Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Szigetvári Vár

36 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Szigetvári Vár Idők Szigethben 2017.01.20 12:43:33
 Új cikkünk a - www.szigetvarivar.blogspot.com - oldalon olvasható...
Szigetvári Vár Meghívó 2017.01.18 13:30:34
Dr. Falus Orsolya jogtörténész, egyetemi docens és Fazekas Róbert a Baranya Megyei Közgyűlés alelnöke szekcióülésen, "Zrínyi Testamentum" előadáson, Hungarológiai Kongresszuson Pécsen.  ..
Már második hete naponta két középiskolai osztály tesz látogatást a Várban. A szigetvári diákok e hónapban a Zrínyi Emlékév alkalmából emlékeznek meg Zrínyi Miklós és a szigetvári várvédők hősiességéről. Szigetvár katonai és kulturális jelentőségéről. Továbbá a Szulejmán szultán síremléke utáni…..
Dr. Falus Orsolya - Király Lajos – Dr. Kobolka István- Sasvári Gábor:     A „Zrínyi-hagyaték”     /A TANULMÁNY ANYAGA ELHANGZOTT A TOMORI PÁL FŐISKOLA TUDOMÁNY NAPI  KONFERENCIÁJÁN, BUDAPESTEN 2015. NOVEMBER 24-ÉN   A TANULMÁNY A TOMORI PÁL FŐISKOLA KÖVETKEZŐ „TUDOMÁNYOS MOZAIK” CÍMŰ …..
Idén is szép délutáni fénybeeséseket lehetett megfigyelni a Szigetvári Vár dzsámijában. A "pálfordulás" körüli fényjátékra a Szulejmán szultán dzsámiban 2012-ben Király Lajos lett figyelmes először. Az azóta történt megfigyelések alapján mára kijelenthetjük, hogy a csillagászatilag tájolt épületben,…..
2016.január 8-án a Zrínyi Emlékbizottság ülésén a Városháza Dísztermében hivatalosan is elrajtolt a 2016-os Zrínyi Emlékév.  Délután a Vár Lovagtermében sajtótájékoztatót tartott az Emlékbizottság vezetősége. Az esemény fényét emelte Horvátország Nagykövetének látogatása. Őexelenciája Dr.Gordan…..
Ezúton is Áldott Békés Karácsonyt kívánunk és egy szép Újesztendőt Sziget várának nevében! Képünkön a frissen megjelent Civitas Invicta újság nyomdából érkezett példányai láthatók. A Dióspusztai Kulturális Egyesület által kiadott lap korlátozott számban, de…..
A kutatás jelenlegi állása tényszerűen, lényegretörően a kutatást vezető Dr. Pap Norbert professzor blogjáról:   http://papnorbert.blogspot.hu/2015/12/a-kutatas-jelen-allasa.html Ugyanitt fényképek is megtalálhatók, melyek a kiásott épületalapokat…..
Fotó: Dér Anikó..
Szigetvári Vár Legjobbjaink... 2015.12.17 10:43:00
December 16-án látogattak el a Várba az Istvánffy Miklós Ált. Iskola felső tagozatos diákjai. A magyar és történelem tantárgyakból kiemelkedő teljesítményt nyújtó kisdiákok megjutalmazása volt a meghívás apropója.  Megtekintették az állandó muzeális tárlatot a várnagy…..
2015. december 16-án délelőtt a Szigetvári Várban forgatott a Magyar Televízió - 'Mindentudás' című műsorának a stábja. A műsor január elején lesz látható pénteki napon. ..
Nagy érdeklődéssel barangolták be a Várat csütörtökön (december 3-án) a Somogyapátiból érkezett kisiskolások. Alábbi képsorozatunk erről szól.       Fotó: Dér Anikó  ..
http://www.ma.hu/tudomany/268239/Szulejman_turbejet_fedezhettek_fel_Szigetvar_mellett..
Látványterv (XVI. sz-i): https://www.youtube.com/watch?v=AYa42q2XS1c A Szigetvári Vár csatornája a múzeumbeli filmek és a Zrínyi napok: https://www.youtube.com/channel/UC5obiwBsbtqGf_ANqezMwzA 2016-os animációs film trailer: https://www.youtube.com/watch?v=8q8SuqTfBPM ..
A rőt, lágy fények szép színeket varázsolnak a széles freskóra. A Nap meleg fénye gyorsan hanyatlik, a hajnalok ködösek, a reggelek dértakaróval érkeznek. De az ég ilyenkor kék, a legszebb kék - a végtelen óceán kékje, amin keresztül a gyorsan érkező szürkületben…..
A Nemzeti Művelődési Intézet szakmai látogatást tett ma délelőtt a Szigetvári Várban. A résztvevők a helyi hagyományok megőrzésének és továbbadásának pedagógiai kulisszatitkaiba nyerhettek betekintést a kiállítás megtekintése mellett. A hagyományőrző végvári bemutató…..
November 16-án, hétfőn 'Sajtónapot' rendeztünk a Szigetvári Várban. A helyi városvezetés, önkormányzati képviselők és a sajtó képviselőin (MTI, Reuters, ...) kívül érkeztek rangos török vendégek is akik részt vettek a zártkörű rendezvényen. A vendégeket végigvezettük a…..
November 17-én, kedden dencsházai általános iskolások látogattak el a Szigetvári Várba. A zömmel 5-6. osztályos diákok rendhagyó történelemóra keretében röviden ismerkedtek a vár történetével, majd romológia témában helytörténeti érdekességeket is megtudhattak a…..
Nem először foglalkozunk bejegyzésben a várbeli dzsámi fényjátékával. A maga nemében egyedülálló, mégis világviszonylatban a fényre, csillagászati jelenségekre tájolt "nagy" szakrális épületek sorába tartozónak véljük a Szulejmán szultánról elnevezett várbeli dzsámit.…..
A mértékadó tudományos műhelynek számító Polgári Szemle 11. évf. 4-6 számában megjelent az a publikáció, amely minden bizonnyal igazi meglepetést okoz a hazai kulturális életben.   Szerzők: Dr. Falus Orsolya PhD, főiskolai docens, a Tomori Pál Főiskola rektor-helyettese Király Lajos - Szigetvár…..
November 4-én, szerdán délután a városunkban forgató német tv-s stáb filmezett a várbeli dzsámiban. Szulejmán szultánról szóló dokumentumfilmet készítenek, melynek egyik részletét a Várban vették fel. A filmesek éppen jó időben érkeztek, így fél háromkor a dzsámi…..
2015.11.02. 14:30 - Fotó: Szojkó Szinyákovics Kornélia Az őszi-téli időszakban különleges látnivalót ígér a szigetvári Szulejmán szultán dzsámiba délutánonként beeső fény. A 2012-ben Király Lajos által felfedezett fényjelenségről már több cikk, publikáció…..
Szigetvári Vár Novemberi fények 2015.11.06 09:15:00
November eleje talán a legszebb időszak az évben a mediterránba hajló Dél-Dunántúlon. Ekkor az ég kékje napokig kristálytiszta, a Nap fénye ferdén világít de már nincs meg nyári perzselő tüze, így vágyott és szeretett. A természet lágy, színes ruhát ölt, a tél előtti…..