Regisztráció Blogot indítok
Adatok
vtravel

71 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
vtravel Grúz konyha: a khinkali 2018.01.07 21:34:19
A grúz konyha évezredes étkezési kultúrája nagyon gazdag, sok zöldség, zöldfűszer és diófélék jellemzik, kiválóak a boraik. A khinkalit (ხინკალი) tartják leggrúzabb grúz ételnek. (A khinkali ejtése: hinkali és szóban a hangsúlyt az „a” betűre tesszük.) Hasonlítják a varenikihez (вареники) vagy…..
Idén ismét új úttal bővül a palettánk, a bajor vidéken kalandozunk, lovagvárak, kastélyok és kolostorok között. Egy kevésbé ismert városka, Füssen, várkastélyáról és kolostoráról ejtünk most néhány szót. Füssen helyén már a római időkben állt egy Foetibus nevű település, amely már akkor fontos Lech…..
vtravel A pizza története 2017.07.18 11:57:15
Biztosan sok változat kering a pizza keletkezéséről, egyet most mi is megosztunk az olvasóval. A legenda szerint századokkal ezelőttre nyúlik vissza a pizza története… Történt pedig, hogy egyszer egy szegény vándorlegény kopogtatott egy olasz falucska háza ajtaján. Senki nem volt épp otthon, csak…..
vtravel Az almalány 2017.07.14 12:52:28
Volt egyszer egy király és egy királyné, akiket gyermektelenségük miatt emésztett a bánat. Mondta is a királyné: - Miért nem szülhetek gyermeket, mint ahogy almát terem az almafa? Történt aztán, hogy a királynő gyermek helyett egy almát hozott a világra. Olyan szépséges, pirospozsgás alma volt az,…..
vtravel Amalfi 15+1 arca 2017.07.11 18:47:51
Amalfi kisváros Olaszország Campania régiójában, Salerno megyében. Amalfi városa a Sorrentói-félsziget délkeleti részén fekszik a Salernói-öböl partján, a Monte Cerreto (1315 m) lábánál, Salerno városától nyugatra. Eredetéről  az a feltevés, hogy a várost valószínűleg Nagy Konstantin császár katonái…..
A Giewonthoz ősidők óta hozzá tartozik az alvó lovag legendája, mivel a hegygerinc sziluettje meglehetősen hasonlít egy alvó emberre. Honnan ered ez a legenda? Mindez az alvó lovagokhoz kötődő legendáknak köszönhető, melynek eredetéről és történetéről lesz szó az alábbiakban. Az alvó hősök, akik…..
vtravel Prámzisz dióhéja 2017.05.17 16:50:43
Nagy, fekete szikladarab lebegett a végtelenségben, nem messze a Holdtól. Ezen építette fel palotáját Prámzisz, az emberek és istenek sorsának felügyelője. Jóindulatú istenség volt, abban lelte legnagyobb örömét, ha a világ nyugodtan éldegél körülötte. Ám a Földön lakó emberek minduntalan…..
A II. Ottokár tér (náměstí Přemysla Otakara II.) közepén található České Budějovice egyik fontos szimbóluma - a Sámson-szökőkút. Ezt a csodálatos barokk művet 1721 és 1727 között építették, és eredetileg a Moldva vizével volt hivatott ellátni a várost. Kőmedencéje a Cseh Köztársaság egyik…..
vtravel A kővé vált utcagyerek 2017.02.16 18:46:30
A Szent Márton-templom Prága egyik legrégebbi temploma, Még a 12. században alapították, és egykor valóban közvetlenül az óvárosi erődítmény falánál állt, ahogy a neve is mutatja.Réges-régen a csibész utcagyerekek szerettek felmászni a tetejére, hogy kiszedjék a fészkükből a galambfiókákat. Egyszer…..
vtravel Hol született a bor? 2017.01.27 11:17:50
Sok-sok évvel ezelőtt, amikor az ember még nem tudta, hogy miként kell bort készíteni, az erdőkben burjánzó szőlőtőkék növekedtek, s azok szemeit a madarak csipkedték.Azonban egy napon egy szegény ember lett figyelmes erre a furcsa, ámde ehető növényre; kiásta egynek tőkéjét, megfogta, haza vitte és…..
vtravel Amalfi 2017.01.26 15:13:07
Nápolytól délre, a gyönyörű olasz tengerparton található Amalfi, amely már évszázadok óta híres történelméről, csodálatos elhelyezkedéséről, és szemet gyönyörködtető városképéről. Amalfi és a környező települések 1997 óta az UNESCO Világörökségi Listájának tagja. A legendák szerint a város…..
vtravel Nápolyi vércsoda 2016.12.30 15:35:03
Minden városnak megvannak a maga "csodái". Nápolyban ez San Gennaro püspökhöz kötődik.  Benevento püspöke Stent Januáriusz, olaszul San Gennaro mártírhalált halt 305-ben. A nápolyi vércsoda az ő nevéhez kötődik, hiszen lefejezésekor egy asszony a vérét egy edényben felfogta. Az alvadt vér, néhány…..
