Regisztráció Blogot indítok
Adatok
BaloghBertalanUSA

82 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Balogh Bertalan Agyonlőni! 2021.07.15 17:28:16
 Ebben a szivárványzászlós, dilissé váló világban  egy megjegyzés ütött meg a fülemet évekkel ezelőtt, ami olyan rövid volt, amilyen igaz is.    Aranykorában Trump a sok interjúi és beszédei között elhangzott egyszer, aligha nem egy kérdésre adott válaszaként: „Pedofil? Agyonlőn!”    Akkor…..
Balogh Bertalan Hit, vagy tudás? 2021.06.24 17:42:38
Van már vagy kozel huszonöt éve, hogy a Kaktuszvirágok című könyvemben egyebekben, az egyik kis esszémben, arról elmélkedtem, hogy más ma az ember abban is, hogy másként viszonyul a valláshoz. Olyan jeleket észlelünk, mintha nem a vallás, nem a pap képviselné ma már a tudást, mint évszázadokkal…..
Balogh Bertalan Élő víz 2021.06.24 17:41:42
Floridában akkor látja az ember, mennyi a tó, a tavacska, a folyó és csermely, amikor repülőről szemléli ezt a félszigetet, mert ha nem is kevesebb a szárazföld, vad víz annyi van, mint kevés más országrészben, vagy más ország területén. Áldás is ez, meg nem is. Áldás volt amikor kertlocsoláshoz…..
Balogh Bertalan Teremtődés 2020.07.29 16:06:58
Nagy tudósok máig sem tudtak megállapodni egy értelmes kimenetelben, csak azelméletek szaporodnak, (legtöbbjük halva is született), mígnem végül két elméletharcára csökkent az egész: az egyik továbbra is makacsul ragaszkodik Darvinevolúciós okoskodásához, mint a földi élet kialakulásának módjához, a…..
Balogh Bertalan Tanmese 2020.07.29 15:59:36
TanmeseHátul rúg, elől harap.Hogy ülsz föl?Középen.Mindenhez ész kell, nem tapasztalás...
Azért a háromszázért   A magyar közművelés csodájára jártak, miután Klebelsberg Kunó megvalósította, hogy Magyarországon minden gyerek félórai  gyaloglással eljuthatott az iskolába. A franciák is eljöttek álmélkodni. Valóban csoda volt, hogy iskolák százai, ha nem ezrei épültek, alapitódtak, és…..
Balogh Bertalan A kis varangy 2020.06.09 05:07:09
A kis varangy Ingerjú a téren egyetemista lányokkal. A kérdés egyszerű: annyi gyerekvállalási program, CSOK és hasonlók, direkt anyagi támogatás közepette voltaképpen a társadalom legkevésbé gyerekváró szeletével van dolga a mikrofonnak. Egyikük nem zárkózik el a gyerekvállalás gondolatától, de vár…..
Balogh Bertalan Barna orrú 2020.05.28 04:51:47
,Barna orrú Itteni barátaim krémje műveltekből tevődik össze. Soha nem hangzik el köztük disznó szó. Különösen az asztaltársaságom egyik tagjától, aki öreg és tipikusan régivágású angol gentleman. Így történt a minap, hogy tőle hallottam először egy szót, amit meg kellett magyarázzon. A kifejezés…..
Balogh Bertalan Véletlenek 2020.05.15 16:19:13
Nem hogy nincsenek véletlenek, hanem még véletlenül sincsenek véletlenek. Majd rájössz egyszer...
Benzin, vagy villany? Ne legyünk olyan nagyon büszkék a mai civilizációra, mert az olyan ostoba, hogy egyetlen folyadékra alapozott: kőolajra (és édestestvérére a földgázra) és valósággal a termelő zabálásra, azaz az iparra, ami máris sokszorosan több holmira, jobbára kényelmet szolgáló…..
A nőség dícsérete Nem könnyű József Attila Óda című verséről beszélni olyanoknak, akik esetleg nem ismerik. Nem csak hosszú és döbbenetesen szép költemény, hanem szerintem a világirodalom legnagyobbjait is lepipálja ezotérikus bölcsességével. Olyan vers ez, amit, elolvasunk, esetleg évek múltával…..
Indiaiak, meg a képek Véletlenül ismerkedtem meg egy idős és jómódú indiai házaspárral a kórházban itt, Foridában. Az asszony beteg nejemmel egy szobában kapta a kezeléseket. Elbeszélgettünk az emberrel. Mondtam, magyar vagyok, Felcsillant erre a szeme: voltunk Budapesten, mint afféle amerikai…..
Balogh Bertalan Szemétláda 2020.01.22 05:19:08
  Nem politikusokra gondolok most, hanem a tényleges szemétládára, ami minden háztartásnak része volt. Szinte szabványos mérete kicsi volt, bádoggal bélelt ládika volt a konyha sarkában, fedővel. Akkora, mint egy sámli. Rá is lehetett ülni. És érdekes módon, a remekül főző és háztartását „teljes…..
