Regisztráció Blogot indítok
Adatok
sipmester

0 bejegyzést írt és 36 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A várakozásoknak megfelelően teljesített a magyar exjátékvezető Finnországban, így hat társával együtt felvételt nyert a nemzetközi szövetség játékvezető-ellenőri állományába. Az IIHF referee supervisorok létszáma így sem éri el a húszat a világon, Magyarországnak még…..
sipmester 2010.07.13 13:07:28
Németh Miklós kedden részt vett első elnökségi ülésén. Fontos elméleti és gyakorlati döntések is születtek. Az utánpótlás-, az OB I./B és a női bajnokságok versenykiírását és nevezési határidejét hat héttel, július 30-ig kitolták. Július 19-én rendkívüli…..
A napokban Grazban ülésezett az Erste Bank Eishockey Liga vezetősége. A tanácskozáson az idei szezon fejleményeit értékelték, és a jövőbe mutató döntések is születtek. Az EBEL illetékeseit hagyományosan a nézőszámokkal kapcsolatos adatok érdeklik a legjobban. A 2009/2010-es…..
sipmester 2009.12.18 09:44:02
@1VOLÁN: valóban, Trilar és Tschebull EBEL-es játékvezetők, de Németh Márton is ott van a VB-n, ő vonalbíró az EBEL-ben!
Jégkorong Fehérvár–Graz 4-2 2009.12.13 21:04:00
Sofron István napja volt a mai, a Sapa Fehérvár AV19 negyedik sorának lendületes hokisa két góllal vette ki a részét az EBEL-első legyőzéséből. További érdekesség, hogy a Graz elleni első hazai meccsen, amelyet 6-1-re elveszítettünk még az első fordulóban, ugyancsak…..
Péntektől vasárnapig mérkőznek a csapatok a Kontinentális Kupa döntőjébe jutásért. Két helyszínen, Bolzanóban és Liepajában négyen-négyen küzdenek. Mindkét csoportból a legjobb jut a január 15-17. között, Grenoble-ban megrendezendő fináléba, ahol a rendező mellett a…..
Az október 11-ei Mol Liga-mérkőzés két ügyet generált. Egyrészt Antal Zsombor végleges fegyelmivel büntetett szabálytalansága során súlyos sérülést okozott a miskolci Egri Gergelynek, másrészt a mérkőzés utáni nyilatkozatok is indulatokhoz vezettek. Mindkét ügyben fejlemény…..
sipmester 2009.10.22 11:04:18
@zsiguli001: miből gondolod, hogy a külföldről jött bíró máshogy vezet meccset?
Egy előnye lehet, hogy külföldi. Nem érti, ha szidják. De végülis azt is megérti a gesztusokból, hanghordozásból, picskumateriből...akkor az sem jó.
Hívjatok kanadait! Az legalább tényleg máshogy fúj, azt sem értitek majd, hogy miket mutogat.
Ezt a hazai pálya dolgot meg el kéne már felejteni.
Ezzel ugyanolyan vagy, mint a brassói "szakértő".
A magyarországi csapatoknál dolgozó három kanadai vezetőedzőt arról kérdeztük, az eddigiek alapján hogyan értékelnék a Mol Liga játékvezetőinek teljesítményét. A beszélgetések során elmondták, nem tapasztalták, hogy súlyosan tévedtek volna kárukra a csíkos emberek,…..
Beszéljünk akkor sorozatunk a legkényesebbhez témájához érkezett. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján sokan a magyar jégkorong gyorsabb fejlődésének a gátját látják a mai magyar játékvezetés színvonalában. Az edzők és a szurkolók rendszeresen a bírókat szidják, joggal…..
Amikor a világ hagyományos hokinemzeteinél befejeződnek a bajnokságok, akkor kezdenek a déli országok. Ausztráliában április óta küzdenek a csapatok, Dél-Afrikában és Új-Zélandon nemsokára startolnak, és idén Európa sem maradt nyári hoki nélkül. Görögországban hosszú…..
sipmester 2009.06.02 14:05:54
@SoZi: te már félig úgyis görög vagy:)

