Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Szántói Gábor

17 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Miből is áll az általam készített íj: 1-es számmal jelöltem a lenti képen az üveglamináltat (fiberglass). Ez az elem adja a technológia alapját. Az üvegszálakat (roving) gyantával rögzítik egymáshoz. Az így nyert anyag igen ellenálló hosszanti irányú húzó és nyomó erőknek. Ezt kihasználva ez…..
Szántói Gábor 2016.03.01 08:17:23
@szantoi: Ez még csak az alapok. De örülök, hogy motiváló.
Szántói Gábor 2019.05.09 13:48:11
@Máté Lendvai: Szia! Vígh Robert szokott eladni. 20m a minimum. Vagy Nagy Viktor vesszőkészítőt kell megkeresni. Neki volt kapcsolata a Berbappal.
SzantoiBows Recurve íj ragasztása 2016.06.15 10:26:05
A kis videóban az látható, hogy is történik a ragasztása egy laminált recurve-nek.Az asztalon már az előkészített anyagok láthatók. A üveg laminált, a karok színét adó furnér, a karok belső szerkezetét alkotó ékelt falapok, és a markolat magja egy táblásított dió fa.Első lépésként mindezt jól…..
A markolat díszítése és stabilitásának növelése érdekében szokás táblásított markolat magokat készíteni. Az egészen egyszerűtől az igazán cifráig sok félle készíthető.Ebben a videóban egy félköríves betétet csinálok. A lépések egyszerűek, de sok odafigyelést igénylő folyamat. Hogy jól látható legyen…..
Több megoldás kínálkozik, hogy az ember hosszú íjat készítsen. Az első és legkézenfekvőbb a faragott íj készítése. Az készítést nagyban meghatározza az alapanyag és annak formája. Lehet fiatal pár éves fa frissen vágva. Eszközként szükséges egy fejsze vagy nagyobb bozótvágó, egy vonókés, és egy…..
A hosszú íj, vagy longbow kifejezésen történeti szempontból az angolszász bot íj értendő. Ami a középkor atombombájaként ismert “csoda” fegyver a 13. és 14. században. Erről részletesebben itt lehet olvasni. Az eszköz könnyen pótolható és nagy tűzerőt biztosított fegyver. Ami a hadviselésben…..
A kategóriák közül első nagy szerelmem a longbow volt. A hosszúíj egyszerűsége és célszerűsége teljesen megfogott. A céltábla ellőt azt tapasztaltam, hogy pontosabb és készségesebben talál célba, mint a kisebb ideghosszú íjak. A tudatomban, süldő kismalacként még a hatalmas erőt képviselő…..
SzantoiBows SLH-recurve teszt. 2016.02.21 18:15:50
Ezen a videón az SLH-recurve terheléses gyors tesztje látható.A karok mozgását felűről figyelve könnyebben elellenőriztem, hogy feszítés közben tekeredik-e az íj karja. Ha véletlen igen, akkor van lehetőség a javításra is.Túl is húzom, hogy a nem látható hibák is még időben felszínre…..
Szántói Gábor 2016.03.20 15:48:27
@Tibor Jankovic: akkor kérdez nyugodtan szívesen válaszolok.
Az íj tervezésekor a cél az volt, hogy egy jól működő megfizethető íjat készítsek. A hatékony defrex-reflex formának egy enyhe, egyszerűbben ragasztható kivitelét választottam kiindulási alapnak. A munkaigényes díszítéseket is elvettetem, így a ragasztási időt is tudtam csökkenteni. A karok és a…..
Ezt a témát is már többen feldolgozták több nézőpont és megközelítés is cikkbe lett foglalva. Be is elmelek ide párat, mert nem szeretnék sok mindent ismételni. A forrásokban szakavatott emberek informatív oldalait megtalálod. Áttekintést kívánok itt most csak nyújtani olyanoknak mint édesapám is…..
Szántói Gábor 2016.03.14 13:35:39
@Tibor Petrovics: az nagyon jó nyomjad az észrevételeket.
Ebben a cikk sorozatban a saját felfogásom szerint foglalkozok az íjakkal. Azt szeretném bemutatni, ahogyan én látom az íjakat, jelmezőiket, tulajdonságaikat. Mik azok amik megkülömböztetnek egyes íjakat egy másiktól és, hogy ezeket hogyan gondolom rendszerezni. Sok más megközelítést teljesen…..
Az íj rétegei között a kötést biztosító anyag. Ragasztáskor hidat képezünk a két felület között. A ragasztóanyag ragasztási szilárdságát, a szerkezeti anyagokon az adhéziós erő biztosítja. Az „adhézió” a két anyag felületén ható tapadóerő. Mechanikai eredetű, ha a kölcsönhatásban részt vevő anyagok…..
A markolatmag kifejezést arra a részre használom ami az íj markolatának alapját képezi.   ,Azért csak az alapját mert az íjkészítő szándékától függöen tovább épitheti, vagy el is hagyhatja a ragasztáskor és később az íjra építtet anyagokból alakithatja ki a végleges markolatot. , Általában fa…..
A furnér vékony falemez, amely az előállítás módja szerint lehet fűrész-, kés- vagy hántoltfurnér. A furnér szó a 16. századból ered és francia eredetű (fournir: ellátni valamit valamivel). Azt a folyamatot jelentette, amikor kevésbé értékes fát jobb minőségű fával burkoltak be. Az íjaknál a…..
A karok magja a hajlórész üveglapjai közötti anyag. Általában fa alapanyagból előállított vékony lapok. De használható bambusz is, műanyag, vagy szilárd hab. A felhasznált anyag adhatja a karok rajzolatát, színét. Szerepe, hogy megtartsa a távolságot a húzó és nyomó erőhatásnak ellenálló rétegek…..
A laminált íj erejét és dinamikáját az üveg anyagi tulajdonságai adják. Az íjra mint rugalmas anyagból készült eszközre gondol az ember. Ezzel szemben az üveggel az első közvetlen tapasztalat, az hogy törik. Legyen az nyomó-, nyíró-, hajlító-, vagy húzóhatás. Törik. Mindezek az erő hatások fellépnek…..
Sziasztok! Ebben a bejegyzésben bemutatok egy íjat és használt agyagok néhány tulajdonságát, valamint a készítésének egyes fázisait is fotókon. Az SLH-recurve egy általam tervezett forma. Több már létező formából inspirálodva készítettem. A név a Szántói Line H recurve elnevezésnek a rövidítése. A…..
SzantoiBows Első lépés 2016.02.19 13:31:45
Sziasztok!Önmagában az íjkészítés nem egy bonyolult dolog. Már kisgyerekek is képesek eszközt készíteni, ami pár métere eljuttat egy kisebb ágat. Csak egy madzagra és két fadarabra van szükség. Kisfiúkon megfigyelhető az a késztetés, hogy elkészítsenek egy 10000 éve használt eszközt. Nekem is ott…..