Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Livus

0 bejegyzést írt és 49 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ebben az anyagban a Bakony Művek területére, de nem a gyárba, hanem a gyár saját sporttelepére látogatunk el!..
Livus 2019.11.20 00:20:24
Sziasztok,
Köszönöm a videót!
Anyukám a gyárban dolgozott, így alsós koromban (a nyolcvanas évek második felében) minden nyáron itt töltöttem pár hetet a napközis táborban. Erről tudok mesélni kicsit.
Ami a posztban lévő fotón is látszódik, az az ún. "alsó porta" volt. Ott állt meg a busz (16-os, ha jól emlékszem). A sporttelep portajanak egyik fala ki volt festve - talan mesefigurákkal. De az biztos, h nagyon színes volt. Miután bementunk, a táskánkat a pingpongos terembe vittük : közepén voltak a pingpong asztalok, már reggeltől ment a játék, szélén körben a székek, arra pakoltunk le.
Pedagógusok és ún. ifisek voltak ott velünk, vigyáztak ránk a táborban. Be voltunk csoportokba osztva, minden csoportra jutott pedagógus és 1-2 ifis A személyük persze mindig valtozott, rendszerint ők is pár hetet voltak ott a nyárból.
A pingpongos épület hátulsó felében, (ahol először bemenetek) volt egy kis iroda: a felnőttek bázisa. Ide nekünk nem volt szabad bemenni.
Rengeteg program volt a táborban : kezmuveskedes, kirándulások, gyártátogatások (pl. Tejipar, Kenyergyár), Balaton... Mindenhova különbusszal mentünk. Néha kulturális program is volt az "OK"-ban (oktatási központ) , ami odébb van, nem a sporttelepen.
Az OK-ban volt a menza is. Itt ebédeltek a dolgozók és mi is: felsétáltunk, visszasétáltunk.
Délután általában szabad program volt: voltak mászókák (és talán hintak) a porta és a WC-öltöző közti területen, es hátul (a tervezett tanmedence felé) csúszdák és merleghintak. Meg persze lehetett focizni, pingpongozni, kezmuveskedni, néha tekézni is - de ahhoz engedély (vagy felnőtt jelenléte?) kellett. Ahogy néztem a videót, éreztem az orromban a tekepalya melletti fenyők illatát! :) a tekepalya melletti betonplaccon szoktunk a lanyokkal gumizni.
A teniszpálya melletti részén voltak kezmosok, ez látszódott is az egyik fotón : egy hosszú vályú, felette sok-sok csap. Itt mostunk kezet uzsonna előtt. Az uzsinnat mindig targoncaval hoztak le nekünk a táborba és a fák alatt (a teniszpálya másik oldalán) ettünk meg. Ott sok asztal volt, jól le lehetett ülni. A fák (ha jól emlékszem, talán vadgesztenyek?) egészen biztos, hogy már az emlegetett családi napon is ott voltak, mert már a 80as években is ott voltak es hatalmasak voltak.
Ha esett az eső, akkor az általatok bufenek nevezett házikóban ettünk, ott is voltak asztalok.
A telepen rendezték a gyári majalisokat is. Mindig volt "pörkölt jegy"
Tavasszal mindenki megőrül a medvehagymáért, persze nem ok nélkül, de ilyenkor (nagy disznózások és hús zabálások után) ki van éhezve a szervezetünk a zöldre, így örülnünk kell mindennek amit a természet ad és ez ne csak a medvehagyma legyen.  És a természet bőkezű, csak…..
Tårta mandel, äppelkaka - svéd sütik, amiket az Ikea már megismertetett velünk, és nem bántuk meg. Én a Semlorral itthon még nem találkoztam, viszont amikor megláttam a helyes kis kelltészta bucit marcipánnal és friss tejszínhabbal töltve, azonnal beleszerettem. Semlort minden…..
Gyerekszoba Játszótér másképp 2013.05.22 15:45:00
Emlékszem, milyen lelkesen fogadtuk néhány éve az EU-konform játszótereket a kommunistapiros, vasízű, málló felemás korlátok jelentette szocialista játszóterek után. Ma már ezek is olyanok, mint a meki: megbízhatóan egyformák, és nem tudnak meglepetést okozni. A desingra…..
Livus 2013.05.22 22:50:40
  A tegnapi fonalgerillás poszt felhívását többen is komolyan vettétek és egy rakás link, fotó és tipp érkezett. Például a londoni olimpiára készült klassz kötésekről (kösz miamai), vagy a berlini metrót borítókról (kösz SzTibu). Persze leginkább a hazai példák hoztak…..
Néha egész komolyan kiborulok, amikor nyilvános helyen megaláznak, vagy diszkriminálnak egy nőt (férfit sosem!) a súlytöbblete miatt. Iszonyú dühös vagyok! Ha tudná egy férfi, hogy mi, nők mit össze szenvedünk csak azért, mert a női ideál a vékony! Mit összeszorongunk, ha 1,…..
Gyerekszoba Vágjuk a... 2011.10.27 17:00:00
Várakozás - azt hiszem, ez a legnehezebb gyerekfejjel, főleg bizonyos ünnepek előtt. Születésnap, Karácsony, a fene, hát mikor lesz már itt? Vágjuk a centit, meg a szülők idegeit az állandó kérdezősködéssel. No, persze, tudhatjuk, hogy pont ebből az igényből született meg az…..
Gyerekszoba Játszani is engedd... 2011.04.01 16:28:00
Emlékszem, amikor a kettes számú Vad megszületett, nagylányom  maga is  mindenáron szoptatni akarta a babáit, igény szerint, naponta körülbelül egyfolytában. Hogy némi hiba is csúszhatott az  általa alig másfél esztendősen tett megfigyelés folyamatába, az…..
