Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kovagopal

57 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Léteznek olyan emberek, akiknek gyakorta fáj az élet. Akik hosszasan képesek a söröspoharuk mélyére merengve azon filozofálni, hogy mennyire más lehetne minden. Akik órákon át ecsetelik a barátnőiknek, hogy mi és hogyan rossz éppen az életükben. Akik talán azt is elmondják, hogy…..
Az igazságos világba vetett hit a szociálpszichológia egyik leghíresebb fogalma. Azt jelenti, hogy az emberek jelentős része meg van győződve arról, hogy a világ egy alapvetően kiszámítható és leginkább igazságosan működő hely. Talán első pillantásra ez a hit nagy…..
A szerelem az egyik legfantasztikusabb érzés, amit életünkben átélhetünk, különösen, ha viszonozzák. Sokakkal fordul elő viszont, hogy szerelmük viszonzatlan marad: megtetszik nekik valaki, esetleg bele is szeretnek, ám érzéseik nem kölcsönösek. Ilyenkor, kívülről nézve…..
A blogomon általában olyan bejegyzéseket közlök, amelyek több napon át, néha hetekig érlelődnek bennem. Mai bejegyzésem más, ma dühös lettem. A dühös lettem, mert elkövettem azt a hibát, hogy belenéztem a 8. évfolyamosok számára összeállított Magyar nyelvi feladatlapba, és az alábbi (4.) feladatot…..
Elterjedt tévhit, hogy pszichológushoz csak olyan fordul, akinek valami nagyon nagy mentális problémája van, vagy teljesen romokban áll az élete. Ez a tévhit több okból is káros. Egyrészt, azt feltételezi, hogy az olyan problémákat, amit a többség gyengeségnek tart, vagy nem is…..
Pszinesztézia Új év, új én? 2018.01.09 00:07:35
„New year, new me”, vagy ahogy Magyarországon elterjedt: „Új év, új én”. Első pillantásra egy rendkívül pozitív üzenet, azt sugallja, hogy az új évben lehetőségünk adatik egy teljesen új életre, egy teljesen új én kialakítására. Több kutatás és tapasztalataim szerint is, ez valójában egy igen…..
Nagyjából fél évvel ezelőtt bejelentkezett hozzám egy harmincas évei első felében járó nő. Azt mondta, azért keres segítséget, mert attól tart, sosem fog találni magának olyan férfit, aki őszintén szereti, hűséges marad, és aki mellett érdemes, megéri elköteleződnie, esetleg családot alapítania.…..
Azt mondod, azért nem lépsz oda ahhoz a lányhoz, mert félsz. Azt mondod, rettegsz, ha csak belegondolsz, szerepelned kell az évfolyamod előtt. Azt mondod, minden prezentáció előtt görcsölsz, vajon mit gondolnak rólad a kollégáid? Azt mondod, tartasz attól, mi történik, ha valaki komolyan udvarolni…..
Amikor előítéletről beszélünk, általában arra szokás gondolni, hogy valaki valamilyen kisebbségi csoportról alapvetően rosszat gondol. Pedig az előítélet rengeteg formában tetten érhető, ráadásul sokan úgy gondolkodnak előítéletesen, hogy sem ők, sem a környezetük nem…..
Mostanában több olyan fiatal nő jött hozzám, aki a barátja előző barátnőjére volt féltékeny. Első hallásra talán furcsán hangozhat, hogyan lehetek olyanra féltékeny, akivel már nincs együtt a párom. Ez a féltékenység azonban minden esetben nagyon is valós és komoly volt. Volt, aki csak akkor vált…..
Pszinesztézia Úgy sem sikerül! 2016.05.19 23:21:30
Talán nem hat újdonságként, önmagunk motiválása leginkább saját magunktól függ. Sokan úgy tekintenek a motivációra, mint valami kívülről jövő inspirációra, energiára. Mások a motivációt, és ezzel együtt a cselekvés megkezdését külső események megtörténéséhez kötik. Ha lesz elég időm, elkezdek…..
Talán mindenki tudja, mit jelent az életközepi válság: 40-50-60 év környékén, az ember varázsütésre rájön arra, hogy az élete rossz irányba tart, és még egy utolsó erőfeszítést tesz annak érdekében, hogy jó irányba terelje az életét. Ilyenkor szoktak a pasik elválni a feleségüktől, otthagyni a…..
