Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Rikkudo

13 bejegyzést írt és 14 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nagyon is lehet, hogy nem csak legenda.. Most az eddigi témáktól egy kicsit eltérő bejegyzés. Mindenféle olvasgatás közben akadtam rá egy 1959-ben íródott régi újságcikkre Monor vonatkozásában, amelyben egy titkos alagútról tesznek említést, ami Monor városközpontjában volt, vagy…..
A hadtörténelem iránt érdeklődő szakmai sokaságon belül egy markáns kisebbség kifejezetten a haditengerészet rajongója. Ők azok, akik csuklóból megmondják, mi a különbség egy cirkáló és egy romboló között, mi az a zászlóshajó és tán még azt is, hogy miért magasabb rendfokozat az altengernagy az…..
Megjelent egyesületünk folyóiratának legújabb száma. A tartalomból:Dr. Balogh Tamás:A galeassz, vagyis a gálya és az oldalütegsoros vitorlás "kényszerházassága" Bánsági Andor:Dreadnought veszteségek az első világháborúban I. dr. Solymos András:Egy régi hajóbaleset…..
Megjelent egyesületünk folyóiratának legújabb száma. A tartalomból:Dr.. Balogh Tamás:K.u.K. YachtgeschwaderA cs. és kir Jachtraj - a cs. és kir. Haditengerészet sporthajó-különítményének története Bánsági Andor:A LOLIGO, avagy egy elfeledett kísérleti…..
forrás: http://duna.atw.hu/duna/nfvcsv/nfv1456.htmlVasárnap lesz 556 éve, hogy 1456. július 22-én a Nándorfehérvárt védő keresztény magyar seregek Hunyadi János vezetésével, több mint kéthetes csatát követően megsemmisítő vereséget mértek II. Mehmed török szultán hadaira,…..
Megjelent folyóiratunk idei első száma. Benne: Hanny Ákos: Magyar Duna-tengerjáró hajók a II. világháborúban II. Dr. Balogh Tamás: Összefoglaló a brit flottaparádékról és az azokkal összefüggő magyar katonai tradíció múltjáról, lehetséges jövőjéről Veperdi András: Az…..
"Hatvan év után ismét tengeri merülést hajtanak végre a Magyar Honvédség katonai búvárai: az Osztrák–Magyar Monarchia haditengerészetének egyik büszkesége, a 45 méter mélységben fekvő Ferenc József csatacirkáló roncsának feltérképezésében, állapotának…..
Megjelent a Hajózástörténeti Közlemények 2011/2-es száma! A tartalomból:Tanulmányok:   Hanny Ákos: Magyar Duna-tengerjáró hajók a II. világháborúban I.     Műhely:   Bernát Péter: A dunai római flotta nyomában   Bánsági Andor:…..
2011. november 29-én kedden, 15:00 órai kezdettel a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum előadótermében (Budapest, Városligeti krt. 11.) kerül sor az "Adria Rt. és a magyar tengerhajózás" c. emlékkonferenciára, amelyet ezúton tisztelettel ajánlunk valamennyi kedves látogatónk szíves figyelmébe. A…..
Rikkudo 2011.11.17 00:14:46
@Doki: Akkor valószínűleg ott leszek.
Megvan a kobilai torpedóvető-állomás! A Cattarói-öbölről szóló első bejegyzésben megemlítettem, hogy egy, a II. világháborúban a megszállt öbölben szolgáló olasz katona leírásából nagyon az tűnik ki, hogy akkor ott létezett egy torpedóvető-állomás. A pontos helyét is…..
Felkerült a Hagyományőrző Tagozat honlapjára egy válogatás a második világháború előtti balatoni hajózásról Bánsági Andor gyűjteményéből. A képek forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatóak. (A galéria a képre kattintva érhető el.)          …..
2011. augusztus 12.-én (pénteken) délután 3 órakor a soproni Szt. Mihály temető (Sopron, Pozsonyi út 1.) új részében, a ravatalozó mögötti parcellában Tengerész emlékhely lesz kialakítva, ahol az I. Világháborúban elhunyt haditengerészek, kereskedelmi tengerészek és…..
A tartalomból: Antal Gábor: Tengely és tenger közé szorulva: a francia hadiflotta 1940-1942 között   Bánsági Andor: A Kraljica Mora, a Horvát Haditengerészet új kiképző hajója   Veperdi András: Az osztrák-magyar hadiflotta az első világháborúban XII.   Zsonda…..
Kérünk mindenkit, aki tud és akar segíteni, hogy támogassa a LAJTA bajai útját! 2010. november 26-án megjelent a Honvédelmi Közlöny 17. száma, s benne a honvédelmi miniszter 97/2010. (XI. 16.) HM utasítása, amely elrendeli a LAJTA Monitor Múzeumhajó 140. éves születésnapjának…..
Rikkudo 2011.04.16 22:19:13
2011. március 27-én capt. Gombos Károly, Dr. Dezsény Zoltán és Bánsági Andor tagtársak ellátogattak a zebegényi Hajózástörténeti Múzeumba, ahol kicsomagolták a múzeumkertben található különféle hajózási eszközöket és összesöpörtök a faleveleket, így készítve fel a…..
Megjelent Oliver Trulei, a kiváló osztrák amatőr hajózástörténész szakíró legújabb kötete, az U27-es osztrák-magyar tengeralattjáró kalandjairól. Ha igaz az, hogy Magyarországon a haditengerészet szinte ismeretlen fegyvernem, akkor az még inkább, hogy a magyar tengeralattjárós…..
Folyóiratunk következő száma 2010. december 30-án jelenik meg. A tartalomból:Antal Gábor: Tengely és tenger közé szorulva: a francia hadiflotta 1940-1942 között.Bánsági Andor: A Visby-osztályú korvettek.Veperdi András: Az osztrák-magyar hadiflotta az első világháborúban XII. -…..
Szinte minden szükséges alkatrész rendelkezésre áll a Lajta Monitor Múzeumhajó december 23-i átadására. Honlapunk képgalériájának Lajta-gépekről szóló fotóalbumába új képek kerültek fel az Újpesten elkészült toronyforgató mechanika elemeiről (képünkön egy ehhez…..
Egyesületünk 2006 októbere óta a nagykörűi Fegyver- és Haditengerészeti Gyűjtemény egyik fenntartója. A kiállítás a helyi művelődési ház két termében volt elhelyezve, azonban az elmúlt két év során nem éppen a legjobb körülmények közt. Idén tavasszal az önkormányzat nagyszabású felújításokba és…..
Újabb kisfilm készült a Monarchia Haditengerészetének egyik elsüllyed, de meglelt és feltárt hadihajójáról! A Hálózat Televízió műsorán látható a KAISER FRANZ JOSEF I. cirkáló történetéről és roncsai feltárásáról készült kisfilm, Jánossy Gergely…..
Hosszú szünet után megjelent folyóiratunk új száma. A tartalomból:  Krámli Mihály:A Koudelka-misszió Alfred von Koudelka fregattkapitány látogatása a berlini birodalmi tengerészeti hivatalban és ennek dokumentumai 1909. április 29-30. Krámli Mihály: Fiume 1848-ban…..
Íme hát az első darabja montenegrói erőd-körképnek. Stílszerűen a horvát felségterületen található Punta d'Ostroról lesz szó. A név jelentése déli földnyelv - ami némi bizonytalanságba viheti a gyanútlan látogatót, hiszen ez a földnyelv inkább nyugati, már ha a…..