Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Promenade

23 bejegyzést írt és 11 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Magyar Nemzeti Múzeumban most nyílt meg a Schöfft 3 – Egy festőcsalád három generációja című kiállítás, amely a nevezetes 18-19. századi művészdinasztia festő tagjainak pályafutását igyekszik bemutatni. A kiállítás kurátorai sajnos nem vesztegettek szót a család fényképész tagjaira – ezt…..
A fényképezés történetének egyik nagy fordulópontja volt az úgynevezett vizitkártya-korszak beköszöntése 1860 körül. A fotográfia ezeknek a 10 x 6 cm-es kis papírképeknek köszönhetően vált tömegek számára elérhető, mindennapi árucikké. A kezdeti időkben a fényképészek nem sokat törődtek a…..
Promenade 2022.11.08 19:59:52
@Androsz: Köszönöm az érdeklődést! Maga a karton, amire a cégjelzést nyomtatták, soha nem volt fotópapír: akkoriban a fotókat úgynevezett albuminpapírra másolták ki, ami technológiai okokból kifolyólag rendkívül vékony volt. Pontosan emiatt volt szükség rá, hogy egy vastagabb kartonlapra kasírozzák fel az elkészült képeket. A cégjelzéseket az üres kartonokra nyomtatták, a grafikával ellátott kartonokat ezres példányszámokban lehetett megrendelni a nyomdától.
Nemrégiben három különleges fotó került a gyűjteményembe: Szombathely legnagyobb 19. századi fényképészének, Knebel Ferencnek három portréja. A fényképész-önarcképek különleges csemegének számítanak a gyűjtők körében. Sajnos a legtöbb fényképészről nem tudjuk, hogy nézett ki – pedig könnyen…..
Az 1910-es évek elején az egész világon végigsöpört a többnézetű ("multigráf") portrék divatja. Ősi időktől fogva ismert optikai játék ez: az egymással szöget bezáró tükrök által megsokszorozott képet újra meg újra felfedezi a színház, rácsodálkozunk a vidámparki elvarázsolt kastélyokban, és ezen az…..
fáymiklós Helló, kék fiú! 2022.03.03 07:53:55
Szeretném hinni, hogy nem így van, de azért ez a valószínű: a Kék fiú mellett úgy sétáltam volna el, hogy talán észre sem veszem. Most nem lehet nem észrevenni, főszám a londoni National Galleryben, és meg is van az oka. Gainsborough festménye valaha Angliában volt (nyilván), de az 1. világháború…..
Látta-e már a százötven évvel ezelőtti Budát éjjel? Most megnézheti. Szórakoztató szemfényvesztés 1870 tájáról. A mozi és a televízió előtti korban a legkülönfélébb képmutogatók elégítették ki a közönség képi látványosságok iránti vágyát. A 19. század a ködfátyolkép-előadások, panorámák, diorámák…..
Sziasztok! A mai Érdekesben már nem hívom kedvencnek a kiemelt képet, mert több olvasó nehezményezte hogy nekem hogy lehet kedvencem ez vagy az a szomorú téma. Mivel nincs kedvem a kommentszekcióban mindig elmagyarázni az index címlapról egy-egy alkalommal beszédülő futóbolondoknak, hogy ez egy…..
Ferenc József egyetlen olyan fényképe, amely a budai királyi palotában készült − ám nem a magyar közönség számára. A pilseni származású Doctor Albert (1813−1888) jónevű pesti fotográfus volt a maga idejében; előbb aranyérmet, majd udvari fényképészi címet is nyert a királytól. Arra azonban aligha…..
Ifjúkorában nagyvilági bálok híres szépségeként tündökölt, majd amikor férje halála után a vidéki birtok csendesebb világába szorult vissza, romantikus regények írásában élte ki vágyódását az arisztokrata báli világ csillogása iránt. Buday Sándorné életét egy izgalmas ifjúkori portréjával idézzük…..
Landau Alajos neves pesti festődinasztiából (sőt -dinasztiákból) származott, és élete háromnegyedét Pesten élte le. Ám épp a Szegeden töltött egynegyednyi életre esett az a nyolc év, amikor felfedezte és magas szinten művelte a fényképészetet. Később azután a magyar rajztanítás megújítója vált…..
