Regisztráció Blogot indítok
Adatok
aron.kovacs

181 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
pop sucks 2023: 50 kedvenc album 2023.12.11 15:01:26
2023 egy év volt, és most lassan véget ér. A legtöbb zenésznek - leszámítva mondjuk Taylor Swiftet - és tudatos zenehallgatónak nem volt ez különösen jó év: a Bandcampet, az egyik utolsó etikus terjesztő platformot a közelmúltban felvásárolta egy gyanús e-kereskedelmi vállalat, és rögtön ki is rúgta…..
pop sucks Fáradt hangok 2023.08.28 17:20:44
53 évesen meghalt Brian McBride, a kultikus texasi drone duó, a Stars of the Lid egyik fele. Ez az a fajta ritka alkalom, amikor egy “híresség” halála szinte személyes veszteségnek érződik, csak mert a zene, amit McBride és Adam Wiltzie felvettek 1995-től kezdődő bő évtizedes közös működésük alatt,…..
Könnyű cinikusnak lenni és látatlanban elutasítani A Fabelman családot, Steven Spielberg önéletrajzi ihletésű harmincnegyedik nagyjátékfilmjét - egy két és fél órás Spielberg-mozi a “mozi varázsáról”, a címében egy  “fable”-szójátékkal? Mégis kinek van szüksége erre? Ez a fajta önmagától elszállt,…..
Ki a horrorfilm történetének legjelentősebb rendezője? Jó pár név eszünkbe juthat e kérdés hallatán - a teljesség igénye nélkül: James Whale, Jacques Tourneur, George A. Romero, Roman Polanski, Dario Argento, Wes Craven, David Cronenberg… Rob Zombie? - de azt hiszem, a helyes válasz mégis John…..
Richard Linklater az amerikai független film egyik legjelentősebb rendezője. 1990-es bemutatkozó nagyjátékfilmje, a Henyék új nyelvet teremtett a filmes elbeszélésmódban, és Linklater unortodox hozzáállása a történetmeséléshez és a párbeszédekhez nagy hatásúnak bizonyult. Kis túlzással mindenki, aki…..
pop sucks Sikoly (2022) 2022.01.20 12:51:17
Itt van egy a sok jelentéktelen dolog közül, ami jobban zavar, mint kéne: amikor egy horror-franchise sokadik része úgy tesz, mintha nem is egy horror-franchise sokadik része lenne, hanem valami fontosabb, egy új kezdet, egy nagy irányváltás, vagy mittudomén. Gondolok az olyanokra, mint a 2021-es…..
pop sucks 2021: 50 kedvenc dal 2021.12.10 15:13:15
  2021... hazudnék, ha azt mondanám, hogy ez egy különösebben jó év volt a zenében. Legutóbb talán a 2014-es termés volt ennyire gyér. De azért volt élet Drake vagy Adele fojtogató blockbusterein túl: új csúcsokat meghódító régi kedvencek (Nick Cave, Low) és izgalmas debütálók (PinkPantheress,…..
pop sucks 2021: 50 kedvenc album 2021.12.06 14:57:18
Lassan a végéhez érkezik a COVID-éra második éve, itt van hát kényszeres visszaszámlálásunk 2021 legjobb zenéiről. Az elmúlt tizenkét hónapban részünk volt jó pár csalódásban, ami a kortárs popzene nagy neveit illeti - Lorde dögunalmas Solar Powerjétől St. Vincent Daddy's Home-jának kicsit sem…..
Vannak megosztó rendezők. És van Roman Polanski. Egy ember, aki csak szélsőséges véleményeket tud kiváltani, a művészetével legalább annyira, mint magánéletével. A szerzői film egyik legvakmerőbb úttörője, aki sötét fantáziájú különcök generációi előtt taposta ki az utat tabudöntögető…..
Mégis, mi választja el a "jó" ambient zenét a "rossz" ambient zenétől? A műfaj, mely névadója szerint is "annyira érdektelen, amennyire érdekes", melynek szó szerinti célja, hogy anonim módon a háttérbe olvadjon, nem teljesen értéknélküli valójában? Néhány billentyűt mindenki le tud nyomni egy…..
Lehet szeretni, lehet gyűlölni, de Steven Spielberg adottságait letagadni színtiszta ostobaság. Igaz: az ember kiadott a kezei közül néhány csöpögős és egypár önparódiába hajló filmszemetet, George Lucas haverjával karöltve bedarálta a hetvenes évek szerzői filmes Új Hollywood-hullámát, és utat…..
És vége van, ismétlen, VÉGE VAN! Ezze az utolsó húsz albummal búcsút intünk a 2020-as év végi listáknak (a másik 2020 legjobb dalairól itt található), és ennek az egész elátkozott évnek is. 2020 legjobb lemezei között pedig: atmoszférikus black metal svájcból, a klímaváltozás antropomorf istennői,…..
