Regisztráció Blogot indítok
Adatok
wien74

0 bejegyzést írt és 77 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nem Zoltán az első, aki megírta véleményét a témában (gondolom, nem is az utolsó). Ötven évesen, négy év nagy-britanniai élet után azt mondja, miként nem a pénz miatt lett határátkelő, így hazaköltözése sem pénz kérdése. Amiért különösen érdekes az írása, hogy…..
Zsuzsi 8 hónapot töltött Hollandiában, egészen pontosan Hágában, ahol egy ír család három gyermekére vigyázott. Azért ment, hogy az angolját tökéletesítse, ami sikerült is, de ennél sokkal nagyobb élményeket is szerzett. Például megváltozott az életről alkotott felfogása...
Az ausztriai életről, a lehetőségekről rengeteg (sokszor téves) információ kering, kezdve a keresetektől egészen az árakig, a lakbérig és még sorolhatnánk. Kriszti és Fanni (akik korábban az ausztriai szülésről és az iskoláról, az anyanyelv megőrzéséről írtak) most ezek közül emelt ki néhányat...
wien74 2018.08.02 11:28:45
@ptkrisztina: igazatok van! Aki nem él itt, fogalma nincs a valóságról. Egy síelés alkalmával azért minden más.
Ki kell jönni, tapasztalni kell.
Vagy nem kell kijönni. De akkor az okoskodást, meg a bezzegelést is hagyjuk.
Ámen.
wien74 2018.08.02 11:38:13
@tsabus UAE: remek összefoglaló! Tényleg igy van, csak hát az ember olyan hülye lény, h zavarja ha valótlanságot állítanak róla, ezért picit felhúzza magát az otthoniak beszólogatásain. Túl kell rajta lépni. Ez lenne a megoldás.
„Ha el kell mennem, hogy a gyerekeimet fel tudjam nevelni, akkor elmegyek” – írja posztjában az elvált, gyerekeit egyedül nevelő Juci, aki ápolónő volt Magyarországon, amikor egy komoly műtét előtt a fia arra kérte: költözzenek hozzá Angliába. Eldönteni persze könnyebb volt,…..
Be kell vallanom, az egész Határátkelőben az egyik legérdekesebb dolog, amikor rendszeresen felbukkannak (ki hosszabb, ki rövidebb időközönként) szerzők, akik elmesélik, éppen hol tart az életük. Ilyen Öreghaver is, aki nagyon régen, több mint öt éve jelentkezett először. Akkor…..
wien74 2018.04.13 11:13:01
@Hari Seldon 2: Igen, pont így kell nézni! Nem kell ezt túldramatizálni! Én pld. mindig azt mondom: otthonról megyünk haza. Az irány mindegy.
Soha, semmi sem állandó, ezt el kell fogadni. Bár egyvalami talán mégis: a változás. És ez rengeteg pozitivumot hozhat.
A tudást pedig a gyerekeinknek adjuk tovább - elsősorban.
Ez az én meglátásom. Negyvenesként.
Ha azt mondom, Tenerife, akkor mindenkinek a napsütés, pálmafák, vízpart és csomó kellemes dolog jut az eszébe. Irigyelni való? Bizonyos szempontból persze. Csakhogy mint az Pamela posztjából is kiderül, a dolgok ennél bonyolultabbak, a napsütésben is lehet néha fázni, az otthon maradtak pedig…..
Magyarországról Írországon és Anglián keresztül Németországba vezetett Welshibardok élete, aki tíz év alatt fiatal nőből családanya lett. A szigetországi magányt a boldogság váltotta fel egy kis német településen. Lássuk, miért jó ott neki (a képeket köszönöm szépen)! „Tíz ok, amiért szeretek itt…..
Magyarként aligha tudjuk (még sok-sok külföldön töltött év után sem) külső szemlélőként nézni Magyarországot és/vagy Budapestet, hiszen valamilyen emlék mindenkit köt az országhoz. Ezért érdekes kérdés, hogy vajon milyennek látnak minket a külföldiek, éljenek akár mondjuk Budapesten, vagy legyenek…..
wien74 2018.01.17 08:44:01
@Online Távmunkás:
Csatlakozom hozzád.
