Regisztráció Blogot indítok
Adatok
haromegesztizennegy

0 bejegyzést írt és 279 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Október utolsó hétvégéjével véget ért a budapesti nosztalgia villamosok idei szezonja, ami konkrétan azt jelenti, hogy 2022-ben ekkor járt utoljára az N19-es. Aki szombat délután a Deák téren járt, ismerős "arcot" fedezhetett fel a villamosvégállomás távolabbi csücskében. Első látásra sima UV-nak…..
haromegesztizennegy 2022.11.08 07:57:47
@Hamster: Nyilván ott sem Nirvana van, de manapság villamossal tényleg csak a nagy forgalmú részeket lehet gazdaságosan ellátni.

(Londonban sokáig teljesen le akarták állítani a Bakerloo-t, annyira visszaesett az utasszám. Kedvenc vonalam a régi kotvány szerelvényekkel, az illatával...)
Körülbelül azóta el akartam jutni a wolsztyni gőzösökhöz, amióta először hallottam róluk. Már többször úgy tűnt, hogy lemaradtam róluk, mert az interneten biztosra mondták, hogy vége a nosztalgikus jellegű, ám valójában közforgalmú üzemnek, aztán tavaly augusztusban mégis ott voltam, és utaztam egy…..
Mostanában többször is elidőztem a fortepanon, és már nem is tudom, mit kerestem, amikor szembejött ez a fotó: Ez elvileg a Kígyó utcai Mézes Mackó. Akik még nálam is fiatalabbak (felháborítóan sokan vannak:), azok talán nem is tudják, hogy a Mézes Mackók a gyorsbüfé és az édességbolt keverékei…..
haromegesztizennegy 2021.07.27 10:47:30
Hams!

Itt most is így megy a buli:

www.timarvasker.hu/

Kiírják neked egy koszos cetlire mit akarsz, aztán azzal elfáradva a kasszához fizetni kell, majd kiadják az árukiadó lapot és lehet visszasétállni a raktárba a cuccért. :-)
... már tudniillik a Balatonfüredig villamos vontatással közlekedő vonatok megindulása előtt leugrottunk IC-vel (aki nem vonat, hanem egy vasútbarát) az északi part érintett szakaszára dízeleket nézni egy utolsó (?) alkalommal. Mivel nem szeretném, ha a kommentszekció a vasutas fórumokhoz hasonlóan…..
Biztosan észrevettétek, hogy mostanában nem voltak aktuális budapesti villamosos témájú bejegyzések. Ez azért van, mert új hobbit találtam magamnak: elkezdtem gyerekkorom audio kazettáit gyűjteni, nehezítésképpen bontatlan csomagolásban (már hogy a kazetták ne legyenek bontottak, bár voltaképp…..
A náci vezetés az élet minden területét igyekezett leuralni a Harmadik Birodalomban - nem volt kivétel ezalól a szexualitás sem. A népesség drasztikus csökkenése miatt komoly demográfiai problémával nézett szembe az ország. Ahogy sejthetitek, Hitler az árja "fajjal" akarta benépesíteni birodalmát,…..
haromegesztizennegy 2021.06.18 10:30:01
@Örömhernyó: @arncht: A németekre ez a felsőbbrendűségi tudat mindig is jellemző volt. Akár szélsőjobbos nácizmus, akár kommunizmus, akár balliberált agymosás az aktuális irány, mindig meg voltak győződve arról, hogy csak nekik lehet igazuk és minden más nép hülye.

-Ez szerintem a mai napig így van.
Nagy kár, mert a lejtőn van az országuk sok szempontból (csak még nem látszik), és ha belátnák, még sok mindent megfordíthatnának...
HamPLÓ HÉV a Körtéren 2021.04.26 07:00:00
Szerintem már említettem, hogy amikor édesapám először mesélt arról, hogy régen a HÉV bejárt a Fehérvári úton át a Körtérre, elképedtem. Nekem a HÉV a hosszú NDK-s motorvonatokat jelentette, és el nem tudtam képzelni, hogyan fértek el azok ott, pláne hogyan tudtak a "Gomba" körül megfordulni, ahogy…..
haromegesztizennegy 2021.04.26 12:59:20
@Fradista Utazó: "Amit kevésbé értek..."

