáltalán, egy irodalmat szerető ember miért használ ilyen szót, mint a "nyomi"? Jah, meg "általános közgondolkodás", egen... Pleonazmus FTW. :p

Ami a fiatal (posztmodern) "irodalmárok" (talán inkább írók és költők, nem? ismerni kellene a szavak jelentését, mielőtt elkezdesz olvasni) egy-egy sorát illeti, ami szerinted többet ér bármelyik réginél, hát hadd mondjam el, hogy azok a sorok éppen az intertextualitásnak nevezett dolog miatt érnek annyit, ami nem jelent mást, mint hogy a figyelmes és művelt olvasóban azokat a régi "nyomikat" idézi fel.

És hogy a mai gyerekek fejlettebben gondolkodnak, mint a régi költők, írók? Ezt komolyan gondolod? Régen tizenévesek már országokat kormányoztak, háborúkban vettek részt... Nem hiszem, hogy sokuk lenne erre képes manapság.

Kérdésem még: azt írtad, hogy nem értetted meg, miért dobja el valaki az életét, ahelyett, hogy békében élne a feleségével meg a gyerekeivel, és sok szép élményt élne át. Hmm... Mint például hogy az ellenállás hiányában (mivel mindenki inkább békében éldegél) betörő ellenség felgyújtja a szomszéd falut, és ti a családdal édes mosollyal az arcotokon nézitek a lángokat, miközben a továbbnyomuló hadsereg eléri a ti településetek is, és a katonák mondjuk vidáman pajzánkodnak az árokparton a szomszéd lányával? Szerintem életreszóló élmény lenne a gyereknek, és bizonyára fejlődne az ilyesmitől a gondolkodása. Bár az is lehet, hogy csak valami "nyomi" verset írna róla, meg a szánalmas érzéseiről, ahelyett, hogy modern, gondolkodó emberhez méltón értekezésben fejtené ki álláspontját a dolgok ilyetén alakulását illetően.

Nem érted, hogy miért erőszakkedvelők az emberek? Világbéke, mi? Mondjuk azért, mert az emberek akkora állatok, hogy szeretik megvédeni a számukra fontos dolgokat. Esetenként áldozatokat tudnak hozni azokért, akiket szeretnek, és azokért a dolgokért, amiken át generációkon keresztül küzdöttek. Olyan rohadt könnyen lehetsz te már ilyen ártatlan pacifista, mikor minden a segged alá van tolva, nem igaz? Végülis csak a te életed számít, nem? Milyen könnyű elfeledkezni róla, mikor minden reklám arról szól, hogy valósítsd meg önmagad, meg kövesd a saját álmod - azt, hogy ugyanakkor az égvilágon minden meghosszabítása valaminek, ami a múltban indult, és ezért bizony felelősséggel tartozik minden egyes ember. Irtózni az erőszaktól, a harctól, életek feláldozásától képmutató és hálátlan dolog, mikor az a talpalatnyi föld, amin állsz, vérrel lett megvéve az ükapád, az ő ükapja, meg annak az ükapja által. (Képletesen szólva. Persze lehet, hogy máshonnan származnak, de ez a lényegen nem változtat.) Csak úgy mellesleg: a világirodalom nagy részét olyan művek alkotják, akiknek az írói katonailag igen aktív országokból származnak. Milyen érdekes, nem? :p

Ez a posztod nagyon gondolatindító szeretett volna lenni, és szembemenni a kánonnal. A baj csak az, hogy a gondolkodás kicsit több, mint pusztán fanyalogni, vicceskedni és felsorolni néhány XX. századi írót, akinek eszembe jut a neve. Joyce különösen nagy telitalálat, kb. még az irodalmárok se olvassák (irodalmárok, mint irodalmi alkotásokat elemezgető emberek), csak beszélnek róla.

