Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Feövenyessy Gerincközpont és Akadémia

59 bejegyzést írt és 78 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Közszájon forog a dogma, hogy a húszas/harmincas éveinkben anyagcserénk lassulni kezd, és ez a legfőbb oka a sokak által tapasztalt lassú és alattomos, ámde folyamatos testsúlynövekedésnek. Ha ugyanis ugyanannyit eszünk, mint korábban, törvényszerűen nő a testsúlyunk az egyre lassuló anyagcsere…..
Az utóbbi, valamivel több mint egy évben számos hazai és nemzetközi szakember igyekezett felhívni a figyelmet arra, hogy a rendszeres testmozgás a COVID-19 elleni hatékony védekezés egyik kiemelten fontos eszköze, hisz a fizikai aktivitás rendkívül pozitív hatást gyakorol immunrendszerünk…..
A kollagén egy aminosavakból felépülő összetett fehérje, amely a testünkben szinte mindenütt megtalálható, sőt, magasan ez a leggyakoribb fehérje az emberi szervezetben. Az egyik legfontosabb funkciója, hogy ellenállóvá tegye a szöveteket a nyújtó erőhatásokkal szemben. Felelős a bőr rugalmasságáért…..
A tudomány hihetetlenül gyorsan fejlődik. Nap mint nap írunk felül olyan elveket, amelyeket évtizedeken át vallottunk, és valami ilyesmire biztatlak most is az erő, pontosabban az erősítés kultuszával kapcsolatban...
Előszó: Az egész úgy indult, hogy megláttam az egyik hatalmas nemzetközi ruházati cég webshopjában egy SMR hengert. Erről eszembe jutott, hogy milyen sokszor kérdezik tőlem a páciensek, érdemes-e megvenni ezt vagy azt a terméket (mondjuk egy SMR hengert), és a válasz mindig komoly dilemmát okoz. Még…..
De akár feltehetném a kérdést úgy is, hogy miért nem múlik el a teniszkönyök a lágylézertől, a térdízületi porckopás a porcépítő szerektől vagy a porckorongsérv a műtéttől. A séma ugyanis mindhárom esetben ugyanaz. Miután azonban a térdízületi porckopást már részletesen kitárgyaltam e videóban, a…..
A fejlett országokban súlyos problémát jelent a krónikus fájdalommal és mozgáskorlátozottsággal járó  ízületi gyulladás, (osteoarthritis, rövidítve OA). Magyarországon 2003-ban mintegy 1,5–2 millió osteoarthritisben szenvedő beteget regisztráltak (1), az USA-ban pedig a 45 év fölötti lakosság 19…..
Feövenyessy Gerincközpont és Akadémia 2020.03.28 19:14:47
@Munyi cica: Hatalmas félreértés. Ez a pad nem több, mint egy jól felcicomázott denevérpad, ráadásul a cicomának még jól meg is kérik az árát. Egy pad (még ha olyan hangzatos neve is van, mint ennek) nem tud tornázni, kizárólag a kedves férje képes arra, hogy megdolgozzon az egészségéért. Csak ismételni tudom magam: a mozgásszervi problémák egyetlen valóban hatékony terápiája a testmozgás. Erre előbb-utóbb a kedves férje is rájön majd, a kérdés csak annyi, hogy addig mennyi idő telik el anélkül, hogy adekvát terápiában részesülne, és mennyi pénzt dob ki az ablakon denevérpadokra és más csodaszerekre. Ismét sajánlom, hogy ki kell Önt ábrándtanom:)) Üdvözlettel, Feövenyessy Krisztina
Az utóbbi időben számos sportoló keresett fel hónapok, esetenként évek óta fennálló különös, vándorló fájdalomra panaszkodva. Szinte mindannyian hasonlóképp írták körül a problémát: ha az egyik testtájon megjelenő, többnyire terhelésre jelentkező, a lágyrészeket (azaz az izmokat és a kötőszöveti…..
Egy, az egészségére valamit is adó ember számára kevés időszerűbb kérdés van mostanában annál, hogy van-e értelme az online mozgásterápiának (vagy akár személyi edzésnek). Sokan eleve elutasítják a digitális foglalkozásokat arra hivatkozva, hogy ezek messzemenőkig igénylik a személyes jelenlétet. De…..
Magyarországon ma átlagosan 361 napot kell várni a gerincműtétre, 241 napot egy csípő-, és 325 napot egy térdprotézisre (NEAK adatbázis). A különféle szakrendeléseken gyakran 8-10 órát is elüldögélnek a betegek, s még a sürgősségi részlegen sem ritka a fél/egész napos várakozás. Elégedetlen,…..
A mozgásszervi problémák nagy része a különféle hétköznapi vagy sport TÚLTERHELÉSEK következtében alakul ki (pl. futók esetében térd/boka/sarok; irodai munkát végzők körében nyak/derék/kéz stb.)! A túlterhelések miatt kialakuló krónikus betegségeket NEM LEHET GYÓGYSZERREL MEGGYÓGYÍTANI! A…..
A természet úgy alakította az emberi testet, hogy csakis akkor lehet egészséges, ha rendszeresen, harmonikusan és változatosan terhelődik minden egyes porcikája. A XXI. századi ember azonban vitathatatlanul jóval többet használja a kezét, mint bármely más testrészét (gondoljunk csak az irodai…..
Gyakran mesélik ismerősök – sportolók és „átlagemberek” egyaránt – hogy kificamodott a bokájuk/eltört a karjuk/részlegesen szakadt az Achilles-ín stb., begipszelték, fájdalomcsillapító/gyulladáscsökkentő gyógyszert kaptak és most pihentetniük kell a sérült testrészt. Ha rákérdezek, hogy valóban…..
