Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Sprickoló Tömegek

0 bejegyzést írt és 57 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Rengeteg hír foglalkozott az utóbbi egy hétben azzal, hogy Zimbardo híres-hírhedt stanfordi börtönkísérlete nem állja meg a helyét. OK, nem így fogalmaztak, hanem azt írták: kamu volt, hatalmas a botrány, stb. Tényleg felkötheti a gatyát korunk legnagyobb hatású szociálpszichológusa?..
Sprickoló Tömegek 2018.06.23 12:04:54
@CoolKoon: A Milgram-kísérlet egyetlen résztvevője se hitte el, hogy tényleg megöl valakit egy idétlen kvízjáték során.

Ugyanolyan cinkelt, liszenkóista, ideológiai okból szenzacionalizált áltudományos narratíva-illusztráció, mint Zimbardóé.
Sprickoló Tömegek 2018.06.23 12:14:51
@Napi Maflás: Az, hogy szemét alakok léteznek, nem újdonság.

Zimbardo meg Milgram azt akarta bebizonyítani, hogy MINDENKIBEN ott bujkál a komcsináci gulágführer. Ami pedig nem társadalomtudományos elmélet, hanem nettó üldözési mánia.

"A norvég és svéd börtönökben pl. azért nehezebb ilyen tapasztalatokat gyűjteni, mert ott komoly jogszabályi és intézményi kontroll biztosítja, hogy az irányítók ne élhessenek vissza az irányítottak kiszolgáltatott helyzetével - ami többek közt Zimbardo agyoncikizett kísérletének köszönhető. "

Jót nevettem.
  Érdekes blogbejegyzést tett közzé Robin Hanson, a George Mason University közgazdász professzora. Szerinte a szex újraelosztására lenne szükség, tekintve, hogy a férfiak kevésbé volnának frusztráltak, ha a testiség alanyi jogon járna mindenkinek. Az írás apropójául egy torontói gázolásos…..
Hosszú ideje pereskedik egymással Hajdú és Puzsér, azaz Hajdú perelte be legalább hétszer Puzsért mindenféle facebookos és egyéb beszólásáért. A hét(?) peres ügy között van három(?) büntető és négy(?) polgári, ember legyen a talpán aki (rajtuk kívül) tudja követni, hogy éppen kinek, mit ítéltek meg,…..
Mit tegyen az egyszeri állampolgár, aki szereti a hazáját ÉS nem a Fideszre szavazott? Hogyan kezelje a jelenlegi helyzetet? Tüntessen? Harcoljon passzív rezisztenciával? Törődjön bele? Éljen lehajtott fejjel és adja meg magát a többség akaratának? Menjen? Maradjon? Elmélkedés. We shall fight. Ja,…..
Görbicz Tamás Rosszputyin 2018.03.20 21:09:08
Az oroszországi illiberális vagyis ál-demokrácia forgatókönyvének megfelelően Vlagyimir Vlagyimirovics Putyint soha nem látott többséggel választották újra, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy soha ilyen kevesen még nem szavaztak rá. Az ál-demokráciák sajátos fordított logikája ugyanis azt…..
Sprickoló Tömegek 2018.03.21 23:07:10
@roli101: "Karizmatikus vezetőre a tanulatlan, gyenge embereknek van szüksége, akik önálló gondolkodásra, döntésre képtelenek."
Ezt melyik libsiblog karizmatikus megmondója rágta a szádba?
Sprickoló Tömegek 2018.03.21 23:13:13
@Etniez: Kisujjacskádat szopogatva bizonyosan jobb belátásod lehet az orosz belpolitikába, mint akárhány nemzetközi megfigyelőnek.