-Sajnos ez nem meglepő. A korszak a fényképezést afféle "polgári csökevénynek" tartotta és így is állt hozzá. A politika is beleszólt!
haromegesztizennegy 2021.04.28 09:08:16
@Elijah Baley: " szentendrei sem jutott el Visegrádig"

Erről van bármilyen elérhető terv, térkép, doksi, vagy bármi?
Jólmúltkorjában mutattam pár villamosos teherszállítós képet, úgyhogy most nézzük meg, hogy mi zajlott a "nagytestvér" vágányain, azaz a HÉV-nél. A fotókat ezúttal is Tomáš Dvořák készítette. A villamoshoz képest a HÉV közelebb áll a nagyvasúthoz, és nem meglepő módon a tehervonataik is…..
A fekete-fehér hangulatképek és ősöreg motorkocsik után most egy kicsit újabb járművek következnek: az UV-k, melyek 1956 és 2007 közt számítottak a városkép szerves részének. A most következő fotókat a holland Balt Korthals Altes készítette a hetvenes évek második felében. A Szabadság híd még a…..
Bonyolódjunk bele egy kicsit a számokba: az 1600-asokról szóló bejegyzésben említettem, hogy abból a sorozatból vezethető le az F1A típus, másként mondva az 1500-as sorozat, melyről több képes összeállítást is csináltam már, lásd itt és itt. Ezt a két bejegyzést megnézve láthatjuk, hogy az 1500-asok…..
Az biztos senkit nem lep meg, ha azt mondom, hogy 2020 elég punnyadt egy év volt. Talán az se, ha azt mondom, hogy a MÁV által július és augusztus első hétvégéjén megrendezett balatoni retró hétvégék egész Közép-Európa legjobb közlekedés- és járműbarát rendezvényei voltak ebben az évben. Viszont…..
Többször írtam már az 1000-es és 1500-as villamosokról (lásd itt, itt, itt és itt), pedig megfordult pár másik típus is a budapesti síneken. Például az "1600-asok": Forrás: villamosok.hu Az akkor még nem így hívott, hanem 201 és 240 közé beszámozott típusból 1897-ben a Budapesti Közúti Vaspálya…..
Mindig is szerettem "szörfözni" a youtube-on, a feljövő ajánlások alapján egyik videóról a másikra ugrani, és soha nem volt erre annyi időm, mint 2020-ban... Jay Foremannel kezdem aktuális kedvenc csatornáim bemutatását, de direkt nem a londoni villamosokról szóló videójával, mert ő alapvetően…..
Korábban mutattam képeket a hódmezővásárhelyi villamosvágányokon először közlekedő vasúti járműről, illetve az első oda szánt tram-train megérkezéséről, és 2021. március 10-én megtették a következő lépést is: a MÁV első Stadler Citylinkje Vásárhely utcáin járt! Ott lenni most se tudtam, szerencsére…..
haromegesztizennegy 2021.03.11 19:04:29
@NAR: 25 kV AC.
Nagyon egyszerű lett volna a tápegységet házon belül a polcról levenni, amit a városban megkerülve a 600 V mehetett volna a vezérlőn át a motorokhoz...
Ismét Tomáš Dvořák képeiből válogatok, témául pedig a guruló fadobozhoz hasonlatos "motoros fedett teherkocsikat" választottam. Persze valószínűleg nagyon ritkán hívták őket így hosszúra nyúlt pályafutások során: a BKV-soktól leggyakrabban mozdonyként hallottam emlegetni őket, a közlekedésbarátok…..
Mivel új videókat nem tudok csinálni, kipróbáltam, hogy egy gyenge minőségű videók felméretezésre kitalált AI szoftver mit tud kezdeni a régi digitális fényképezőgépem által készített, bélyeg méretű, nulla egész semmi frame/sec-es, hang nélküli .avi fájlokkal. Bár még így is csak 640*480 lett a…..
HamPLÓ Cseh vonatok. Igen, megint. 2021.02.11 07:00:00
