Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Zsolti bácsi

336 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Albertfalva és Budafok határán jellegzetesen ipari épület látható szemben az átépített Budafok villamos kocsiszínnel. Az idősebbek még emlékeznek rá, hogy magas gyárkéménye volt, de semmi jel nem utalt arra, mi célt szolgált. A magyarázatot a közlekedéstörténetben találjuk. Dél-Buda a domborzati…..
Andy Warhol jóslata szerint, a jövőben mindenki híres lesz tizenöt percre. Az Etele Helytörténeti Gyűjtemény szerint viszont mindenkiből lehet helytörténész. Ugyanis a helytörténeti munka nem feltétlenül unalmas. Főleg, ha kutatásunk tárgyához személyesen is kötődünk, az életünk részét képezi.Az…..
future.world – I. helyezett Horváth Viktória: Szépapám emlékei Felolvassa: Andresz Kati..
future.world – II. helyezett S. Varga Zoltán: Száz évvel később Felolvassa: Andresz Kati..
future.world – III. helyezett Blake Abigale: Hé, Algo! Felolvassa: Andresz Kati..
future.world (2072 – ötven év múlva) – legjobb esszé Kardoss Hanga: Utópia vagy disztópia? Felolvassa: Andresz Kati..
future.world – különdíj Kékesi Tamás: Mesterséges inkompetencia Felolvassa: Andresz Kati..
A future.world pályázatra érkezett szövegek azt a (felhívásban is középpontba állított) kérdést járták körül: milyen lesz a XXII. században. Hogyan élnek, éreznek, gondolkodnak majd az emberek, vagyis milyen lesz a lehetséges világ. A felhívás másik része a fiataloknak szólt, és arra teremtett…..
Az Albertfalvi Közösségi Ház jövőutazó esszé- és novellaíró pályázatának online eredményhirdetése...
2072 – ötven év múlva Amanda tizennégy évesen nem tudott semmit a korábbi világról, csupán édesanyja és néhai nagymamája történetein keresztül értesült arról a világról, amelyben a modern technológia még csak kialakulóban volt. Ezt a korszakot, amiben korábban a családja élt Előkornak nevezték,…..
ÚJ KOR SZEMLÉLŐJE2150. szeptember 1.FIGYELEM!Élve keressük Gózon Aníziuszt, a világhíres fegyvergyártótJutalomdíj: 2 millió USA dollárElérhetőség: Csillagos Technológia Agóravagy 2 019 04 15 telefonszám Hírközlő hologramgyűrűm halkan koppant az ülőgarnitúrámon. Okos kis szerkezet, saját…..
Európa egyik kötelező nyelve a török. Miután a XXI. században Törökország megszerezte a teljes gazdasági hatalmat Európában, és rengeteg török család költözött oda, ennek egyik kötelező velejárója volt a török nyelv bevezetése. Az én férjem szintén török, úgyhogy nem esett nehezemre betartani ezeket…..
Az író gyors, izgatott léptekkel sietett fel a hosszú, meredek lépcsősoron. Már vagy három perce kaptatott felfelé, ám még legalább ugyanennyi volt hátra, hogy elérje a Kiadó Vállalat épületét. A monstrum – egy szürke betonkocka – úgy magasodott előtte, mint az irodalom erődje, a kultúrát óvó…..
Újbudai Dekameron Édeni lázadás 2022.08.15 09:17:37
1. Elszállingóztak az utolsó kollégák is az épületből. Az éjjeli őrök, az utolsó tudósok, mérnökök kezdték ellepni a folyosókat, hogy aztán minél előbb hazatérjenek családjaikhoz. Volt, aki a metrót még időben elérte, de volt, aki nem volt ilyen szerencsés, így a mozgójárdát kellett választania,…..
Újbudai Dekameron Síri csend 2022.08.14 15:36:00
Hűvös van, hideg szellő hívja utolsó vándorútra a fáradt, öreg leveleket és a lemenő nap is narancsszín villanással búcsúzik már; a testem és gondolataim mégsem követik a józan eszem halk parancsszavait, és a hazafelé vezető út helyett a sötét, baljós hangulatú ösvényt választják. Ősrégi sírkövek…..
