Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kovács János politikai elemző

53 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A választást követő elemzések többsége korántsem kezeli kiemelten az ellenzéki vereség okai között a szervezeti hiányosságokat. Természetesen az ellenzék logisztikai ereje összehasonlíthatatlanul kisebb a kormányoldaléhoz képest, mégis meglepő volt, hogy korábban erős ellenzéki bástyáknak számító…..
Két hét múlva, április 3-án parlamenti választás – és népszavazás – lesz, a következő napokban intenzívebb kampányra, erős, mozgósításra buzdító üzenetekre lehet számítani, a politikai szereplők még inkább az ellenfél táborának elbizonytalanítására és a bizonytalanok megnyerésére fognak törekedni.…..
Kovács János politológus, az Elemző Szemével blog szerzője szerint Orbán Viktor és a Fidesz gyorsan reagált a háborúra, és bár a gazdasági hatások egy része már rövid időtávon jelentkezik, ám a gazdasági kihívások jelentős része csak a választás után fog lecsapódni. Gyorselemzés a választás előtt…..
Idehaza elemzői polémia indult arról, hogy az orosz-ukrán háború mennyiben befolyásolhatja a magyar választási kampányt. Török Gábor fogalmazta meg, hogy a kormánypártok szavazótáborát elbizonytalaníthatja a magyar-orosz kapcsolatokban a napokban, hetekben kényszerűen végbemenő külpolitikai váltás.…..
Mi áll Márki-Zay Péter váratlannak tűnő győzelmének hátterében? Képes-e valódi mozgalmat szervezni maga köré a hódmezővásárhelyi polgármester? Az összefogás mely pártjai számára jelenthet kihívást, ha úgy tetszik konkurenciát a feltörekvő politikus? Kovács Jánossal, Az elemző szemével blog…..
Az ugytudjuk.hu újságírója, Bazsó Bálint Márton kérdezett lájkvadászatról, az ellenzéki összefogásról, az ellenzéki pártok közötti szavazói mozgásokról. "Mekkora jelentősége van és miért nincs egy-egy lájkverseny megnyerésének? Összeolvadnak-e az ellenzéki pártok és miért tették lehetetlenné maguk…..
Miután a kormányoldalnak kétharmados parlamenti többsége van, így az a kérdés, hogy az ellenzéki képviselő-csoportok, illetve a független képviselők mit támogatnak, legfeljebb a politikai narratívák szintjén érdekes. Itt rendre előkerül, hogy mikor cselekszik helyesen (politikailag racionálisan) az…..
Polgári Válasz néven új formáció jelent meg a politikai küzdőtéren. A politikai feltételek adottak ahhoz, hogy releváns szereplővé váljon. Ehhez „két pogány közt” kell helytállnia: a polgári értékek valódi képviseletének vállalását a Fidesz, míg az autonóm, önazonos politizálás igényét az…..
Az Ugytudjuk.hu újságírója, Bazsó Bálint Márton készített velem interjút. Sok témát érintettünk: válságkormányzás, járványhelyzet, ellenzéki együttműködés, borsodi időközi választás, 2022-re való felkészülés, kormánypárti fiatalítás. A beszélgetésünk leiratát alább olvashatjátok: Megdönti-e a…..
A francia szatirikus lap 2015-ben világhírnévre tett szert, miután az abban (egy dán napilap nyomán) közzétett Mohamed-karikatúra miatt iszlamista szélsőségesek terrorakciót hajtottak végre a lap szerkesztősége ellen – 12 embert meggyilkolva, többeket megsebesítve. Az azóta is működő lap – mely…..
Bő egy hete „nagy bejelentésként” jött a hír, hogy az ellenzéki pártok elvi megállapodásra jutottak abban, hogy mind a 106 egyéni választókerületben közös jelölteket indítanak 2022-ben. Ez a kinyilatkoztatás – bármilyen fontos is választástechnikai szempontból – nem volt váratlan, ugyanakkor…..
Az egyéni választókerületek mindegyikére kiterjedő közös jelöltállítás és a közös programadás ígéretének bejelentése éppúgy jelzésértékű volt az elmúlt napok történéseinek sorában, mint a gödi önkormányzati konfliktus kapcsán az országos politika porondján kialakult DK-Momentum párharc. Ahogy az…..
