Regisztráció Blogot indítok
Adatok
VadmalooC

0 bejegyzést írt és 45 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Légiót újabb tragédiák érték. A brazil srác, aki egy éve ment ki a szakaszomból Guyanára, kint motorbaleset áldozata lett. Engem kérdezett még meg anno Guyanáról, én javasoltam neki a kiküldetést, és jól is érezte kint magát… a motorral nem számoltam. Egy másik brazil srác a szakaszunkból…..
Közkeletű sztereotípia, hogy a magyarok bunkó, prosztó, proli, tahó és egyéb nem kívánatos módokon viselkednek a strandokon. Pedig ez nem csak rájuk jellemző, hanem a döglődő nyugat népeire is.        ..
Mondjatok még egy olyan helyet a földön, ahol pár hónapnyi különbséggel hurrikánoktól és hóviharoktól is tartani kell...
Egy vietkong ügynök visszaemlékezése A Tet-offenzíva előkészítéséhez a Vietkong civil ruhás ügynökeinek helyismeretére is nagy szükség volt. A most következő visszaemlékezés egy ilyen gerilla története. Tran Van Tan 1943-ban született Da Nang mellett. Édesapja részt vett a franciák elleni…..
A Tet-offenzíva Saigonban A legélénkebb emlék a Tet-offenzíváról a legtöbb amerikai számára mind a mai napig a saigoni amerikai nagykövetség ellen intézett vietkong támadás, annak ellenére, hogy lényegesen súlyosabb harcok folytak ország-, sőt városszerte. A Thung Nhat sugárút és a Mac Dinh Chi…..
Egy gyalogosból lett filmrendező visszaemlékezése Ha már belekezdtem Oliver Stone Vietnam-trilógiájának bemutatásába, gondoltam, érdemes lenne megszólaltatni őt is, az önkéntest, a gyalogoskatonát. Ahogy már említettem, 1946-ban született, jómódú, konzervatív családban. Íróként kezdte, majd…..
VadmalooC 2017.06.30 12:55:06
A Nemzet Polihisztora most éppen egy futballmagazint újított be, de bizonyára nem kell sokat várnunk következő szerzeményeire. Check-listünk folyamatosan frissül!!          ..
Hanyatt? Oldalt? Hason? Összekucorodva? Végre megtudhatod VALÓJÁBAN mit árul el rólad az, hogy milyen pozícióban alszol.          ..
VadmalooC 2017.06.01 08:26:58
A pénz nem boldogít, úgyhogy gondoltam segítek rajtatok.          ..
Száz évvel ezelőtt, 1917. március 8-án a magyar királyi miskolci 10. honvéd gyalogezred rohamkiképzést kapott századai és a 39. honvéd hadosztály többi egysége visszafoglalta az oroszoktól Erdély keleti határán a stratégiai fontosságú Magyaros-hegycsoportot. – Bánkuti Ákos barátunk is megemlékező…..
VadmalooC 2017.03.17 10:22:08
Ha már külön sorozatot szentelek a Nemzeti Felszabadítási Frontnak, illene egy vonatkozó visszaemlékezést is kiemelnem. Következzen tehát egy vietkong gerillanő memoárja. Tran Thi Gung a már sokat emlegetett Vasháromszög egyik falucskájából származott. Sok bajtársától eltérően megérte a háború…..
VadmalooC 2017.03.15 10:05:36
A vietnami háború A Vietkong 1. 2017.02.08 00:01:00
Szervezet és hadrend A vietnami konfliktus talán legjellegzetesebb szereplője a vietkong gerilla volt, akinek alakját a mai napig egyfajta titokzatos aura veszi körül. Az általában fekete öltözékben és zsákmányolt vagy orosz, esetleg kínai kézifegyverrel ábrázolt partizánok a dél-vietnami…..