Ha lobotomizálod magad, túljárnak az eszeden, ugye?
Nem jó a kérdés: demokrácia működik. A baj az, hogy nincs demokrácia. A demokrácia alapja, hogy minden ember egyenlő, és egyforma jogokkal és esélyekkel élheti az életét. Ez azonban még a legdemokratikusabb országokban sincs így. A mai világban mindenhol egy hierarchikus vezetési modellt…..
Millió cikket olvastam már szegény autistákról, akiket nem ért meg a világ. "Minden a normálisoknak kedvez." - mondják. Hát tudják meg, nem csak nekik szar! A zárkózottságukkal, barátságtalanságukkal, félősségükkel folyamatos bizonytalanságban tartják a környezetüket - legalábbis engem biztosan.…..
  Mindenekelőtt – még a felismerés előtt is – ehhez a bloghoz kellett az, hogy tudjak miről beszélni, és hogy tudjam, miről beszélek, amikor azt mondom: introvertált vagyok. Korábban hiányzott hozzá a fogalmi keret, aztán jött a híres TED-előadás, majd témába vágó cikkek és vélemények sora. Kábé…..
Görbicz Tamás Donald 2017.06.15 16:53:39
Ahogyan azt sejteni lehetett, az orosz szál ügye elérte a regnáló amerikai elnököt, akinek eddigi ténykedéséről Ésaiás próféta szavai jutottak eszembe (3,5-6): „És adok nékik gyerkőczöket fejedelmekül, és gyermekek uralkodnak rajtok.  És nyomorba jut a nép; egyik a másik ellen, ki-ki az ő társa…..
Még mindig jelentős a bérkülönbség a nők és férfiak között Magyarországon. Eközben évente 39 nappal többet dolgoznak, mint a férfiak. Ez napi 50 perc plusz melót jelent, azonban ennek jelentős részéért a nők nem kapnak fizetséget - ez derült ki Világgazdasági Fórum 2016-os jelentéséből. Ezt…..
Sprickoló Tömegek 2017.06.27 10:32:53
@Sprickoló Tömegek:
qph.ec.quoracdn.net/main-qimg-b7aff779a2bf3ab72c828513ebc13956
Így lehetséges, hogy a munkakör teljes figyelmen kívül hagyása mellett óbégatnak "egyenlőtlenségről".
A '60-as évekre tehető az atomenergia hatalmas bummja a Szovjetunióban. Ez alatt ezúttal nem robbanást, csupán robbanásszerű fejlődést kell érteni. Az optimista szakértők a Szovjetunió számára nagy gazdasági növekedést jósoltak, ami növekvő energiaéhséggel jár, és ezt új atomerőművekkel tervezték…..
Sprickoló Tömegek 2017.06.24 12:49:26
@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: A baleset idején a reaktort a tervezett üzemeltetési tartományon kívülre vitték, és a váltásműszak rosszul volt erre felkészítve. A passzív biztonsági berendezések meg elégtelenek voltak.
De persze könnyebb mindent grafitra kenni.
Amit eddig is sejteni lehetett, most bebizonyosodott: a bevándorlókkal szembeni előítélet volt az egyik legfontosabb döntési szempont az Egyesült Királyságban az uniós kilépésről szóló népszavazásban. A szomorú vicc az, hogy azok utálják leginkább a bevándorlókat, akik nem is…..
Három rövid mondat a történelemből   Vigyázó szemetek Párizsra vessétek: a Bastille-tér ma A francia forradalom a Bastille börtön-erőd lerombolásával kezdődött majd később a király, XVI. Lajos lefejezésével folytatódott.A Bastille bevétele után a forradalom erői egymást is öldökölték:…..
Ugyan bő egy évszázaddal ezelőtt az aranytartalék biztosította egy valuta erejét, azonban mostanra már a gazdaság ereje adja a fizetőeszköz stabilitását. Ennek ellenére még mindig vannak olyan központi bankok, amelyek nem is kevés aranyat tárolnak a pincében. Európában az…..
Sprickoló Tömegek 2017.06.09 22:24:05
@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Te is csak a címszóig olvasol, látom.
Sprickoló Tömegek 2017.06.09 23:01:09
@Colonel H. Stinkmeaner: "Valós értéke" a világ egyetlen pénznemének sincs, legföljebb fűtőértéke... A pénz ugyanis érték-helyettesítő, egy jelképes, nyelvi létező.
Trump bejelentette, hogy az Egyesült Államok kiszáll a Párizsi Egyezményből, fütyül a légszennyezésre,nem küzd a klímaváltozás ellen. Kinek jó ez és mi a teendő?..
A vallás még önmagában nem növeli a lelki jóllétet, azonban a vallás gyakorlása annál inkább. Több korábbi kutatás bizonyította már, hogy a vallás képes hozzájárulni az elégedett, boldog és pozitív érzelmekkel teli élet eléréséhez. Nem mindegy azonban, hogy csupán vallásosnak tartjuk-e magunkat,…..
Sprickoló Tömegek 2017.06.04 22:43:42
@notC:
"(pont ilyen hatással bírnak a társasjátékozó, együtt sportolós, stb.. csoportok is)"

Az érdeklődési kör nem világnézet vagy értékrend, bár az e téren fogyatékkal élő embernek ezt nyilván nehéz megértenie.
Előfordult már, hogy valamilyen idegen nyelven kellett meghoznia egy döntést, külföldön kellett tájékozódnia, feladatot megoldania? Ilyenkor mit érzett? Magabiztosságot vagy inkább bizonytalanságot? Meg kell, hogy nyugtassam lepjem a kedves olvasót, mivel úgy tűnik, anyanyelvünkön hajlamosabbak…..
Egyre több helyen hangzik el a nárcizmus szó, egyre több emberre aggatjuk a nárcisztikus tulajdonságot. Valójában a szó és a hétköznapi nyelvben előforduló jelentései sokak számára tisztázatlanok lehetnek. Tényleg tartsunk a nárcisztikus személytől vagy csupán egy újabb, túlmisztifikált jelenségről…..
Nehéz elképzelni, hogy egy gyerek beül a pszichológusához, és ott a szokásos témák átrágása helyett inkább egy fantasy karaktert generálnak közösen. A seattle-i Adam Davis viszont pont így vezeti a terápiát. Nem arról faggatja a gyereket, hogy miért nem jár iskolába, inkább arról kérdezi, hogy mi a…..
Hatvan évnyi űrhódítás után az emberiségnek sikerült szemétdombbá változtatni a világűrt. Ma több mint 700 ezer, egy centiméternél nagyobb fém- és műanyag-darab kering felettünk. Többségük műholdak, rakétafokozatok, kapszulák darabjai,  amelyek balesetek vagy normális…..
Sprickoló Tömegek 2017.06.04 21:37:55
@steery: Földhözragadt ötletek!
Nyilvánvaló, hogy az Erő, a Vril, vagy másegyéb telekinetikus pszionika jelenti a megoldást. Egely professzor már nyert is ezirányú közbeszerzési eljárást valamelyik önkormányzatnál...
„Bátorságra van szükségünk ahhoz, hogy megtaláljuk saját identitásunkat és életünk értelmét anélkül, hogy elfogadnánk és meghajolnánk az előtt, amit az előítéletek és sztereotípiák írnak elő számunkra. A legtöbb ember észre sem veszi, hogy legelőször ők maguk esnek áldozatul saját előítéleteiknek.”…..
Korunk egyik meghatározó színésze a Brown Egyetemen vett át díszdoktori kitüntetést és ennek kapcsán beszélt arról, hogyan látja a mai Egyesült Államokat, és általában véve a világot...