A tavaly őszi önkormányzati választás óta evidenciaként beszélünk a 2022-es ellenzéki összefogásról, mint az ellenzék számára választástechnikai (valójában jóval több, mint pusztán technikai kérdés) szempontból egyedül járható útról. Eközben még mindig nem látunk tisztán az együttműködés mikéntje…..
A 2010-es fülkeforradalmat követően választás-technikailag kedvezőtlenebb, a tartalmi politikai kínálat tekintetében viszont jobb állapotban volt az ellenzék, mint ma, tíz év Fidesz-kormányzás után. A 2018-as országgyűlési vereség és a 2019. őszi önkormányzati választások pozitív tanulsága kellett…..
A járvány első hulláma alatt, különösen a felfutási szakaszban általános várakozásként jelent meg, hogy a kormány válságkezelésben nyújtott szubjektív teljesítménye, valamint az ellenzék szereplőinek magatartása hosszabb lefutással akár át is rajzolhatja, vagy épp bebetonozhatja a jelenlegi…..
A trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulója egy szimbolikus erejű esemény, amit így vagy úgy, a politika is felhasznál – Magyarországon éppúgy, mint a környező országokban. Trianon egy jelkép: a hozzá való viszony eszköze a kurzusépítő, nemzeti narratívának, központi eleme a nemzeti…..
A vidék Magyarországa után Budapest is arra vár, hogy fellélegezhessen, ám egy jól érzékelhető politikai sakkjátszma nehezíti a nyitási folyamatot. A kormányfő elővigyázatosságról szóló üzenetét Kovács Zoltán államtitkár nyilatkozatai fordították a „politikai zsarolás” nyelvére. Miközben az ellenzék…..
Másfél hónappal ezelőtt még sokan úgy érzékelhették, a hazánkba is begyűrűző járványhelyzet egy gyorsan átvonuló problémaként, a dolgok hétköznapi menetét átmenetileg kizökkentő jelenségként befolyásolja az életünket és a társadalmi valóságot. Azóta a világjárvány pszichózisába került a közbeszéd, a…..
Néhány héttel ezelőtt még a török-görög határokon zajló események nyomán újra aktuálissá vált migrációs kérdés, a kormány Nemzeti Konzultációra bocsátott, év eleje óta építgetett témái, az ellenzéken belül a ki- és átlépések, valamint az „egy lista – két lista” dilemma uralták a nyilvános vitákat.…..
Ahogy 2015-2016 a „migráció éve”, úgy 2019 a „klímaváltozás éve” volt az európai politikában. Greta Thunberget „az év emberének” választotta a Time magazin, az EP-választások a zöldpártok előretörését hozták, Németországban a nyári hónapokban a Zöldek beérték a kormányzó CDU-CSU szövetséget országos…..
Orbán Viktor immár 22. alkalommal tartott évértékelőt. A hazai politikai életben ő honosította meg a műfajt a polgári kormányzás második évében (1999-ben), és láthatóan ezen a pályán sem cserélte még hatosra a „nyolcas számú mezt”. Már egy ideje, különösen a 2002-es vereséget követő évértékelő óta…..
Az Európai Unió történetében először fordult elő, hogy egy szuverén állam hátat fordított a Közösségnek, noha az „egyre szorosabb unióra” már hosszú évekkel ezelőtt nemet mondtak a britek. Az Egyesült Királyság EU-ból való kilépésének magyarázata rendkívül egysíkú a főáramú médiában, és legtöbbször…..
A következő cikkemet a Kovács Tibor - Fodor Gábor szerzőpáros "Zöld kommunizmus vagy fekete diktatúra: mivé fajulhat a Greta-jelenség és az újnacionalizmus?" című, a Válasz Online felületén 2019. december 19-én megjelent cikkére reflektálva írtam. Ajánlom mindenkinek, aki érdeklődik a politikai…..
2019 új helyzetet teremtett az ellenzék lehetőségeit tekintve, ami mind a szélesebb közvéleményt, az ellenzéki vagy kormánykritikus érzelmű választókat, mind magukat az ellenzéki pártokat gondolkodásra inspirálta a “hogyanok” tekintetében. Az ellenzéki pártok technikai koalíciójának, a szorosabb…..
2019 új helyzetet teremtett mind a kormány-ellenzék viszonyban, mind az ellenzéken belüli erőviszonyokat tekintve. Jelentős politikai átrendeződésről azonban csak fenntartásokkal beszélhetünk. A Fidesz az önkormányzati szférában elszenvedett veszteségei mellett is domináns szereplő maradt, az…..