Kossuth Lajos Tivadar (1844−1918) − akinek egy ezidáig ismeretlen, dedikált fényképét mutatjuk itt be − Kossuth Lajos harmadik és legkisebb gyermeke volt, Kossuth Ferenc (1841−1914) és a fiatalon meghalt Vilma (1843−1862) után. A szabadságharc bukása után a Kossuth-gyerekek a Bakonyban próbáltak…..
A Magyar Tudományos Akadémia székháza 1862 és 1865 között épült. Egy belga fényképész épp ez idő alatt járt erre, és megörökítette a felállványozott, épülőfélben lévő palotát.     A Magyar Tudományos Akadémia – mindannyian tanultuk az iskolában – Széchenyi István 1825-ben felajánlott, hatalmas…..
Magyarország népe sok mindent látott már az 1880-as évekre, de Ürge Ignác feltűnése mégis szenzációt keltett. Nem volt ember, aki ne bámulta volna meg, és ne kérdezgette volna ismerőseit: tudják-e, ki ez a fura szerzet, aki termetes és terebélyes, rőtszakállú magyar ember létére kínai öltözékben,…..
Várady Ádám harcolt az 1849-es szabadságharcban, azután nevelőintézete volt Pesten, hírlapot szerkesztett Bukarestben, majd beállt az itáliai magyar légióba. Miután onnan elbocsájtották, az osztrák titkosrendőrségnél jelentkezett besúgói szolgálatokra, ám itt sem voltak vele megelégedve. Végül…..
Charles Dall amerikai misszionárius Indiából hazafelé tartva látogatott el Erdélybe. Vad bennszülöttekre és sárból tapasztott kunyhókra számított, ehelyett művelt, európéer társasági életet talált. Végül életre szóló barátságot kötött az erdélyiekkel, akiknek fényképeit is megőrizte. A kis…..
A Budai Várnegyed tövében, a Bécsi kapu szomszédságában kalandozunk ebben a bejegyzésben. Az Ostrom utca felső végében álló, példásan felújított villa előtörténetét ismerhetjük meg. Ennek keretében megtudjuk, mely jeles magyar főurat hívták tűzpasának. Megismerkedünk a Budavári Sikló építőjével,…..
Aligha gondolnánk, hogy a 19. századi Isztambulban valóságos kultusza alakult ki a szekszárdi boroknak. Hogy mégis így történt, az leginkább Comendinger Alajosnak, a Szekszárdról elszármazott sztambuli kereskedőnek köszönhető, akinek portréját itt bemutatjuk.   Aki járt már Isztambulban, aligha…..
Tyroler Benjámin nagy reményekkel nyitotta meg Esztergom első állandó fényképészműtermét 1860-ban. Ám a vállalkozás valahol zátonyra futott, a konkurencia megjelenése pedig végleg elkaszálta a kilátásait. Tyroler neve azután Beszédes Sándor árnyékában olyannyira feledésbe merült, hogy a…..
Mielőtt élete végén pénzhamisításra adta volna a fejét, a fényképész Kováts Mór elkapott néhány érdekes pillanatot az 1890-es évek Budapestjének változóban lévő társadalmáról.      Az 1873-as városegyesítés után a vidéki parasztság tömegei áramlottak Budapestre a jobb élet reményében. A…..
A hagyományos társadalom családja általában idealizálva, szülők és gyermekeik biztonságos, meghitt közösségeként jelenik meg a közbeszédben, szembeállítva a jelenkor állítólagos válságával. Pedig a nagy halandóság miatt a mostoha- vagy mozaikcsalád legalább olyan gyakori volt a modern kor előtt is,…..
Széchenyi Istvánnak – sok egyéb mellett – arról is markáns véleménye volt, milyen az eszményi női orr. Hajnik Irén orra pedig elbukott a vizsgán.    1859. szeptember 8.-án Széchenyi Istvánt meglátogatta nagycenki birtokának tiszttartója, Hajnik János. A hírneves, gépesítésért rajongó…..
A régifotó-gyűjtők kedvelt szórakozása a „kilógó lólábak” felfedezése a képeken. Ilyenek például a festett díszletháttér mögül kikukucskáló inas vagy a látszólag könnyed és természetes testtartásban álldogáló urat aládúcoló, alul kilógó támaszláb. Az örök kedvenc azonban a „rejtőző anya”, azaz a…..