Ha eltekintünk az 1-2 hetet itt töltő külföldiektől (kvázi nyaralók), akkor nem túl rózsás a kép. Sztem egész jól látják a többiek: sokszor beszűkült, bizalmatlan és kedvetlen az átlag magyar és szürke az ország.
Más kérdés h talán Berlin, London de lehet h Bécs egyes kerületei sem szerepelnének túl jól...
Én személy szerint azzal építem az országimázst, h segítőkészen állok a külföldiekhez. Itthon is, otthon is.
Van a határátkelésnek egy egészen speciális válfaja, méghozzá a digitális nomádság. Ilyenkor az ember úgy él (hosszabb-rövidebb) ideig külföldön, hogy közben nem függ egy konkrét helyszíntől, ott dolgozik, ahol akar. Első hallásra szuper megoldásnak tűnik annak, aki ennek…..
Van, amin az ember nem lepődik meg, ha arról olvas, mi a jó Írországban. Ilyen például a csodás táj, az írek humora, vagy éppen a zene. Az azonban engem legalábbis meglepett, amikor Kisrumpf a listájára felvette a gasztronómiát is. Mindjárt kiderült, miért és mi köze ehhez a határátkelőknek.…..
Ausztria mellett rengeteg érvet fel lehet hozni (miként ellene is – mindkettőre volt már példa, például itt és itt, érdemes elolvasni), ám ezek az érvek sokszor legalább annyira sokat elárulnak a lista összeállítójáról, mint az országról. Egyebek mellett ezért is tetszik nekem annyira a most futó…..
Ritka az olyan poszt, aminek az olvasása (szerkesztgetése) során gyakorlatilag végigröhögöm az egészet, de a mai ilyen. Aki olvasta Gaben egy héttel ezelőtti posztját a 10 (+1) ponttal arról, miért jó Ausztriában élni, az már sejtheti, mire számíthat, aki pedig nem, az sürgősen pótolja, mert anélkül…..
wien74 2017.11.27 13:23:35
@fegyencke: a dohányzás dolog tényleg kiakasztó. Sztem az osztrákok 80%a láncdohányos! És persze vérig vannak sértve h ki akarják tiltani a füstölést az éttermekből. Ebben mondjuk a magyarországi szabályok sokkal szigorúbbak és jobbak. Hogy betartják -e, az más kérdés.
Felettébb rendhagyó poszt következik ma, hiszen egy Londonban élő magyar kér tulajdonképpen segítséget az álma megvalósításához, én pedig úgy gondoltam, ennyit elbírnak a blog keretei. Pláne, hogy Feri álma nem akármilyen álom, ráadásul ígéretet kaptam arra is, hogy ha…..
Azt hiszem, a mai poszt elé illene valamilyen figyelmeztető karikát kitenni, ami felhívja a figyelmet, hogy humorérzék híján lévők ne, vagy csak lelkileg felkészülve olvassák. Én mindenesetre nagyon jól szórakoztam Gaben írásán, melyben összeszedte, mi az a 10 pont, ami miatt…..
Érdekes egy évkezdet lett ez, egészen pezsdítő posztokkal és vitákkal a kommentmezőben. Az egyik dolog, ami többször felmerült (no, nem mintha újdonság lenne) az a „hazaköpködés” vagy „visszaköpködés”, és ennek kapcsán gondoltam, érdemes lenne tovább beszélgetni…..
wien74 2017.01.10 12:44:21
@fhdgy: Teljesen értelek! Igenis van összefüggés. Többek között ezért is a SZÜLŐhazánk Magyarország. Egy megfelelő vezérkarral ellátott ország nyújt is valamit az ott élőknek: biztonságot, jövőképet, a rászorulóknak juttatást, másoknak támogatást. Ha viszont mindent csak maganak akar, a saját köreiben osztogat, az elég gáz. Én speciel a gyerekeimnek adni akarok, hogy azáltal ők jobban boldoguljanak. Sajnos ezt a jelenlegi Magyarországról nem mondhatjuk el. Ez egy adok-kapok szituáció. Ha nem kapom meg, amit szeretnék, elmegyek oda, ahol megkapom. A munkámért, a hozzáállásomért, a befizetett adómért cserébe. Ez mindenre igaz. Az országválasztásra is. Ha gyerekeid vannak, akkor még inkább így teszel. Úgyhogy szerintem mi egyszerűen ezt választottuk. Vagyis a lábunkkal szavaztunk. A kritikát pedig tudni kell elfogadni. A határ bármelyik oldaláról érkezzen is.
