Regisztráció Blogot indítok
Adatok
tvk

44 bejegyzést írt és 184 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Már ezer éve kódolok és pár éve architectkedek is, de mindig van amit lehet tanulni. Most éppen a Clean Architecture című könyvet olvastam el Uncle Bob-tól egy hosszabb repülőút során. Pár dolgot lejegyzeteltem magamnak egy fecnire, de ezeket inkább bedobom ide, hátha ez időállóbb. Az első pár…..
Kódzaj Poszt-pandémia poszt 2022.06.10 11:00:13
Nagyjából véget ért a pandémia, ideje számot vetni hogy mi változott meg. Kávé (a legfontosabb) 2019-ben még úgy kezdődött a napom, hogy reggel még mielőtt beértem volna az irodába, beültem egy barátságos kávézóba, felnyitottam a saját laptopomat és 20-30 percet reszelgettem a hobbiprojektemet…..
Kódzaj Etikai kérdés 2017.07.20 08:46:58
Nyár van, dél, kánikula, izzik a levegő. Mész a dolgodra egy városszéli parkolón keresztül. Csak egy-két autó parkol, sehol egy ember. Önkéntelenül benézel az utasterekbe, némelyik ember szemétdombot tart az autójában, mások elég rendszeretőek. Érdekes. Nem kéne ezzel foglalkoznod, milyen dolog már…..
Mindannyian szeretnénk kiteljesedni, meg boldog életet élni, kevés stresszel és sok örömmel. A munkahelyét viszont a legtöbb ember szörnyen utálja. Mit is szerethetne rajta? Van valami rohadt unalmas, vagy éppen halálosan stresszes munkája, egy bunkó főnöke meg egy rakás idióta kollégája. Azokról a…..
Kódzaj Fullstack! 2018.10.26 15:04:55
Szóval van ez a fullstack developer, devops és software craftmanship őrület, ami nagyon menőnek számít.Akkor nézzük át mit is kéne tudnia egy ilyen fullstack software craftman-nek, aki még ráadásul devops-ban is jártas:..
A Sony kütyük mindig is a kedvenceim voltak a szép kijelzők és az átlagosnál jobb kamerák miatt. Gondoltam, ha a Sony Xperia E1 annyiszor segített a nehéz napokon, akkor a következő telefonom Sony lesz. Mivel a legutóbb nem sikerült 2 Gbyte RAM-os készüléket szerezni, emeltem a tétet, legyen 3…..
Kódzaj Frontend konf? 2018.07.26 13:03:33
Már több éve a Devoxx nevű antverpeni főleg Java fejlesztői konferencia visszatérő látogatója voltam, de idén valahogy elfogytak a jegyek mielőtt maga a program publikálásra került volna, szóval erről most lecsúsztam - lecsúsztunk testületileg a céggel. Nem repülök Belgiumba novemberben. Viszont ez…..
Kódzaj A kódolás szintjei 2018.05.11 16:52:13
Egy futó projektünkkel kapcsolatban elgondolkodtam rajta, hogy a programozásnak milyen szintjei vannak. Szerintem ilyenek: level 1Amikor nagyjából értjük a használt eszközöket. pl. a programozási nyelv elemeit. Ha a kódot egyszer láttuk jól működni akkor megoldottnak látjuk a feladatot, eldobjuk az…..
Szombaton kiderült, hogy ki képviseli Magyarországot az Eurovíziós Dalverseny idei döntőjében, így nem meglepő, hogy Balázsék, a Rádió 1 reggeli műsorában hétfőn reggel foglalkoztak ezzel és felhívták a győztes AWS énekesét is, hogy gratuláljanak neki. Az egy fokkal már meglepőbb, hogy az egész…..
tvk 2018.02.26 14:25:22
Csak a jövő maradt: programozási nyelvekről szóló sorozatom lassan kiteljesedik... Az ezoterikus programnyelvekről két posztra is futotta, írtam továbbá azokról, melyeket tanuláshoz ajánlhatok jó szívvel kezdők számára. Most néhány olyan nyelvet szedtem csokorba, melyekben a programozás jövőjét, de…..
tvk 2017.10.27 10:49:03
@A Vén HurkaTöltő: +1, a Kotlint én is hiányolom.
Kódzaj Amik nem mentenek meg 2016.08.24 21:52:01
Valami hotelben vagyok valahol Rotterdam mellett. Kódolni már fáradt vagyok, úgyhogy összeszedem mi a bajom a legfrissebb informatikai trendekkel. Mik azok a dolgok amik nem mentenek meg: - JSON: az utóbbi időben a JSON nagyon menő lett, az XML meg nagyon nem. Nincs ezzel semmi baj önmagában, mert…..
A 2015-ös Devoxx-on Antverpenben volt egy előadás Nick Boucart-tól startupok árazási modelljeiről. Akinek van 1 órája megnézni az előadást és tud angolul, az itt megteheti. A többieknek összeszedtem a lényeget: Startupok számára baromi nehéz téma az árazás, mert sokszor olyan terméket akarnak…..