Tavaly Luxembourgban volt szerencsém a Görög-Török meccsen vonalazni. Ééérdekes volt:)
Amúgy a válogatott komolyabban teljesítő szenior játékosai közül sokan Németországban élnek (és valszeg dönert árulnak, bocs)
Vidám csapat:) megosztok egy viccet, amit a csk mondott nekem a meccs előtt:
Miért visel minden török férfi bajuszt?
Mert hasonlítani akar az anyjára
Az IIHF kongresszusán fontos döntések születtek a jégkorong 2010-től érvényes szabálykönyvéről. Erről az IIHF honlapja ír részletesen, és mindez szóba került René Fasel és az NHL vezetőinek közös sajtótájékoztatóján is. Néhány változás bevezetésével azonban nem…..
sipmester 2009.05.11 12:46:58
@Lapke: nekem nem világos, hogy mire gondolsz. Hiszen ha eléri a korongot, akkor nem tilos.
Ha a touch-icingra gondolsz (á la NHL), az más kérdés. Az IIHF gyakorlat szerint, ha a védő játékos nem kísérli meg megszerezni a korongot (ha arra reális esélye lenne...ez jó vitaalap lusta bekkeknek), akkor a vonalbíró tovább engedi a játékot. IIHF szerint a játék folyamatosságára kell törekedni.
A touch-icing egyértelmű helyzetet teremt. Ha a védő nem érinti meg a korongot, akkor tovább.
Az NHL nagy üzlet, szórakoztatni kell.
Amúgy nagyon veszélyes lehet egy palánk mellett megálló korong miatti ütközés.

Minden egyéb felmerülő extra eset tisztázására a Case book hoz példákat és megoldásokat. Gondolom a szövetség hamarosan nyilvánosságra hozza a szabálykönyvet és a Case bookot is. Le lehet majd tölteni.
Megnevezték az A csoportos vb-n közreműködő játékvezetőket és vonalbírókat. A 16 részt vevő nemzet közül csupán a lett, a dán és a magyar nem képviselteti magát a bírók mezőnyében, viszont itt van egy harmadvonalbeli ország vonalbírója, az észt Semionov.A vonalbírók…..
sipmester 2009.04.22 09:24:19
hadd védjem a mundér becsületét
Az A VB-re szinte csak stabil A csoportos országok játékvezetőit hívják. Ez szerintem érthető is, a hazai bajnokságuk is erős, ergo van hol fejlődni.
A hogyan és miben már adja magát...
Amíg a hazai bajnokságunk ilyen színvonalú, addig a jvknek csak ez marad porondnak, itt kellene nagyot villantani.
És maradnak a csereprogramok, az utánpótlás VB-k, mint valódi fejlődési lehetőség.
Plusz adalék, hogy kevesen vagyunk az egész hokiban. Mind játékosok, mind jvk. kb 50 fő a testület, cakk-pakk mindenki együtt.
Hogy legyen miből válogatni, GYERTEK BÍRÓNAK! :)
Májusban indul a tanfolyam.
részletek:
www.hokibirok.hu

@ KCs: Szerintem is jó úton vagyunk, de kell a külső támogatás is!

Akkor lesz csak "verseny" a helyekért, ahogy Kovács Balázs is nyilatkozta. (1200 jv csak Albertában, Ottawa környékén 3000)

Más: volt szerencsém a Kontinentál Kupa döntőjén együtt dolgozni a francia fiúval, háááát ilyen kalibert tudok itthon is mutatni, nem is egyet!
Christian Kaspar pedig ügyes srác, de mögötte is nagyon komoly marketingmunkája van az osztrák szövetségnek. Tavaly ott volt az A-n, jó volt, idén is meghívták.

Úgy működik a dolog, hogy elkezdik sok jv-vel, aztán a csoportkörök után szűkítik a keretet. Aki marad, azok a tényleg nagyon jók. Sok mindenen múlik a szereplés, de legfontosabb a csapatmunka!