Így karácsony tájékán rengeteg csomagot kézbesítenek ki Európa országaiban. A mai poszt szerzője, Em, is dolgozott futárként év végén, méghozzá Münchenben. Tapasztalatai finoman szólva is vegyesek, különösen az ünnepeket élte meg nehezen, amit meg tudok érteni. (A képeket…..
wien74 2016.12.16 19:09:39
@Csodabogár: igen, valóban talán a Lajtán túl még működnek ilyen "elvetemült" dolgok, mint a nem személyes kézbesítés. Épp pár napja kaptam meg az osztrák posta értesítését, mely szerint elfelejthetem a sárga cetlit (ajánlott cetli), mert ezentúl ha nem talál itthon a postás, bejelolhetem, hova kérem a levelet/csomagot letenni: garázsba, kertbe, teraszra, lépcsőházba stb. Persze ugye mar az is meglepő, h a postás ezekre a helyekre be tud jönni. Kerítés, vadorzó házőrző és egyéb nehezítő tényezők ugyanis nincsenek... Érdekes világ ez. De bevallom: tetszik. A bizalomra épül. És működik!
Befejező részéhez (ha úgy tetszik, harmadik felvonásához) ért Norbert története, amiből sok minden kiderül: például az, milyen idősápolóként dolgozni Angliában, milyen az angol egészségügy, és a több pénz, a jobb megélhetés ellenére miért vágyik (és költözik) jövőre…..
Bő egy hónappal ezelőtt volt egy poszt, melyben egy hír kapcsán azt a kérdést tettem fel nektek, hogy ha az utolsó (vagy jelenlegi) magyarországi fizetéseteket megtoldanák 100 ezer forinttal, visszaköltöznétek-e (vagy maradnátok-e). A poszt kapcsán írta meg véleményét Paul, ez…..
wien74 2016.10.18 22:38:46
@PaulBerlin: Teljesen értelek. Abszolúte igazad van. Hidd el, aki élt kint akár csak egy évet is, tudja miről beszélsz. Az otthoniaknak sokszor nincs viszonyítási alapuk, csak élik az otthoni életüket, mert elvannak benne. Talán jó nekik így. Talán őket nem mérgezte meg az a sok apróság, amire nincs ráhatásunk. Nekünk nem tetszett, hát változtattunk rajta. De ettől még persze hiányoznak a megszokott dolgok, helyek, barátok. Viszont ez önmagában kevés egy minőségi élethez. Főleg ha családos vagy.
Szóval hidd el a kintiek értik az üzeneted, az otthoniak pedig sosem fogják igazán érteni. De köszi hogy leírtad. A szívemből szóltál.
Sok sikert, kevés búsongást kívánok.
Mese lenne a mai poszt? Egyáltalán nem az, hanem a valóság, a külföldre költözés nehézségeivel, az árakkal, fizetésekkel, és persze a beilleszkedésekkel. Szerzőjét, Wien74-et kommentekből ismeritek, most jöjjön a története is. (Köszönöm a képeket is!)..
wien74 2016.10.11 10:35:59
@Hari Seldon 2: még az elején. De aztán szépen elcsitult minden(ki).
wien74 2016.10.11 12:38:41
@Golf2: A poszt elsősorban a boldogulásról és az oda vezető útról szólt. Ez volt az alapötlet. Hogy többeket inkább a kocsi érdekelt, ez furcsa. De legalább kiderült,hogy egy Ford is lehet álomautó...
wien74 2016.10.11 12:46:37
@Herr Géza: szerintem talán az adót befolyásolhatja a károsanyag kibocsátái érték, de nem vagyok benne biztos. Az viszont jó érzés, hogy környezettudatosan "száguldozhatok".
Mellbevágó volt szembesülni a magyarországi helyzettel – írja Eve, aki egy év Németország után látogatott a nyár végén haza. Hogy mindehhez miként kapcsolódik a megfőtt béka esete, az rögtön az írás elején kiderül...