A focihoz, politikához, gyerekneveléshez, és pszichológiához mindenki ért! Annyira sok téves hiedelem kering a pszichológiáról, pszichológiai tényekről, hogy arra gondoltam, összegyűjtök párat, és megpróbálom eloszlatni őket (vagy éppen megerősíteni!). Ebben a sorozatban csupa olyan pszichológiával…..
Számos elmélet igyekszik magyarázni, hogyan lehetséges, hogy a modern világunkban ennyire gyakori a depresszió, hogyan lehetséges, hogy ennyire sokan szoronganak. Vannak, akik szerint ennek az oka, hogy a társadalmunk egyre nagyobb elvárásokat támaszt felénk. Ezek az elvárások egészen sokrétűek:…..
Az irigykedő embert szeretjük elítélni. Pontosítanék: a nyíltan irigykedő embert szeretjük elítélni. Szerintem titkon, magában sokkal több ember szokott irigykedni, mint amennyi bevallja. Azt mondják, nem illik irigykedni, pedig az irigységgel önmagában minden rendben van. Az irigység egyszerűen…..
„Az egyik pillanatban még jól érzed magad, van energiád, aztán, mintha megnyomnának egy gombot, letörtté válsz, hirtelen minden nyomasztó lesz, és úgy érzed, nem érsz semmit.” Így beszélt a hangulatingadozásairól az a nő, aki hosszú ideje egy olyan férfival élt együtt, akit bár nagyon szeretett,…..
Az angyalok köztünk járnak. Nap mint nap találkozunk velük, ám minél többet látjuk őket, annál jobban megszokjuk, hogy jelen vannak. Először örömmel tölti el a szívünket, hogy vannak még értékes emberek, vannak még, akik erejükön felül tesznek másokért, akik önzetlenek, akik figyelmesek. Aztán…..
A hála az egyik legértékesebb emberi érzésünk. Aki képes hálás lenni azért, amije van, képes értékelni azt, amit elért, képes hálásnak lenni azoknak, akik mellette vannak, sokkal boldogabb és kiegyensúlyozottabb életet élhet, mint aki erre képtelen. Párkapcsolatunkat különösen megerősítheti, ha…..
„Annál, hogy nincs választási lehetőségem csak az a rosszabb, ha több van” tartja a mondás. Talán így érezhette az a férfi is, aki mindig hosszasan merengett minden döntése előtt. Olyan kérdéseket is rendkívül komolyan vett, amelyeknek látszólag semmi súlya nincs, pl. mit vegyen fel aznap,…..
A focihoz, politikához, gyerekneveléshez, és pszichológiához mindenki ért! Annyira sok téves hiedelem kering a pszichológiáról, pszichológiai tényekről, hogy arra gondoltam, összegyűjtök párat, és megpróbálom eloszlatni őket (vagy éppen megerősíteni!). Ebben a sorozatban csupa olyan pszichológiával…..
Megbocsánati valakinek fantasztikus tud lenni annak, akinek megbocsátunk, és saját magunknak is. Vannak olyan emberek, akik mindig megbocsátanak a másiknak. Ez a megbocsátás viszont sokszor felszínes. Akik a szeretteiknek, páruknak mindent megbocsátanak, sokszor azért teszik, mert attól tartanak,…..
Adott egy jó házasság, két ember, akik hosszabb ideje vannak együtt. Látszólag mindkét fél elégedett, boldogan élnek egymás mellett. Aztán egyszer csak előáll az egyik fél azzal, hogy gondjai vannak a kapcsolattal. „Már nem tudunk úgy beszélgetni, ahogy régen.” „A szex már utópia, alig van, vagy…..
Nagyon sokan várják el párjuktól, hogy megossza a Facebook/e-mail stb. jelszavát a másikkal. Férfiaktól és nőktől is hallottam már azt a meggyőződést, mely szerint, ha a párjuk nem osztja meg velük a jelszavait, akkor bizonyára annak oka van. Szerintük az ok bizonyára valami súlyos titok; esetleg…..
A szüleinktől életre szóló mintákat tanulhatunk meg. A legapróbb dolgoktól kezdve, mint: milyen egy ember napirendje, az egészen összetett értékrendig, mint: a társadalomnak hogyan kellene működnie, szinte, mindenre kaphatunk választ, ha a szüleinkre tekintünk. Van, akinek ez…..
Sokan hiszik magukról, hogy alacsony az önértékelésük. Ha valaki ezt állítja magáról, általában megkérdezem: tudja-e, hogy a magas önértékelésű embereknek mitől magas az önértékelése? A válasz általában az, hogy vannak ilyen emberek, és vannak olyan emberek: szóval, akinek magas az önértékelése, az…..