bocs, kicsit hosszú lett
Kovács Balázs 2004 és 2008 között Magyarországon játékvezetett. Tavaly nyáron Kanadába ment, mert felvették a calgaryi egyetemre. Úgy döntött, tanulás mellett a tengerentúlon is megpróbálkozik a bíráskodással. Jól tette, igazán nagy sikereket ért el egy év alatt. Ugyan…..
Az IIHF-honlap látogatóinak a bal felső sarok linkjeinek erdejéből rögtön feltűnhet: nagyüzem van a jégkorongban. Hétfőn, illetve kedden a harmadik vonal csapatai kezdték meg a világbajnokságot Szófiában és Újvidéken. Óriási meglepetés körvonalazódik. A két csoport…..
Újabb fantasztikus győzelmet aratott az A csoportos világbajnokságra készülő magyar válogatott. A vb-nyolcadik Norvégiát szinte pontosan úgy győztük le 4-3-ra, ahogy négy nappal korábban Finnországot. A rendes játékidőben 3-3-as döntetlennel zártak a csapatok, a büntetőket…..
Március 29. és április 5. között az olaszországi Asiago adott otthont az U18 divízió 1/B küzdelmeinek. Ahogy előre jeleztük, egyenlő erejű csapatok küzdöttek: Dánia, Lettország, Ausztria, Olaszország, Japán és Franciaország. A végjáték drámai volt. Egyetlen mérkőzés…..
a finnországi Hämeenlinnában szombaton megkezdődött a felnőtt legfelső ligás női világbajnokság. A kilenc részt vevő csapat három csoportban vágott neki a küzdelmeknek. Ez az utolsó nagy világverseny a kategóriában a jövő évi olimpia előtt. A vb nagy kérdése az, hogy képes…..
sipmester 2009.04.05 21:22:10
@pokerface: Igen, majdnem jól tudod.
Ha nem is a "nagy", de a Div I VB-n van Grazban, egyenlőre még vonalbíróként.

Íme a linkek:

www.icehockey09.at/

www.iihf.com/channels0809/ww-i/statistics.html

Ő is írta:
"a bíró brigád szuper...
tulképp egyedül vagyok a "keleti blokkból". akit érdekel, az iihf honlapján megnézheti a névsort, de csak amcsik, kanadaiak, svájciak, finnek vannak, plusz egy svéd, egy holland meg én. természetesen a 4 vezetőbíró az első 4 nációból való :-) "

Sok sikert neki!
BP
Magyar szempontból nagyszerűen indult a francia bajnokság döntője. Az első meccsen az alapszakaszgyőztes Briancon 5-2-re nyert a Grenoble ellen. Ám a másodikon egyenlített az alapszakasz-második. Ez volt a brianconiak első hazai veresége a Ligue Magnusban. Az első meccsen Ladányi…..
Gábor fiam meghalt éjfélkor szívinfarktusban! – írta blogunknak sms-ben id. Ocskay Gábor, az Alba Volán ügyvezetője. A klub válogatott hokisa harmincnégy éves volt. Az MTI hírösszefoglalója szerint a játékosokat és a vezetőedzőt sokkolta a halálhír."Gábor éjfélkor…..
A legmagasabban jegyzett magyar jégkorong-játékvezető megkapta beosztását az EBEL-negyeddöntőkre. Egyelőre annyi biztos, hogy az első négy körben végig lesz feladata. Eszerint holnap, azaz február 17-én Bécsben fúj a Vienna Capitals és a Graz első összecsapásán, majd…..
sipmester 2009.02.17 17:00:05
A magyar bajnok számára véget ért az EBEL-szezon. Az egyenes kieséses szakasz ettől függetlenül érdekesnek ígérkezik, így blogunk is figyelemmel kíséri a fejleményeket. A tavalyi esztendőtől eltérően idén nincs alsóházi körmérkőzés a rájátszásért, így az alapszakasz…..
Plexi vagy nem plexi? A játékosok véleménye megoszlik, sokan a sérülésveszély ellenére sem hajlandóak védekezni. A február 6-ai Buffalo-Montreal mérkőzésen a montreali Matt D’Agostini megbizonyosodhatott afelől, hogy jól döntött, amikor feltette a visort. A 22 éves…..
sipmester 2009.02.09 17:59:47
@BENNI: már elég régen szabályba van foglalva...
félplexi+fogvédő kötelező a felnőtt játékodsoknak is, idézek:
IIHF szabálykönyv 2006-2010, Felszerelés


