Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Akuci

73 bejegyzést írt és 67 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kik is a mennoniták és mit keresnek Belize-ben? Amishokról már filmekből hallottam ezt-azt. Ők azok a régi vágású, anabaptista keresztény közösségek, akik a Biblia eredeti hitvallása alapján élik életüket, kizárva belőle a modern technológia vívmányait. Mint kiderült számomra, a mennoniták egy…..
 Most, hogy otthon immár a negyedik hullám lángolt fel, minden beoltottság ellenére, igazán hálás lehetek a sorsnak, hogy itt kint Nicaraguában, éppen csak egy második hullám végét jelenthetem. Nagyon érdekes a világ, minden ország, minden kormány, és minden ember is más-más megoldást képzel el és…..
 Hétvégén kirándultunk egyet a közeli Nicaragua-tó egyik legnépszerűbb helyszínére, a méltán kedvelt Ometepe szigetre. Már önmagában a Nicaragua tó is említésre méltó, több mint 14-szer nagyobb a Balatonnál, nem hiába ez Közép Amerika legnagyobb tava, több mint 400 kisebb, 3 nagyobb sziget és két…..
Mexikóról sok minden él az ember fejében, de elsősorban olyan általánosságok jönnek elő, mint sombrero kalap, tortilla tekercs, mariachi zenészek és persze indián piramisok… Chiapasra egyik sem jellemző, viszont Mexikó sokszínű vidéke között ez a legzöldebb, legvadabb, legcsapadékosabb, és számomra…..
Ahogy Európa felett a lelki szemeim előtt egy sötét ködfelleg úszik, úgy itt, Nicaraguában minden olyan derűs és békés. Persze pont a távolság az, ami leginkább elferdíti a tényeket, és a valódi tapasztalás által tudod csak bizonyosan, hogy mi is a valóság. Éppen ezért gondoltam arra, hogy…..
Akuci 2021.02.15 23:44:45
@a nagy hohohorgász: Sajnos nem fogok tudni segíteni, nyilván minden élethelyzet más, és igazából nem az én érdemem, hogy itt vagyunk, hanem a férjemé, aki anyagilag meg tudta teremteni ezt. Az utazás nem volt olcsó, de az ittlétünk olcsóbb, mintha otthon maradtunk volna. A férjem több dolgot csinál párhuzamosan, olyanokat, amiket innen is tud online végezni. Az otthoni lakásunkat is kiadtuk, amíg itt vagyunk, ami egyébként nagyjából fedezi is a havi költségeinket itt.
Akuci 2021.02.16 19:46:37
@a nagy hohohorgász: a poszter az a falra rakható nagy alakú plakát, én egy blogger, vagy esetleg posztíró vagyok. És tudom, hogy nagyon szerencsés vagyok, viszont nem hiszem, hogy buta lennék, ha megpróbálom a legjobbat kihozni egy világjárvány közepén és nem csak rettegek és vakon elhiszem az összes intézkedés helyességét. Sajnálom, hogy az irigység szól belőled, elhiszem, hogy te nem tudnád ezt megtenni, de sokan megtehetnék, és mégsem teszik, csak panaszkodnak. Jelenleg a fél ország otthonról dolgozik, mi akkora csoda abban, hogy az én férjem nem a Bp.i nappalinkból teszi ezt, hanem egy másik országból? Egyébként sem értem miért az én anyagi helyzetemen csámcsogsz, ez a poszt nem arról szól, hanem a járványkezelések különbözőségéről. És nem a diktatúrán múlik a szigorúság, Anglia sokkal durvább szabályokat hozott, pedig az valódi demokrácia.
Akuci 2021.02.19 19:46:34
@FCUK: kedves ruhamárka! Én valóban nem ismertem ezt a ruhamárkát, de én a márka tulajdonosai helyében nagyon szomorú lennék, hogy egy ilyen agresszíven megnyilvánuló valaki az én nevemet használja. Minden mondatotból süt az agresszió és a frusztráció. Nagyon sajnállak.
Mikor megérkeztünk a 3 napos rémséges utazásunkat követően mindenki teljesen ki volt készülve. Babcinak aftái voltak és alig tudott enni, mindenki a végkimerülés határán tengődött az óraátállástól való szédülésről már nem is beszélve. A ház nagyon megnyugtató és békés volt, mégis azonnal egy csomó…..
  Akik ismernek minket, tudják, hogy kb 2 évvel ezelőtt felkerekedtünk és 9 hónapig utaztunk lakóautóval az Usától egészen Costa Ricáig. Aztán amikor véget ért az út, kiderült, hogy bővül a család egy kisbabával, de közben annyira megtetszett ez az életvitel, hogy legszívesebben azonnal folytattuk…..