Véleményem szerint ez egy nagyon gyerekes poszt volt.
Vérmagyarország Kóan. Ugyan... 2008.08.31 17:28:00
A Rémkirály az Élet Nagy Kérdésein filozofálva meríti rettentő Tekintetét a Sötétségbe. -Áruld el, barátom, Iskarióti, miért gyűlölnek engem az emberek? És válaszol az Örök Áruló: - Mert gyilkolod őket. Mert elvetted tőlük a szabadságot. - Hiszen lett helyük, hogy…..
Amikor tudjuk ,hogy a filmben nindzsák lesznek már előre tudhatjuk, hogy rohadt sötétben fognak kommandózni maszkos csávók, mi meg nem látunk majd semmit az egészből. Mégis a nindzsa filmeknek nagy sikere van külön műfajnak nevezhető az akciófilmek univerzumában. Ezért…..
Subba Szuperpuma: Spagetti Macs 2008.08.29 08:16:00
Ismerjétek meg Spagetti Macskát, aki spagettit eszik! Ebben eddig semmi különleges nincs akár még személyesen is ismerhettek ilyet, de Spagetti Macska más! Első médiaszereplése amivel felhívta magára a figyelmet egy amerikai műsorban volt, ahol a csúnya szavak kisípolására…..
Most vettem csak észre, hogy az aktuális epizód végig vázlatnak volt jelölve. Valami már régóta gyanús volt - most már tudom, hogy a "szólj hozzá" hiánya. Ezt nem hiszem el... Pedig most végre sikerült tényleg vasárnapra megírnom az epizódot!   --- Egyébként ezt…..
Garabonciás 2008.08.26 08:31:17
Vérmagyarország Üres helyek. 2008.08.24 21:42:15
 Kata és Tamás a szőke lány konyhájában ül, csendesen élvezve a jóllakottságot. Most, hogy a hasuk tele, az érzékeik újra kinyílnak az őket körülvevő világra. Az első dolog, amit észrevesznek, hogy a hely bizony elég szűkös. A konyha nagy részét legalább fél…..
Vérmagyarország - Nincs ihlet. - 2008.08.17 23:04:07
Ülök a székben, fogom a fejem, és nem jön semmi. Csak a nagy kép van, de kis epizódra nincs ötlet. A héten valami más kötött le, ma pedig a tegnapi lakodalom utáni fáradtság nyomaszt. A fizikai mellett az is, hogy fantasztikusan antiszociálisnak éreztem magam, mivel nem szeretek…..
Vérmagyarország A kegyelemről. 2008.08.11 16:11:59
 Kata és Tamás éhesen és elveszve baktat a szombathelyi utcákon. Helyzetük kissé Jancsiéra és Juliskáéra emlékeztet, a különbség csupán annyi, hogy mézeskalács-házikót aligha van reményük találni. Ami pedig a boszorkányt illeti, ő valószínűleg régesrég önként…..
Több, mint egy éve indult a blog.hu egyik legnépszerűbb blogja, a BKV figyelő. Napi több poszt, rengeteg hozzászólás, rendszeres Index.hu főoldali megjelenés és töretlen siker. Feltételeztük, hogy talán összetűzésbe került annak idején egy-két BKV alkalmazottal, ezért a nagy…..
- Nem baj, ha ideülök melléd? – szólítja meg Álmos az egyetlen női tagot a nyolc különös alak közül. A lány a hideg aszfalton ül és kopott cipőjével a szegély sáros földjét túrja, mikor meghallja a kérdést. - Dehogy, nyugodtan. – szemét Álmoson felejti, és ha…..
Vérmagyarország - Meglepetés. - 2008.08.04 09:22:00
Egy hétre túrázni megyek, de előredátumoztam egy posztot szerdára. Egy ismerős tollából származik, fogadjátok szeretettel. :)..
 - Főnök. - Hmm. - Szerintem ez nem oké. - Jó. - Hogyhogy jó? - Addig, amíg csinálod, amit mondok, rendben van, hogy szerinted ez nincs rendben. - A többiek is húzódoznak. Figyelj, Főnök. Én értem, hogy sámánok vagyunk, meg minden, de azért ez elég meredek jósálomnak,…..
Garabonciás 2008.07.31 23:42:50
Garabonciás 2008.08.02 23:18:39
Vérmagyarország Isten hozott? 2008.07.27 16:31:00
 Katának egy lelkét kilehelő elefánt jut először eszébe, ahogy a teherautó fékez, aztán megáll egy kertes ház előtt. Tamás, miután maga is kiszállt, előrebillenti az ülést előtte és a kezét nyújtja – Kata nem fogadja el, az ajtó fölötti kapaszkodót megmarkolva…..