Életem egyik legszebb karácsonya volt, mikor egyszerre három hőn áhított ajándék is ott várt a fa alatt: egy igazi, élő kiskutya - aki több mint 14 évet élt velünk -, egy bicikli és egy kvarcjáték. Utóbbiról már azt sem tudom, melyik volt, de nagy dolognak számított…..
A rongyszőnyeg roppant praktikus kiegészítő, ráadásul olcsó, és ha nekiveselkedünk, még az elkészítése sem ördöngösség - mondhatni gyerekjáték. Ha tetszik a kerek formájú rongyszőnyeg, nem is kell hozzá más, mint egy hulahopp karika, és persze jó sok rongycsík, mondjuk a…..
Gyerekszoba Mikulás, a rettentő 2010.12.13 08:15:00
Csak erős idegzetűek nézzék végig a posztban szereplő képeket, horrisztikus képsorok következnek. Persze igazából nem, de tény, hogy a rémült kölkök a télapók ölében horrort élhettek át, az arckifejezéseiket elnézve. Azért érdemes megfigyelni némelyik Mikulás fejét is,…..
Pompás ötlet, valóban, hiánypótló szinte ez a két műkéz. Én is emlékszem a hajnali ringatásokra, amikor Dorka lányom kettőkor úgy döntött, hogy ő ötig nem kíván aludni, csak ha ölelgetjük. Nos, ezt hivatott megoldani ez a két műkéz, ami a szülő helyett nyugtatja meg a…..
Gyerekszoba Alkot az Olvasó 36. 2010.06.17 14:39:00
Hogy egy lelkes apa, némi kézügyesség és kreativitás, valamint egy ötlet micsoda csodákra képes, azt az alábbi, Balázstól kapott levél is jól példázza. És bármennyire is kész vagyok a Walt Disney-féle Micimackó negédességétől, ha ilyen akciókra ihleti az egyszeri szülőt,…..
El sem tudom képzelni, milyen érzés idő előtt világra hozni egy gyereket, majd hosszú heteken-hónapokon át reszketni az inkubátor mellett azért, hogy életben maradjon, hogy ne maradjon vissza semmiféle károsodás. Illetve annyit tudok, hogy rettenetes lehet. A koraszülött osztályok…..
Meg bizony, és őszintén szólva, már nagyon itt volt az ideje! Mármint annak, hogy a szimpla blog.hu-s sablont valami egyedire cseréljük. Szépen működött az elmúlt két és fél évben, de többre vágytunk. És most itt van a pillanat, amire vártunk, csak Nektek, nemcsak tőlünk!…..
Gyerekszoba Bébiőrt az IKEA-ból 2010.03.31 09:18:00
Az IKEA állandóan fejlődik, megújul - ezért is szeretjük, olyan, mint mi, képtelen a "seggén" ülni. A bútorok, textilek és egyebek után pedig immár betört az elektronikai piacra is. Erre bizonyíték az új, PATRULL bébiőr, ami igaz, hogy nem annyira csilivili, mint a…..
Az igazán szépséges filcfinomságok elkészítése nem feltétlenül nagy ördöngösség. Mondhatnánk, hogy akár még mi is képesek vagyunk rá, de tényleg. Pedig egyikünk sem az a kiköpött varrótalentum.Ha valaki szeretne otthon kreálni a gyereknek filcsüteményt, filcraviolit vagy…..
Lám-lám, cseppet félrenéz az ember és máris felgyorsul a mezei nyuszimocik evolúciós fejlődése. Bár a nyuszijármű-tulajok népes serege valószínűleg néhány évvel zsengébb eresztés, mint  az alant látható designjárgány célközönsége, szegről-végről azért…..
Aztán a perselyekre emlékeztek-e? Úgy sejtem igen és szerintem velem együtt többen visszarepülnek az időben most. Nekem kutyás volt, igazából azt hittem, hogy csak ilyen kutyás létezett, úgyhogy jól meg is lepődtem a Lemezárugyár választékán. Kuporgattam benne a filléreimet,…..
Gyerekszoba Madááárka, madárka 2009.10.21 15:06:00
Emlékeztek arra a népdalra, amiben azt énekeltük, hogy "madááárka, madárka"? Más nem jut belőle eszembe, csak ez a kis részlet dallamostul, de azt sajnos most nem tudom így, online átdúdolni Nektek.Hogy miről ugrott be ez a dal és egyáltalán: hogy jön ez ide? Az alant…..
Nem is olyan rég volt szó építőkockákról, akkor szó érte a ház elejét, hogy az a készlet mennyire elnyomja a gyerek fantáziáját. A mostani viszont teljes mértékben igénybe veszi, az fix.Az "The Whimsy Tree" Etsy-boltjában találtuk ezt a faépítő készletet, ami a…..
Akinek már van gyereke, tudja, akinek meg még nincs, annak most szólunk: az újszülöttek meglehetősen fárasztóak. Leginkább azért, mert éjjel is rendszeresen felébrednek, így az anyuka, akinek azért a szülés is rendesen igénybe vette a szervezetét, max. 2-3 órás alvási…..
Azt gondolom, talán nem annyira a gyerekeknek lesz érdekes a következő darab, hanem a kamaszoknak vagy a felnőtteknek, de mindenképp idevaló, két okból is: az egyik, hogy játékról van szó, merthogy a csocsó igenis az, a másik meg, hogy Barbie babákról, amikkel a klasszikus…..