Ma nincsen iskola. Tulajdonképpen ez nem olyan meglepő, az elmúlt két hónapban jó, ha tíz alkalommal lehetett órákat venni. Ami azonban megdöbbentő, hogy munka sincsen. Apám legalábbis ezt mondta. Elküldött játszani azzal a felkiáltással, hogy bármit csinálhatok csak ne kerüljek bajba. A játék…..
Újbudai Dekameron 2072 2022.08.12 20:19:39
2072 – ötven év múlva Egy és két. Rövid majd egy hosszú. Befúj és ki, ütemesen egymásután. Még alszom, ám nem sokáig. Egy lépéssel közelebb az ébredésig, és kettővel távolabb, hogy újra álomra hajtsam fejemet. Szépen csücsülök ott bent, lesve a stáblistát a film végén, olyan ez az egész. Mint a…..
Újbudai Dekameron Mokányok 2022.08.12 14:19:45
Mint minden reggel, most is a Királyi Információszolgáltató – közkeletű nevén a Kínfó – keltette a mokányokat a fülükbe épített chipen keresztül.  – Jó reggelt kívánok. 2122. augusztus elsején, szombaton, nyolc órakor hírösszefoglalónkat hallják.  A családok asztalhoz ültek, és nekiláttak az előre…..
Észrevetted, hogy mindenre a világon létezik valamilyen bölcs mondás? És mindennek az ellenkezőjére is… „Nincs az a szekér, amire ne férne föl még egy kéve szalma.” – mondják. Ugyanakkor: mindig van egy utolsó csepp, egy legutolsó, amivel azután végképp betelik a pohár. Az a pohár először csak…..
Újbudai Dekameron Sehereziáda 2022.08.12 12:44:55
Vicces, de ez lett volna az utolsó, amiről el tudtam volna képzelni, hogy meghosszabbítja az életemet. Persze tisztában vagyok vele, csak haladékról lehet szó: szigetelő öltözékem ronggyá szakadt az úton, a vízcirkulátorra pedig már egy hónapja is ráfért volna a szerviz. Szemüvegem akkumulátora…..
Újbudai Dekameron A Felszín alatt 2022.08.12 09:15:49
Száz évvel ezelőtt volt két barát, akik egy jobb jövőben reménykedtek. Az egyikük megálmodta a világot, a másik pedig segített neki megvalósítani azt. Az álmodó el akarta dobni mindazt, amit eddig felépített az emberiség, hogy egy teljesen újat alkothassanak. Egyenlőségre, teljes megértésre vágyott.…..
Lassan újra nyílik a világ, már mind érezzük. Ébredünk. Emlékezünk. Nem voltam biztos benne, hogy meg fog történni. A nagy felemelkedés után bebábozódtunk, elrejtőztünk saját belső kuckóinkba. Nem tehettünk mást, ha túl akartuk élni. Csak egy láthatatlan kötelék maradt meg közöttünk, egy vékonyka,…..
Újbudai Dekameron 2072 2022.08.11 16:02:41
2072 – ötven év múlva Mesterséges fénytengerre ébredtem, csakúgy, ahogy mindig. Ez a nap mégis más volt, mint a többi unalmas és vontatott napom ebben a gusztustalanul „tökéletessé” vált világban. A szokásos „JÓ REGGELT HARMINCKETTES” felirat helyett a „BOLDOG 67. SZÜLETÉSNAPOT HARMINCKETTES”…..
Újbudai Dekameron Lelkekért 2022.08.11 15:27:14
2072 – ötven év múlva Hajnali öt volt. Az iroda üres és kihalt, csak úgy kong a magánytól, mint mindig ebben az órában. Ablakain már derengett a nap halvány fénye mely még narancsos volt. Akár azt is hihette volna az ember, hogy egy vad erdőtűz emészti fel a természet egy újabb megismételhetetlen…..
2072 – ötven év múlva Az idő gyorsan telik. Soha nem áll meg, csak halad előre, mint egy hullámvasút. Néhol feltűnnek kanyarok, ilyenkor jobb esetben haladunk tovább az idő kerekével. Rosszabb esetben leragadunk. Az nem jó, mert az azt jelenti, hogy megállt a fejlődés. Sajnos, ha nem fejlődünk,…..