Regisztráció Blogot indítok
Adatok
toki

0 bejegyzést írt és 11 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Legközelebb már biztosan pénzt teszek arra, hogy a köztévé Híradójában nem fér bele a legfontosabb (headline) hírek közé, ha valami kormányellenes tüntetés történik. Miközben a Parlament előtt a tüntetők kordonokat bontanak el, addig az MTV Híradójában fontosabbnak…..
toki 2014.11.18 09:57:48
A Kossuth téren a közoktatásról, annak átalakításáról tartottak rögtönzött nemzeti konzultációt. Az eredmény "NEM" volt
(bővebben:
index.hu/belfold/2014/11/17/tuntetes/gyors_nemzeti_konzultaciot_tartottak/
Ez hogyan jelent meg az M1 híradóban? Nem találjátok ki.
A riporter egy mondatban elintézte: egy felszólaló a közoktatás ügyében nemzeti konzultációt sürgetett.
Szegregáció, lelkivizsgálat, üresen álló önkormányzati lakások, óvodahiány – sokan sokféle problémát felvetettek már az ingatlanukat elvesztett devizahiteleseknek épített ócsai Patyomkin-falu kapcsán. Jöjjenek most a be nem tartott építési követelmények, a…..
Praxis Öreg, mit várunk mégis? 2011.12.05 06:00:00
Tisztelt blog! Az előbbi levelem elszállt valamiért, megpróbálom újra. Bár nem tudom, van-e értelme, mivel eltelt 10 év a történtek óta. De úgy érzem tartozom édesanyánknak ezzel. Mert nem kellett volna így történnie.   Tehát: egy májusi napon mama összeesett a kertben,…..
toki 2011.12.05 16:14:49
@rikitiki:
Azért nem részleteztem mert nem tartozott szorosan a témához. De ha szeretnéd:
Mi a különbség a kettő között? A spinális gyorsabban hat. -mondta az orvos.
Az epidurális amit a köznép (mint én is anno) úgy ismer mint "a gerincérzéstelenítés". A csigolyák között, a gerinccsatornát védő külső hártya alá adják az érzéstelenítőt . A spinálisnál mélyebbre (az összes hártyán át) mennek és egyenesen a liquorba jut az anyag és a hatás azonnali.
De kérdezem miért is találta fel a természet, hogy ilyen alaposan , hártyákkal el kell szeparálni az idegrendszert még a vérkeringéstől is? Azért hogy ezt az érzékeny területet megvédje az olyan kórokozóktól, amikkel immunrendszer sem boldogul.
Miért teljesen feleslegesen:
Egy több hónapja fennálló apró térd porcleválás laparoszkópiás műtéti eltávolításához miért van szükség egy jóval nagyobb kockázatú eljáráshoz, mint ami szükséges? Nem autóbalesetest vitt a mentőhelikopter az intenzívre! És ott volt az altatás lehetősége is.
Arra a kérdésre hogy miért nem az altatást választották az volt aválasz: Mert ezt így szoktuk.
A művelet szakszerűsége: A beszúráskor a beteg majd leugrott az ágyről a lábakban történő izomrángásoktól. Magyarul a tű az idegeket érte vélhetően sérüléseket is okozva.
Következmény: A betegnél előzőleg semmilyen idegrendszeri probléma nem állt fenn. A műtét után közvetlenül folyamatos (hetekig tartó) kínzó fejfájás jelentkezett (az orvosok szerint ez normális), később a lábakban, majd a kézujjakon zsibbadás. (javallat: szedjen fájdalomcsillapítót meg menjen el pszichológushoz, de biztos semmi köze az érzéstelenítéshez)
Később megnézte ideggyógyász is , aki további vizsgálatokat kért. A lumbálás eredménye, reflex, látásvizsgálat, MRI mind pozitív lett xlerosis multiplexre.
Hogyne! Biztos csak véletlen egybeesés.
toki 2011.12.06 12:10:51
@szabidoki, rikitiki:
Nem szándékoztam hosszabban elidőzni ezen a témán, blogon de nem hagynám félbe a beszélgetést. Tudható hogy nem vagyok orvos, de ha "idegen vadászterületre" :-) tévedtem is, azért elmondom a véleményem.
Szakmailag nyilván nem sok esélyem van, mert nektek ez a szakmátok, nekem meg nagyon nem. Valószínűleg ti sosem kényszerültök arra, hogy fordított helyzetben legyetek.
"Az SM-et soha nem hozták kapcsolatba a lumbálpunctióval"
De hozták. Akkor a medline-on olvastam (ki is nyomtattam) egy francia-belga csoport ilyen irányú kutatásáról amiben azt vizsgálták, hogy az sm első tünetei miért oly gyakoriak a szülés után. Eredményeik szerint ebben a csoportban 70%-kal voltak többen az epiduralisan mint a természetesen szülők. Azért ez több mint szignifikáns! Hogy ma mi a helyzet nem tudom , de remélem nem várjátok el hogy naprakész legyek a szakmátok erdményeiről!
"hogy kap mégis oxigént"
Feltételezem egy oxigén molekula nagyságrendekkel kisebb mint egy összetett szervezet pl. kórokozó.
