Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Tomás Németh

0 bejegyzést írt és 26 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A hamburger egy igazi, úgynevezett komfort fúd! Nekem abszolút kedvencem, és képes lennék minden nap megenni egyet. Sokáig csak a mirelit húspogácsát és a mekis hambucit ismertük, azonban pár évvel ezelőtt betört a piacra a kézműves hamburgerek új nemzedéke! Ha lehet valamiért hálát adni, akkor…..
Tomás Németh 2020.08.18 13:00:40
@nincs1agy: a nyers sertéshús fogyasztása semmiképpen nem ajánlott, többek között parazitákkal, fonálférgekkel lehet fertőzött.

www.webbeteg.hu/cikkek/eloskodok/10301/trichinellozis-tunetek-fertozes

www.femcafe.hu/cikkek/egeszseg/nyers-serteshus-betegseg-ciszticerkozis-parazita-fereg-trichinellozis

Más a kóstolás és más a fogyasztás, de a kóstolás sem javasolt, mert ugyan kisebb eséllyel, de így is bekerülhetnek kór okozok.
Tomás Németh 2020.08.18 23:51:06
@Emmett Brown: a 75C nincs "jóval a well done fölött", steak esetében erre 70-71C fokot szoktak megadni, de nyilván van egy biztonsági tűrés.

Viszont a NÉBIH ajánlása 75C:
portal.nebih.gov.hu/documents/10182/21442/Nezd_meg_jol_atsult_e_a_hus_es_a_fasirt.pdf/87b6072f-c689-45dd-b3da-9f439a4003e9

ahogy a WHO esetében is ennyi:
eteltcsakokosan.hu/2017/03/03/minden-amit-az-elelmiszer-biztonsagrol-tudni-kell/

Azért ez az ajánlás, mert csak ezen a hőmérsékleten lehet garantálni, hogy a kórokozók nem okoznak megbetegedést, mert biztosan elpusztulnak a sütés során. (Mondjuk ha esetleg romlott a hús akkor ez sem segít, mert a romlás során meg toxinok/mérgek keletkeznek melléktermékként és a magas hőmérséklet ezeket már nem semmisíti meg hisz ezek vegyi anyagok és nem élő szervezetek.)

A fancy hamburgereseket illetően attól függ, milyen minőségű húst használnak és hogyan kezelik, pl mennyit áll a darált hús felhasználás előtt illetve hogyan tárolják addig is. Ez gondolom helytől függ. Azért jó lenne, ha alapból nem medium burgereket adnának, de ha tényleg "fancy" akar lenni a hely akkor azért legalább annyi hogy lehessen jobban átsütve is kérni igény szerint.
Nagyot nő a minimálbér, emelkedik a nyugdíjkorhatár és jön az új húszfontos. A részletekért kattintson!..
Tomás Németh 2020.01.05 15:07:30
@ursus artos: Nagyszerű, hogy nálunk is minden növekszik, az adók meg csökkennek, de míg Magyarországon bruttó 161 000 forint lesz a minimálbér, addig Nagy Britanniában 40 órás munkahéttel számítva idén áprilistól ugyanennyi munkáért minimum 1500 fontot, vagyis mai árfolyamon közel bruttó 600 000 Ft-ot kell hogy fizessenek egy munkavállalónak. Ebből az teljes adó és illeték elvonás éves szinten alapesetben kb. 10-15%, míg Magyarországon a jóval kisebb bérből inkább 30-40%.