Kódzaj Mikroszervizek 2015.09.18 16:10:26
Szerdán volt az Ericcson-ban egy Java User Meetup ahol két előadás is mikroszervizekről szólt. Kimondták amit sokan ki szoktak mondani, hogy mikroszervízeknek akkor van értelme, ha már nagyon magas a rendszer komplexitása és ideje részekre bontani. De ez szerintem csak részben igaz.…..
Az Apollo 11 program sikere azon a 3 percen múlott, amikor a landolás előtt bekövetkezett hibát a 32 éves programozó Margaret Hamilton elhárította. Ezért Neil Armstrong elhíresült mondata, amikor 1969 július 20-án a Holdra lépett „ Egy kis lépés egy embernek, de hatalmas…..
Kódzaj Egy kis lambdázás 2015.02.05 12:43:31
Van a következő két metódus, ami egyébként funkcióját tekintve ugyanazt csinálja, de a szemmel látható különbség hogy az egyik névtelen belső osztályt ad vissza a másik meg egy lambdát. Egy jobb IDE egy kattintással ide-oda tudja őket konvertálni, viszont van köztük egy…..
Az a furcsa helyzet állt elő, hogy az elmúlt bő egy hétben önálló életre kelt egy közel két éves poszt, aminek az a címe, hogy Miért költözöm vissza Magyarországra? – és noha volt már ilyen, engem mégis a mai napig meglepnek az ilyen jelenségek. Egy Angliában élő és…..
Az elmúlt években sokakat elgondolkoztatott a fővárosban élő újságírók és civilek közül, hogy miért ilyen összehasonlíthatatlanul koszos Budapest más európai fővárosokhoz képest. Aki sétált már fővárosunk bármelyik részén, általában olyan utcaképekbe fut, mintha…..
Kódzaj NFC alapozás 2015.01.02 18:18:09
Az előző életemben már volt szerencsém az RFID és NFC technológiákhoz. Annó így fogalmaztam meg dióhéjben ezeknek a kütyüknek a működési elvét:  “Az RFID hasonlóan működik mint egy trafó. Váltakozó áram indukálódik a kártyában, ami egyben magát az adatot is jelenti,…..
Okos (és nem annyira okos) emberek gyakran tesznek erős kijelentéseket a jövőről, az igazán kínos az, amikor utólag kiderül, hogy mindez köszönőviszonyban sincs a bekövetkezett eseményekkel. Ma ilyen jóslatokat mutatunk be, hozzátéve, hogy utólag persze könnyű okosnak…..
tvk 2014.11.04 09:49:10
@kapiksz: Nem is értem hogy maradhatott ki a cikkből ez az örök klasszikus? (640k)
Egy ideje tervezem már ezt a bejegyzést és asszem ez a mostani, cefet másnapos este éppen tökéletes volt rá, hogy elkészüljön, mert pontosan tudom, mit éreztek ezek a szuperrészeg rocksztárok másnap a turnébuszban. Bizony, most olyan hírhedt esetek jönnek, amikor a rockzene istenei…..
Nem a mozi, nem a kigyúrt Gerard Butler! Az antiSpoiler után jöjjön aminek jönni kell. Van egy futóverseny 31 éve. Ez a verseny Athén és Spárta közötti 246 km lefutásáról szól. Mindig szeptember utolsó péntekének reggelén 7 órakor (magyar idő szerin 6-kor) indulnak és van 36…..
tvk 2014.09.27 07:26:35
Néhány magyar futó GPS jeladót is visz, őket itt lehet követni: movingobject.co/spn14 Itt van a hivatalos eredmény oldal ami időnként elérhetetlen: spartathlon.gr/participants.html Itt pedig a hivatalos adatok alapján egy grafikonos megjelenítést lehet böngészgetni részidőkkel, sebességekkel, helyezésekkel: traxpace.net/spn14 Ki kell választani a versenyzőt a táblázatból, hogy megjelenjen a hozzá tartozó vonal a grafikonon.
Kódzaj 300ms 2014.09.11 15:38:02
Annó naívan azt gondoltam, hogy mobil webalkalmazás fejlesztésnél az lesz a legnagyobb gondom, hogy a mobil eszköz képernyőjén kevesebb képpont van mint egy rendes monitoron. Hát nem ez lett a legnagyobb gondom. Köztudott hogy egér és egyéb pointer híján leginkább kézzel…..
Kódzaj Agilis újraírás 2014.08.13 10:41:46
Sok évvel ezelőtt részt vettem egy projektben. JavaEE volt az implementáció alapja, de ez nem lényeg. Több hónapig dolgoztunk rajta, aztán amikor élesbe ment, kiderült hogy nem igazán működik. Nem olyan terhelés jött rá, mint amit előzetesen elképzeltek/specifikáltak, lassú volt…..