"A sclerosis multiplex pedig autoimmun kórkép...semmilyen adat nincs arra, hogy fertőzéses eredete lenne"
Tisztában vagyok vele, hogy autoimmun. Meg azzal is hogy az sm-esek állapotromlásánál, az első tünetek jelentkezésénél elsődleges tényezőként tartják számon a stesszt pl.: szülés, baleset ... Egy idegrendszeri fertőzés azt hiszem elég komoly stersszhatás.

Ha anno a műtét előtt a doki értelmesen elmondta volna (mint rikitiki) hogy "Az adott műtéthez ez a legkevesebb szövődménnyel járó, a kockázatokat is figyelembe véve a legelőnyösebb eljárás, előnyösebb, mint az altatás. (Pl. én is ezt választanám magamnak)"
akkor lehetett volna gondolkozni hogy, altatás, spinális, vagy inkább hazamegyek. Talán másképp fogadná a beteg is azt, hogy "Sajnálom, de ön benne volt a 0.02%-ban, beutalom ideggyógyászhoz ott majd segítenek" mint azt hogy pökhendien azt mondja "ez csak mentális alapon van és menjen pszichológushoz"
Ez a hozzáállás az amit a legtöbben utálnak sok orvosban. Ez is az oka, hogy sokan inkább sámánhoz fordulnak mint orvoshoz. (Ez már egy másik téma)
Tudjátok milyen ritka olyan orvossal találkozni akinek van bátorsága őszintén azt mondani a betegnek, hogy "Nem tudom". Szerencsére én találkoztam ilyenekkel is, sajnos ők vannak kevesebben. Mondhatjuk azt hogy aki ilyet mond az egy tehetségtelen orvos, vagy azt hogy rontja az orvostársadalom presztizsét, pedig csak reálisan értelmezi a saját és az orvostudomány korlátait.
Akik rontják, azok az orvosok mint kedves barátom fiának orvosa aki a fáról leeső gyereknek azt mondta lépcsőzzön sokat hogy az izmai erősödjenek. Egy hét múlva mentő vitte a gyereket kórházba combnyaktörése volt.
Az a gyerekorvos aki télen sáros cipővel cigarettával a szájában megy a gyerekszobába a lázas beteghez , úgy hogy egyetlen szót sem szól hozzá és olyan gyógyszert ír fel a 6 évesnek, ami 12 év alatt nem adható.
Vagy az aki az életvidám sportoló tininek a kötelező hepatitisz oltás után folyamatosan romló állapota ellenére kontroll vizsgálatok nélkül beadta a következőt.
Eredmény májfunkció 0, Kb egyéves kórházi kezelés, csak speciáli diétával éppen fenntartható életforma, 0 jövőképpel.
Igen ezek ritka dolgok. De nem gondolnám hogy olyan szerencsétlen ismeretségi köröm van, hogy csak ott koncentrálódnak az ilyen esetek.(és még mennyit nem írtam meg)
De mit várunk is az orvostól? Hisz ők is csak emberek! Igen, csak emberek és mint minden szakmában (kőműves, autószerelő, könyvelő ...) itt is vannak kóklerek, középszerűek, jók és kiválóak. És ez független attól milyen szakterületen dolgozik. Eddigi tapasztalataim alapján legtöbbre pl. a háziorvosomat tartom, legkevesebbre egy bizonyos kórház ideggyógyász főorvosát (másik történet,teljesen független a fenti témáktól)
Hosszabb lélegzetű postra időhiány miatt ne számítsatok a közeljövöben, de azért figyelek. :-)
toki 2011.12.07 15:02:35
@rikitiki:
"esetleg tudsz linket a medline cikkhez, azt megköszönöm."
Több mint 10 éve volt. Esélytelen.
Egyébként köszönöm a korrekt véleményed, érvelésed elfogadom.
De a teljes közös nevezőre jutást kizárja , hogy amíg az említett részletek az orvosnak egy-egy megoldandó, magyarázandó részfeladat vagy hibaszázalék az a betegnek az élete további minőségét meghatározó visszavonhatatlan (helyenként végzetes) esemény.
Amilyenek jelen korunkban az emberek hosszútávú életesélyei én bevállalnám , hogy ha 74 éves korig viszonylagos egészségben élhetek akkor jöjjön aminek jönnie kell csak ne kínlódjak sokáig. (megint más téma, Mégis, kinek az élete?)
De azt gondold meg milyen amikor a gyermekvállalás előtt azt javasolja az orvos, hogy azt a kis porcot meg kéne csinálni. Majd egy év (és sok szenvedés után) azt mondja a neurológus: -Mint orvos nem javaslom a gyermekvállalást mert valószínűleg rosszabbodni fog az állapota, de mint ember inkább azt hogy minél több gyerek legyen, mert majd kell aki tud segíteni ha esetleg az állapota már olyan lesz.
És ezért a mondatáért semmiképp sem neheztelek a orvosra mert korrekt, egyenes beszéd volt és a betegre bízta a nem kis súlyú döntést, mert emberszámba vette.
Üdv!
Négy órán át állt a parkoló autók előtt keresztben a bunkó autós a Bimbó úton, csakhogy most legalább kicsit ráfaragott, mert lefotózták és legalább a rendszámát kitesszük, hátha látja, és rosszul érzi magát, és legközelebb nem csinál ilyet. Hidegvérű, keménytestű…..