224 – JÁTÉKOS ARCVÉDŐ ÉS SZEMVÉDŐ
a) Ajánlott, hogy minden játékos teljes arcvédőt vagy szemvédőt viseljen.
b) Az 1974. december 31. után született játékosoknak legalább szemvédőt kell viselniük.
A 224. szabály arra a játékosra vonatkozik, aki:
1989-ben született - 2006/ 2007 szezonban
1990-ben született - 2007/ 2008 szezonban
1991-ben született - 2008/ 2009 szezonban
1992-ben született - 2009/ 2010 szezonban

A szemvédőnek lefelé addig kell érnie, hogy takarja a szemeket és az orr alsó szélét, elölről és oldalról is védve azokat.
c) Minden női játékosnak teljes arcvédőt kell viselnie.
d) A 18 év alatti és fiatalabb korosztályban játszó játékosoknak és kapusoknak teljes arcvédőt kell viselniük.
e) A játékosoknak nem megengedhető, hogy színezett vagy füstszínű szemvédőt vagy füstszínű teljes arcvédőt viseljenek.

Felhívnám a figyelmeteket a b.) pont azon kitételére, hogy hogyan kell viselni szabályosan a félplexit!!!

üdv BP
Ha ezt mindenki betartaná, talán sosem fordulna elő az, ami Kákával történt...
A HC Martin nyerte a Kontinentális Kupát, a szlovák csapat az utolsó napon kikapott, hármas holtverseny után jobb gólkülönbségének köszönhette sikerét. 2. a házigazda Rouen, 3. az olasz Bolzano lett. A Keramin Minszk mindhárom meccsét elveszítette. Az első napon a Martin…..
sipmester 2009.01.19 16:52:27
Kérésetek parancs:)
A döntő mérkőzést a cseh Anton Jerabek és orosz kollégája (a KHL-ből) Aleksei Ravodin vezette, vonalbíróként Daniel Zosso (svájci) és én voltunk delegálva.
A meccs előtt végigjátszottuk a lehetséges variánsokat, sejtettük, hogy a Martin nem fog vérre menő győzelembe bonyolódni, hiszen a Rouen Dragonsnak minimum 4 góllal kellett volna győzni.

A helyi erők ismét komoly transzparensekkel készültek, de a túrócszentmártoni fanok is hoztak magukkal zászlókat, dobokat és -jókedvükből ítélve- jóféle szlovák söröket.
A házigazdák persze mindent beleadtak, 10:24-nél emberhátrányban gólt lőttek, majdnem felrobbant a stadion.
A 15. percben emberelőnyből aztán újra betaláltak.
Sopko kapus kilőtte a korongot a palánk felett, ezért a Rouen 2 perces büntetést kapott, amit a Martin ki is használt, így 2:1-gyel mentünk az öltözőbe.

A második harmadban egyenlített a Martin, majd fej-fej mellett haladtunk egészen 4-4-ig.
A 4. gól után a roueni 44-es Davidnál elszakadt a cérna, feleslegesen szabálytalankodott a játékmegszakításban, kisebb dulakodás és tanakodás lett a vége.
2 perccel a vége előtt a Martin ismét emberhátrányba került, amit a hazaiak szép játék után gólra váltottak. 5-4.
59.59-nél még egy roueni kisbünti becsúszott, de a játékosok már fel sem akartak állni a bedobáshoz.
Így hiába nyert a Rouen Dragons, a gólarány miatt a HC Martin nyerte az idei Kontinentális Kupát.

Mellékszál:
a rendezés és lebonyolítás tökéletes volt, nagyon jó színvonalú mérkőzéseket játszottak a csapatok.
A jatékvezetőket az IIHF rendezvényein minden esetben ún. referee supervisor minősíti, ez alkalommal Gerhard Lichtnecker a német jv testület vezetője, valamint Konstantin Komissarov az IIHF Referee Comittee vezetője volt segítségünkre.
A játékvezetésre az egész tornán nem volt panasz, olyannyira, hogy a záró értekezleten felmerült a kérdés: "Kik voltak egyáltalán a játékvezetők?"
...és ez így van jól...
sipmester 2009.01.20 08:52:59
@jacint70: Köszönöm szépen! Tényleg nagy megtiszteltetés volt.
Közben azért ne feledkezzünk meg Kincses Gergőről, aki Spanyolországban dirigált az U20 Div II VB-n! Neki is nagy-nagy gratula!