Balogh Bertalan Ekológiai szamarak 2020.01.16 04:37:19
  Olyan nap nincs a sajtóban és tévében, hogy ne hallana az ember nagyokosokat, akiknek be nem áll a szája a fölmelegedésről, meg arról, hogy a széndioxid gyilkos valami, tehát tömjük be a kipufogócsöveinket, intézzük el a tehenek azon tulajdonságát is, hogy hátul ne eregetnének metános gázokat,…..
Brexit és hasonlók Kiindulásnak, minthogy mindig az átfogó nagy egészből kell kiindulni, ha a részleteket a jelenségekek meg akarjuk érteni, egy dolgot tudomásul kell venni: mindig volt és ma is van (ma aztán igazán láthatóan létezik) egy világuralomra törő, valóságos hátsó, szinte világkormány.…..
Ide figyelj Francis! Ide figyelj Francis! Megvallom, első pillanattól nem tetszettél nekem, és nem azért, mert ilyen, meg olyan hírek keringenek rólad, hanem mert tudom, hogy jezsuita vagy, ami önmagában egy általában tekintélyt követelő tagság, és elgondolkodtató, ha éppen most egy jezsuitát…..
Balogh Bertalan Önhordó nép 2019.11.23 16:49:27
Önhordó nép Ha nem vigyázok, és tovább dohányzom, (pontosan egy csomag cigarettát szívok el naponta), egy hónap múlva nyolcvanötéves leszek, azaz elég öreg fiú vagyok már ahhoz, hogy láttam már egyet-mást az életben. Az egyik érdekesség az, hogy amíg nem olvastam Horthy emlékezéseit, magam is úgy…..
    Az egyik régebbi írásom a blogomban válaszra serkentett egy hölgy-olvasót. Nem szerette azt a kitételemet, hogy a mai nők szinte legényéletet élnek ma. Személyes tapasztalataim vannak erről és nem maiak, hanem körülbelül már 5O évvel ezelőtti időkből, amikor alig múltam harmincéves, és…..
Balogh Bertalan A piramis csúcsa 2019.09.10 05:00:42
A piramis csúcsa Néha már mint egy törött gramofon lemez ismétlek bizonyos megállapításokat, mint például azt, hogy önszervező minden emberi közösség. A szomszédság, a háztömb, a kerület, a város és az ország népe ugyancsak, vagyis automatikusan önszervező a brigád és a brigádtól a nemzet, és jó…..
Balogh Bertalan A legdicsőbb 2019.07.08 08:26:37
A legdicsőbb   Sokkal fiatalabb koromban jól ismertük egymást Moldovával, sőt, ahogy mondani szokás, luksógorok is voltunk. Kedves, örökké vidám és persze tehetséges valaki volt. Emlékszem, legsikerültebb írását olvasva (a Mandarin a híres vagány-t) zseninek tartottam. Ezért csodálkozom, hogy nem…..
Balogh Bertalan Versenylovak 2019.06.09 14:12:56
    A dologhoz tartozik, hogy nálunk, odahaza, mármint Magyarországon, természetes egy kicsit viccelni, bókolni, évelődni a hölgyekkel.  Mindez persze csak játék, de az az igazság, hogy szeretik a nők, ha egy-egy pillanatra az lehet az illúziójuk, hogy nőnek, azaz kelendőnek tudják magukat férfiak…..
Balogh Bertalan Hű, de titkos! 2019.04.02 15:39:42
  Azon már nevetni se kell, ha valakinek titkos a telefonszáma, és azt hiszi, hogy egyből titkos is lesz. A telefon körül azért mégis vannak érdekes hátterek. Elváltunk 1964-ben, de amint mondani szokás, megmaradtunk mély barátságban, hiszen csak mindketten taknyosok voltunk, vagy későn érők, és…..
Balogh Bertalan Ampát 2019.03.18 14:41:51
    Középiskolában a magyartanárnőt kérdeztük, hogy mit jelent József Attila verssorában, a „Sikáltam a hajót, rántottam az ampát”-ban az ampa. Nem tudta a tanárnő, de gyanította, hogy az valami halat jelenthet, azaz rántottam a halat. Vagy valami ilyesmi. Ha élne még a csoroszlya,…..
Balogh Bertalan Csont 2019.03.18 14:18:19
  Mindennek megvan a maga ideje... Megbizonyosodik az ember vénségére, hogy nincsen abban merevséget garantáló csont. Sosem volt. De hogy ennyire ne legyen?!..
Balogh Bertalan Százalékok 2019.03.18 14:16:06
Február van, itt Floridában nyárelőhöz hasonlóan enyhe és napos az idő, otthon meg nagy számú fagyhalál esélyeiről ír és aggódva mozgósít most egy sor cikk újságban is és az interneten is közzé téve. A fura az ebben az időzítésben, hogy éppen ezt megelőző napokban küldtem el egy mérges glosszámat…..