Ehhez jön még, hogy odaát főként az alacsonyabb ÁFA kulcs (vagyis VAT, ami 20% a hazai 27%-hoz képest) számos élelmiszer és árucikk még olcsóbb is mint itthon, úgyhogy azért van még hová fejlődni.
Sajnálatos módon nem kapott nagy hangsúlyt és megfelelő publicitást a magyar médiában az a különleges hír, mely szerint a magyar honvédség vezetése december 19 -én szerdán egy nagyon fontos szerződést írt alá egy német vállalatcsoporttal, mégpedig 68 db korszerű harci-jármű megvásárlásáról. A…..
Tomás Németh 2018.12.20 12:59:59
@százados: godolom Tatára
Ne panaszkodj Könnyű mondani tudom, velem is előfordul, mindenkivel, eleve így működünk, hogy elmondjuk mi történt velünk aznap. Ezzel nincs is gond. Csak szerintem a legtöbb embernél a fókusz a negatív dolgokon van, azt nem tudja elmondani, hogy milyen pozitív események történtek vele aznap,…..
Tomás Németh 2018.09.20 23:51:02
Véget ér Khe Sanh ostroma Khe Sanh körzetében a küzdelem még hetekkel azután is tartott, hogy a Tet-offenzíva véget ért. A Vietnami Néphadsereg jó darabig az országos támadás kudarca ellenére sem adta fel az ostromot. Tengerészgyalogosok őrségben..
A hangzás szerelmesei akár százezreket vagy milliókat is képesek kifizetni egy-egy minőségibb berendezésért. De minek? Mikor itt van a lehető legvagányabb otthoni hangfal szett alig pár száz forintért. Ráadásul semmi másra nincs hozzá szükséged, mint egy papírtörlő gurigájára, két nagyobb méretű…..
Hiába van szúnyogháló a nyílászárókon, szinte lehetetlen kikerülni, hogy például ajtónyitáskor ne jusson be valahogy a lakásba néhány poloska. Nagyjából 4 éve világhódító útra indultak az ázsiai márványpoloskák, és eljutottak hazánkba is. Ezek azok a barna büdös bogarak, akiket senki sem lát…..
Tomás Németh 2017.10.09 14:16:29
Ott állunk a dombtetőn, és várjuk az újraosztást, amit Feri egy olyan biccsplíz fejjel konstatál, hogy ihaj, a paliból sugárzik a beleszarás, ő MEGOLDJA bazdmeg, MINDENÜTT. Klau be van szarva, Tamás meg nem ért semmit. Na, osztás. Ja, hogy Bencus mondja, ki merre? És nem húznak? Ó, akkor ez csak egy…..
Trollokkal háborúzni nem okos dolog, de kiröhögni őket annál viccesebb. Pumped Gabó és Pumpedné Ági reagál a Pumpedék című realityre érkezett kommentekre. Már amiket fel tudnak olvasni hibátlanul. Vagy bárhogy. ..
Az előző résznek ott lett vége, hogy Pumped az anyjától pumpolt utolsó ötezresből nem csirkét, hanem fehérjeport vett, bár az is lehet, csirkés ízesítésűt, nem értek a mesterséges testtömegnöveléshez, én organikusan lettem akkora, mint egy kispolski. Pumpednek maradt még 500 forintja, remélem, nem…..
Tomás Németh 2017.03.22 16:18:15
KONFLIKTUS No.6: A hamis gyűrű miatt Ági ismét szakítani akar, ezért Pumped Mónikával (Snezi kiskutyájával) kezd fajtalankodni, bizonyítván, hogy még egy ilyen vérfertőző kapcsolat is jobb mint Ágival szenvedni, aki folyton csak rinyál. Persze Áginak se kell több, bosszúból elmegy a kedvenc műkörmöséhez és átfesteti a haját tiszta feketére, hogy így alázza meg Gabót.
KONFLIKTUS No.7: Pumped megzuhan és térden állva kéri Ági bocsánatát ám pechére kiderül, hogy Ági közben már Dömével, Gabó másik haverjával kavar. Pumped ettől teljesen kikészül és inkább elmegy a terembe gyúrni.
KONFLIKTUS No.8: A műkörmös gyerekéről kiderül, hogy az igazi apja valójában Pumped ezért Gabónak eltartási kötelezettsége van. Ismét pénzhez kell jutnia, jelzáloghitelt vesz fel Soma lakására. A kapott pénzből elmegy egy kaszinóba és felrakja az egészet a feketére a ruletten. Persze pont a piros jön ki. Ági megsajnálja és úgy dönt, hogy visszafogadja.
KONFLIKTUS No.9: A Hungárián a középső sávban cirkálva váratlanul lerobban a bömbös. Ági holt ideges lesz, hisz időpontja van a kozmetikusnál. Pumped hirtelen nem tudja mitévő legyen, de Soma szerencsére pont a közelben jár, felajánlja a segítségét, taxit hív. Ekkor derül ki az eltapsolt jelzálog hitel, könnyen lehet, hogy Soma lakásának annyi. A sok stressz után úgy döntenek, a legjobb, ha este elmennek egyet bulizni és közben kibeszélik az egészet.
Tomás Németh 2017.03.22 16:20:13
@Tomás Németh: Ja, bocs egy kicsit előre szaladtam...
Magyarország idézőjelesen legjobb hírműsora, a Juhász Péter/hajléktalan/Spéder/stb-bashning miatt (is) meglehetősen ironikus című Tények újabb megújuláson van túl, a cél a világszínvonal volt, az eredmény egy bazinagy asztal, egy ívelt ledfal és néha felálló műsorvezetők lettek. Nagyjából ennyit…..
  Az allergia ma már népbetegség, az allergiás betegek száma évről évre nő, 400 millió embert érint a világon, Magyarországon 2-3 millió embert. A legjellemzőbb tünetek az állandó tüsszögés, orrfújás, orrdugulás, de gyakori a könnyezés, szemviszketés és a  különböző bőrtünetek is. Napjainkban…..
Tomás Németh 2016.08.21 07:34:03
@Schrammel Ivett: Ausztriában tudtommal nincs parlagfű. Csak a Magyarországgal határos keleti részen, ott is csak elvétve. A parlagfű ugyanis, mint a legtöbb növény, nem terem meg akárhol. Az Ausztriára főként jellemző magaslatot nem kedveli. Magyarországon azért ilyen elterjedt, mert igencsak megfelelőek a feltételek a szaporodásához: forró, gyakran száraz nyár, sok napsütés, de ugyanakkor elegendő csapadék az év során, stb. Én például Angliában élek, itt egyáltalán nincs parlagfű. Nincs elég a napsütés ahhoz, hogy elterjedjen és túl sok a csapadék. Ezért mindig ügyelek rá, hogy a parlagfű otthoni virágzása idején lehetőleg nem menjek haza. De nem csak a parlagfűre vagyok allergiás: az április-májusban Magyarországon virágzó füvek, fák, hasonló kellemetlen allergiás tüsszögést, szemviszketést váltanak ki. Viszont ezekből itt Angliában is akad, viszont az éghajlati különbség miatt más időszakban (később) virágoznak, mint odahaza. Ezért most már igyekszem kicselezni a természetet: idén direkt Júniusban mentem haza szabadságra, így elkerültem az angliai virágzás nagy részét, viszont otthon meg pont nem virágzik semmi ebben az időszakban amire allergiás lennék. Érdekes módon így ebben az évben megúsztam a tüsszögést.

