Regisztráció Blogot indítok
Adatok
finomságprofesszor

78 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Szénhidrátszegény vegán vacsorának kiváló. Hozzávalók 2 személyre:  4 kaliforniai paprika (lehetőleg különböző színűek), 1 kis fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 25 dkg csiperkegomba, 7 dkg "gyors" köles (ami az előrás szerint 10 perc alatt készre főzhető), fél zöldségleveskocka, 10 + 2 db…..
Ez a lenmagból készülő kenyér kevesebb mint 1 gramm szénhidrátot tartalmaz 10 dekánként. 100 g tartalma: Energia: 1092 kJ / 265 kcal Szénhidrát: 0,4 g Zsír: 20 g Az alábbi recept az eredetihez képest felezve lett, mivel nem szoktam többet sütni egyszerre: így is kijön belőle 6-8 kicsi, de…..
Hozzávalók -  1 sütőlapnyi kekszhez = kb. 20 darab:  1 tojás, 25 deka liszt, 10 deka barna cukor, 1 csomag vaníliás cukor, fél citrom reszelt héja, ízlés szerint vaníliaaroma, 1 kávéskanál szódabikarbóna, csipet só, 12,5 deka olvasztott vaj, 2 kávéskanál méz, 5 deka csokicsipsz vagy apróra tört…..
Hozzávalók:  1 fej (lehetőleg zsenge) karfiol, vékony(!) füstöltsonka-szeletek, tejföl, reszelt sajt, só, bors, olívaolaj Elkészítés:  A karfiolt megmossuk, leveleit eltávolítjuk, és egészben(!) a mikróba tesszük, ahol 600 W-on 8-15 percig  (mérettől függően) előpuhítjuk. Ez jobb módszer, mint…..
Hozzávalók (2 éhes főre):  0,5 kg kelkáposzta, 35 dkg krumpli, 1 közepes vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma0,5 tk őrölt kömény, 1 dl tej, só, bors, 2 ek liszt és olaj a rántáshoz.  Elkészítés:  A kelkáposztát torzsátlanítjuk, leveleire szedjük és megmossuk. A vastag ereket kivágjuk, a leveleket…..
FinomságProfesszor HÚSKENYÉR 2022.09.10 13:34:49
Hozzávalók:  50 dkg darált hús (lehet baromfi is), 1 kis fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 zsömle, 1 tojás, 0,5 dl tejsó, bors, pirospaprika, olaj, zsemlemorzsa.  Elkészítés:  A zsömlét apróra vágva beáztatjuk a tejbe. A hagymát felaprítjuk és 3 evőkanál olajon megpároljuk, majd a végén…..
FinomságProfesszor QUICHE 2021.11.20 21:12:28
HOZZÁVALÓK  a tésztához:  25 dkg liszt, 7 dkg vaj, 5,5 dkg zsír, 2 tojás, 1 mokkáskanálnyi só.  a töltelékhez:  1 dl tejszín, 1 dl tejföl, 20 dkg kolozsvári szalonna, 10 deka reszelt sajt (pl. parmezán), egy fél póré- vagy két csokor újhagyma, 3 zellerszár, 4 közepes fej csiperkegomba, pár szem…..
FinomságProfesszor LASAGNE 2021.11.06 15:02:04
Hozzávalók egy kisebb tepsihez, kb. 4 főre:  9 db lasagne-tésztalap, 60 dkg darált hús, 1 kg friss paradicsom, 1 közepes (150 g-os) paradicsompüré-konzerv, 1 kis fej hagyma, 15 cm-s póréhagyma, 2 gerezd fokhagyma, 8 deka vaj + a tepsi kikenéséhez is, fél liter tej, 3 evőkanál liszt, olaj, só, bors,…..
Hozzávalók:  30 dkg disznóhús (pl. lapocka), 17 dkg kolozsvári szalonna, 25 dkg gomba (barna vagy fehér csiperke), 2-3 db paradicsom, 1 db TV-paprika, 1 fej hagyma, 1 dl tejföl, 1 csapott evőkanál liszt, olaj, só, bors.  Elkészítés: Felaprítjuk a hagymát, felkockázzuk a kolozsvári szalonnát,…..
Hozzávalók 2 főre: - a göngyölt spárgához 1 csomag zöld spárga (cca. 0,5 kg), 1 csomag vékonyra szeletelt feketerdei sonka, a főzővízbe só, kevés cukor. - a bulgurhoz 0,5 csésze bulgur, 1 zöldségleveskocka (vagy alaplé)2-2 szelet sárga, piros és zöld kalifornia paprika, 1 kis Bonduelle…..
  Hozzávalók: - a kovászhoz: 1 dl tej,2 dkg élesztő 0,5 dkg porcukor6 dkg liszt - a tésztához: 0,5 kg liszt, 2 dl tej, 6 dkg vaj, 2 tojás sárgája,4,5 dkg porcukor, csipet só - a rétegek közé: 8 dkg olvasztott vaj, 15 dkg darált dió vagy mandula (lehet fele-fele), 12 dkg kristálycukor (lehet…..
FinomságProfesszor BEJGLI 2019.12.23 21:36:20
Mi évente egyszer készítünk bejglit, természetesen karácsonyra. Őszintén megvallva, számunkra ez az év legneuralgikusabb napja. A cél ugyanis a nagymama egykori mesefinom bejglije, amit én (KRM) ugye nem ismerhettem, de #fizikusaférjem Amerikában élő bátyja e-mailen megküldte nekünk az anyukájuk…..