Ha már élőben nem lehet utazni, vonatozzunk egy kicsit vissza 2019-be (és kicsit 2020-ba) képeken és videókon! Jóelőre eltervezett és spontán vonatozások sorozata - van itt dízel, villany, de még gőzös is: Cseh peronokon csavarogva 2019-benPlehácstól Búvárig, Bardotkától Kredencig Ha nem látod…..
Szükség van-e a politikusok évértékelő beszédeire? Vajon tényleg célba érnek azok az üzenetek, melyekkel irányítani szeretnék a pártok, kormányok vezetői saját országaik polgárait? Ilyen és hasonló kérdések különös aktualitást kapnak olyan szituációban, mint a mostani. A járványhelyzet ugyanis…..
Tomáš Dvořáktól eddig csak villamosos képeket mutattam, de a jelek szerint a trolikat is fotózta - mi pedig csendben örülünk ennek :) A Podmaniczky - akkori nevén Rudas László - utcában ma is jár troli, de már nem a Kármán utcából kanyarodik ki oda. A Nyugati (akkor Marx) téren levő régi…..
HamPLÓ Jé, ilyen is volt? 2021.01.30 20:44:26
Ma kicsit böngészgettem a saját zenéimet, és megleptem magam. Emlékeztem, hogy csináltam egy ilyen zenét (ahogy a címe mutatja, összesen négy ujjal nyomkodtam a MIDI klavit), de azt elfelejtettem, hogy hosszabb volt, mint amit a hozzá tartozó videóba feltettem. Na mindegy. És még mindig nincs kedvem…..
haromegesztizennegy 2021.02.02 17:37:30
@Hamster: holnap, meg hétvégén 10 fokot mondanak...
Kommentekben felmerült, hogy nem jó a villamosos oldalam dizájnja, (többek közt:) mert túl széles a szöveges rész. Jelenleg majdnem akkorára megnő az oldal tartalma, amekkorára az ablakot kinyitja az ember. Nekem ez így logikus, mások szerint korlátok közé kellene szorítani. Tesztelésként csináltam…..
haromegesztizennegy 2021.01.19 09:26:31
@Hamster: Értettem! ÉS végül is teljesen érthető. Csak furán néznek ki az apró képek a szöveg közt.
Nem kéne oda óriási. Elég lenne 2x ilyen széles és magas.
Vagyis 4x ekkora! :D
2016. január 16-án eléggé átalakult a budai oldal tömegközlekedése; XI. kerületiként én akkor is örültem, és most is örülök ennek. Ezen az oldalon nem a technikai vagy forgalmi részleteket szeretném felidézni - tehát hanyagolni fogom a "bal oldali képen az 123456 pályaszámú KCSVTB77 típusú villamos…..
December elején először gördült végig villamosvasúti jármű a Hódmezővásárhely belvárosán áthaladó síneken, és most az első tulajdonképpeni tram-train, azaz az első jármű is megérkezett. Mivel a szegedi telephelyet még csak most kezdték el építeni, a lerakodás a szentesi vasútállomáson történt -…..
haromegesztizennegy 2021.01.13 11:49:25
@Lobo Marunga: Más most minden hivatalos írásban vagy szóban HÉV-nek kellene hívni hogy esély legyen az elterjedésére. Agyrém hogy a döntéshozók tudatlansága vagy érdektelensége miatt ráragad a tremtrén...
haromegesztizennegy 2021.01.15 17:28:37
@Hamster:
Kiváló összefogalás arról, hogy mi is volt a HÉV, de ma pesten mindekinek a gödöllői és szentendrei interurbán zöld "villamost" jelenti. :-)
Üdvözlök mindenkit az "Új évben", amely minden reményünk szerint jobb lesz, mint az előző. Az első Napi érdekest láthatjátok ma és mostantól a vasárnap reggel is indulhat majd vele, mert e héttől a hét utolsó napjának nulla órájától lesznek kint a legnézettebb sorozatunk bejegyzései. Az online…..
haromegesztizennegy 2021.01.03 17:12:26
@csker:
Jó lenne!
A "nyugat" gyakorlatilag semmit nem tud a bolsevik borzalmakról, gyilkosságokról, rémtettekről.
Amit mégis, pont úgy relativizálják mint mint amiért itt büntetés jár hasonlóért...