Már nagyon közel vagyunk a végéhez - úgy értem, a 2020-as év végéhez, de hál' istennek ebből az utolsó év végi listából sincs már sok hátra, aztán búcsút mondhatunk az egésznek úgy, ahogy van. Előtte azonban beszéljünk még néhány elég jó lemezről - a mai epizódban: trópusi deep house Londonból és…..
Múlt héten letudtuk az év legjobb dalait - most lássuk az albumokat. Volt, hogy elég mélyen a felszín alá kellett tekinteni az elmúlt 12 hónap során, hogy megtaláljuk az igazán értékes művészetet, de legyen szó francia extrém metalról, kenyai ambientről vagy japán folkról, a végén mindig megérte…..
Elérkeztünk hát visszaszámlálásunk végéhez - íme a legjobb zenék a legrosszabb évből, Radiohead-feldolgozásoktól világvégi darkwave-imákig, finn avantgárd metaltól futurista brit elektronikáig, karantént megéneklő pophimnuszoktól politikai töltetű hardcore hiphopig. És ahogy '15-ben, '16-ban,…..
Az Egyetlen Év Vége Lista, Ami Számít visszatér, avagy ideje belátnunk, hogy 2020 nem is volt olyan rossz év a zenében. A mai epizódban: sátánista francia black metal, angyali japán folk, klasszikus rock-cosplay svéd house producerektől, legalább egy Magnetic Fields-feldolgozás és szigorúan zéró…..
Lehetséges volna...? Tényleg... december van? Kevesebb, mint egy hónap, és 2020 végre a hátunk mögött lesz. Ez a fárasztó, furcsa és annyi szempontból katasztrofális év a zenei életre is mért néhány kíméletlen csapást. A "koncertek" és "fesztiválok" koncepciójának nagyrészt búcsút mondhattunk, ahogy…..
pop sucks Filmkritika: Tenet 2020.09.03 16:03:13
2020 van, és Christopher Nolan már megint visszatért egy magát ambiciózus műfaji kísérletként hirdető valamivel, ami a végén mégiscsak egy újabb Christopher Nolan-filmnek bizonyul. Mert Nolan ezt csinálja, mindegy, hogy most éppen szuperhősmoziról, űroperáról, vagy éppen háborús filmről van szó:…..
Az évtized 10 legjobb filmje, posztapokaliptikus autóversenyektől végtelen sötét középkorig, földönkívüli femme fatale-októl főtt burgonya-ízű világvégéig. 30-11   10. Holy Motors (Leos Carax, 2012) Ha Leos Carax és Denis Lavant összeállnak, annak biztos valami vallásos eksztázissal…..
A '10-es évek legjobb filmjei - ezúttal: bedrogozott francia táncosok, indonéz tömeggyilkosok jókedvű visszaemlékezései, kannibál állatorvos-növendékek és lelkes amatőr filmstábok - többek között. 50-31   30. Toni Erdmann (Maren Ade, 2016) A magyar mozikban annyi borzasztó, nyugat-európai…..
A visszaszámlálás folytatódik. A második részben: életunt vámpírok, japán animációk, démoni motorosbandák, A szent hegy kutyákkal... és Quentin Tarantino. 100-51   50. Doggiewoggiez! Poochiewoochiez! (Everything Is Terrible!, 2012) Az Everything Is Terrible! alapból egy abszurdista internetes…..
Nem egyszer támadt olyan érzésünk a 2010-es években, hogy a moziba járásból kiveszett minden igazi élmény. Hogy bármerre nézünk, mindenhol csak ugyanazt látjuk: előzményfilmek, folytatásfilmek, remake-ek, rebootok, a Marvel-moziuniverzum (és a DC Extended Universe és az X-Men franchise...) újabb és…..
Martin Scorsese Amerika Legnagyobb Élő Rendezője - az olasz gyökerekkel rendelkező mester a hetvenes évek első felében, az épp nagyban zajló Új Hollywood-hullámot meglovagolva került az élvonalba, egy időben mondjuk Coppolával, Spielberggel vagy Terrence Malickkal, és az ezt követő évtizedekben…..
Tavaly, és azelőtt, és azelőtt, és azelőtt írtam pár sort a kedvenc új lemezeimről, amiket azokban az években hallottam. Most, hogy veszélyesen közel járunk az egész 2010-es évek végéhez, úgy döntöttem, nem fogok a 2019-es albumokkal bajlódni, hanem inkább egy valamivel hosszabb válogatást dobok…..
Tavaly, és azelőtt, és azelőtt, és azelőtt írtam pár sort a kedvenc új lemezeimről, amiket azokban az években hallottam. Most, hogy veszélyesen közel járunk az egész 2010-es évek végéhez, úgy döntöttem, nem fogok a 2019-es albumokkal bajlódni, hanem inkább egy valamivel hosszabb válogatást dobok…..