Na, kotorjunk bele megint abba a képzeletbeli katonaládába. Néhány furcsa, bankjegyre emlékeztető papírdarab kerülhet a kezünkbe... Dollár van ráírva, de valami nem stimmel. Ezek bizony nem valódi bankjegyek, hanem azok pótlékai, melyek annak idején fizetési igazolásként szolgáltak a Vietnamban…..
A Cedar Falls-hadművelet Az új évben kettős feladat várt a dél-vietnami, amerikai és egyéb szövetséges erőkre: egyrészt el kellett vágniuk, vagy legalábbis akadályozniuk a délre irányuló észak-vietnami csapaterősítéseket, másrészt az itt található ellenséges támaszpontokat kellett megtalálniuk és…..
VadmalooC 2017.01.24 11:24:22
Gyorsan elszaladt az első esztendő… Még emlékszem, tavaly ősszel kissé szorongva kezdtem neki a munkának (melyet valójában persze már évekkel ezelőtt elkezdtem, csak akkor még nem így neveztem), mondván, nem biztos, hogy lesz elég időm ilyesmire a mindennapok gyakorlatában… Mégis hajtott a tudat,…..
Egyenruha és felszerelésEgy-egy hadsereg vagy alakulat bemutatása nem lehet teljes az alkalmazott felszerelés áttekintése nélkül. Részletekbe menően persze nem elemezhetjük a témát, de átfogóan minden ilyen sorozatban szeretnék kitérni erre is. Lássuk tehát, hogy mit viseltek az ausztrál és…..
TaktikaKorábban már érintettük az ausztrál harcászati eljárásokat, most azonban részletesebben is megvizsgáljuk harctevékenységüket és küzdelmes mindennapjaikat. Ausztrál gyalogság amerikai M-113-as páncélozott járműveken „Mikor rosszfiúk járják a sűrűt, a gyalogos, a bokorugró, az egyszerű…..
Fura dolog történt, mikor a néhány héttel ezelőtt itt bemutatott IM-cikkben, a Kotorék katonában említett Allen Owennek utánanéztem volna az interneten... Aki nem olvasta volna, szóba került benne a közmondásos alacsony srác, aki olyan apró, hogy sokáig biztonságban érezhette magát a katonai behívó…..
Arról már több szó esett blogunkon is, hogy a helgolandi és lissai ütközetek után miként kezdett lassú, de biztos fejlődésbe a Császári és Királyi Haditengerészet, amelynek lobogóját hamarosan a világ túlfelén - például a Csendes-óceánon és Kínában is - megismerhette barát és ellenség is. A Zrínyi…..
VadmalooC 2016.09.05 10:41:49
Elsöprő túlerő ellenében Összesen tízéves vietnami jelenlétük alatt az ausztrál katonák több alkalommal is bebizonyították, hogy milyen kemény fából faragták őket. Ilyen volt a Long Tannál vívott csata is, mely nem a legjelentősebb összecsapásuk volt a konfliktus során, mégis olyan szimbolikus…..
Az ausztrál és az új-zélandi szerepvállalás Ahogy egy korábbi cikkben említettem, Dél-Vietnam támogatására nemcsak amerikai erők érkeztek: az ausztrálok és az új-zélandiak (akiknek közös haderejét az első világháború óta ANZAC-hadtestnek nevezik) is kivették a részüket a konfliktusból, bár…..
"A holt anyag váljék félelmetes fegyverré kezetekben!" Katonai propaganda 1965...
VadmalooC 2016.04.21 11:49:29
Nem kellett sok, és a vietnami háború elleni tiltakozás egyik szimbólumává vált a sorozókártya elégetése. Ennek apropóján érdemes kicsit közelebbről is megvizsgálni azt a dokumentumot, melyet akkoriban a legtöbb katonaköteles korú amerikai férfi a tárcájában hordott. 1970-es kiadású sorozókártya:…..
VadmalooC 2016.03.01 15:23:07
@gusthy1: ilyen kontextusban már érthetőbb, köszönöm!