Akuci 2020.12.12 02:03:08
@pkovaks: Szia! hú, de sok kérdés... A lakóautóval kezdem, mert kronológiailag az az első. Két évvel sezelőtt ezzel a lakóautóval utaztunk 9 hónapot Usától-Costa Ricáig. Akkor azt megvettük, aztán az út uton eladtuk. Nicaraguában akkor vettünk egy házat, amit azóta kiadunk airbnb-vel, ide jöttünk most vissza. Most fél évre tervezünk kint lenni, aztán majd meglátjuk. Az utazást nem tudom meddig tervezzük, mert nagyon hiányzik, ha nem utazunk. Jelenleg 3 hónapig lehetünk it, egyszer ki kell lépnünk CR felé, hogy ezt még 3 hónappal meghosszabbítsuk. gyerekek itt járnak iskolába, és itthon tanítjuk őket, hogy otthon vizsgázhassanak és haladhassanak a saját osztályukkal. Kézpénzt nem kellett olyan sokat hozni, elég ha a kártyán van pénz ;-) A sok repülőjárat lemondás valósan "csak" a ryanair jegyeket vesztettük el, a többit elvileg idővel visszautalják, persze még így is sok százezerre rúg, amit még nem sikerült visszakapnunk, de azt elvileg visszakapjuk. Végleges letelepedést még nem tudok mondani...
Mint azt már sokan tudjátok, visszajöttünk Nicaraguába fél évre. Nagyon kalandos és hosszú út vezetett idáig, és mindent egy hosszabb posztban le is fogok írni, de ezt a határátkelést, egyszerűen muszáj már most megosztanom… Alapos szervezés előzte meg az indulást, a lényeg a lényeg, nem néztünk…..
  Most, amikor folyamatosan ott lebeg a pallos az iskolák feje felett, hogy a hagyományosból az "online mizériába" térjenek át egyik pillanatról a másikra, különösen jó érzés visszagondolni arra, amikor a gyerekeim kipróbálták Nicaraguában az iskolát. Ennek közel másféle éve... Sok tapasztalattal…..
 Amikor közeledett a vírus hazánk felé, és belebegtették, hogy bezárják az iskolákat, akkor a legnagyobb fiam (11 éves) ujjongva közölte, hogy ő nagyon várja már a suli bezárást. Aztán amikor felmerült, hogy nyáron tovább tart az iskola, akkor már nem volt olyan töretlen a lelkesedés. Végül pont…..
Eltolták Berci műtétjét előre nem látható ideig, és én teljesen magamba zuhantam, pedig egyrészt nyomós okuk volt rá (lásd: https://4gyerekkelszepazelet.blog.hu/2020/02/27/berci_naplo_722), másrészt csak időt vesztettünk, elvileg mást nem. Bercinek ugyan tüdőgyulladása volt, de még idejében…..
 Előzmények röviden: A 31. hétre született Berciről kiderült, hogy bélszűkülete van, amit a 8. napon sikeresen megműtöttek, majd átszállítottak minket egy koraszülött osztályra, ahol viszont a súlya vészesen csökkenni kezdett…Innen jöttünk át egy olyan kórházi osztályra, ahol kifejezetten bélműtéten…..
A Bókay PIC után (erről itt olvashatsz) hurráoptimista szellemben tartottunk a Madarászba, különösen a jó előzmények (Csimi) után (akit ott tanítottak meg enni 7 éve).  A hangulat valóban családias és kellemes, csak úgy, mint 7 évvel ezelőtt. Berci szépen megeszi a 25-öt, majd rövidesen a 30-at,…..
 Berci hétfői születése után engem pénteken hazaküldtek a kórházból, de őt csak következő hétfőn szállították át a Madarászba, ahol már kedden kiderült, hogy óriási baj van, és kedd éjjel, miután átvitték egy olyan kórházba, ahol van csecsemő sebészet, elkezdték műteni. Még csak nyolc napos…..
  Kicsi Berci ahhoz képest, hogy milyen korán született nagy babának számított a 2110 grammjával. ( A születésének körülményeiről itt olvashatsz. ) Szerencsésnek éreztem magam, hogy bejött, amit az eddigi ultahangok mutattak, hogy 1-2 héttel nagyobb a koránál. Úgy tűnt, bár a 31-ik hét valóban…..
Akuci 2020.01.23 11:20:20
@Krisztina Megyaszay: Kiderül persze. Sőt, azóta túl van még egy műtéten. Szerencsére úgy tűnik hamarosan haza is jöhet már.(És Berci
Akuci 2020.01.23 11:21:34
@GbR: Jövő hét elején következik a folytatás. Köszönjük a sok drukkot!!
 Ilyen rémes szülésem még sose volt, pedig ez az ötödik, és csak egy volt előre eltervezett és annak megfelelően kivitelezett. Nem részletezném az előzőeket, legyen elég annyi, hogy végül mind császármetszéssel zárult, de azért a négyből háromszor még egy jó kis vajúdás is belefért a buliba. Ezúttal…..
Sokat gondolkoztunk, hogy hova is menjünk az őszi szünetben, felmerült az is, hogy kicsit melegebb éghajlatra repülővel mennénk, de aztán kiderült, hogy a repülőtársaságok pontosan tudják, hogy mikor szeretne vakációzni a nép, aminek megfelelően a jó időpontokban eléggé megdrágultak a jegyek. Így…..