Ja, persze bele lehet ebbe is magyarázni a mentális okokat, miért is ne? Mindig éppen a megfelelő országban kell lenni a megfelelő időszakban és akkor az ember mentális állapota is pont megfelelő lesz! De nem lenne inkább egyszerű elfogadni az orvosi/biológiai magyarázatot, ahelyett, hogy mindenféle ködös és bizonyítatlan hipotézist állítanánk fel?
Mindjárt, mindjárt... mindjárt itt a hétvége, végre valahára jut majd némi időm játszani picit és alaposan megizzasztani az új karit. Addig is ismerkedjetek meg az öt legszebb és persze nem utolsó sorban legjobb gamer lánnyal. Ők azok, akik nem csupán szépségükkel bűvölnek el maguk körül mindenkit,…..
A TV2-nél úgy gondolták, hogy április 1 ide vagy oda, a pénteki nap pont jó lesz megtizedelni az állományt, jön a hétvége, hétfőre mindenki elfelejti, hogy ma már a negyedik alkalmazottat rúgják ki a csatornától. Az első fej Kárász Róberté volt, őt három óra körül hívták be Kökény-Szalai Vivien…..
Na, lássuk csak mi is történt eddig: A Tények igyekezett egy tendenciózusan megvágott riportban hazugnak beállítani Juhász Pétert, majd amikor a politikus kitette a Facebookra az egész beszélgetést, amiből kiderül, hogy amit mondott, az nem úgy hangzott el, ahogy, na akkor ahelyett, hogy elnézést…..
György Sándor   Folytatódik a Horthy-korszak ismert és ismeretlen katonáit bemutató sorozatunk: mai főszereplőnk egy itthon viszonylag ismeretlen ezredes, aki bár híres családból származik, nevének hallatára jó eséllyel többen kapják fel a fejüket az izraeli Cfát-ban, mint Budapesten. Bár nem…..
Filmbook Sztálingrád (1993) 2015.10.11 10:00:00
Ez a brutális háborús dráma öt évvel korábban készült, mint a Ryan közlegény megmentése, és majdnem tíz évvel korábban, mint az Ellenség a kapuknál. És igen, ezt is azért nem néztem meg sokáig, mert... német. Ugyan, hogy nézhet ki egy német háborús film? Bizonyára valami…..
Tomás Németh 2015.10.13 02:58:28
Némi helyesbítés, de tényleg nem azért, hogy kekeckedjek ;)

