Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Mentalista

0 bejegyzést írt és 20 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A hivatalos szöveg szerint: A második válogatáson egy ígéretes bűvész is bemutatkozott, a 21 éves Párkányi Kolos, aki rövid ujjú pólóban, csupasz karokkal hajtotta végre mutatványait, a nézőknek pedig ötlete sem volt, hogyan tünteti el, majd varázsolja újra elő a…..
Napi szinten 5-10 új termék jelenik meg a nagyobb kereskedőknél, és aki egyszer kiadott valamit az kényszeresen újabb és újabb trükkökkel jelentkezik, mintha kötelező lenne. A legújabb csoda: Paranormal (GHOST) PEN by Jesse Feinberg, ára 20 dollár. A trükk reklámszövege és…..
Befejeződött a Csillag születik második szériája, s felvetődött bennem egy kérdés: "Miért nem volt számottevő sikere a bűvészetnek?" A két évvel ezelőtti CSSZ-ben és a mostaniban három kíváló bűvész tudott elindulni, s midannyiuknak csak egy elődöntő jutott…..
Mentalista 2009.12.21 15:29:49
@Krisz Magic: Abban a minutumban lenyomná a gombot az összes zsűritag a válogatón. :) Ha egy mentál rutin rövid, akkor üres az előadás, ha meg felépíted, akkor lehet, hogy a türelmetlen zsűri nem győzi kivárni a végét.
Mentalista 2009.12.22 15:47:28
@Gáspár Merse Előd: A végtelen enyhén szólva túlzás. Nem véletlen, hogy ugyanazokat a dolgokat látjuk. Vagy netán a világon minden bűvész kreativitás híján lenne? Az eltűnés akkor is csak eltűnés, az átváltozás akkor is csak átváltozás lesz a nézők szemében, tök mindegy, hogy milyen tárggyal (vagy "lénnyel") történik. Legfeljebb szakmabeliek vakarják a fejüket.

Bűvésznek bűvészversenyen vagy olyan versenyen van esélye, ahol vannak kategóriák és nem énekesekkel, táncosokkal lesznek összehasonlítva. Mondjuk a zsonglőrökkel, akrobatákkal szemben is kevés az esély. Szóval nem feltétlenül a bűvészekben kell keresni a hibát, ha nem jutnak tovább. El kell fogadni, hogy nem lehet mindenkinek megfelelni és igenis vannak nagyon sokan, akik nem kedvelik ezt a műfajt.
Mentalista 2009.12.21 14:32:28
@homeopatus: Tudod, viszonylag kevés mutatvány létezik, ami tévében megállja a helyét és még praktikus is, pl. körbenézhető, azaz még a stáb sem jönne rá a megoldásra. Ezért láthatod folyton ugyanazokat a mutatványokat. Maximum az előadói stíluson tudsz változtatni, ami viszont lehet, hogy éppen a hatás rovására menne, mondjuk pont a csodáról maradna le mindenki, mert a táncikálásra figyel. Lehet új design-okat kitalálni, de egy bűvész mindig csak abból él, hogy vagy valami eltűnik-megjelenik, valami átváltozik, szilárd tárgy áthatol egy másik szilárd tárgyon, esetleg valami lebeg. Ebből kell kihozni a lehető legtöbbet. Vannak kiváló inventorok, tervezők, de ők is csak az alaphatásokból válogathatnak.

Szerintem nem kell nagyon elemezgetni, hogy ez a műfaj miért nem sikeres a CSSZ-hez hasonló műsorokban, mint hogy azt sem érdemes kutatni, hogy ki, kibe miért lesz szerelmes. Ez van és kész. A tehetségek úgyis megtalálják a saját közönségüket.