 Amikor kitaláltuk, hogy közel egy tanévre elmegyünk utazgatni a nagyvilágba, elsők között merült fel a kérdés, hogy mi lesz az iskoláskorú gyerekeinkkel? Két út tűnt lehetségesnek, vagy veszítenek egy évet, vagy mi magunk tanítjuk őket az út során. Csokoládékészítés Guatemalában,…..
Akuci 2019.10.02 13:19:32
@Baba Mérleg Kölcsönzés: Igen, én is azt hiszem, hogy jobb így visszajönni a barátok közé. Ti merre utaztok? Érdekelne. Van blogotok is? Az is érdekelne. :-)
Mivel mindenkit ez izgatott az utóbbi időben a legjobban, és többen is rákérdeztetek, arra gondoltam, hogy megírom bonyolult hazautunk okait és részleteit.                 Először is, aki ismer minket személyesen, tudja, hogy Duda (legidősebb gyermekünk) elég határozott személyiség, és ha valamit…..
Igazából nem az útvonal az újdonság, hiszen mindenki valahol elkezdi a túrát, ahol neki épp a legmegfelelőbb, nem is fedeztünk fel rejtett csodákat a Balatonparton, amiket most megosztanék „titkosan” veletek, viszont inspirációként szeretnék szolgálni azoknak a családoknak, akik gondolkodnak azon,…..
Akuci 2019.09.23 16:44:59
@_z_: Hú, ez nagyon jól hangzik! Tavasszal lehet, hogy mi is nekivágunk. Egyébként pont most nyáron voltak ismerőseink ezen a környéken, és ők is áradoztak!
Akuci 2019.09.23 16:46:46
@igazi hős: Még átgondoljuk, bár most már lassan egyedül is tud majd jönni, hiszen mire újra biciklis idő lesz, már 5,5 éves lesz. De majd a picinek :-)
Mexikó annyira hatalmas, hogy csak hosszú hónapok, ha nem évek alatt lehet bejárni. Mi 4 hónapig utazgattunk ebben a mesés országban, és rengeteg mindent láttunk. Hogy ti is kedvet kapjatok, most kifejezetten az indián romokról szeretnék írni! Bár mi rengeteg kisebb romot is meglátogattunk, nektek…..
San Cristobal de las Casas Mexikó egyik gyöngyszeme! Tudom, tudom, már lassan túlzásokba esem, mert nem ez az első mexikói város, amibe sikerült beleszeretnem, de mindjárt elmagyarázom miért, és hogy miben más az eddig említett városaimtól. Viszonylag messze esik minden…..
Akuci 2019.07.12 10:41:06
@Sünmalac: Igen, sokat olvastam róla, ezért is sajnáltuk nagyon, hogy kimaradt, de azért a krokodilokat bepótoltuk a Lancadón dzsungelben! :-)
Mikor elmondtuk bárkinek , hogy bejárjuk egy év alatt Közép-Amerikát egy lakóautóval a négy gyerekkel, a leggyakrabban kapott válaszreakciók a „ti nem vagytok normálisak” és a „ezt jól meggondoltátok?” közötti skálán mozogtak, elsősorban a közbiztonság miatti aggodalom okán. Bűnözési…..
                   Hogy miért határoztuk el, hogy hatfogatos kiscsaládunk nyakába veszi a világot és egy másik kontinensig meg sem áll? Hogy mi abban a jó, ha egy évet egy lakókocsiban töltünk összezárva és mindezt milyen indíttatásból? Nos, mindenki döntse el maga, hogy belevágna-e. Szerintem…..
Akuci 2018.08.25 08:52:12
@Laszlo Pozsgai: Igen, tudunk a Darien Gapről. Ha minden jól alakulna, akkor ezt a szakaszt komppal vagy konténeres szállítással tudnánk megoldani. Mindkettőre van elvileg lehetőség, csak nem olyan, mint Európában, hogy van pontos menetrend, hanem több cég foglalkozik ezzel, azokat kell megtalálni.
Ha viszont Nicaraguában nem javul a helyzet, akkor már a Yucatánról leküldjük a kocsit Kolumbiába.
Akuci 2019.01.14 01:21:36
@Edit Bon: Nagyon Köszönjük! Örülök, hogy tetszik és hogy ötleteket meríthetsz belőle! Tényleg életünk egyik legjobb döntése volt, úgyhogy hajrá neked is!!! Csodás élményekben lesz részed! És minden napra jut valami újdonság, amit nem is reméltél...
Akuci 2019.05.30 14:14:55
@kutyabarát: Köszi! Örülök,ha inspirálunk!Nagyon megéri nekivágni! Ez egy truck camper. Az alja egy fordF350 és a teteje pesig egy Lance 140. A különlegessége,hogy,mivel hátra kihajtható,ezért ott még 2 fő (vagy kutya
Imádunk utazni, és nem bírtuk kivárni, hogy a gyerekek felnőjenek és megvalósítsuk életünk álmát, ezért összepakoltunk és elutaztunk, hogy egy lakóautóval egy év alatt bejárjuk Közép és Dél Amerikát. Mexikóvárost és a közelében lévő romok bejárását követően dél felé vettük az irányt, hogy egy újabb…..