Ugye, Neked is esett már le az állad, megtudván egy-egy ismerősöd életkorát?  Szomorú, milyen sokan látszanak jóval idősebbnek kronológiai (azaz valódi) életkoruknál, de szerencsére – még ha ritkábban is – előfordul, hogy valaki évtizedeket tagadhatna le. Vajon mi állhat a jelenség hátterében, azaz…..
Nyár van és a tikkasztó hőségben – talán megbocsájtható bűn – néha én is megengedem magamnak, hogy bele-belepillantsak a női magazinokba. Mit mondhatnék, majd felrobban az agyam a kéthetes villám popsi-, has- és derékkarcsúsító programoktól, beleértve az alattuk lévő "egyenillusztrációkat" is::…..
Ausztrál tudósok meglepő kutatást publikáltak 2018 februárjában, amely – jobb későn, mint soha – másfél év után, idén nyáron végre hatalmas visszhangot keltett, és egy, a BBC-ben megjelent cikk hatására gyakorlatilag bejárta a világot. Az elmúlt napokban „Plusz csont nőhet a koponyára, ha sokat…..
Az orvostudomány fejlődésének köszönhetően napról-napra színesebb a mozgásszervi betegségek gyógyítását megcélzó kezelések palettája, azaz egyre több módszer áll rendelkezésünkre, amelyek segítségével csökkenteni tudjuk pácienseink (az Önök) panaszait. Ugyanakkor nem mehetünk el szó nélkül a…..
Európában a huszonévesek 30, a harmincasok 60, és a hatvanon felüliek 80-90 százaléka (!) szenved krónikus mozgásszervi fájdalmaktól (gerincproblémák, porckopás, porckorongsérv stb.), és igen kevesen találnak tartós megoldást a panaszokra.  Égető szükség van tehát arra, hogy az egészségügy a…..
Feövenyessy Gerincközpont és Akadémia 2019.05.14 17:48:57
Becslések szerint minden negyedik magyar felnőttet érint, így bátran kijelenthetjük, hogy a porckorongsérv népbetegség. Ez az adat nem csupán sokkoló, de elszomorító is. A porckorongsérv – vagy, ahogy a páciensek emlegetni szokták, a gerincsérv – ugyanis az esetek nagy részében könnyen elkerülhető…..
Feövenyessy Gerincközpont és Akadémia 2019.01.10 16:23:11
@Munyi cica: Kedves Munyi Cica!
1, Alapigazság, hogy ami fájdalmat okoz, az egyben a szöveteket is károsítja, tehát ne végezzen olyan gyakorlatokat, amelyek fájdalommal járnak.
2, Az otthon végzett torna nem gyógytorna, még akkor sem, ha 40 évvel ezelőtt egy gyógytornász adta fel azokat. Ennek számos oka van:
- a gyógytorna mindig egyénre és állapotra szabott, és gyógytornász felügyelete mellett végezzük
- Az a gyógytorna amit 40 évvel ezelőtt feladtak Önnek, a 40 évvel ezelőtti énjére és állapotára volt szabva, nem a maira.
- Ha néhány hónapig ugyanazokat a gyakorlatokat végezzük, a test megszokja azokat, már nem jelentenek kihívást, így fejlődni sem fog ezektől. Egy gyakorlatsort maximum néhány hétig végezhetünk, utána váltani kell.
Magyarul tehát az a gyógytorna, amit 40 éve végez, nem nevezhető gyógytornának, és ma már bizonyosan nincs jó hatással az Ön gerincére.
3, Azt, hogy pontosan milyen gyakorlatokat végezhet és melyeket nem, csak akkor tudom
megmondani, ha megvizsgálomk a pácienst. Ahogy nincs két egyforma ember, két egyforma betegség sincs. Ami az egyik páciensnek jó, az a másiknak nem. A kezelés mindig egyénre, állapotra szabott, többek közt ezért nem lehet az internetről lelesett gyakorlatokat végezni gyógytornaként, ahogy a cikkben is írtam.
4, Akut porckorongsérvvel nagyon nem javaslom a cipelést. Nincs olyan, hogy "hány kiló elfogadható". Ha Önnél porckorongsérv alakult ki, az azt jelenti, hogy egészen bizonyosan rossz a testtartása (lásd a fenti cikket). Ha ezzel a rossz testtartással, és a már degenerálódott csigolyákkal súlyokat cipel, az olyan, mintha cukorbetegséggel fánkot tömne magába:))
5, A leírtak alapján Önnek minél hamarabb fel kellene keresnie egy szakembert és hozzáfogni a terápiához, mielőtt még nagyobb lesz a baj.

Üdvözlettel,
Feövenyessy Krisztina
Gyakran halljuk, hogy az intenzív testmozgás idősebb korban – főképp magas vérnyomással – kerülendő. Nos, egy különösen értékes és izgalmas giga-kutatás eredményei bizony erősen ellentmondanak az általánosan elterjedt nézetnek, és azt sugallják, hogy a testmozgás hiánya halálozás szempontjából jóval…..
Gyakran hangoztatom, hogy sérülés/betegség esetén - ha a modern fizioterápiás alapelveket követjük - a rehabilitációt a lehető leghamarabb meg kell kezdenünk, az immobilizáció (teljes mozdulatlanság) ugyanis súlyos következményekkel jár. Nos, igen érdekes kutatásra bukkantam, amely ékesen…..
Relatíve termékeny „publicistának” számítok, és gyakran tartok előadásokat is az ülő életmód gyilkos hatásáról, így a szereplések kapcsán nap mint nap szegezik nekem a kérdést ismerősök, páciensek, hallgatók vagy olvasók: jó, jó, de mégis hogyan üljek helyesen? Nos, ilyenkor sarokba szorított vadnak…..