Gáborral teljesen egyetértek abban, hogy a közönségnek olyan "hős" kell, akivel tud azonosulni. Az esendőség közelebb áll hozzájuk, mint a "vérprofiság". Lásd az idei győztest, ha egy bűvész ekkorát hibázna a saját műfajában, megbukna, de ő pont ezzel lopta be magát a szívekbe.
Bűvész blog Az artistavizsga 2009.11.17 08:00:00
Kis kiegészítés a Bűvész vagyok! cikkhez: íme az artistavizsga - némileg talán elavultnak mondható - követelményrendszere (ma is ez van érvényben). Vagyis hivatalosan egy bűvésznek ma is ezeknek a feltételeknek kell megfelelnie. A 16/1994. (VII. 8.) MKM rendelet melléklete 50.…..
A mentalisták egyik jellegzetes mutatványa a telekinézis, amikor akaratukkal mozgatnak tárgyakat. Most bárki kipróbálhatja, hogy milyen lenne, ha valóban lenne ilyen képessége: a telekinézis élményét nyújtja a Mattel legújabb játéka a Mindflex. A játék fejpántja a theta…..
Mentalista 2009.11.14 16:51:14
@numizmata: 75 dollárnál biztos, hogy több, mert még annál drágább cuccot sosem rendeltem és egyszer sem kerestek meg a vámosok. Persze mi nem vagyunk kellékmánisok, ezért nem tudhatjuk. Illuzionisták vagy drága, elektronikus kütyükkel dolgozók biztosan meg tudnák mondani. :))
Mentalista 2009.11.14 16:58:12
Mentalista 2009.11.14 17:55:06
@numizmata: A Mind, Myth & Magick-em annak idején bejárta az országot, mielőtt megkaptam volna, nem tudom, mit tököltek vele annyit. Az volt a legdrágább könyv, amit valaha is megvettem. :)
Tamással nemrég jelent meg a kulturpart.hu-n egy interjú (kattintásra olvasható) és vendég volt a 6 órai teában:  ..
Mentalista 2009.11.12 15:54:55
@Bűvész Bence (alias Bűvészpapa): Így igaz, nagyon jó kis, korrekt nyilatkozat volt. De azért remélem, mindenkinek feltűnt, hogy a "trükk" szó egyszer sem hangzott el, csak körül lett írva. Mihelyt elhangzik ez a szó, oda az illúzió. :))
Holcz Gábor bűvész tanár és tanítványai: Csomós Dóra és Marosi István bűvészkednek a Mokkában abból az alkalomból, hogy 8 éve tanít bűvészetet az ISZTI-ben. Kárász Róbert és Demcsák Zsuzsa meg okosakat kérdeznek tőlük: ..
Mentalista 2009.11.08 17:33:02
@Bűvész Bence (alias Bűvészpapa): Na, ha már a nők is görények, akkor ez tényleg a vég. :(
A legtöbbet igényelt dolog az olvasói emailek szerint a trükkmagyarázat, így engedve a nyomásnak egy vadonatúj* trükköt osztok meg veletek, ez nem más, mint a cérnatépés. Íme a bemutatás: A magyarázatot pedig itt találjátok: www.buveszmusor.hu/am/AM_2002-1_11.pdf *A…..
Bűvész blog Kiválasztott 2? 2009.01.26 07:00:00
Mióta a Pro7 megrendelte a Next Uri Geller 2. szériáját, azóta lehet hallani arról, hogy a tv2 is lehet, hogy folytatja a műsort. A jelenleg is futó németországi műsor első adására a 14-49 éves korosztályból 1,54 millió néző (SHR 12,1%), a múlt heti adásra pedig 1,26 millió…..
Az alábbiakban a bűvészet legandás alakjairól láthattok karikatúrákat, melyek Angel Idígoras könyvéből az Adventures of 51 Magicians and a Fakir-ból származnak. Aki a 18-ból legalább 10 embert felismer és elküldi a megoldást emailen, azok között egy éves Bűvész blog…..
Szeptember 23-án debütált a CBS-en a Mentalist nevű sorozat, aki szereti a nyomozós sorozatokat, az biztosan rá fog szokni. A főszereplő egy volt szélhámos, aki korábban látnoknak adta ki magát, de egy személyes tragédia miatt jó útra tért és jelenleg egy nyomozó csapat…..
Majdnem elütöttem Uri Gellert. Az éjjel hazafele tartottam egy rendezvényről, amikor a Four Seasons hotelnél Uri, s valószínűleg a gyermekei átfutottak előttem az úttesten. Kikerültem őket természetesen, azután elgondolkodtam, senki nem mosná le rólam, hogy szándékosan gázoltam…..
Mentalista 2008.05.14 14:37:38
Sven,

Dani mutatványának titkát nem fogod megtalálni egy forráson belül, ez annál összetettebb. Ha érdekelnek a mentalizmus és a mentálbűvészet alapjai, itt sok mindent megtalálsz, amit éremes megszerezni:
mental.lap.hu/

Természetesen ezek nem ingyen vannak, de van-egy két könyv, ami sok hasznos információt tartalmaz és nem túl drága. Csak kettő a sok közül: Practical Mental Magic vagy 13 Steps to Mentalism. De sok sima bűvészkönyv is tartalmaz mentál jellegű mutatványokat, pl. Bob Cassidy az Amateur Magician's Handbook-ot ajánlja indulásnak. Rodolfo könyveiben is találsz néhányat, magyar nyelven sajnos más nem nagyon van.