Hol volt, hol nem volt, élt egyszer egy szegény öregember egy öreg házikóban. Egyszer nagy szél támadt, és levitte a ház tetejét. A szegény öreg jajgatott, majd elgondolkodott: "Elmegyek magához a Szélhez, panaszt teszek nála." El is indult, ment egy egész nap, amikor leszállt az este, bejutott egy…..
Sugár András újságíró 102 országban járt, az akkor még a Szovjetunió részeként létező Grúziában is A ő könyvéből idézünk most néhány gondolatot az akkori országról. "Grúziában a lakosságnak mindössze nyolc százaléka orosz, faluhelyen több az örmény, azerbajdzsán, kurd, mint az orosz anyanyelvű. A…..
Az ősz egész Európát gyönyörű színekbe öltöztette. Most tegyünk egy rövid virtuális sétát lengyel tájakon. Besszádok Pieniny Tátra Tátra Besszádok Ha tetszett a bejegyzés, keress minket a Facebookon is: vTravel.hu..
vtravel Házjegyek Prágában 2016.11.08 15:04:49
Egy pillanatnyi figyelmetlenség is elég volt Eleonora Schwarzenberg őrangyala részéről 1848. június 12-én délután, és Alfred Windisch-Grätz hitvese egy eltévedt golyótól leterítve holtan rogyott össze a szálloda ablaka mögött — miközben a tábornok azon fáradozott, hogy gránátosokkal leverje a…..
vtravel A bozontos szellem 2016.11.02 14:29:48
A legrégebbi, 11. századi prágai körtemplom, a Kis Szent Kereszt-kápolna a Konviktská (magyarul Konviktus) utca és a Karolina Světlá utca sarkán áll. Azt mondják, egy bozontos, hosszú hajú, hosszú szakállú rém ijesztgetett a környékén, A kápolna mellett, a Konviktus utcában áll egy kis ház, az…..
vtravel Ki volt Gambrinus? 2016.10.25 12:02:58
A belga és holland sörkocsmákban még manapság is mindenütt megtalálható a mondabeli Gambrinus díszes képmása. A német-alföldi néphagyomány ugyanis ezt a szúrós tekintetű, kezében az országalma helyett sörös kupát szorongató, árpakalászok között trónoló királyt tartja a sör feltalálójának. Gambrinus…..
vtravel Az erények kútja 2016.10.24 14:32:50
16. századi műalkotás, 1585-1589 között készült, német neve: Tugendbrunnen. A nürnbergi városi tanács Benedikt Wurzelbauer ércöntővel elkészítette a hét erényt megtestesítő nőalakokat. Hárman a három isteni erényt (hit, remény, szeretet) hárman pedig a három emberi erényt, (mértékletesség,…..
vtravel A „folyékony kenyér" 2016.10.18 11:55:45
Rövidesen indul a következő sörtúránk, ennek apropóján egy régi cikket adunk ma közre a sör történetéről. Ahhoz, hogy alaposabban megismerhessük a sör tulajdonságait, legalább hatezer esztendőt vissza kell forgatnunk a történelemben. Az emberiség legrégebbi frissítő-bódító italának históriája…..
vtravel Az arany csodalámpás 2016.09.28 12:54:47
Nepomuki Szent János sírja - amely a Szent Vitus-székesegyházban fekszik - színezüstből készült. Számos különlegesség mellett értékes ezüstlámpások díszítik. A legenda szerint hajdanán volt köztük egy aranylámpás Is. Készítője önhibáján kívül eladósodott, és börtön fenyegette. Az illető ékszerész…..
vtravel Házjegyek Prágában 2016.09.15 18:21:22
A monda úgy tartja, e ház előtt ölték meg az utolsó, Prága területére tévedt farkast. Akár így volt, akár nem, biztos, hogy a házjegyeket illetően itt egy nyúl kerekedett fölül. Az épület hátsó szárnyát 1424 körül ugyanis úgy említik: „Az Ordashoz, Ki Lúdakra Sziszege”. Ezt a házat nyelte el a pufók…..
vtravel A Twardowski legenda 2016.09.08 17:38:13
A Krzysztofory-palota (Rynek Glówny 35.) a XVII. században épült, ekkor három középkori házat kapcsoltak egybe. Udvarában oszlopos loggia és barokk díszkút is van. A ház falán levő tábla arra emlékeztet, hogy az 1848-as időkben itt székelt a forradalmi kormány. De egy legenda is kötődik az ehhez az…..
vtravel Közelítő ősz 2016.09.05 14:05:22
Nem csak a naptár mutatja, hogy ősz van, a ma reggeli időjárás is szomorkás volt. De van az ősznek szépsége is, hoztunk is egy csokor gyönyörű őszi fotót a nagyvilágból színpompás levelekkel, misztikus, ködös reggelekkel. Kioto, Japán Snake-River folyó, USA Portland, USA Bulgária Ködös…..
Most egy rövid kis történetet hozunk azokból az időkből, amikor volt Szovjetunió és meghatározó szerepet töltött be Kelet-Európában. Van egy lengyel anekdota az egyszeri kislányról, akinek dolgozatot kellett írni a következő témáról: „Miért szeretem a Szovjetuniót?” Nem lévén biztos a válaszban,…..