"Sztálingrád a II. világháború Gettysburgje. Ahol fordult a kocka. Egész odáig a németek minden csatát megnyertek, végigrohantak Európán, nem volt, aki ellenállt volna nekik."

Angliai (légi) csata 1940? Nekem úgy rémlik, hogy ott az angolok vitték a pontot és ezért is maradt el Anglia inváziója.

Moszkvai csata 1941/42 tele? Ott is a németek nyertek és nem volt aki ellenállt volna nekik? No meg aztán ott van El Alamein, amely ugyan csak kicsivel előzte meg a sztálingrádi vereséget de mégis csak 1942 október-novemberében történt, a szovjet bekerítő hadművelet és a sztálingrádi német kapituláció előtt.

" Ha csak egy hétig folytatják London bombázását, az angolok is feladják."

Na ne má. Ez most a költői túlzás, vagy a tájékozatlanság kategóriája? Remélem az előbbi. De tényleg minden rosszindulat nélkül. (Az angliai csatát nagyrészt éppen azért tudták megnyerni a britek, mert a németek felhagytak az angol katonai repterek bombázásával, hogy ahelyett a nagyvárosokat, főleg Londont bombázzák, amely ugyan rengeteg polgári áldozattal járt, de végül megmentette az angol légierőt a pusztulástól. London lakónegyedeinek bombázása ugyanakkor éppenséggel megerősítette az angolok ellenállását.)

"Az ütközetben bekerített VI. német hadseregnek végig azt hazudták, hogy felszabadítják őket, jóllehet erre esély sem volt. "

Hermann Hoth IV. páncélos hadserege a Wintergewitter felmentő hadművelet során decemberben 50 km-re megközelítette a bekerített VI. hadsereget, ám Paulus, Hitler parancsát követve meg sem kísérelte a kitörést, ehelyett kitartott a végsőkig való védelem mellett.

Bár a filmben a csata jelentek tényleg klasszak, én is csak most, a cikkben szereplő képeket nézve vettem észre, hogy szovjet harckocsi támadásnál T-34/85 tankokat használtak amelyek a valóságban csak 1944 tavaszától kerültek gyártásra. A sztálingrádi csatában még csak a 76 mm-es löveggel szerelt és kisebb lövegtornyú T-34/42 és T-34/43 harckocsik voltak elérhetőek. Gondolom azért használták a filmben a későbbi modellt mert leginkább csak azok élték túl a háborút, a korábbi altípusok túlnyomó része megsemmisült.

A film amúgy tényleg jó, de a Das Boot szerintem még jobb. A Das Boot mellet szól, hogy az egy olyan haditudósító könyve alapján készült aki tényleg részt vett egy tengeralattjáró bevetésen ezért az abban szereplő személyek és események valós élményeken alapulnak, míg a Sztálingrád szereplői és cselekménye jórészt fikció, csak a történelmi keret adott.