Hozzávalók:  1 csomag szárzeller, 20 deka gépsonka, 2,5 dl habtejszín, 2 deci tejföl, 2 tojás, 25 deka reszelt sajt, olívaolaj, só, fehérbors, szerencsendió.  Elkészítés:  A zellerszárak tövét eltávolítjuk, a leveleket levágjuk (a szebbeket félretesszük a későbbi díszítéshez). A szárakat…..
Hozzávalók:  2 db 400g-os hámozottparadicsom-konzerv, 3 evőkanál olívaolaj, 3 szál újhagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1-2 szál szárzeller, 1 liter zöldségleves-alaplé, kakukkfű, oregánó, friss bazsalikom, só, bors, esetleg cukor (vagy édesítőszer),  + mini mozarellagolyók a…..
Hozzávalók kb 3 főre: 1 nagy fej szép karfiol, 40 dkg pulykacombfilé, 1 kis fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg reszelt sajt, 2-3 dkg kolozsvári szalonna, 1 deci tejföl, zsiradék, só, bors, friss kakukkfű.   Elkészítés:  A karfiolt rózsáira szedjük, megmossuk és sós vízben feltesszük főni.…..
FinomságProfesszor SÜLT OLDALAS 2019.06.16 17:53:27
Hozzávalók:  1,5 kg oldalas, 0,5 kg disznózsír, só, bors, fokhagyma.   Elkészítés:  Érdemes még a hentesnél az oldalast hosszában (a bordákra merőlegesen) kettévégatni!  A sütés előtti napon az oldalast fogyasztható méretű adagokra daraboljuk: egy-egy szeletben vagy 1 vastag csont legyen, vagy…..
Hozzávalók:  1 fej káposzta, 1 kisebb fej vöröshagyma, 10 deka kolozsvári szalonna, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, 1 cspott teáskanálnyi friss kakukkfű, 20 dkg gomba, 1 piros kaliforniai paprika, 2 paradicsom, 1,5 liter zöldségleves-alaplé, olívaolaj.  Elkészítés:  A kolozsvári szalonnát 1x20x10…..
Hozzávalók:  40-50 dkg csirkemáj, 1 evőkanál (liba)zsír, 1 hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 paradicsom, só, pirospaprika, majoránna.  Elkészítés: A hagymát felkarikázzuk, és egy lábosban zsíron megpároljuk. Közben hozzáadjuk a vékonyra felszeletet fokhagymát, amit egy rövid ideig (kis lángon!)…..
FinomságProfesszor WALDORF SALÁTA 2019.01.26 21:10:57
Hozzávalók: 3 db savanykás, piros héjú alma, 5-6 szál zellerszár, 1 citrom leve, 15 dkg dióbél, 2 deci majonéz, 1 deci tejföl vagy tejszín, 1 kis fej saláta, só, bors.  Elkészítés:  Az almákat megmossuk, de nem hámozzuk meg (egyes receptek tévesen hámozást írnak elő, pedig héjjal ugyanolyan jó…..
Hozzávalók:  3 db közepes méretű cukkini, 20 deka gépsonka, 20 deka reszelt sajt, 10 deka füstölt sajt, 3 deci tejföl, 2 tojás, olívaolaj, őrölt római kömény, őrölt bors.  A cukkinit megmossuk és 3 mm vastag karikákra szeleteljük. A tejfölt, a tojásokat, a reszelt sajot és a fúszereket…..
FinomságProfesszor TÖKFŐZELÉK 2018.06.24 14:00:27
Hozzávalók:  1 kg tök legyalulva, 1 fej vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 csokor kapor, 2 deci tejföl, 1 púpozott evőkanál liszt, só, bors, citromlé, olaj. Ha nincs tökgyalunk, akkor vehetünk gyalult tököt készen is, vagy gyalu helyett használhatunk nagylyukú reszelőt.  A felaprított hagymát…..
Hozzávalók 4 személyre:  4 kisebb méretű padlizsán, 30 deka darált csirkehús, 8 deka rizs, 1 kisebb fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma,  4 db közepes méretű paradicsom, olaj, olívaolaj, citromlé, só, bors, paprika, 15 deka reszelt sajt. A rizst enyhén sós vízben kicsit megfőzzük, de nem kell…..
FinomságProfesszor SAJTOS HÚS 2018.03.03 16:32:01
Hozzávalók:  1 kg szeletelt sertéscomb (vagy inkább tarja, az szaftosabb), 20 dkg reszelt edami sajt, 15 dkg reszelt füstölt sajt (Karaván), 3,5 dl tejföl, olaj, só, bors. A hússzeleteket a szélükön bevagdossuk (pöndörödés ellen!), sózzuk, borsozzuk, majd kiklopfoljuk. Olajon, serpenyőben…..
A Finomságprofesszor-féle sárgaborsólevesnek SEMMI KÖZE a menzák azonos néven emlegetett malterfőzelékéhez!!! Ez ugyanis nagyon finom.   Hozzávalók:  20 dkg sárgaborsó, 1 kis fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 10 szem feketebors, 2 babérlevél, só, olaj, liszt, pirospaprika, tárkony, citromlé, 10…..
FinomságProfesszor MADÁRTEJ 2018.01.06 16:25:48
Mint megtanultuk, a madártejhez főleg türelem kell, valamint idő (hogy kihűljön a tálalásig) és persze rengeteg edény. A tejnek forrás KÖZELI hőmérsékletűnek kell lennie, viszont nem forrhat, különben a habgaluska állaga nem lesz ideális. A következő edényekre lesz szükségünk: - egy széles lábos a…..